x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Inundatiile au scumpit elicopterele Guvernului

Inundatiile au scumpit elicopterele Guvernului

de Victor Ciutacu    |    18 Apr 2006   •   00:00
Inundatiile au scumpit elicopterele Guvernului

Profitand de sensibilitatea generata de efectele devastatoare ale inun-datiilor, Guvernul a repus pe tapet achizitionarea de elicoptere. Pretul aparatelor de zbor "s-a indexat" de la 165 de milioane de euro, la 220 de milioane de euro. (fotoreportaj)

Pasiunea Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) pentru achizitia de elicoptere loveste din nou bugetul. Profitand de sensibilitatea generata de efectele devastatoare ale inundatiilor, Guvernul a repus pe tapet controversatul proiect de lege privind finantarea de la buget a achizitionarii unei adevarate flotile a aerului. De aceasta data, costisitorul proiect s-a indexat: de la 165 de milioane de euro la 220 de milioane de euro.

Jurnalul National a dezvaluit anul trecut incercarea Guvernului Romaniei de a achizitiona, contra sumei impresionante de 165 de milioane de euro, o adevarata flotila a aerului in beneficiul MAI. Dezvaluirile ziarului nostru cuprindeau si deloc discretul lobby facut de grupul Eurocopter, parte a concernului EADS, titularul contractului de securizare a frontierelor, pentru a deveni furnizorul oficial de elicoptere al statului roman. Moneda de schimb oferita autoritatilor de la Bucuresti era continuarea investitiei Eurocopter in Romania, unde grupul are o participatie la societatea mixta constituita impreuna cu IAR Ghimbav. Dupa negarile de rigoare si furiile publice ale vicepremierului - la acea data - Seculici, Cabinetul Tariceanu a pus o perioada la dospit costisitorul proiect legislativ.

RECIDIVA. Dat fiind faptul ca apele au acoperit din nou o parte semnificativa a teritoriului Romaniei, iar elicopterele Internelor au brazdat, in transmisii televizate emotionante, cerul patriei inundate, Guvernul a scos imediat la lumina proiectul tinut la sertar. Astfel, pe site-ul MAI (www.mai.gov.ro) a reaparut in forma adaugita, spre consultare, faimoasa propunere de inzestrare. Astfel, conform notei de fundamentare, in vederea dotarii in perspectiva cu elicoptere a fost intocmit un program multianual de inzestrare pentru perioada 2007-2011. Scopul ar fi realizarea unui sistem cuprinzand centre operationale zonale, prin care sa se asigure acoperirea teritoriului Romaniei si cresterea performantei in ceea ce priveste viteza de reactie, flexibilitatea si mobilitatea interventiilor. Mijloacele de transport ar urma sa fie folosite, dupa cum scrie in documentul citat, la o multitudine de activitati specifice, printre care: multiplicare de forte, patrulare aeriana, supravegherea zonelor de frontiera, comanda si control, interventie la incendii, transport al echipelor speciale de interventie, derularea de misiuni umanitare. Dat fiind ca, la aceasta ora, in dotarea MAI exista fix 12 elicoptere (iar numai patru au o vechime in exploatare mai mica de zece ani), Cabinetul Tariceanu considera imperios necesara derularea programului de inzestrare.

HOP SI SULFINA. In opinia initiatorilor, infiintarea unitatilor speciale ar asigura reducerea timpului de reactie determinat de necesitatea utilizarii in teritoriu a aeronavelor din Bucuresti, consumul redus de resursa de zbor, sprijinirea imediata a autoritatilor administratiilor publice locale in rezolvarea problemelor populatiei aflate in dificultate si eliminarea riscului privind traversarea lanturilor muntoase pentru interventie in cazul conditiilor meteorologice nefavorabile. In mod cat se poate de asteptat, alte ministere s-au raliat imediat solicitarii Internelor: Ministerul Sanatatii (dezvoltarea sistemului regional de interventie), Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (indeplinirea cu operativitate a atributiilor de control), Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (paza si gestionarea fondului forestier, supravegherea incendiilor, supravegherea ariilor protejate).

"INDEXARE". Surpriza vine din noua valoare, insumata, a contractelor de achizitii publice de produse si servicii necesare realizarii mobilitatii aeriene. De la un plafon maxim de 165 de milioane de euro, cat era limita prevazuta in precedenta propunere legislativa supusa dezbaterii publice, noua valoare este de pana la 220 de milioane de euro (exclusiv taxe, comisioane si speze aferente). In proiectul de lege, insusit de toate institutiile abilitate, se prevede ca "procedurile de achizitie si incheierea contractelor se realizeaza cu respectarea prevederilor legale privind achizitiile publice de produse si servicii care implica apararea nationala, ordinea publica, siguranta si securitatea nationala". Asta inseamna intr-o traducere pentru neinitiati ca, daca autoritatile decid ca ratiunile de siguranta prevaleaza, organizarea de licitatii publice nu este absolut obligatorie. O alta noutate importanta este prezenta reprezentantilor Agentiei de Compensare pentru Achizitii de Tehnica Speciala si Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice in comisiile de evaluare a ofertelor si de negociere a contractelor.

FURNIZOR INTUIT. Implicarea primei institutii presupune faptul ca, achizitia publica facandu-se de la o companie straina, un anumit procent din suma cheltuita va trebui sa se intoarca in Romania sub forma de investitie directa. Dat fiind ca, recent, o delegatie a Eurocopter (parte a EADS) a fost primita de premierul Tariceanu, una dintre temele discutiilor fiind posibila privatizare a IAR Ghimbav, iar valoarea contractului cu EADS (de securizare a frontierelor) a fost redusa cu o suma aproximativ egala cu aceea mentionata in textul propunerii legislative, este relativ lesne de intuit care va fi furnizorul de elicoptere pentru completarea flotilei guvernamentale a aerului.

Dolj, cel mai afectat

FOTOREPORTAJ
Click pentru fotoreportaj
TRANSPORT. Oamenii isi feresc animalele din calea apei
Autoritatile doljene au evacuat duminica noapte peste 3.000 de localnici din comuna Rast, dupa ce peste 100 de gospodarii au fost inundate de apele Dunarii. Satenii si-au parasit locuintele inainte ca jandarmii si militarii sa-i evacueze, luandu-si cu ei animalele si o parte din bunuri. De frica apelor, rudele unui decedat au lasat corpul neinsufletit in casa si si-au cautat adapost pe campul din apropierea localitatii. Situatia este la fel de grava la Negoi, unde 32 de jandarmi, in frunte cu comandantul inspectoratului judetean, colonelul Nicolae Popa, au ramas izolati. Autoritatile doljene se pregatesc sa evacueze alte cateva mii de persoane din cele patru sate comune afectate de apele revarsate ale Dunarii. Pana ieri dupa-amiaza, in comunele Rast si Negoi au fost acoperite de apa circa 650 de locuinte, iar alte 115 case s-au prabusit la pamant fara ca satenii si autoritatile sa poate face ceva.

Sute de militari si jandarmi ii ajuta pe sinistrati sa-si stranga bunurile. (M.Gavrila)

TRAGEDIE LA CHIRNOGI
Printr-o hotarare semnata de premierul Calin Popescu Tariceanu, autoritatile romane urmeaza sa produca o bresa in digul de pe Dunare, in dreptul localitatii Greaca - Giurgiu, in cazul in care debitul fluviului va trece de 16.000 de metri cubi pe secunda. In aceasta situatie, comuna Chirnogi, din judetul Calarasi, va fi puternic lovita de apa ce se va revarsa din Dunare. "Noi nu suntem de acord cu aceasta decizie si ne rugam la Dumnezeu sa nu se faca aceasta bresa. La Chirnogi vor fi afectate cel putin 2.500 de gospodarii, din totalul de 3.000 existente la noi in comuna. In plus, 18.000 de hectare de teren agricol vor fi inundate si nu se stie cand vor fi redate din nou agriculturii", a declarat primarul localitatii Chirnogi, Constantin Stanila. Acesta nu are nici o solutie pentru evacuarea celor 7.000 de persoane care vor fi lovite de furia apelor. "Unde sa ma duc cu atata puhoi de lume? O sa stam sub cerul liber, ca alta solutie nu avem. Va fi cel mai mare dezastru de la noi din tara care se va produce in urma cresterii debitului pe Dunare", spune Stanila. Pe langa comuna Chirnogi, in pericol se mai afla satul Clatesti si municipiul Oltenita. In plus, DN 41, Oltenita - Giurgiu, va fi si el acoperit de apa.

Faleza a fost inundata partial si la Tulcea

Cateva portiuni din faleza orasului Tulcea au fost ieri sub ape din cauza debitului crescut al Dunarii, dar si a ploii care a cazut in cursul noptii. Apa nu a pus insa orasul in pericol, iar pontoanele acostate in zona si-au continuat activitatea. Cateva zeci de saci cu nisip si pamant care fusesera transportati de angajatii Primariei pe faleza inca de saptamana trecuta au fost aranjati in cursul diminetii. Autoritatile locale spun ca, daca situatia o va cere, vor aduce motopompe pentru a scoate apa de pe faleza.

DRUM SUB APE. Doua portiuni a cate 500 de metri fiecare din drumul judetean ce leaga localitatile Traian si Harsova se afla de cateva zile sub ape. Si asta pentru ca Dunarea a trecut de dig in aval de localitatea Daeni si a inundat drumul judetean. Autoritatile de la Tulcea nu au luat insa masuri pentru inchiderea circulatiei pe tronsonul respectiv si nu exista nici indicatoare care sa-i avertizeze pe soferi despre problema. Singurul drum ocolitor din zona este unul satesc foarte deteriorat. De asemenea, soseaua dintre localitatile Smardan si Macin, construita pe dig, este inchisa. De altfel, ieri au aparut si primele fisuri in acest dig. Responsabilii au incercat sa remedieze problema.

In judetul Tulcea, probleme mai sunt la Plauru, Patlageanca, Ilganii de Sus, Vulturu si Uzlina. Digul orasului Macin, aflat sub presiune, este inaltat de cateva zile, iar autoritatile locale au mobilizat intreg orasul pentru a participa la lucrari. Daca digul va ceda, 40% din oras va fi sub ape. (Alexandru Nastase)

DIN BARURI, LA MUNCA
Locuitorii comunei Tulcene, Grindu au participat ieri la consolidarea digului care apara localitatea, dupa ce primarul a decis sa inchida toate barurile din comuna. "Pana acum, oamenii stateau prin baruri, dar astazi am avut 150 de localnici pe diguri, dupa ce am inchis toate societatile comerciale", a declarat primarul Vasile Sbarciog. Toate barurile din localitate vor fi deschise doar doua ore, seara, in special pentru aprovizionare.

Primarul comunei sustine ca pana in prezent nici o gospodarie nu a fost afectata de nivelul ridicat al Dunarii, digul de aparare al comunei putand sa mai reziste la o crestere a nivelului fluviului cu inca 50 de centimetri. (Rompres)

Viitura, spre Galati

In ultimele 24 de ore, cotele Dunarii, in zona Galati, au crescut cu 12 cm, atingand pragul de 642 cm. Specialistii de la Apele Romane sustin ca acesta este un nou maxim istoric si se asteapta ca ele sa creasca in zilele ce vor urma. Daca ritmul in care creste Dunarea se va mentine in continuare, peste 90% din muncitorii din Santierul Naval Damen vor fi trimisi in concediu fortat. "Specialistii hidrologi se asteapta ca la 22 aprilie Dunarea sa inregistreze un record de 690 cm, cu mult peste cota istorica a anului 1921, cand se inregistrau doar 656 cm", ne-a declarat directorul santierului, Gelu Stan. La ora actuala, peste 500 de angajati ai santierului galatean au fost trimisi in concediu. In Valea Orasului, militarii, angajatii de la ISU, ai primariei si societatilor din subordine au intervenit pentru a construi un dig din saci cu nisip, dig ce a fost desfasurat pe trei strazi.

Galatenii care au iesit la plimbare pe Faleza Dunarii au reclamat la Directia de Medicina Preventiva ca foarte multi sobolani au inceput sa iasa din galeriile inundate de apa. Municipalitatea sustine ca nu poate interveni pana cand nu se retrag apele.

Dunarea a trecut peste unul din digurile secundare situate intre Galati si Braila. "Dunarea, venita cu presiune, a maturat sacii de nisip, care au fost asezati pe mal, si a rupt o bucata din dig, ceea ce permite apei sa se reverse spre mai multe societati situate in zona si spre bazele de agrement ale Mittal Steel", sustine prefectul de Braila, Nicolae Mitroi. Prefectul de Braila a luat legatura cu omologul sau de la Galati, Mihai Capra, pentru a interveni in zona, in vederea diminuarii efectelor negative pe care le-ar putea produce deversarea Dunarii in judetul Galati. La randul sau, prefectul Mihai Capra a anuntat administratia Mittal Steel pentru a-si lua masurile de precautie necesare, zona nefiind in competenta teritoriala a Galatiului. (Erik Hoosz)

DIG SPART IN CALARASI
FOTOREPORTAJ
Click pentru fotoreportaj
AVAL DE CALARASI. Momentul aruncarii in aer a digului prin care se produce inundarea controlata a Baltii Ialomitei
Un alt dig a fost spart ieri pentru deversari controlate, in Balta Ialomitei, de data aceasta. In digul din dreptul localitatii Roseti din judetul Calarasi a fost creata o bresa de 60 de metri prin care se vor deversa controlat 300 de milioane metri cubi ce vor inuda 11.000 de hectare de teren. Aceasta bresa a fost creata pentru a prelua viitura din urmatoarele doua zile. Bresa din digul din incinta Calarasi - Raul va atenua in urmatoarele 72 de ore debitul apei cu 600 mc/s. Pentru explozie au fost folosite 400 de kilograme de trotil si alte 400 de kg de azotat de amoniu. Explozia a avut loc cu o intarziere de cateva ore intrucat nu fusesera evacuati toti oamenii si toate animalele din teren. Ministrul Flutur, sosit ieri dimineata in Calarasi, a survolat cu elicopterul timp de aproape o ora toata suprafata care urma sa fie inundata controlat si a evacuat zece persoane pe care le-a dus la spitalul din oras. In total au fost evacuate din zona inundabila peste 10.000 de animale si aproape 20 de oameni. Multi dintre acestia au opus rezistenta la evacuare, sperand ca apa nu va ajunge in zonele in care locuiau. Toti oamenii si animalele au fost evacuate incepand cu noaptea de duminica spre luni, dupa ce a fost spart digul de la Facaieni.

Apa a crescut ieri noapte pe bratul Borcea cu inca 20 de centimetri, inundand deja orasul Calarasi. Faleza a fost inghitita de ape, iar parculetul este si el sub ape. Un hotel de la marginea orasului, Albatros (Podul 4) a fost inundat ieri noapte, dupa ce digul construit de patron a cedat, iar apele Dunarii au patruns in incinta complexului turistic la un nivel de aproape 2 metri. Turistii si personalul complexului au fost salvati cu ajutorul barcilor. (Andreea Tudorica)

BILANT DE LA MINISTERUL ADMINISTRATIEI SI INTERNELOR
Peste 2.900 de lucratori ai Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) participa la reducerea efectelor inundatiilor provocate de cresterea debitelor Dunarii. MAI a prezentat ieri un nou bilant:
  • CARAS-SEVERIN: A fost evacuata o familie cu noua persoane din zona inundata a satului Gherteni, comuna Brezovia, careia i s-a asigurat pe plan local conditii de cazare si hranire.
  • MEHEDINTI: Se executa misiuni de evacuare a apei provenite din infiltratii din mai multe gospodarii in localitatea Cozia. De asemenea, jandarmi din cadrul IJJ Mehedinti executa noi indiguiri cu saci de nisip si inaltari de diguri.
  • DOLJ: 80 de lucratori ai MAI si 72 de reprezentanti ai altor structuri, precum si 37 mijloace de interventie au actionat in localitatile Rast, Calafat, Ciupercenii Vechi si Negoi pentru evacuarea populatiei. In judetul Olt, la digul Moldoveni-Izlaz, eroziunea km 1+400, a fost continuata lucrarea de suprainaltare a digului provizoriu.
  • CALARASI: Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta a executat opt gropi pentru realizarea exploziei controlate si pentru crearea bresei in dig in vederea inundarii incintei Calarasi - Raul. Tot ieri a fost realizata o bresa controlata in digul de protectie din zona Calarasi-Raul-Gura Borcei.
  • IALOMITA: A fost definitivata operatiunea de evacuare a persoanelor si animalelor din zona inundabila, ca urmare a efectuarii bresei controlate in digul de protectie a malului stang al Bratului Borcea, pe timpul misiunii fiind evacuate 60 de persoane, noua stani de oi si cinci autoturisme.
  • CONSTANTA: Au fost evacuate 175 de persoane, dintre care 48 din localitatea Ostrov, 82 de persoane din localitatea Oltina si 30 de persoane din localitatea Harsova, 12 locuitori din localitatea Topalu si trei din localitatea Seimencu. (Radu Crivat)
  • SITUATIA CENTRALIZATOARE A PAGUBELOR PRODUSE
    Nr. crt / Obiective afectate / Total
  • 1. Judete afectate 14
  • 2. Persoane evacuate 3.656
  • 3. Localitati afectate 131
  • 4. Case inundate 459
  • 5. Case distruse 122
  • 6. Case in pericol de prabusire 0
  • 7. Gospodarii si anexe gospodaresti inundate 2.901
  • 8. Obiective socio-economice 20
  • 9. Pasuni si fanete (hectare) 12.011
  • 10. Fantani 1.231
  • 11. Drumuri judetene (km) 378,3
  • 12. Drumuri comunale (km) 112,2
  • 13. Poduri 25
  • 14. Podete 130
  • 15. Traversari pietonale 0
  • SITUATIA DIN AGRICULTURA
    Conform evaluarilor facute ieri de Ministerului Agriculturii, peste 40.000 de hectare de teren agricol din 13 judete au fost afectate de ploi, deversari ale unor rauri si ale Dunarii:
  • Tulcea - 2.903 hectare afectate; pierderi estimate la 1,07 milioane de lei noi;
  • Calarasi - 2.141 hectare afectate; pierderi estimate la 981.650 lei noi;
  • Olt - 700 hectare afectate; pierderi estimate la 894.000 de lei noi;
  • Caras-Severin - 938 hectare afectate; pierderi estimate la 782.004 lei noi;
  • Mehedinti - 1.952 hectare afectate; pierderi estimate la 257.600 de lei noi;
  • Gorj - 698 hectare afectate; pierderi estimate la 142.523 lei noi;
  • Alba - 755,5 hectare afectate; pierderi estimate la 77.200 de lei noi;
  • Teleorman - 739 hectare afectate; pierderi estimate la 54.250 de lei noi;
  • Dolj - 20.037 hectare afectate;
  • Constanta - 1.505 hectare afectate;
  • Giurgiu - 4.005 hectare afectate;
  • Ialomita - 1.675 hectare afectate;
  • Timis - 1.965 hectare afectate. (Florina Zainescu)
  • DEBITELE, IN SCADERE
    Debitul Dunarii la intrarea in tara (sectiunea Bazias) se afla aseara in scadere (15.610 mc/s), situandu-se peste media multianuala a lunii aprilie (7.900 mc/s). In aval de Portile de Fier, debitele au fost de asemenea in scadere pe sectorul Gruia-Bechet si la Zimnicea, in stationare pe sectorul Corabia-Turnu Magurele. Cresterea a fost marcata pe sectorul Giurgiu-Tulcea, unde este asteptata viitura zilele acestea.

    DE LA CURTEA DE CONTURI
    Curtea de Conturi sustine ca a transmis procurorilor anticoruptie toate rapoartele privind verificarile efectuate la directiile de ape judetene, acte necesare continuarii cercetarilor referitoare la firmele care au incheiat contracte de constructii hidrotehnice. La 10 ianuarie, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a solicitat rezultatul verificarilor efectuate la directiile de ape din judetele Bihor, Cluj si Timis, in vederea definitivarii dosarului penal 31/P/2005, rezultat pe care l-a transmis opt zile mai tarziu. Ministerul Public a revenit, la 5 aprilie, cu o noua cerere privind rapoartele de control intocmite la celelalte directii de ape judetene, Curtea de Conturi comunicand, la 14 aprilie, toate actele de control solicitate de Parchet, potrivit Biroului de presa al Curtii de Conturi. (Mediafax)
    ×