x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Sunt obligatorii cele două spray-uri în astm şi lăsarea de fumat în BPOC

Sunt obligatorii cele două spray-uri în astm şi lăsarea de fumat în BPOC

de Florin Condurateanu    |    24 Sep 2018   •   19:30
Sunt obligatorii cele două spray-uri în astm şi lăsarea de fumat în BPOC
Sursa foto: CRISTIAN NISTOR

Populaţia face să circule prin telefonul fără fir o serie de informaţii, de interpretări privitoare la organismul omului. De multe ori, aceste legende nu sunt bazate pe adevăr, umblă o serie de inexactităţi şi despre plămâni. Interviu cu medic primar doctor Irina Strâmbu de la Institutul de Pneumologie “Marius Nasta”

 

Florin Condurăţeanu: Domnă doctor Irina Strâmbu, care este principala spaimă a bolnavilor de astm?

Dr. Irina Strâmbu: S-a împrăştiat o ipoteză greşită, că trecerea pe spray-uri a astmaticului este semnalul că a intrat în ultima fază a bolii, că se apropie decesul. O bazaconie, recomandarea folosirii celor două tipuri de spray-uri este începutul terapiei în astm, nicidecum nu este vorba de etapa gravă a bolii astmatice. Unul dintre spray-uri, cel antiinflamator, se aplică când e vorba de crize. Al doilea spray se adresează cauzelor bolii, el răreşte crizele şi trebuie administrat zilnic, tratează latura cronică a maladiei.

 

F.C.:  Nu e singura frică discutată de populaţie...

Dr. I. Strâmbu: Se sperie unii de cortizonul existent în spray-ul vizând cauzele astmului. Cortizonul, în general, este eficient, însă are o mulţime de efecte secundare negative. Sperietura bolnavilor de astm este fără rost, conţinutul de cortizon în spray-ul pentru caracterul cronic al astmului este mic, procent mic de cortizon în al doilea spray, asimilarea începe din cavitatea bucală, ajunge în cantitate mică, nepericuloasă în organism. Astmul este în circa 90% de natură alergică, boala este cronică, nu se vindecă, dar cu tratamentul adecvat, cu cele două spray-uri, se ţine în frâu.

 

F.C.: Bolnavii de BPOC aud că prima măsură pe care trebuie să o ia este să abandoneze fumatul, dar ei dau din mână cum că nu-şi redobândesc vechea capacitate de respiraţie şi au fumat 30 de ani, au dreptate să bagatelizeze lăsarea de ţigări?

Dr. I.Strâmbu: N-au dreptate deloc. Lăsarea imediată de fumat opreşte deteriorarea pe mai departe a capacităţii respiratorii. Bineînţeles că nu se poate reveni la capacitatea respiratorie de dinainte de boală. Dificultăţile în respiraţie vin de la excesul de mucus de pe bronhii, de la procesul inflamator din bronhii. Dar în BPOC apare şi emfizemul. Alveolele, acei săculeţi mici plini cu aer, care asigură o mare suprafaţă de schimb între aerul inspirat şi sânge, ei bine acele alveole se sparg, se unesc în găuri mari în plămân şi nu mai este suficientă suprafaţa de schimb sânge-aer proaspăt, cum se asigura de săculeţii mici şi numeroşi.

 

Bronhopneumopatia obstructivă cronică, adică BPOC, este o boală care nu se vindecă, dar se poate frâna. Pentru uşurarea respiraţiei se folosesc aparatele de îmbogăţire în oxigen, care se pot închiria acasă.

×