x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri "Sunt un primar care exista"

"Sunt un primar care exista"

de Monica C. Andrei    |    14 Apr 2006   •   00:00
"Sunt un primar care exista"

Nu se intelege cu primarul general, Adriean Videanu, si nici nu crede in proiectele lui. S-a implicat mai mult in viata politica decat in cea admi-nistrativa si acum vrea sa fie si pre-sedinte executiv al PSD Bucuresti. Marian Vanghelie are insa o dilema: nu stie sigur daca mai este sau nu la facultate.

Nu se intelege cu primarul general, Adriean Videanu, si nici nu crede in proiectele lui. S-a implicat mai mult in viata politica decat in cea administrativa si aspira la functia de presedinte executiv al PSD Bucuresti. Marian Vanghelie are insa o dilema: nu stie sigur daca mai este sau nu la facultate.

Jurnalul National: Primarul "care este" a devenit primarul "care a fost", n-am mai auzit de dvs.?
Marian Vanghelie: N-ati auzit de mine din pacate pentru ca a trebuit sa ma ocup si de problemele politice in calitatea mea de membru al PSD.

Acum v-ati linistit, ati terminat cu mafia din PSD?
N-am fost niciodata agitat, a parut ca m-am ocupat mai mult de politic decat de primarie, dar nu-i asa.

Nu mi-ati raspuns ce-ati facut cu mafiotii din PSD?
A fost un punct de vedere si cred ca e un partid democrat, ca d-aia ne-am batut la Revolutie, ca fiecare sa avem punctul nostru de vedere. S-a parcurs o etapa, in cadrul partidului s-au lamurit lucrurile.

Organizatia PSD Bucuresti a pierdut destui membri din cauza asa-zisei vanghelizari, sunteti vinovat?
Cred ca fiecare a plecat din motive personale, pe unele le banui, pe altele nu, altii au plecat pentru ca sunt, parerea mea, oportunisti. Chestia cu vanghelizarea a sunat bine din punct de vedere mediatic. De 14 ani de cand sunt membru in cadrul Organizatiei PSD Bucuresti, nu s-a pus problema vanghelizarii.

Dar acum cam faceti legea, vreti sa fiti presedinte?
Eu impreuna cu alti lideri stabilim linia pe care trebuie sa mearga PSD Bucuresti.

Cum comentati plecarea primarului Sectrorului 2, Neculai Ontanu, din PSD?
Cred ca au fost anumite presiuni, domnul Ontanu a fost un om echilibrat si pentru ca nu este invatat cu tipul asta de presiuni, a cedat.

Pisica portocalie


Dar in calitate de primar ati facut ceva?
Foarte multe proiecte.

Ca de exemplu.
In urmatoarele doua saptamani finalizez aproape 210 unitati de invatamant la cheie, la un standard european.

Parca erati verificat pentru modul in care ati cheltuit banii publici pe lucrarile de la scoli?
Am auzit si eu la fel ca si dvs. de aceste anchete, conform Legii 215, nu stabilesc eu. Acum am o echipa de sase oameni de la Curtea de Conturi, dar nu eu, Vanghelie, sunt verificat. S-a dat aceasta interpretare dupa acea sedinta frumoasa de la Otopeni (n.r. - momentul in care Adrian Nastase a fost demis din functia de presedinte al PSD).

Vi s-a aratat pisica?
Nu ma sperii, tot ce fac fac legal. Eu cred in punctul de vedere al cetatenilor si in ceea ce cred ei despre mine.

Da, dar nu v-au vrut primarul general al Capitalei.
Cred ca, daca imbracai o pisica in portocaliu, la vremea respectiva, si o puneai sa se intreaca cu George Bush, cred ca Bush pierdea. Am candidat pentru ca am fost rugat la vremea respectiva si nimeni nu voia sa se implice.

Sa revenim la administratia locala, in afara de scoli, ce altceva ati mai facut?
Am luat un credit de 2.000 de miliarde pentru strazile fara apa si canal. Am facut licitatia pentru 150 de strazi care vor intra in lucru in aceasta perioada. Avem o alta documentatie pentru a mai lua un credit de 2.000 de miliarde de lei tot pentru strazi. Am nevoie in total de 10.000 de miliarde de lei pentru toate strazile din sector.

Pe ce perioada faceti creditele?
Pe 25 de ani.

Indatorati cetatenii Sectorului 5 pe o perioada atat de mare?
Da, pentru ca daca faceti un sondaj o sa vedeti ca prima dorinta a lor este sa aiba apa, canalizare si asfalt. Sa aiba unde sa se spele.

Dar pana acum de ce n-ati facut strazile din sector, ati avut la dispozitie sase ani?
A durat mult documentatia.

Cu economatele cum stati, ca n-ati scapat nici aici de anchete?
S-au finalizat toate anchetele. N-am facut nimic ilegal. Daca aveam cea mai mica problema nu mai candidam independent, nu candidam pe valul portocaliu impotriva lui Videanu.

Dar mai faceti economate?
Voi continua sa fac economate, dar voi moderniza si pietele Ferentari si 13 Septembrie.

In sector e multa mizerie, nu prea va descurcati doar cu ADP.
Da, avem niste deficiente si le recunosc, dar vom reusi sa facem o dotare performanta pentru ADP. Nu am de gand sa dau 10-15 milioane de euro unei firme private de salubritate in conditiile in care eu fac cu doua milioane jumatate de euro curatenia.

Care mai mult nu este.
In comparatie cu alte sectoare s-ar putea sa nu fie o diferenta foarte mare, e posibil sa fie niste deficiente si le recunosc, dar cu cele zece milioane de dolari pe care le economisesc am reusit sa fac o serie de proiecte. Dotarea ADP-ului, pentru o eficientizare a directiei de salubrizare, voi cheltui trei milioane de euro.

Sunt la moda, pasajele, parcarile, tot felul de proiecte moderniste, in Sectorul 5 se va intampla ceva.
Ceilalti primari au relatie destul de buna cu primarul general, iar aceste investitii se fac din creditele de la Primaria Capitalei, nicidecum din bugetele locale.

Sa inteleg ca dvs. nu aveti o relatie buna cu Videanu?
Nu comunicam, ca sa fiu sincer. Nici nu ne intalnim. Nici nu ne face placere. Am fost de doua ori la primarie, pentru ca m-a chemat, si mi s-a parut un lucru firesc. Atata vreme cat ma va chema la lucruri care sunt pentru cetatenii Bucurestiului, sunt de acord sa fiu alaturi de el, in rest daca trateaza problemele superficial nu am cum sa ma duc.

Basescu suna!


Dar trebuie sa va sune el pe dvs. sau invers?
Nu asa e normal, sa ma sune el pe mine, Traian Basescu ma suna. Si indiferent de discutiile pe care le-am avut cu el, pot sa spun ca am avut o relatie buna cu Traian Basescu, ma suna, ma chema, ma consulta, ii spuneam ce nu-mi convine.

Va lua in seama?
Au fost momente cand m-a luat in seama si momente cand a avut un punct de vedere care nu coincidea cu al meu. Atunci cand am scos societatea de salubritate Rebu din sector.

Dar cu Videanu de ce nu comunicati, va luati la intrecere in costume si accesorii?
Nu sunt atent la cum se imbraca barbatii, ci la cum se imbraca femeile.

Aveti ceva de impartit?
N-am nimic de impartit. Este nepotrivire de caracter. Problema asta cu parcarile si pasajele, am auzit-o la stilul figurativ, inca nu s-a realizat nimic.

N-aveti incredere in proiectele primarului general?
De obicei n-am incredere in ceea ce se spune. Oricum anumite lucruri sunt de domeniul fantasticului, cum ar fi orasul zgarie-nori Esplanada. Degeaba traiesti intr-un oras cu zgarie-nori daca altii se spala in lighean. Era normal ca edil al unei capitale europene sa analizeze problema strazilor fara apa si canal.

Dar dvs. cate strazi ati asfaltat in sase ani?
Aproape 100 de strazi.

E foarte putin.
Vreau sa va spun un singur lucru, nu pot sa directionez banii doar pe o anumita problema.

Dar ati dat foarte multi bani pe economate, mai ales ca acum in cel din Piata Cosbuc nu prea se mai duce nimeni.
A fost un complex de imprejurari. Jos la supermarchet, lumea vine, sus la etaj, s-a stabilit sa schimbam destinatia spatiilor pentru ca nu s-au dovedit a fi eficiente.

Ia cineva vreo decizie fara sa va informeze?
Nu ia nimeni nici o decizie, ca asa e normal, daca ar lua l-as da afara. Ca sa lamurim lucrurile.

Va cunoasteti cu mafiotii din sector?
Cunosc pe toata lumea pentru ca sunt un primar care exist in teritoriu, pe strada, pot sa ma duc oriunde fara sa am bodyguarzi. Prin respect reusesc sa ma respecte toata lumea.

Ati terminat facultatea?
Nu, n-am terminat facultatea.

Dar la ce facultate sunteti?
O sa va anunt cand o termin.

E secret? Spuneati ca sunteti la doua.
Da, poate am inceput la un moment dat, poate am renuntat, nici eu nu stiu ce este mai bine, intelegeti.

Sunteti sau nu la facultate, ca n-am inteles?
Cred ca sunt.


Ferentari, mizeria la loc de cinste


Ghetourile din Ferentari si Rahova au fost subiectul multor anchete si reportaje. Trafic de droguri, prostitutie, scandaluri, multa mizerie, locuri rau-famate unde gastile de cartier isi fac veacul. Din pacate, autoritatile locale n-au ridicat un deget pentru a rezolva problema. Cat despre implicarea lui Vanghelie nici nu mai incape vorba. El se multumeste de faptul ca e respectat atunci cand iese pe strada, mai ales la periferie.
210
Atatea unitati de invatamant a spus Vanghelie ca a modernizat la standarde europene. Daca toate au fost facute insa dupa modelul Colegiului "Stefan Odobleja", renumita scoala de doua milioane de dolari, rezultatele vor fi pe masura. La Odobleja au fost necesare reparatii la scurt timp de la inaugurare.

Sef adjunct la Capitala


Marian Vanghelie a fost ales ieri presedinte executiv interimar al PSD Bucuresti. Cu doar cateva abtineri, Consiliul Municipal al organizatiei i-a atribuit lui Vanghelie pozitia a doua in filiala, secundandu-l pe Sorin Oprescu, presedintele interimar dupa autosuspendarea lui Dan Ioan Popescu. Cei doi nu se multumesc insa cu interimatul, astfel ca acestia vor candida pentru cele doua posturi la Conferinta Extraordinara, stabilita ieri pentru prima jumatate a lunii mai. Asta in conditiile in care Dan Ioan Popescu este autosuspendat din functia de presedinte, dar sectoarele nu mai vor interimat. Cel putin asa a explicat presedintele PSD, Mircea Geoana, dupa ce, inainte de consiliu, a discutat cu fiecare organizatie de sector. (Lavinia Dimancea)
×
Subiecte în articol: interviu psd cred n-am vanghelie