x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Vasile Blaga: "Batalia e in doi"

Vasile Blaga: "Batalia e in doi"

04 Noi 2004   •   00:00

INTERVIU
Seful de campanie al Aliantei D.A., Vasile Blaga, dezvaluie strategia lui Traian Basescu: un singur adversar, Adrian Nastase.
ALIANTA D.A. - Vasile Blaga crede ca Basescu il are ca adversar doar pe Nastase

ALIANTA D.A. - Vasile Blaga crede ca Basescu il are ca adversar doar pe Nastase

Seful de campanie al lui Traian Basescu, Vasile Blaga, vorbeste despre strategia de campanie a prezidentiabilului Aliantei Dreptate si Adevar: una pentru un singur adversar, Adrian Nastase.
OANA STANCU

Click pentru a mari imaginea
SUPEROPTIMISM. Vasile Blaga are dintr-un singur punct de vedere retineri ca prezidentiabilul nu va castiga din primul tur: prezenta la vot
Jurnalul National: Domnule Blaga, Traian Basescu a castigat al doilea mandat de primar cu o campanie in care se opunea diplomatului: pantofi prafuiti..., servieta roasa... Cum veti mai reusi acum sa mai probati ca e bun si de diplomat?
Vasile Blaga: Cred ca am si reusit acest lucru si fara sa ne propunem in mod special sa-l transformam pe Traian Basescu in altceva. Cel mai periculos mod de a aborda o campanie cu Traian Basescu este de a-l face altceva decat este. Traian Basescu este Traian Basescu. Sigur ca in timpul campaniei pentru Bucuresti existau primele aparitii ale lui Geoana la costum, scrobit tot, incerca sa arate ca va reusi datorita functiei pe care o are sa aduca tot ceea ce n-a fost in Bucuresti, fonduri pentru tot poporul. Noi am construit campania pe ceea ce Traian Basescu era: un meserias. Unui astfel de candidat i se opunea un candidat scrobit care spunea: "Stii ceva? Eu am bani pentru ca sunt ministru de Externe!". In momentul acela noi am spus: "OK, esti ministru de Externe, dar nu stii cu ce se mananca Bucurestiul!". De fapt a si demonstrat asta cu varf si indesat, nici nu stia practic harta Bucurestiului.
Acest meserias, cum ii spuneti dumneavoastra, intareste perceptia ca Traian Basescu este un om de executiv…
Noi vedem presedintele un jucator. Stim clar care ii sunt atributiile, stim clar ca are atributii in primul rand in politica externa, ca este comandantul suprem al Armatei s.a.m.d., dar, pe de alta parte, suntem convinsi, inclusiv de modul in care suntem primiti in teritoriu, ca lumea vrea un altfel de presedinte, un presedinte care sa se implice. Sa se implice inseamna sa-si duca mandatul de negociator intre societate si institutiile statului cu responsabilitate. Nu poti sa mergi la nesfarsit sa spui ca esti baiat bun, cinstit si sarac, sa tragi concluzii ca poporul asta este si sarac si autoritatile isi bat joc de el, puterea isi bate joc de el, si sa ramai la nivel de concluzii. Domnul Basescu si-a spus punctul de vedere vizavi de modul in care vede institutia prezidentiala.

O campanie interactiva

Campania precendenta a fost una dinamica, amuzanta, cu priza la electoratul tanar. Credeti ca ea va prinde si in mediul rural? Sau acum veti fi mai sobri?
Eu cred ca a fost extrem de serioasa si campania lui Basescu de la Bucuresti. Ceea ce am reusit noi a fost sa targetam foarte bine populatia, sa ne adresam corect fiecarui segment de populatie cu ceea ce credeam noi ca va prinde. Asta facem si acum. Uitati-va la primul nostru afis - "D.A. e timpul dreptatii, e vremea adevarului". Deci vom trata electoratul cu tot respectul, dar vom continua ceea ce facem de patru ani, o campanie interactiva. Noi nu dam mura in gura alegatorului ceea ce ii cerem.
Sondajele arata totusi ca nu stati bine deloc in mediul rural.
Efortul principal va fi pe organizatiile judetene, care, sa nu uitam, sunt suma a doua partide puternice. Vor duce acea actiune din usa in usa, inarmati cu materiale clare, concise, simple, astfel incat oamenii sa vada ceea ce le propunem si sa simta ca efectiv vom face ceea ce le propunem.
Se simte asta dintr-un promotional?
Din claritatea mesajului si din modul in care s-a manifestat Basescu ca si garant inclusiv al programului de guvernare, pentru ca am spus ca va fi un presedinte jucator.
Conduceti o echipa de campanie anuntata ca mixta. Cu toate acestea, liberalii nu prea se vad. Pe Raluca Tatarcan, anuntata ca si consiliera presedintelui Basescu, nu am vazut-o in nici o vizita in teritoriu.
Va spun sub cuvant de onoare ca echipa functioneaza bine. Raluca nu a fost la Constanta, nu avea treaba la Constanta, este in Bucuresti si pregateste multe dintre mesajele domnului presedinte. Saptamana trecuta, la Suceava, responsabilitatea a cazut pe umerii PNL, ai lui Gheorghe Flutur, secundat de PD. Asadar, de fiecare data, responsabilitatile sunt impartite.
Regretati ca nu ati mers impreuna la locale?
Mult, regret mult. Sigur, au fost analize, argumente ca am face mai mult decat impreuna... Cert este un lucru: daca am fi mers pe liste comune, am fi luat si Craiova fara probleme, am pierdut-o la mai putin de un procent, castigam din primul tur Slobozia si nu o pierdeam in turul doi, castigam si Buzaul, aveam altceva de spus si-n Iasi si ne-am fi rodat.
Ati spus ca Raluca Tatarcan ii pregateste mesajele lui Traian Basescu. Cine sunt celelalte creiere?
Dati-mi voie sa nu vi-i spun pe toti, dar, pentru ca am amintit o doamna, voi mai spune o doamna: Adriana Saftoiu.
Aveti si analisti, strategi angajati?
Functionam si cu analisti politici, dar imi permit sa nu-i nominalizez in momentul acesta.
Spuneati de Traian Basescu ca este asa cum este si nu trebuie sa-l schimbati. E un om cu care sa lucrati usor?
Cu domnul Basescu se lucreaza mult mai usor decat se crede. Este un om care isi asculta staff-ul, dar noi la randul nostru avem o intelegere foarte clara cu domnul presedinte: niciodata nu-i propunem mai mult de trei solutii si niciodata mai putin de doua. Doar cand credem noi ca suntem foarte destepti ii propunem una singura, dar nu prea s-a intamplat.
Cum l-ati sfatuit sa raspunda problemei "iepurasului"?
Exact cum a raspuns.
Ca are altceva mai mare decat urechile?
Ma abtin. Totusi cred ca un pic a fost prea deschis vizavi de mediul in care s-a exprimat. Eu sunt convins ca si domnul Nastase, si domnul Basescu credeau ca au o discutie personala, doar ca in campanie nu sunt discutii personale, si aici cred ca amandoi au gresit.

"OK, esti baiat de Colentina!"

Dar cum suna, domnule Blaga, sa vina acum Traian Basescu si sa spuna: "I-am dat arama pe fata lui Adrian Nastase, e un vulgar", cand tocmai a probat el insusi ca e vulgar?
Aici a fost de fapt o constructie. De patru ani, domnul Nastase isi construieste o imagine. In ultimul timp, neavand alte argumente decat sa scoata pe ultima suta de metri tot soiul de pomeni - scuzati-mi termenul, dar asa este - pentru populatie, pentru biserica, pana la urma omul vede un singur lucru: ca ii e foame. Si atunci s-a mizat pe tema imaginii extraordinare pe care domnul Nastase o are cu marile lui succese internationale si sigur ca noi suntem pregatiti sa aratam in campanie tropaiturile din Parlament atunci cand NATO cerea spatiu aerian pentru interventia din Iugoslavia. Toate astea ne-au facut - si s-a jucat cum s-a putut - sa scoatem masca asta de mare salvator de natie a lui Adrian Nastase. Sigur, poate nu a fost cea mai fericita formula. Dar, repet, domnul Nastase a spus ceea ce a spus: "Sunt baiat de Colentina!". OK, asta esti: baiat de Colentina.
Cine sunt adversarii tinta ai domnului Basescu? Aveti o strategie tipica pentru fiecare?
Domnisoara, suntem cu totii cu picioarele pe pamant: batalia e in doi.
Si cum va raspunde in emisiunile in care va fi atacat din trei parti?
Atacurile din doua-trei directii nu mai tin. Poporul asta are bun-simt, poporul asta vede. In privinta dezbaterilor, noi prin dezbateri intelegem dezbateri, cum scrie in DEX. Daca doresc ca acordand 8 minute fiecarui candidat sa isi prezinte cate un monolog fiecare, atunci nu mai are sens sa mai mergem pe acolo. O sa facem un film de 8 minute si il vom prezenta. Vedem ca radioul national are o pozitie mult mai corecta si organizeaza o dezbatere de 32-40 de minute intre primii patru candidati, cei mai importanti, care, fara sa ii jignesc pe ceilalti, sunt cei ai partidelor parlamentare. Ceilalti, vedeti si dvs., se bat in marja de eroare.
Traian Basescu a declarat ca va castiga din primul tur. E posibil asa ceva avand in vedere ca ar trebui sa obtina peste sapte milioane de voturi?
Orice este posibil. Dupa cum mergem, sunt convins ca, daca vom intra in turul doi, va fi la mare distanta de Adrian Nastase in favoarea noastra, asta e clar. Dintr-un singur punct de vedere am retineri ca vom castiga din primul tur: prezenta la vot. 60% prezenta nu ajunge ca sa castigi din primul tur.
Nu va parea mincinos Traian Basescu daca nu va castiga din primul tur, asa cum a punctat si premierul?
Nu, deloc. Domnul Nastase ne cerea chiar sa renuntam sa mai participam la batalia din turul doi. Pe domnul Nastase il trimit inapoi in Suceava, acolo unde a fost sambata seara si unde a adunat 900 de padurari intr-o sala si cu ei s-a manifestat.

×