x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri "Vrem sa facem un triunghi al partiilor de schi"

"Vrem sa facem un triunghi al partiilor de schi"

20 Ian 2005   •   00:00

INTERVIU
George Copos are in proiect realizarea unui triunghi al partiilor de schi pe Valea Prahovei, cu puncte in Poiana Brasov, Predeal si Sinaia. El vrea sa avem in tot arealul de schi zapada artificiala. Vicepremierul Partidului Umanist din Romania, George Copos, face eforturi sa se adapteze noii functii. Cu toate acestea, el si-a stabilit prioritatile in domeniul pe care il conduce.
GABRIELA ANTONIU

LITORAL. Vicepremierul Copos considera ca nu putem avea o combinatie a turismului social cu cel international si, ca atare, trebuie despartite

Jurnalul National: Domnule George Copos, cum v-ati acomodat in noua functie?
George Copos: A fost o mare provocare, ce acum a devenit, iata, o mare responsabilitate. Facem eforturi deosebite sa ne acomodam. Oricum, ceea ce este important si mi se potriveste este ca eu voi raspunde de mediul de afaceri si de intreprinderile mici si mijlocii. Primele lucruri foarte importante au fost deja realizate, si anume reducerea reala a fiscalitatii. Desigur, sunt multe alte lucruri pe care Guvernul Tariceanu le ia in considerare. In primul rand sustinerea unei reale economii de piata, libera, functionala, din care statul sa se retraga treptat. De asemenea, sunt convins ca acest Executiv va guverna cu fata catre mediul de afaceri, pentru ca un guvern puternic nu este acela care doreste sa controleze totul, ci acela care stie sa renunte la o parte din puterea lui pentru a lasa loc ca regulile economiei de piata sa functioneze corect.

Va gandeati inainte de alegeri, cand bateati judetul Arges, ca veti ajunge ministru?
Nu. Nicidecum. Si nici nu mi-am dorit lucrul acesta. Am avut o sansa extraordinara sa cunosc Romania cu ocazia alegerilor parlamentare. Din cele 102 localitati din judetul Arges am fost in peste 90. Dintre acestea, in multe localitati nu exista infrastructura, unele nu aveau canalizare, energie electrica. Trebuie facute eforturi foarte mari si pentru sistemul de invatamant, pentru scoli, dar "ca sa cresti un copil ai nevoie nu numai de un sat modern, ci si de o familie prospera. Mult adevar in ultima carte pe care am citit-o...

Mai aveti timp de citit?
De regula, citesc in timpul calatoriilor cu avionul.

Ati plecat des in ultimul timp?
Am fost plecat de multe ori in septembrie, octombrie, anul trecut in Italia.

Domnule Copos, aveti un birou foarte elegant. Noul Guvern a avut probleme cu mobilierul, cu birotica, dumneavoastra ati avut asemenea probleme?
Aceste lucruri nu au reprezentat o problema pentru mine. E o chestiune care nu trebuie neaparat sa fie expusa presei. E o chestiune pe care eu am rezolvat-o foarte repede.

Deci ati avut probleme?
Astfel de probleme conteaza mai putin. Nu de dotari ducem lipsa, ci de un mediu de afaceri care sa aiba doua prioritati: productivitatea si competivitatea. Mai avem doi ani pana la momentul integrarii europene a Romaniei si daca nu suntem pregatiti, in 2007 vom avea reale probleme o data cu aderarea la UE. De asemenea, avem nevoie de un mediu de afaceri in care sa fie stimulata munca creativa, pentru ca riscam sa devenim o tara de angajati si o tara de asistati social. Un alt aspect foarte important este lupta cu fenomenul de evaziune fiscala care, din pacate, este foarte raspandit in momentul de fata.

Credeti ca obligativitatea declararii averilor de catre toti cetatenii va rezolva problema evaziunii fiscale?
Am oarecare indoieli. Eu cred ca atunci cand ministrul de stat, Adriean Videanu, a ridicat aceasta problema pentru dezbatere publica nu s-a referit la toata populatia Romaniei. Daca ma gandesc la cele 90 de localitati din judetul Arges pe care le-am vizitat, pot sa va spun ca acei oameni nu trebuie sa isi declare averea, pentru ca eu cred cu tarie ca nu au ce sa isi declare, dar functionarul din administratia publica si oamenii de afaceri ar trebui sa faca aceasta declaratie.

Declararea averilor

Un argument era acela ca demnitarii, care trebuie sa isi declare averile, au obiceiul de a-si trece bunurile pe numele familiei. De ce nu s-ar modifica legea, astfel incat sa se prevada clar pana la ce grad de rudenie se merge cu declararea averilor demnitarilor...
Si aceasta poate fi o solutie foarte buna. Declaratia sa fie facuta de cei care, sa spunem, castiga peste 100.000 de euro pe an, inclusiv rudele lor. Atunci am putea sa vedem exact unde este adevarata coruptie.

Credeti ca acesta ar trebui sa fie primul pas?
Eu cred ca acesta ar trebui sa fie primul pas, dar cred ca ministrul de stat Adriean Videanu a cercetat acest fenomen si in acelasi timp cred ca se gandeste la un sistem coerent in ceea ce priveste aceste declaratii de avere. Nu cred ca trebuie sa fie facute de toata populatia Romaniei, ci numai de o anumita stare. Toti cei care fac afaceri ar trebui sa faca acest lucru. Pentru ca, din pacate, astazi avem 35%, poate chiar mai mult, economie necontabilizata, ceea ce inseamna foarte mult. Si evaziunea fiscala este in raport de aceasta.

Revenim la numirea dumneavoastra in functie. Si dumneavoastra, si domnul Videanu gestionati zona economica. S-a transat clar fiecare de ce domeniu raspunde?
Ministrul de stat, Adriean Videanu, raspunde de partea economica, de mediul economic, iar eu raspund de mediul de afaceri si de IMM. Notiunea de mediu de afaceri este foarte larga si in aceasta intra toate categoriile de intreprinderi, investitorii. Inca nu am luat o decizie pentru o impartire extrem de riguroasa, dar lucrul acesta se va intampla. Doar suntem in echipa!

Cand se va face aceasta separare de atributii pe domeniile pe care le impartiti cu domnul Videanu, vizati si un alt domeniu? De exemplu, sunteti implicat in turism.
Guvernul Tariceanu a inteles ca turismul romanesc trebuie tratat cu o atentie speciala. Daca facem comparatie cu tari din apropierea noastra, in Bulgaria, veniturile din turism reprezinta mai mult de 11% din PIB, iar in Ungaria, 10%. Sa nu uitam ca Romania are munte, mare, Delta Dunarii, lucruri pe care nici una din tarile din jurul nostru nu le are, dar veniturile din turism sunt doar la nivelul de 1,5 % din PIB. De aceea, eu cred ca turismul este foarte important.

Superschi in Carpati

Care ar fi masura care ar trebui sa schimbe aceasta situatie?
Sunt foarte multe lucruri de facut. In primul rand, partea de infrastructura unde avem mari probleme. In al doilea rand, cresterea calitatii serviciilor noastre, ceea ce inseamna investitii in industria hoteliera, in special in zonele de munte si de mare. Exista o lege pentru realizarea Programului "Superschi in Carpati", de altfel foarte buna, dar care nu a fost pusa in aplicare niciodata. Din pacate, s-a facut foarte putin in a atrage turisti la munte, unde principalul scop este de a-i invata sa schieze. Acest sport este unul extraordinar.

Poate ii explicati si domnului Gigi Becali de ce va place schiul....
Nu cred ca trebuie sa-i explic.

Ati fost foarte atacat de el ca aveti aceasta pasiune.
Gigi este un om special si nu vreau sa intru in contradictie cu el. Este un om care a facut eforturi foarte mari pentru a face din Steaua o echipa puternica. Si iata, astazi, Steaua este in primavara europeana si este o formatie respectata.

Credeti ca intre dvs. intervine si rivalitatea Steaua-Rapid?
Nu, nu. Se simte obosit si frustrat dupa o campanie electorala foarte grea. Dar haideti sa vorbim despre turism. Eu cred ca turismul trebuie sa aduca foarte multe Romaniei. Si aici ne gandim, pe de o parte, la munte, zona in care ar trebui sa avem peste tot in arealul de schi zapada artificiala si mijloace moderne de transport pe cablu. La Brasov, pentru prima data in istorie, am avut intalniri intre primul-ministru, presedintele Consiliului Judetean, prefectul si primarul orasului. Intentionam sa demaram un proiect foarte mare pentru tot ceea ce inseamna arealul de schi din Legea "Superschi in Carpati" in asa fel incat sa unim practic mai multe statiuni: Poiana Brasov, Predeal si Busteni, inclusiv Sinaia si Azuga. Aceasta unificare se va face etapizat. De asemenea, trebuie sa facem eforturi foarte mari si pentru litoralul romanesc, pentru ca, din pacate, sunt doar cateva hoteluri care corespund standardelor europene. Nu putem avea o combinatie a turismului social cu cel international. Trebuie sa le despartim, ele nu pot sa functioneze impreuna. Trebuie sa avem statiuni care sunt destinate turismului international si statiuni destinate turismului social, pentru ca este normal sa avem grija de toata lumea.

"Nu folosesc girofarul"

AMBIENT. George Copos si-a rezolvat problemele legate de dotarea biroului la preluarea mandatului

Cand ati fost ultima data la schi?
De Anul Nou am schiat si a fost excelent.

Erati deja ministru...
Da, dar am schiat la fel! Pozitia de ministru este una trecatoare. Important este sa ramai acelasi om si sa nu te inunde puterea pe care o ai.

Girofarul il folositi?
Nu, si nu am sa-l folosesc, pentru ca eu cred ca este important sa ramai acelasi om, indiferent de pozitia sociala pe care o ai.

Intr-un interviu anterior spuneati ca, daca veti castiga alegerile, veti merge la Parlament cu bicicleta. Ce s-a intamplat cu bicicleta?
A venit iarna.

O aveti cumparata, va asteapta?
Nu. A venit iarna si este foarte frig afara si nu stiu daca poti sa trimiti un om sa mearga cu bicicleta acum. Imi doream foarte mult sa raman in Parlament pentru urmatorii patru ani, dar am intrat in aceasta batalie si va trebui sa fac eforturi foarte mari pentru a reusi sa performez de pe pozitia pe care o am acum. Am multe planuri importante pentru perioada imediat urmatoare.

Presa nu prea a fost prietenoasa cu dvs. Ati fost acuzat ca ati cumparat un hotel pe ultima suta de metri, ce raspundeti?
In cazul hotelului este vorba de o licitatie, organizata de MTTC, anuntata public, la care s-a inscris si SC Ana Hotels SA. Aceasta procedura nu s-a incheiat inca, zvonurile ca am cumparat un hotel pe ultima suta de metri sunt inexacte. Nu aveam o relatie speciala cu Miron Mitrea ca sa determin scoaterea la licitatie a actiunilor la Athene Palace. Referitor la Grupul Ana, va reamintesc ca dupa 1990 am pus bazele acestui grup. Am inceput cu o mica cofetarie si cu productia si distribitia bunurilor de larg consum. Niciodata nu am facut evaziune fiscala, nu am devalizat banci, nu ne-am inselat niciodata clientii si partenerii si nu avem datorii la bugetul de stat. Intotdeauna am lucrat la lumina zilei si sunt mandru de capitalul uman pe care il are Grupul Ana, reprezentat de cei peste 4.500 de angajati. Vor mai fi angajati inca 500 de oameni la Pitesti, pentru ca Grupul Ana a cumparat o fabrica din Europa, ce va fi adusa la Pitesti.

Vorbiti ca si cand sunteti in continuare implicat, spuneati ca ati renuntat si la afaceri, si la Rapid...
Intr-adevar, am renuntat, dar m-am referit la ceea ce am facut pana in decembrie 2004. Sunt mandru de oamenii cu care am lucrat.

Dar la meciuri o sa va duceti?
Categoric ma voi duce in continuare. Rapidul este una din marile mele pasiuni.

"Nu mi-e rusine..."

Totusi, revin la acuzatiile care v-au fost aduse...
Nu mi-e rusine de nimic din ceea ce am facut inainte de 1990, cand am lucrat la Uniunea Studentilor din Romania si am fost 10 ani seful Departamentului social si de turism al Uniunii.

Pastrati legatura cu membri ai PSD?
Eu am relatii corecte cu foarte multi oameni din PSD, oameni pe care ii apreciez ca profesionisti si care sunt oameni valorosi. Din pacate, ca om de afaceri m-am simtit frustrat de mediul de afaceri neprietenos.

Modificari la Codul Muncii

In ceea ce priveste Codul Muncii, care ar fi modificarile pe care le propuneti?
Impreuna cu Consiliul Investitorilor Straini si cu patronatele, am discutat mai multe lucruri legate de modificarea Codului Muncii. Vrem sa revedem procedurile de informare, negociere si de incheiere a contractului individual de munca. Vorbind de modificare contractului individual de munca, va trebui sa eliminam unele prevederi care sunt legate de aprobarea de catre sindicate a normelor de munca, ceea ce mi se pare un lucru nefiresc. Eu, personal, pana in 2004 nu am avut probleme, dar stiu ca foarte multi angajatori au probleme in ceea ce priveste stabilirea acestor norme de munca. In conditiile actualului cod este foarte greu sa concediezi pe cineva care nu corespunde postului pe care il ocupa. Trebuie sa eliminam posibilitatea salariatului de a demisiona fara preaviz, indiferent de motive, si sa reevaluam dimensiunea garantiilor pentru creantele salariale in cazul falimentului firmei. De asemenea, litigiile de munca trebuie solutionate pe cale legala, in tribunale specializate. Este important sa putem evalua comportamentul salariatului la ultimul loc de munca, motiv pentru care noul angajator sa poata solicita de la precedentul angajator informatii. Este o chestiune pe care noi o discutam inclusiv cu Consiliul Investitorilor Straini. Totodata, tinem mult la formarea si pregatirea profesionala a salariatilor.

A fost reuniunea aceea informala la Sinaia, inainte de Revelion, reuniunea Guvernului.
Nu a fost o reuniune formala, oficiala. A fost o intalnire in care ne-am spus "La multi ani!" si ne-am urat succes.

S-au conturat deja prietenii?
Nu cred ca e vorba in Guvern de prietenii. Fiecare trebuie sa ne facem datoria la locul de munca.

Puteti sa dati un verdict in cazul RAFO?
Nu.

Se va ajunge la recuperarea datoriei?
Nu am competenta sa ma pronunt eu pentru ca exista organe abilitate ale statului care se vor pronunta, dar eu cred ca e prea tarziu.

FARA BICICLETA

"A venit iarna si este foarte frig si nu stiu daca poti sa trimiti un om sa mearga cu bicicleta acum. Imi doream foarte mult sa raman in Parlament pentru urmatorii patru ani, dar am intrat in aceasta batalie si va trebui sa fac eforturi foarte mari pentru a reusi sa performez de pe pozitia pe care o am acum"

BECALI

"Gigi este un om special si nu vreau sa intru in contradictie cu el. Este un om care a facut eforturi foarte mari pentru a face din Steaua o echipa puternica. Si iata, astazi, Steaua este in primavara europeana si este o formatie respectata"

SIGURANTA

"Nu mi-e rusine de nimic din ceea ce am facut inainte de 1990 cand am lucrat la Uniunea Studentilor din Romania si am fost 10 ani seful Departamentului social si de turism al Uniunii"

MODIFICARI

"Este foarte greu sa concediezi pe cineva care nu corespunde postului pe care il ocupa. Trebuie sa eliminam posibilitatea salariatului de a demisiona fara preaviz, indiferent de motive, si sa reevaluam dimensiunea garantiilor pentru creantele salariale in cazul falimentului firmei"

MASURI

"Daca nu suntem pregatiti in 2007, vom avea reale probleme o data cu aderarea la UE. De asemenea, avem nevoie de un mediu de afaceri in care sa fie stimulata munca creativa, pentru ca riscam sa devenim o tara de angajati saraci si de asistati social. Un alt aspect foarte important este lupta cu fenomenul de evaziune fiscala"

CONVINGERE

"Sunt convins ca acest Executiv va guverna cu fata catre mediul de afaceri, pentru ca un guvern puternic nu este acela care doreste sa controleze totul, ci acela care stie sa renunte la o parte din puterea lui pentru a lasa loc ca regulile normale ale economiei de piata sa functioneze corect"

PASIUNE

"Ma voi duce in continuare la meciuri. Rapidul este una din marile mele pasiuni" - George Copos, vicepremier
×