x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Intră sau nu în ţară sicriul cu rămăşiţele pământeşti ale lui Nyírő József ?

Intră sau nu în ţară sicriul cu rămăşiţele pământeşti ale lui Nyírő József ?

de Istvan Deak    |    Marina Constantinoiu    |    22 Mai 2012   •   17:46
Intră sau nu în ţară sicriul cu rămăşiţele pământeşti ale lui Nyírő József ?

Autoritatile romane refuza sa permita intrarea pe teritoriul Romaniei, pe calea ferata, a sicriului cu ramasitele pamantesti ale scriitorului maghiar Nyíro József, relateaza Nepszabadsag si Magyar Nemzet, care preiau o informatie a agentiei ungare de presa MTI, care citeaza afirmatiile organizatorilor evenimentului. Acestia, la randul lor, ar fi primit un raspuns in acest sens din partea SNCFR, precizeaza sursa citata.

De altfel, zilele trecute Parlamentului Ungariei a solicitat autoritatilor romane sa isi clarifice pozitia in legatura cu planurile de reinhumare a osemintelor scriitorului. "Ungaria doreste sa stie daca pozitia Romaniei sugereaza ca va tolera evenimentul sau va interzice reinhumarea lui Nyíro in Odorheiu Secuiesc", declara Laszlo Veress, seful de cabinet al presedintelui Parlamentului de la Budapesta, precizand ca raspunsul Bucurestiului este asteptat pana luni. Veress a precizat ca, daca Romania va interzice reinhumarea, Ungaria va gasi o solutie conforma cu legislatia romaneasca si cu "asteptarile spirituale" ale simpatizantilor scriitorului.

Dezacordul
Ministerul roman de Externe a reiterat, insa, ca "a comunicat partii ungare pozitia autoritatilor romane, respectiv dezacordul fata de reinhumarea lui Nyíro József in Romania'. Potrivit unei precizari remise la solicitarea Jurnalului National, "partea romana a aratat ca activitatea politica a lui Nyíro József din perioada 1941-1945 indica o atitudine de extrema-dreapta, antisemita si de colaborare cu un regim fascist. De altfel, si in demersurile efectuate de o serie de organizatii din Romania si din strainatate, au fost transmise mesaje clare privind dezacordul fata de astfel de manifestari'.

Scrisoare deschisa pentru ministrul de Externe
Forumul Civic al Romanilor din Covasna, Harghita si Mures a trimis, de altfel, o scrisoare deschisa ministrului roman de Externe Andrei Marga, in care i se solicita ministrului sa faca toate demersurile "pentru a opri ingerintele in viata politica interna a Romaniei' si sa solicite "autoritatilor Republicii Ungaria sa nu colaboreze cu organizatiile extremistilor maghiari din asa-zisul Tinut Secuiesc'. Totodata, in scrisoare se mai cere "limitarea intentiilor de manifestare a unor actiuni de esenta antidemocratica doar in spatiul national ungar, si sa nu se implice in aceste demersuri si Romania'. "De asemenea, va rugam sa reiterati Guvernului din care faceti parte cererea noastra ca in ceea ce priveste cazul Nyíro József, sa actioneze in consens cu Legea 107/2006 privind, printre altele, interzicerea promovarii cultului persoanelor vinovate de savarsirea unor infractiuni contra pacii si omenirii'. Argumentul FCRCHM este ca scriitorul maghiar "si-a pus calitatile sale literare si notorietatea in slujba propagandei hungarismului, aberanta ideologie fascistoida elaborata de Ferenc Szálasi, a radicalismului ultranationalist si sovin, antisemit, antiroman si xenofob'.

Anulari
Unul dintre reprezentantii organizatorilor, respectiv trimisul Parlamentului ungar, Frater Oliver, a declarat ca toate evenimentele care implicau transportul feroviar al sicriului au fost anulate, precizeaza presa ungara. "Organizatorii asteapta informatii prin canalele diplomatice obisnuite din partea Guvernului roman pentru a gasi alte modalitati de transportare a ramasitelor pamantesti ale scriitorului', mai precizeaza sursele citate.

Seful departamentului de comunicatii din cadrul fundatiei Pro-Odorhei, organizatoarea reinhumarii lui Nyiro Jozsef, a declarat ca evenimentele, care nu depind de trenul care urma sa repatrieze osemintele scriitorului, raman neschimbate. "Restul programului ramane neschimbat. Am anulat pentru moment doar ceremoniile programate in statiile in care urma sa opreasca trenul. Am demarat discutiile cu SNCFR si asteptam un raspuns ferm pana joi dupa-amiaza. In orice caz, trenul care ii aduce pe pelerini la ceremonia de la Sumuleul Ciucului va circula conform programului, pur si simplu inca nu avem autorizatia ca poate transporta si sicriul cu osemintele scriitorului. Miercuri dimineata, la ora 10:00, sicriul va fi depus la Cimitirul National din Budapesta, iar la ora 15:00 va incepe conferinta de comemorare organizata de Uniunea Scriitorilor Maghiari. Consideram ca Nyíro József merita respectul nostru, asa cum il merita orice scriitor important. Activitatea sa literara trebuie tratata separat fata de cea politica. Nu intelegem aceasta polemica purtata in presa ungara si romana in jurul activitatii politice a scriitorului. Nu ne asteptam la nici un fel de incidente care sa perturbe sau sa interzica ceremonia reinhumarii. Am obtinut toate autorizatiile de la toate institutiile vizate ca aceasta ceremonie sa se desfasoare in conditii decente. Intreaga ceremonie de reinhumare va avea loc pe un teren privat, iar acolo nu avem nevoie de autorizatie. Noi asteptam in continuare un raspuns ferm din partea Guvernului roman, ce inteleg ei prin sintagma ca nu sprijina ceremonia de reinhumare. De aproape un an si jumatate purtam discutii cu autoritatile romane. Partea romana nu ne-a indicat in niciun moment ca ar avea vreo obiectie, insa de la schimbarea ultimul Guvern si prin trecerea celor din Opozitie la Putere, pozitia autoritatilor romane s-a schimbat cu 180 de grade', a declarat Lukacs Csaba. (deak.istvan@jurnalul.ro; marina.constantinoiu@jurnalul.ro)

×