x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Tusea poate avea cauze digestive sau cardiace

Tusea poate avea cauze digestive sau cardiace

de Florin Condurateanu    |    21 Oct 2019   •   18:30
Tusea poate avea cauze digestive sau cardiace

Tusea seacă, atât de frecvent întâlnită, are o diversitate de cauze. Nu numai aparatul pulmonar este de vină, pot sta la bază şi factori cardiaci, digestivi sau din sfera ORL, explică pneumologul Constantin Marica. Doar medicul poate stabili diagnosticul correct şi tot el recomandă şi tratamentul.

 

 

Florin Condurăţeanu: - Domnule profesor Constantin Marica, umblă în popor vorba că atunci când tusea seacă, uscată, s-a copt şi se însoţeşte cu expectoraţie, e semn că suferinţa pulmonară se îndreaptă spre vindecare. E adevărat?

 

Prof. dr. Constantin Marica: - Tusea seacă, iritativă, rebelă este provocată de mai mulţi factori, nu toţi de natură pulmonară. Tusea cu expectoraţie, în 90% din situaţii, are o cauză bronhopulmonară, însă tusea seacă impune să fie tratată, în funcţie de cauzele ei. Se apelează la terapii fie pentru cauzele bronhopulmonare, fie la tratamente pentru cauzele din sfera ORL, fie la terapii pentru cauzele abdominale. Când se însoţeşte de expectoraţie urât mirositoare, e semn de instalare a germenilor anaerobi şi se recomandă antibioticele. Când este vorba şi de febră, de frisoane, expectoraţie şi bolnavul e roşu la faţă, expectoraţia este fie micro purulentă, fie ruginie, vâscoasă, se întrunesc semne de pneumonie. Dacă expectoraţia este explozivă, eliminată deodată ca urmare a unei chinte de tuse, când expectoraţia seamănă cu o vomă se adună indicii că e o rupere a unei colectări de puroi la nivelul plămânilor. Sputa cu sânge precede fie hemoptizia din TBC, fie bronşectazia, fie un cancer.

 

F.C.: - Care este mecanismul formării tusei?

 

Prof. dr. C. Marica: - Tusea este modalitatea de a elimina secreţiile din aparatul respirator inferior, secreţii cu bacterii. Ea permite curăţirea locală, e un fel de gunoier cu sarcina de a elimina secreţiile din aparatul bronhopulmonar. Tusea e un reflex pornit de la terminaţiile nervului vag, aflate în faringe, laringe, la bifurcaţia traheei în bronhii. Tusea începe cu o respiraţie profundă urmată de o expiraţie explozivă. La început, glota, adică spaţiul dintre corzile vocale prin care circulă aerul, este închisă, apoi se deschide pentru evacuarea acestui curent de aer, un mic uragan. Participă la tuse şi muşchii abdominali.

 

F. C.: - Revenind la tusea seacă, unii tuşesc de se congestionează la faţă, fumătorii tuşesc zdravăn dimineaţa de trezesc tot blocul, alţii tuşesc să-şi dreagă vocea, unii se contaminează de la un tuşitor în timpul unui spectacol şi apare un cor de tuşitori...

 

Prof. dr. C. Marica: - Când tusea seacă e însoţită de febră mare, diagnosticul este frcvent de pneumonie, de supuraţie. Tusea seacă cu durere e semn de pleurită, apoi apare şi junghiul. Tusea uscată, rebelă, iritativă poate fi prima fază a bronşitei acute înainte de a coace. Dacă tusea uscată apare când pacientul se întinde în pat este vorba de o afecţiune bronhopulmonară. Dacă noaptea suferindul este trezit de o chintă de tuse cauza poate fi o boală cardiacă. Unii, seara, după masă, se lungesc în pat şi sunt chinuiţi de tuse seacă, cu senzaţia de vomă. Este vorba de un reflux gastro-esofagian, de o hernie hiatală şi terapia este cu medicamente pentru aparatul digestiv. În TBC, iniţial, tusea este uscată, durează 2-3 săptămâni, dacă tuberculoza evoluează spre caverne tusea se modifică cu expectoraţie micropurulentă. Tusea seacă stinsă, răguşită, aduce în discuţie un TBC în laringe sau cancer laringian. Tusea seacă, în două tonuri, la început tuse înaltă, apoi tuse joasă indică că un nerv plasat spre laringe e inflamat sau comprimat de o tumoră în torace. Tusea iritativă după o alergare, după un efort, acompaniază sinuzitele, rinitele cronice. Există o tuse nervoasă de tip funcţional, ea nu e generată de vreo afecţiune a organelor. Apare şi tusea emoţională, când omul îşi drege glasul. Medicina ia în calcul şi tusea de imitaţie. Tusea iritativă din boala pulmonară obstructivă cronică, din BPOC, la început e dură, seacă, se termină cu vărsături. Cei cu dispnee, cu întreruperi de respiraţie în somn, cu senzaţia de sufocare resimt şi tuse seacă.

 

 

 

 

×