x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Vasile Gherasim: "In Parcul Bordei se vor construi cele mai scumpe vile din Euro

Vasile Gherasim: "In Parcul Bordei se vor construi cele mai scumpe vile din Euro

12 Aug 2004   •   00:00
Vasile Gherasim: "In Parcul Bordei se vor construi cele mai scumpe vile din Euro

INTERVIU

A pierdut un al doilea mandat ca primar al Sectorului 1, a refuzat functia de prefect al Capitalei, vrea sa fie senator, iar intr-un final a ajuns secretar de stat in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor. De pe aceasta postura il critica pe actualul primar al Sectorului 1, Andrei Chiliman, pentru ca a pus pe butuci un sistem integrat de asistenta sociala doar pentru faptul ca era opera actualului secretar de stat.
MONICA ANDREI

  • Jurnalul National: Care scaun este mai confortabil, cel de primar de sector sau de secretar de stat in cadrul Ministerului Administratiei Publice si Internelor?

    Vasile Gherasim: Nu se compara una cu alta. Sunt doua activitati care se ocupa de administratia locala, dar la nivel diferit. Fara indoiala, mai frumoasa este munca la primarie. E mai usor de organizat, ai mai multe satisfactii si rezultate imediate. Ca secretar de stat in cadrul Ministerului Administratiei Publice, acum sunt in Hunedoara, maine in Olt. Rezultatele sunt mai indepartate in timp.

  • Ce rol aveti in Guvern?

    Coordonez tot ce inseamna prefecturi si dezastre. Nu poti sa iei decizii pana nu te duci sa vezi cu ochii tai.

  • N-aveti incredere in ce va spun prefectii din tara?

    Dimensiunea unei interventii intre central si local se face direct la fata locului. Trebuie sa ai un dialog cu oamenii din zona respectiva, au nevoie de canalizare, energie electrica, puturi. Mi se pare normal ca la nivel de decizie sa se mearga in teren pentru ca esti mai aproape de adevar.

  • De ce ati refuzat functia de prefect al Capitalei?

    Pe aceasta tema am fost abordat de Dan Ioan Popescu si de premierul Adrian Nastase, insa am considerat ca, totusi, constructia mea intelectuala este mult mai aproape de elaborarea unor programe privind administratia locala, asa cum am facut in Sectorul 1, decat sa fiu activist direct.

  • La ce programe va referiti?

    La cel axat pe protectie sociala integrata. Un sistem bine pus la punct, pe care l-am pus in functie in Sectorul 1. Aveam 800 de persoane varstnice care beneficiau de consiliere saptamanala. In fiecare zi de marti, consilierii stateau cate doua ore de vorba cu persoana respectiva, demonstrandu-i in acest fel ca nu este singura.

  • Aveati personal suficient?

    Aveam 45 de asociatii si fundatii, carora le-am pus la dispozitie birouri. Nu le-am luat nici un leu pentru chirie, in schimb prestau servicii catre Primaria Sectorului 1.

    "N-am crezut ca pierd alegerile"

  • In afara de ajutorul acordat batranilor, ce mai facea parte din sistemul de protectie sociala?

    Aveam 5 cantine de ajutor popular, cu 5.200 de locuri, in care am investit aproximativ 50 de miliarde de lei. Am facut si doua cantine noi, una in Grivita si alta in Pajura. Aveam un program care se numea "nimeni nu e singur in Sectorul 1". Acum trebuie sa-l extind la nivel de tara. Voi face un proiect de lege care va obliga autoritatile locale sa creeze un sistem integrat de asistenta sociala. Mai aveam caminul de la Odaii, care prelua copiii strazii, orfanii, batranii fara adapost si pe cei evacuati si Policlinica gratuita pe de Strada Caraiman care era subordonata Primariei. Trebuia sa aiba 18 cabinete, insa n-a avut timp sa o termin. N-am crezut ca o sa pierd alegerile.

  • De ce ati vorbit la trecut despre acest sistem, acum nu mai functioneaza in mandatul primarului Aliantei PNL-PD, Andrei Chiliman?

    Aproape toate componentele sistemului de protectie sociala pe care l-am pus in functiune in Sectorul 1 nu mai functioneaza. Cantinele sociale sunt pe punctul de a fi inchise, pe motiv ca se cheltuieste mult, insa actualul primar nu stie ca Primaria Sectorului 1, care are in administrare toate cantinele sociale din Capitala, primeste 100 de miliarde de lei pe an de la bugetul municipal. Nici caminul de la Odaii nu mai functioneaza la parametri reali. Acum, din cate am inteles, se discuta rectificarea de buget. Chiliman nu mai vrea sa finanteze nici cartierul Henri Coanda. In buget erau prevazute 9 milioane de euro pentru canalul colector din zona. Fara aceasta investitie proiectul Henri Coanda nu poate fi realizat. Insa eu dadeam banii astia si rezolvam si problemele din zonele Aviatiei si Barbu Vacarescu, unde canalizarea era supradimensionata. Actualul primar habar n-are de acest lucru.

    "Este o hartuire politica"

  • Au "zburat" multi din Primaria Sectorului 1 pe motiv ca au lucrat cu dvs.?

    Aproape toti directorii din primarie. Este o hartuire politica. In 2000, cand mi-am preluat mandatul de primar, nu am dat pe nimeni afara.

  • Actualul primar al Sectorului 1 v-a acuzat ca ati dat autorizatie de imprejmuire a Parcului Bordei aflat acum in proprietate privata. De ce ati fost de acord cu amplasarea acelui gard care sfideaza legile bunului-simt?

    Problema nu este ca eu am dat autorizatia de imprejmuire, pentru ca eram obligat avand in vedere ca omul avea act de proprietate, ci modalitatea in care acea persoana a intrat in posesia lui. A fost si o neglijenta a mea, si spun asta referin- du-ma la inaltimea gardului. Putea fi pus un gard obisnuit, insa trebuie sa se inteleaga de la bun inceput, gardul este de organizare de santier. El poate fi amplasat doar pe o perioada de doi ani. Este provizoriu, gardul nu are fundatie. El va fi dat jos pentru ca proprietarul vrea sa construiasca un cartier de vile. Vor fi cele mai scumpe din Europa.

  • Dar am inteles ca n-are voie sa construiasca decat pe o suprafata de 15%?

    Cand omul a dat milioane de euro pe acel teren, credeti ca se multumeste doar cu locul respectiv? Toate defrisarile se fac prin Primaria Capitalei. Eu am fost dat in judecata de o alta persoana, care a cerut in timpul mandatului meu, in aceeasi zona a Parcului Bordei, un teren de 10.000 metri patrati. La vremea respectiva i-am spus ca nu se poate retroceda un teren in Parcul Bordei pentru ca face parte din Administratia Domeniului Public al Statului. In momentul in care a vazut ca terenul a fost pana la urma dat in posesie, m-a actionat in judecata. Evident ca si-a pus intrebarea de ce pentru ea terenul era in proprietatea statului si pentru actualul proprietar nu. Totul s-a facut prin Primaria Capitalei. Acest lucru i-am explicat si presedintelui Ion Iliescu cand m-a chemat de urgenta.

  • Ce i-ati spus presedintelui?

    Ca nu gardul este o problema, eram obligat sa dau autorizatia, ci modul in care s-a dat in proprietate acel teren.

  • Primarul Chiliman poate sa-l amendeze in acest moment de proprietarul terenului pentru amplasarea gardului?

    Da. Precis n-a respectat proiectul pe care l-a prezentat la primarie. "Grecea n-avea statura unui prefect"

  • Acum raspundeti direct de prefecti, de ce Ovidiu Grecea a fost inlocuit cu Dan Darabont?

    Grecea si-a manifestat dragostea pentru activitatea diplomatica. Si el a vrut aceasta schimbare.

  • De ce nu s-a putut acomoda?

    Nu cred ca avea "statura" unui prefect.

  • Ce-i lipsea?

    Acea activitate ponderata a sefului responsabil. Sobrietatea in munca. A fi prefect inseamna a fi sobru.

  • Ce parere aveti despre hotararea luata de primarul Traian Basescu cu privire la interzicerea in trafic a masinilor de peste sapte tone?

    Este o masura tipica pentru o dictatura a mediocritatii. Basescu a folosit durerea populatiei devenind extremist pentru ca are in spate un consiliu obedient. Este o masura buna, pe care am inclus-o si eu in programul meu electoral, insa este prost aplicata.

  • In varianta dvs. cum suna aceasta restrictie?

    Fara afectarea magazinelor, ma refer la aprovizionarea cu lapte si alte produse, fara a tulbura linistea oamenilor. Se lucreaza noaptea, iar o strada reparata pe timpul noptii costa de doua ori mai mult decat pe zi. Randamentul pe timpul noptii este scazut. Eu vedeam altfel lucrurile. La nivelul sectoarelor sa se dea ecusoane pentru masinile exceptate. Este o masura de dictatura la fel ca aceea de inchidere a parcurilor. Ce face mireasa care are nunta intr-un restaurant din mijlocul parcului? Cum o duce? Parca suntem in bancurile cu Bula. Totusi este o zona de agrement. Ce fac agentii economici care au construit in parcuri? Pana la urma de ce i-ai mai lasat sa construiasca. Putea foarte bine sa puna doi politisti in parc si sa-i oblige pe cei care intra cu masinile in zona sa circule cu 10 la ora sau sa le ceara patronilor sa faca aleile din parc. Sunt o multime de solutii. Orice restrictie trebuie sa aiba o solutie de refugiu.

  • Veti candida pe listele PSD pentru vreo functie parlamentara?

    Mi-am depus cererea pentru preselectie pe listele de senator.
  • ×
    Subiecte în articol: interviu