x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri "Singurul mijloc de interceptare este reportofonul meu personal"

"Singurul mijloc de interceptare este reportofonul meu personal"

de Carmen Dragomir    |    04 Ian 2011   •   18:22
"Singurul mijloc de interceptare este reportofonul meu personal"
Sursa foto: /Jurnalul Naţional
145033-20090908151945001.jpgJurnalul Naţional: Care este salariul mediu al angajaţilor STS?
Marcel Opriş:  Salariul mediu brut este de 1.900 de lei. În condiţiile în care jumătate din personal o reprezintă ingineri care au calificare superioară. Iar dacă luăm doamnele şi domnişoarele care operează 112, să ştiţi că jumătate dintre ele tot studii superioare au.

Apropo de nivelul de salarizare, s-a vehiculat ideea că aţi avea sala­riul mai mare decât al lui Traian Băsescu.
Dar de ce referinţa la preşedintele României? Ar trebui să cunoaş­teţi  legile după care sunt salarizaţi anumiţi angajaţi ai statului şi o să vedeţi că instituţiile care fac parte din sistemul naţional de securitate au nişte prevederi pentru anumiţi oameni care nu ţin de zona politicului sau a funcţiilor temporare în stat. O carieră militară se construieşte în zeci de ani şi presupune sacrificii. Dacă sunteţi curioşi, salariul meu nu este mai mare decât al preşedintelui, ba e mai mic decât al unui parlamentar, chiar decât al unui secretar de stat. Să ştiţi că militarii nu sunt foarte bine plătiţi. Temporar şi pentru lucruri deosebite, legea prevede ca anumiţi angajaţi din sistem, discutăm de un procent de 2% (dintre angajaţii sistemului de securitate naţională), pot beneficia de anumite sporuri şi indemnizaţii. În momentul în care mi s-a acordat şi mie acel spor, veni­turile mele pentru luna respectivă într-adevăr au crescut spectaculos. Dacă v-aş spune că în momentul acesta, de vreo câteva luni, veniturile mele sunt undeva la 1.200 de euro?! E mult pentru şeful unei instituţii!? Acesta este salariul mediu într-o companie cât de cât serioasă. Pe fondul acestor constrângeri bugetare în interiorul instituţiei am hotărât o anumită politică de recompensare cu precădere a celor cu salarii mici, pentru a-i ajuta să treacă peste această etapă dificilă.

Am să vă enumăr câteva dintre scandalurile publice în care numele STS a fost menţionat şi am să vă rog să le comentaţi: "Alegerile au fost fraudate cu ajutorul STS".
Participarea STS la alegeri este conform unor legi. Autoritatea organizării alegerilor o are Autoritatea Electorală Permanentă. Noi suntem un instrument  pe care aceasta l-a chemat alături ca să realizăm anumite lucruri pentru care n-a găsit alt suport. Putea să rezolve şi altfel, dar poate lucrurile de care era nevoie nu existau în altă parte sau poate era mai scump în altă parte. În momentul în care STS a fost chemat să participe la desfăşurarea proceselor electorale am impus condiţii de transparenţă şi de audit perfect al suportului pe care îl dă, pentru ca nu cumva să se inducă vreodată ideea că vreun angajat al STS sau STS ca organizaţie a parti­cipat în vreun fel la alterarea rezulta­tului procesului electoral sau la influenţarea lui. Şi instrumentele astea referitoare la participarea noastră există, sunt aici, sunt stocate. Şi pot să vă garantez că niciodată STS nu a influenţat desfăşurarea procesului electoral, doar a pus la dispoziţie instrumentele care l-au făcut să fie mai uşor şi mai clar. Ca dovadă, luaţi cele două exerciţii care s-au întâmplat în acest an; nici la Bucureşti, nici la Braşov nici un cetăţean nu a votat de două ori. Ba, mai mult, la ultimele alegeri, datorită modului inteligent în care AEP şi Biroul electoral judeţean au folosit suportul tehnic pus la dispoziţie, nici un proces-verbal încheiat într-o secţie n-a mai fost modificat. Şi totuşi a câştigat doamna Câmpeanu (liberala Mariana Câmpeanu a câştigat alegerile pentru un post de deputat în Colegiul 3 Hunedoara – n.r.).

"Înregistrarea discuţiilor din comisia parlamentară care o ancheta pe doamna Udrea".
Ce v-am spus înainte? Că STS nu se ocupă cu chestia asta. În afară de un reportofon cum aveţi şi dvs...

Dar tehnică de interceptare aveţi?
Tocmai v-am spus că nu. Singurul mijloc de interceptare este reportofonul meu personal.

Alt scandal din listă: "STS a livrat presei  informaţiile despre implicarea fratelui preşedintelui, Mircea Băsescu, în afaceri cu firme care făceau comerţ cu armament". 
N-am auzit de asemenea scandal. Dacă cineva postează pe blogul personal, îmi pare rău, dar asta n-a fost o informaţie de presă. Cred că nimeni din STS nu-l cunoaşte pe domnul Mircea Băsescu şi n-avea cum să intre în posesia unui asemenea lucru. Exclus.

Următorul scandal: "Aţi cheltuit zeci de milioane de euro pe un sediu gata să se prăbuşească din cauza infiltraţiilor de apă".
Sunteţi într-o clădire care stă să se prăbuşească. Vă simţiţi confortabil în ea!? Nu stă să se prăbuşească deloc. Sunt informaţii culese de-a lungul timpului, unele dintre ele au fost răutăţi aruncate la schimbarea de generaţii de şefi, s-au acuzat unii pe alţii... Sigur, a fost realmente o problemă (...). Aici practic stăm pe un mic lac. Când a început cons­truc­ţia s-a constatat acest lucru. Apoi s-au luat măsuri, s-au făcut drenaje şi acum subsolurile sunt perfect uscate.

Numele dumneavoastră a fost folosit  mai  mult în ultima vreme în diverse scenarii. Vă vrea cineva capul, domnule Opriş?
Nu mă interesează subiectul. Au fost mai mulţi pe care i-a deranjat politica aceasta de independenţă afişată sau faptică, faptul că n-au mai putut să gestioneze achiziţii sau nu şi-au mai impus propriile păreri. Cineva chiar m-a ameninţat, mai mulţi m-au ameninţat, cineva a avut pretenţia să gestioneze bugetul STS, ulterior a declanşat o campanie de presă... Aşa este, e un război, dar nu mă interesează. Automat şi numele meu este notoriu. Ca urmare, cred că e interesant pentru unii, chiar şi politicieni în cădere sau care n-au alte subiecte constructive, să se raporteze la acest element de notorietate. Dă bine să acuzi STS-ul. Ca dovadă, oamenii serioşi şi politicienii serioşi nu simt nevoia de a se raporta la STS, au alte subiecte.

Îi datoraţi lui Traian Băsescu numirea în funcţie....
Nu cred că-i datorez! Eu n-am ce­rut să fiu numit director STS. Nici nu mi-am imaginat. A spune că nu mă ono­rează lucrul acesta ar fi însă do­vadă de ipocrizie. Orice specialist care lucrează, dacă mai are şi idei sau dacă determină cumva evoluţiile teh­nologice sau organizaţionale din jur, normal că şi-ar dori să-şi poată valo­ri­fica ideile dintr-o poziţie consistentă din care chiar să se aplice ce gân­deşte. La o parte dintre lucrurile pe care le vedeţi aici am participat şi eu pe vremea când eram micuţ, mai tâ­năr, cu grade mai mici, ca inginer. Nu am solicitat niciodată o funcţie. Cred că am destulă valoare profesio­na­lă, încât să-mi găsesc de lucru oriunde sau să-mi organizez propria viaţă.
Niciodată preşedintele României nu m-a chemat sau nu mi-a spus să fac ceva. Mi-a spus doar: "Aplică legea". Sigur că el are nevoie de suportul nostru, ca urmare asemenea discuţii sunt normale, dar vreau să vă spun că sunt extrem de rare, ceea ce pe mine mă onorează, înseamnă că specialiştii din STS chiar reprezintă un suport teribil şi nu e nevoie de foarte multe discuţii. Sunt convorbiri despre cum vede dânsul anumite instrumente (mă refer la cele de comandă şi control la ceea ce înseamnă comunicaţiile preşedintelui, gândiţi-vă că noi îl însoţim pe tot mapamondul pentru a-i asigura suportul necesar exercitării funcţiei. În toate deplasările este un echipaj de la STS alături de cel de la SPP şi de ceilalţi). Dacă preşedintele va fi vreodată nemulţumit, are formularea să o spună, CSAT-ul. Asta este relaţia, relaţia dintre două instituţii. Îl vedeţi vorbind cu primul-ministru neapărat pe telefonul mobil şi eventual să fie ocupat?! Sau transmiţând anumite informaţii, cum, pe internet?! Să fim serioşi. Ce-i drept, suntem departe de Air Force One, mai avem până a putea asigura acel gen de suport total de comandă şi control, nu avem resursele necesare.

Aţi fost avansat în timpul mandatului  lui Traian Băsescu.
Prima oară am fost avansat  în timpul domnului preşedinte Ion Iliescu. Şi atunci!? Cui să-i fiu re­cu­nos­cător? Probabil că avansarea vine ca o chestiune firească a muncii şi a po­zi­ţiei pe care o ai. Îl respect pe preşe­dintele actual, chiar este un om deo­sebit şi ca inteligenţă, şi ca prestaţie, şi ca putere de înţelegere. Iar în ceea ce priveşte profesia noastră, înţelege rigorile ei, este deschis să utilizeze mijloacele în condiţii de securitate, îşi respectă funcţia pe care este. Aş vrea să am mulţi beneficiari ca dânsul care să respecte rigorile poziţiei în care sunt.

E adevărat că aţi ordonat să se oprească lifturile în sediu ca să faceţi economie pe timp de criză?
Nu este adevărat (râde). Mai vine câte o zi când îmi exercit funcţia de control intern peste cei care ar trebui s-o facă şi am văzut şi eu ba că erau lumini aprinse inutil, ba că nu ştiu ce... Le-am spus că am senzaţia că ar trebui să fie mai preocupaţi de risipă. "Am rugămintea să întocmiţi un plan de măsuri de economisire şi utilizare raţională, nu cumva să ne trezim cu vreun serviciu suspendat sau să nu putem furniza vreun serviciu", le-am spus. Într-o zi m-am trezit cu un sub­or­donat în birou: "Ştiţi, chiar aşa să se întrerupă liftul..." I-am chemat pe cei care trebuiau să aplice acele mă­suri, le-am zis: "Mă, voi chiar aţi în­nebunit, daţi drumul la lift imediat!".

Ce profil trebuie să aibă cei  recrutaţi de Academia Tehnică Mi­litară pentru STS?
Admiterea se face pe examen scris, trebuie să ştie foarte bine ma­te­ma­tică, fizică, să nu aibă probleme cu legea, să aibă un profil psihologic ro­bust, un grad de inteligenţă peste me­die, să ştie engleza obligatoriu. Noi avem peste 60 de oameni pe care îi trimitem în acest moment în mi­siuni externe, îl însoţesc pe pre­şe­din­te, iar media lor de vârstă este de 30 de ani. Dintre aceştia, la o deplasare ex­ternă pleacă obligatoriu doi. Vârsta me­die în STS e în jur de 36-38 de ani.

×
Subiecte în articol: românia, top secret marcel opriş sts