x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri "Viata nu se opreste in luna decembrie"

"Viata nu se opreste in luna decembrie"

25 Oct 2004   •   00:00

INTERVIU

Consilierul prezidential Corina Cretu spune ca presedintele Ion Iliescu nu are nimic impotriva implicarii colaboratorilor sai in campania electorala, mai ales ca activitatea lor politica nu se incheie o data cu terminarea mandatului la Palatul Cotroceni.
MONICA IORDACHE

VIITOR. Corina Cretu nu exclude o posibila candidatura la o functie in PSD. Mai mult pentru a se implica. Depinde insa de ce se va intampla

Jurnalul National: Cati consilieri prezidentiali isi iau concediu in perioada campaniei electorale?

Corina Cretu: Deocamdata, numai domnul Stireanu, pentru ca numai dansul este implicat in mod direct in campania electorala, fiind nominalizat ca sef al campaniei candidatului la Presedintie al PSD. Este evident ca in aceasta postura trebuie sa se implice cu toate fortele si cu toata capacitatea sa. Nu cunosc statutul celorlalti, dar in ceea ce ma priveste nu exista nici o lege care sa-mi ingradeasca dreptul de a candida, iar propria mea campanie electorala o voi face in timpul liber. La organizatia de Bucuresti am programat deja cateva intalniri, o sa merg in week-end si seara. Aici, la Palatul Cotroceni, o sa imi fac treaba in continuare ca si pana acum, in calitate de purtator de cuvant.

  • Presedintele e de acord cu implicarea consilierilor sai in campania electorala a unui partid?

    La inceputul mandatului ne-am dat demisia din partid mai mult simbolic, pentru ca nu ne-am schimbat convingerile pe parcursul acestor patru ani. Domnul presedinte a fost ales tocmai pentru ca gandea intr-un anume fel si reprezenta un sistem de valori social-democrate. Pentru noi nu exista nici un fel de ingradire, dar era evident ca nu ne mai puteam ocupa de activitatea de partid. Acum trebuie sa ne gandim si la viitorul nostru si incercam intr-o luna sa le impacam pe amandoua. Nu cred ca va avea de suferit institutia prezidentiala prin faptul ca eu voi candida pentru PSD. Ma voi ocupa in continuare de presa, de programul presedintelui, de fiecare actiune. Nu se schimba nimic. Dar in acelasi timp, viata nu se opreste in decembrie. Trebuie sa ne gandim si la viitor, fiecare isi alege un drum si merge mai departe.

    "Nu vad de ce ar fi nemultumiri"

  • Nu au existat nemultumiri in partid in legatura cu candidatura dumneavoastra la Senat?

    Nu stiu foarte clar, pentru ca eu am stat mai mult aici, la Palat, nu am intrat in toate frictiunile acestea care tin de lupta electorala interna, inerente fiecarui partid. Nu vad insa ce nemultumiri ar putea fi. In primul rand, am o relatie foarte buna cu fostii mei colegi, am incercat sa tin mereu legatura cu ei, inclusiv in ultimii patru ani. Eu nu sunt deci straina de partid, am fost in partid in momentele cele mai grele. In acelasi timp, am acumulat multa experienta, nu cred ca ea poate fi desconsiderata. Nu vreau sa fiu lipsita de modestie, dar nu sunt foarte multi oameni inca tineri care sa aiba 12 ani de lucru in institutii publice. Eu cred ca societatea romaneasca are nevoie de asemenea oameni, care s-au rodat si stiu ce inseamna a lucra intr-o institutie publica, ce inseamna viata politica. Mi-ar parea rau ca prezenta mea pe liste sa fi nascut nemultumiri, dar nu cred, pentru ca era, intr-un fel, naturala.

  • Presedintele mai are cu cine sa lucreze la Cotroceni?

    Bineinteles. Institutia prezidentiala este foarte complexa, singurul fara de care aceasta institutie nu poate functiona este domnul presedinte. In rest, exista departamente, fiecare consilier prezidential are in subordine consilieri de stat. Totul merge mai departe. A se crea aceasta impresie ca, daca un consilier prezidential isi ia concediu de odihna o luna, institutia prezidentiala nu mai poate lucra este o exagerare. Sa fim seriosi, nu suntem noi asa de importanti. Singurul care conteaza in aceasta institutie este domnul presedinte.

  • In timpul campaniei electorale, presedintele va merge la fel de des prin tara?

    Vor continua aceste deplasari. Domnul presedinte a dorit mereu sa aiba un contact direct cu oamenii si, in masura in care programul i-a permis, si-a programat mereu vizite in tara, intalniri cu oamenii.

    "Ar fi o mare greseala sa-si limiteze iesirile"

  • Asta nu il va expune iar la acuzatia ca face campanie pentru PSD, asa cum s-a intamplat la locale? Este totusi purtatorul de imagine al PSD, mai ales ca este si candidat..

    Sunt doua lucruri distincte. Este candidat pe listele pentru Senat la Bucuresti, este normal sa nu fie limitat in dreptul sau de a alege si de a fi ales. In acelasi timp, este si seful statului. Vizitele le face in virtutea mandatului de sef al statului. Cred ca ar fi o mare greseala sa-si limiteze iesirile. Identitatea sa politica este foarte cunoscuta si cred ca tocmai aceasta identitate i-a adus atata popularitate. Nu are nici un sens sa se ascunda acum, numai pentru ca unora nu le convine faptul ca apare si spune ce are de spus.

  • A mai fost acuzat si ca se implica prea mult in viata PSD. Trebuia sa se uite pe listele parlamentare ale partidului?

    Domnul presedinte nu se implica deloc in viata PSD. In legatura cu listele a fost informat, nu le-a supervizat, nu a facut listele. S-a spus ca a incercat sa ne bage pe noi pe liste. Nu stiu daca a fost aportul domnului presedinte sau nu. Eu am relatia mea personala cu partidul. Cei care candidam avem viata noastra proprie, experienta noastra, personalitatea noastra si poate reprezentam si noi ceva ca oameni in sine. Desigur, faptul ca am lucrat cu domnul presedinte, ca dansul are incredere in noi ne aduce avantajul cel mai mare.

  • Lucrati de 12 ani cu presedintele Iliescu. Ce il face sa fie atat de longeviv politic?

    Responsabilitatea si seriozitatea cu care priveste lucrurile, atentia pe care o acorda oamenilor si, nu in ultimul rand, echilibrul politic. Pe de alta parte, munca asidua. Mai degraba obosim noi, cei mai tineri, decat dansul. Practic, munceste de dimineata pana seara, inclusiv in week-end-uri. Aceasta dorinta de a se afla in contact cu oamenii ii da un simt al realitatii foarte acut. Este si un simbol, un reper, este principalul om politic care a definit viata politica romaneasca in ultimii 15 ani.

  • S-a intamplat sa nu va asculte si sa greseasca?

    Au fost multe experiente de-a lungul anilor. Niciodata nu am avut pretentia sa ma asculte. Sunt convinsa ca poate judeca mai bine lucrurile decat noi.

    "Sigur ca se enerveaza"

  • Cum reactioneaza presedintele cand e criticat de presa?

    Nu exista persoana publica in Romania care sa fi fost mai criticata decat domnul presedinte. A critica e una si de multe ori, cand au fost critici pertinente, domnul presedinte a recunoscut ca s-a exprimat gresit sau ca nu a fost bine inteles. Dar vorbesc aici de atacuri, de insulte. Intr-adevar, ca orice om care se simte nedreptatit si insultat, atacat pe nedrept, sigur ca se enerveaza. Cateodata ma si mir ca nu s-a obisnuit cu asta. De multe ori il rog sa nu le ia personal, pentru ca este afectat. Incerc sa ii explic ca asta este viata politica, nu este atacat atat pentru ceea ce face, cat pentru ceea ce reprezinta. Oricum ar fi criticat de catre adversari, indiferent ce ar face.

  • Declaratia despre osanza Occidentului nu a fost o gafa?

    Nu, nu mi se pare o gafa. Mi se pare o greseala a ziaristilor care nu au luat textul in totalitatea sa. In goana aceasta dupa senzational au prins doar acest regret in legatura cu faptul ca foarte multi din tinerii care au plecat in strainatate au contribuit la bunastarea economica, sociala a unor tari altele decat Romania. A fost chiar o actiune la ONU in care unele tari au cerut despagubiri pentru ca societatile respective au fost saracite de o parte din creierele nationale, asa cum si Romania este saracita acum. Pe de alta parte, este imbogatita in alt sens. In acel discurs al presedintelui au fost prezentate toate laturile. Am fost si eu ziarist, stiu ce inseamna sa te bati pentru un titlu pe prima pagina. Lucrurile banale nu au loc pe prima pagina. Pe de alta parte, trebuie sa existe niste standarde profesionale.

    GEST

    "La inceputul mandatului ne-am dat demisia din partid mai mult simbolic. Nu exista nici un fel de ingradire, dar era evident ca nu ne mai puteam ocupa de activitatea de partid. Acum trebuie sa ne gandim si la viitorul nostru"

    NEOBOSIT

    "Mai degraba obosim noi, cei mai tineri, decat dansul. Practic, munceste de dimineata pana seara, inclusiv in week-end-uri. Aceasta dorinta de a se afla in contact cu oamenii ii da un simt al realitatii foarte acut"

    AVANTAJ

    "S-a spus ca domnul presedinte a incercat sa ne bage pe noi pe liste. Eu am relatia mea personala cu partidul. Desigur, faptul ca am lucrat cu domnul presedinte, ca dansul are incredere in noi ne aduce avantajul cel mai mare"

    CRITICI

    "A critica e una si de multe ori, cand au fost critici pertinente, domnul presedinte a recunoscut ca s-a exprimat gresit sau ca nu a fost bine inteles" - Corina Cretu consilier prezidential
  • ×
    Subiecte în articol: partid interviu psd presedinte domnul viata