x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Sorin Roşca Stănescu: "Presa portocalie va începe foarte curând să-şi schimbe culoarea"

Sorin Roşca Stănescu: "Presa portocalie va începe foarte curând să-şi schimbe culoarea"

de Anca Nicoleanu    |    17 Ian 2012   •   10:59
Sorin Roşca Stănescu: "Presa portocalie va începe foarte curând să-şi schimbe culoarea"

Jurnalistul comenteaza modul in care ziarele portocalii si Televiziunea nationala reflecta protestele din ultimele zile si explica de ce se asteapta ca, intr-o perioada foarte scurta de timp, B1 sa pactizeze cu USL-ul.

Jurnalul National: Cum se reflecta in presa portocalie evenimentele din ultimele zile?

Sorin Rosca Stanescu: Nimic nou sub soare... Presa care a mai ramas cu putina demnitate, concentrata in jurul unui singur ziar, Jurnalul National - ma refer la presa centrala -, arata cu obiectivitate ceea ce se intampla si ceea ce striga acei oameni. Pentru ca, sigur, lucrurile au evoluat de la povestea cu SMURD-ul si Arafat pe o paleta foarte larga de necazuri ale oamenilor, de neplaceri pe care ei le reclama. Oamenii au constientizat faptul ca regimul Basescu este de vina si ca solutia este plecarea regimului Basescu. Si atunci sigur ca leimotivul este "Jos, Basescu!" In timp ce acele cateva publicatii demne fac reportaje corecte cu acest tip de mesaj public, ziarele portocalii, oficiale sau neoficiale, dar tot portocalii, pun accentul pe violenta. Ataca si incearca sa demonizeze partidele politice, nu discuta sub nici o forma aberatia autoritatilor care ii amendeaza pe cetateni pentru ca participa la manifestatie, desi in lege este vorba doar de manifestatii autorizate, iar astea sunt manifestatii spontane si nu au cum sa-i amendeze, pentru ca ei nu sunt organizatori. Am mai observat ca nu comenteaza aproape nimeni faptul ca, din tot ceea ce se intampla, se vede ca au agenti instigatori infiltrati in randul cetatenilor si ca acestia sunt de fapt cei care stimuleaza elementele virtual violente ca sa actioneze asa cum o fac. Iar abuzurile demonstrate prin violente inimaginabile, filmate, pe care uneori le-au savarsit si jandarmii nu sunt sub nici o forma sanctionate si aduse in discutie. Si am mai remarcat ceva in prima zi de demonstratii - n-am mai urmarit si a doua zi -, Televiziunea de stat, ca si B1 si TVR Info, in loc sa arate imagini de la demonstratii, aratau partii de ski.

Exact, TVR transmitea de pe o partie o emisiune cu Marina Almasan, iar B1, sub un titlu in genul: "mii de romani pe partiile de schi", transmitea, pe un colt de ecran, imagini de la munte, in timp real. Apoi, la TVR, situatia a fost prezentata la modul: protestatarii erau cei care voiau eliminarea taxei auto, iar jandarmii s-au batut cu galeria Stelei...

Ei au luat cateva elemente dintr-o multitudine de elemente care sunt prezente ca mesaj in piata si le-au extrapolat asupra intregului fenomen, ceea ce este o diversiune gazetareasca propagandistica. Dar hai sa ne gandim ca am trecut si prin vremuri mai grele, ma refer la demonstratia din 1990, cand nu exista decat aceasta televiziune nationala care prezenta lucrurile absolut denaturat. Si, cu toate astea, situatia a evoluat. Acum avem si televiziuni locale, si dezbateri locale, si presa locala, si un trust puternic de presa, care cuprinde Antenele si care prezinta lucrurile asa cum trebuie, lumea are la ce sa se uite. S-a vazut si in ratingul Antenei 3, care a batut toate recordurile.

De ce credeti ca tace Traian Basescu?

Deocamdata i-a trimis la inaintare pe piticul bun, pe domnul Boc, care a spus ca e normal ca oamenii sa manifeste, dar sa o faca pasnic, si pe piticul rau, care e domnul Igas, care din nou a reclamat faptul ca aceste demonstratii spontane nu sunt autorizate, ca si cand ar putea fi autorizate de catre cineva demonstratiile fara organizatori. Asta tot in pregatirea unor viitoare diversiuni. Iar domnul Basescu o sa iasa probabil, ceva mai tarziu. El este in cea mai proasta situatie, pentru ca leitmotivul acestor manifestatii care se intind in toata tara este "Jos, Basescu!", nu e vorba doar de Bucuresti.

Puteti anticipa vreo reactie a presedintelui?

Probabil, cu cinismul obisnuit, cu dispretul obisnuit, va spune ca este o zona nereprezentativa a societatii, ca de fapt sunt cateva mii sau zeci de mii cei care il contesta, ca, de fapt, grosul populatiei il sustine, ca este un presedinte legitim ales de o majoritate si ca el reprezinta majoritatea...

Va asteptati la o schimbare, in perioada imediat urmatoare, in tabara mare si portocalie a presei?

Cu presa se va intampla la fel cum se intampla in ultima perioada cu asa-zisii intelectuali care l-au sustinut pe Basescu. Si care, rand pe rand, au inceput sa-l critice si acum incearca sa pactizeze cu USL-ul, sa treaca repede in tabara cealalta, ca sa mai profite financiar daca vine USL-ul cumva la putere. Asta se va intampla foarte curand si cu presa portocalie, care va incepe sa schimbe culoarea vazand incotro bate vantul. Important este sa-i tinem minte.

Cine da semne ca va trece primul in tabara cealalta?

Pare straniu, dar ma astept ca B1 sa treaca de cealalta parte cat mai repede. Sesizez ca in emisiunile lor, mai ales in emisiunile de dezbateri, au inceput sa cheme si oameni care se exprima dur, transant, critic la adresa presedintelui Traian Basescu, ceea ce nu se intampla inainte.

×