x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Un german îndrăgostit de România a pus bazele festivalului Proetnica

Un german îndrăgostit de România a pus bazele festivalului Proetnica

de Diana Scarlat    |    19 Aug 2016   •   20:10
Un german îndrăgostit de România a pus bazele festivalului Proetnica

Volker Reiter, organizatorul festivalului Proetnica, desfăşurat în aceste zile la Sighişoara, este un german îndrăgostit de România. A tradus balada Mioriţa şi s-a stabilit la Sighişoara, unde a pus bazele unei afaceri devenite emblema vechii cetăţi: un hostel pentru turism bazat pe schimburi culturale între tineri. Apoi a dezvoltat un nou concept de eveniment cultural al cetăţii: festivalul interetnic, organizat în fiecare an cu participarea reprezentanţilor tuturor celor 22 de grupuri etnice recunoscute în ţara noastră. 

 

Reporter: Cum aţi descoperit România?

Volker Reiter : Primul contact a fost în 1990, prin intermediul unui profesor de-al meu, care ne-a vorbit despre situaţia căminelor de copii din România. Astfel, după ce am terminat studiile liceale, m-am hotărât să fac voluntariat la Cluj, timp de un an. După aceea am studiat limba română la facultate şi, pentru că m-a fascinat literatura şi cultura românilor, am tradus Mioriţa în limba germană. Am făcut facultatea în Zurich, unde am studiat slavistică, romanistică şi istoria ţărilor est-europene. În Sighişoara am ajuns prima oară în 1998. Am fost angajat ca asistent cultural, din partea Institutului pentru Relaţii Externe din Stuttgart, care este finanţat de Ministerul de Externe al Germaniei. M-au întrebat dacă doresc să merg la Satu Mare sau la Sighişoara. Aveam o vagă impresie despre Sighişoara şi am ales-o.

 

Reporter: Cum v-a venit ideea să faceţi aici un hostel?

Volker Reiter : În anul 2000 s-a terminat mandatul meu şi m-au întrebat cei de la Institut dacă am o idee de proiect. Atunci s-a înfiinţat Pactul de stabilitate pentru sud-estul Europei. Mai multe organisme internaţionale alocau fonduri, inclusiv statul german. Acesta a fost proiectul pe care l-am propus: un centru educaţional interetnic pentru tineret, cu unitate de cazare, un youth hostel. S-a aprobat acest proiect, am amenajat acest youth hostel şi acest centru cultural, finanţat de statul german. Noi gestionăm în continuare acest hostel, iar prin veniturile obţinute finanţăm activităţile asociaţiei.

Reporter: Ce deosebiri sunt între un hostel obişnuit şi acest concept de la Sighişoara?

Volker Reiter : Un youth hostel este conceput ca tabără pentru schimburi de experienţă între tineri din mai multe ţări, schimburi interculturale. Este o infrastructură pentru educaţie.

Reporter: Aveţi şi un proiect pentru promovarea acestui concept în România?

Volker Reiter : Da, am primit finanţare pentru a reclădi asociaţia hosteling în România. La sfârşitul lunii vin reprezentanţii din Germania, pentru a verifica stadiul proiectului.

Reporter: Cum v-a venit ideea de a organiza festivalul interetnic?

Volker Reiter : Festivalul Proetnica este al Centrului Educaţional Interetnic, este un eveniment educaţional, cultural. Ideea s-a întrupat prin mine. Totul a pornit de la o întrebare pentru concurenţii care se prezentau pentru un concurs de angajare: ce aţi face dacă ar trebui să organizaţi un festival interetnic? Apoi ne-am gândit chiar să-l organizăm.

Reporter: Câţi oameni au venit la Sighişoara în aceste zile, pentru cea de-a paisprezecea ediţie a festivalului?

Volker Reiter : S-au înscris peste 700 de participanţi şi probabil vor veni peste 650. Anul trecut au venit peste 800 de participanţi, care reprezintă toate minorităţile naţionale de pe teritoriul României. Fiind un festival de dialog intercultural, nu dorim să promovăm numai dialogul între minorităţi, ci şi între minoritari şi majoritari, deci vin inclusiv români şi aromâni. Problema minorităţilor este a statului.

Reporter: Cum vedeţi problema minorităţilor în România, acum?

Volker Reiter : Minorităţile au foarte multe facilităţi în România, din partea statului. După părerea mea, în România s-a găsit o rezolvare modernă a problemei minorităţilor. Chiar dacă în România sunt foarte multe probleme în acest moment, din punct de vedere al facilităţilor acordate minorităţilor, este foarte bine. Şi acest festival este finanţat în întregime din bani publici, de la Ministerul Culturii, Consiliul Judeţean, Municipiul Sighişoara şi Preşedinţia, care a acordat înaltul patronaj. Este foarte important să vedem în minorităţi o resursă şi nu un pericol pentru stat.

Click pe imagine pentru a vedea GALERIA FOTO

FOTO Valentin Pascu

×