x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Taxe foarte mari pentru proprietarii neglijenti

Taxe foarte mari pentru proprietarii neglijenti

07 Sep 2004   •   00:00

Imbracat lejer si relaxat, Liviu Negoita, primarul Sectorului 3, ne-a povestit ce vrea sa faca pana la sfarsitul anului. Edilul le-a pus gand rau proprietarilor care nu-si ingrijesc terenurile, acestea devenind gropi de gunoi. Astfel, va introduce taxe si impozite foarte mari pentru bucurestenii neglijenti. Pe lista neagra a lui Negoita se afla si chioscarii fara autorizatie.

MONICA ANDREI

  • Jurnalul National: Unde v-ati simtit mai bine, pe scaunul de deputat sau pe cel de primar?

    Liviu Negoita: Ca primar ma simt mult mai responsabil si mai angajat in problemele comunitatii. Am constatat o diferenta intre activitatea pe care am desfasurat-o in Parlament si cea de aici. La primarie sunt in relatie mult mai directa cu cetatenii.

    Inceput de drum

  • Ce ati facut pana acum in calitate de primar?

    Am inceput o campanie de igienizare a depozitelor de gunoaie, de amenajare a unor spatii verzi si a catorva locuri de joaca. De asemenea, urmaresc derularea contractelor pe care le-am gasit incheiate la nivelul Primariei Sectorului 3 referitoate la apa, canal, strazi, gradinite, scoli, licee. Cam aceasta este activitatea mea pana acum, neuitand sa mentionez reabilitarea "kilometrului zero" al Capitalei.

  • A incercat si fostul primar, Eugen Plesca, sa reabiliteze zona, dar fara succes…

    Eu intr-o luna si jumatate o sa-l termin.

  • Si ce veti face, concret?

    Va fi o zona curata, cu alei refacute si iluminate. Parcul il vom inchide cu gard, va fi pazit nonstop de gardieni.

  • Locuitorii Sectorului 3 au simtit schimbarea care a avut loc la conducerea Primariei Sectorului 3?

    Acolo unde am intervenit cetatenii au simtit schimbarea. Daca ne referim la locuitorii din Strada Mircea Voda nr. 29, de unde am ridicat 3.000 de tone de gunoi si am amenajat un loc de joaca si un spatiu verde, sunt convins ca au simtit aceasta schimbare. De asemenea, cei care locuiesc in zona Parcului "Gheorghe Patrascu" au simtit schimbarea. Este greu sa rezolvi in doua luni toate problemele.

  • Si fostul primar spunea la fel...

    Putem sa facem fel si fel de afirmatii, fiecare ar trebui sa fim judecati dupa faptele noastre. Eu vorbesc despre lucruri concrete, care chiar s-au facut. Sigur ca lucrurile nu mergeau si nu era o situatie roz in Primaria Sectorului 3. Cetatenii au simtit acest lucru si au votat schimbarea. Lucrurile au fost facute cu oamenii pe care i-am gasit in primarie. Ei nu si-au dorit asa de tare aceasta schimbare. Le-am cerut un singur lucru: sa respecte legea si cetateanul.

    Reorganizare

  • Sa inteleg ca n-ati concediat pe nimeni?

    Nu. Am promovat o noua organigrama si lucrurile se vor aseza asa cum le-am gandit eu. Am facut o organigrama mult mai supla, am comasat directii pe cea de venituri cu cea de creante, protectie sociala cu cea a copilului pentru ca discutam de o categorie mai larga si anume a persoanelor cu nevoi.

  • Prin comasarea acestor servicii, unii directori si-au pierdut functia de conducere.

    Unii da. Organigrama pe care am gasit-o la Primaria Sectorului 3 era stufoasa. Erau in jur de 50 de persoane la conducere, iar acum vor fi doar 30.

  • Incepe anul scolar peste cateva zile, iar peste 25% dintre unitatile scolare din Capitala n-au autorizatie de functionare. Care este situatia in Sectorul 3?

    Am avut ca preocupare principala derularea programelor pe care le-am gasit aici, angajate de fosta administratie in ceea ce priveste igienizarea, repararea scolilor. Au fost contractate lucrari de 194 de miliarde de lei. Am avut o intalnire cu administratorii societatilor care s-au angajat sa execute aceste lucrari. Sper sa nu am nici un fel de problema la nici o scoala. Am totusi dificultati cu anumite societati care au primit foarte multe lucrari, de la fosta administratie, si nu le pot executa in termen si de calitate. Le-am cerut fie sa renunte la aceste lucrari si sa angajam alte firme, fie sa-si dimensioneze forta de munca in asa fel incat sa-si respecte contractul. Pana acum au promis ca le vor termina la timp. Situatia mea este putin ingrata pentru ca trebuie sa urmaresc derularea unor contracte incheiate de fosta conducere, dar le-am facut o precizare conducatorilor societatilor respective. In functie de respectarea termenilor de executie si de calitatea lucrarilor vor mai putea lucra cu primaria sau niciodata.

  • Ce nereguli ati gasit in Primaria Sectorului 3?

    Eu am venit aici sa ma uit inainte, nu in spate. N-am venit sa cercetez neregulile pentru ca exista institutii abilitate sa faca acest lucru.

    Despre bani

  • Dar nu v-a interesat cum a fost cheltuit banul public?

    M-a interesat executia bugetara, bugetul de 2.580 de miliarde a fost angajat in proportie de 60-65%. Mai grav pentru mine este faptul ca anumite componente din acest buget - si ma refer la cel alocat pentru strazi - au fost consumate in prima jumatate a anului in proportie de doua treimi.

  • Ce veti face pana la sfarsitul anului?

    Vor fi refacute spatiile verzi, amenajate locurile de joaca, ridicate mormanele de gunoi. Am mai luat o masura importanta. Am discutat cu toate regiile si le-am cerut sa nu mai execute bransamente la constructiile noi, neautorizate, pentru ca in acest fel comit o contraventie. Am incheiat un protocol ca toate aceste constructii neautorizate sa fie debransate, fie ca sunt pe domeniul public sau pe cel privat. Actiunea a inceput in zonele Baba Novac, Dristor, Mihai Bravu, unde erau fel si fel de spalatorii, restaurante, de service-uri auto - era o mizerie. Toate vor fi demolate. La fel s-a intamplat si in spatele Bulevardului Burebista. Am gasit pe un spatiu verde un restaurant care deranja linistea publica. Am mari probleme cu constructiile pe proprietate privata, pe domeniul public. Le pot demola fara nici un fel de problema, dar pe proprietate privata lucrurile sunt mai complicate, trebuie sa-i dau in judecata pe proprietari.

  • In acest fel il copiati pe Traian Basescu, care in 2000 si-a inceput mandatul tot prin demolarea constructiilor de pe domeniul public, vestita chioscariada.

    Nu se poate ca in administratia locala sa vina oricine si sa-si construiasca oricand doreste ceva fara sa aiba autorizatie de construire. Eu, ca primar, am dreptul sa cer respectarea legii.

  • Din cate povestiti, ati gasit in Sectorul 3 multe locuri mizere. Sa inteleg ca veti renunta la firma de salubrizare ROSAL?

    Va fi o licitatie pentru ca expira contractul pe care firma il are cu primaria. Insa mai este o problema: 30% dintre locuitorii Sectorului 3 nu au contracte de salubritate, arunca gunoiul oriunde.

  • Ii veti obliga sa incheie contracte de salubritate?

    Da, pentru ca nu este normal sa nu-si plateasca ridicarea gunoiului. Sunt oameni care demoleaza fel si fel de constructii si duc molozul in intersectii sau pe terenuri proprietate privata care sunt abandonate. Din aceasta cauza voi promova o hotarare in Consiliul local cu taxe si impozite foarte mari pentru proprietarii de terenuri care nu-si imprejmuiesc si nu-si intretin terenurile.

  • Cat de mari vor fi taxele?

    Destul de mari ca sa-i oblige la igienizarea proprietatilor. Si asta se va intampla intr-o luna.

    Consultanta cu sefii

  • De cate ori il sunati pe Basescu pe zi?

    De cate ori este nevoie.

  • In ce problema?

    Am nevoie de sfatul primarului general, are experienta in administratia locala.

  • Gurile rele spun ca Silvian Ionescu, presedintele organizatiei PD, Sector 3, fost consilier municipal, face legea la Primaria Sectorului 3. Cum comentati?

    Este greu sa ma conduca pe mine cineva din spate. Cine ma cunoaste stie despre ce vorbesc.

  • Cati consilieri personali aveti?

    Cinci, pe urban, juridic, economic, inspectie si programe.

  • Si la ce va folosesc?

    Sunt oamenii mei de incredere. N-am putut sa-mi aduc o echipa pentru ca functionarii publici sunt aparati de lege. N-am cum sa ma pricep la toate, trebuie sa ma consult pe anumite probleme.

  • Aveti vreo porecla?

    Nu

  • Sigur?

    Sigur!

  • Gresiti, printre anumite cercuri sunteti numit "Andresan" de la scandalul iscat in jurul dvs. si al "celebrei" Laura Andresan. Chiar Traian Basescu facea glume pe tema asta.

    V-am dat un interviu serios, n-are rost sa discut despre acest subiect…

  • Daca Laura Andresan ar veni in audienta la dvs., ati primi-o?

    Orice cetatean al Sectorului 3 poate veni in audienta la primar.

    Decizie

    "Voi promova o hotarare in Consiliul local cu taxe si impozite foarte mari pentru proprietarii de terenuri care nu-si imprejmuiesc si nu-si intretin terenurile"

    Fermitate

    "Este greu sa ma conduca pe mine cineva din spate. Cine ma cunoaste stie despre ce vorbesc." - Liviu Negoita, Primarul Sectorului 3
  • ×
    Subiecte în articol: interviu mari sectorului primar le-am