x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Invatatoare fara copii si gradinita fara educatoare

Invatatoare fara copii si gradinita fara educatoare

de Carmen Preotesoiu    |    13 Sep 2005   •   00:00
Invatatoare fara copii si gradinita fara educatoare

Inceputul de an scolar a fost intampinat la scoala din satul Ungureni, unul dintre satele inundate din judetul Dolj, doar de cativa parinti si copii. Din 600 de locuitori cat are satul, in scriptele scolii apar ca fiind inscrisi doar 8 copii in clasele I-IV si 15 la gradinita. Scolarii au fost asteptati cu manualele frumos aranjate pe masute. Pe cei care au au venit la gradinita insa nu i-a intampinat nici macar o educatoare...

In scoala de la Ungureni, comuna Ghercesti, se mai simte inca mirosul intepator al peretilor proaspat vopsiti. Problemele oamenilor, dar si ale autoritatilor locale au crescut o data cu apele care au navalit peste sat de cinci ori in vara aceasta. Scoala cu numai doua clase a fost complet inundata, siroaiele spaland peretii, podelele si mai tot materialul didactic existent. In urma puhoaielor nu mai ramasesera decat darele lungi si murdare de pe zidurile cladirii. Si oamenii, deznadajduiti si speriati ca odraslele lor nu vor mai putea merge la scoala.

Frica cea mare a satenilor nu era ca, Doamne fereste, copiii lor nu ar mai invata carte, ci mai cu seama "cine va sta cu ei dimineata, atunci cand noi ne ducem la camp? Munca e multa acia, ta-su se duce cu calu’, io tre’ sa merg la sapa sau mai stiu io unde, va dati seama, ce sa fac eu cu ei pe batatura, ca mai mult rau si mai multe stricaciuni fac, decat bine", se plange o femeie, mama a sapte copii. Cel mai mare este de 17 ani, "care nu are de munca, da’ tre’ sa-l hranim si pe el", si cel mai mic, de doar 2 ani si 3 luni, care a venit pe lume ca "asa ca s-a nimerit", se tanguie femeia, uitandu-se in pamant, in timp ce incerca sa-si scoata de sub unghiile netaiate pamantul ce i se stransese de ceva vreme.

SARBATOARE. Festivitatea de deschidere a anului scolar a inceput mai devreme, de ochii ziaristilor veniti in sat

"MAI DEVREME PENTRU ZIARISTI". Festivitatea inceperii noului an scolar a luat startul pe la 9 si jumatate, desi satul fusese anuntat de invatatoare sa se pregateasca pentru ora 10:00. Numai ca doamna directoare si domn’ primar, auzind ca au oaspeti "de la ziar", au dat fuga la Ungureni, iar marea intalnire cu copiii si cei cativa parinti prezenti a avut loc in avans. Spre nemultumirea catorva mame care isi adusesera copiii la scoala inca de pe la ora 8:00, dupa care s-au intors acasa, "ca trebuie sa avem grija de pui si de animale, dupa ce terminam, ne intoarcem, ca sa auzim ce ne spune doamna directoare". Pe la 10:00, cand au revenit, nu au mai gasit pe nimeni.

Scoala are doar doua incaperi, intr-una vor fi gazduiti prescolarii, in cealalta, scolarii. Singura care se va ocupa de toate cele patru clase este o tanara invatatoare, Felicia Preda. E nou-venita in comuna si, pentru a ajunge la scoala, face naveta tocmai din Craiova.

PENTRU CORN SI LAPTE. Maria are 5 ani, dar nu stie de ce a venit la scoala. La ureche, abia soptit, ii spune raspunsul mama. Fetita cu parul blond si unghiile manjite cu oja se rusineaza si se ascunde pe dupa fusta larga a femeii de numai 23 de ani. "Am venit ca asa a zis mama", zice ea repede, dupa care musca cu pofta din cornul pe care i-l varase femeia de dimineata in ghiozdanas. Sandalutele decolorate sunt la fel ca si papucii de casa ai mamei, plini de pamant uscat si aproape rupte. Intr-o mana tine strans un pamatuf de tufanele, pregatite pentru doamna invatatoare. La fel si Ionut, un baiat inalt, cu camasa rupta la maneci si pantalonii plini de praf. Este deja in clasa a IV-a si mare suparare a dat peste el: "Doamna a zis ca aia de clasa I sa treaca in prima banca, insa io am stat acolo dintotdeauna. Acuma m-a asezat in ultima banca", plange copilul, dupa care fuge din clasa. Spre nedumerirea celorlalti colegi, care stateau linistiti in bancile lor, astep- tand sa primeasca manualele dupa care vor invata in timpul anului. Desi unii dintre prichindei au de strabatut si 2 kilometri pentru a ajunge la scoala, nu se sperie, ci spun ca "mai bine e aici decat acasa, ca la gradinita si la scoala ne da doamna in fiecare zi un corn si lapte".

SFARSIT DE ZI. Pe la 10 fara un sfert, in scoala nu mai ramasesera decat copiii, invatatoarea si profesoara de franceza. Am parasit scoala cu pereti noi, dar aproape goi, impodobiti cu doar doua-trei planse cu litere care atarnau stramb, legate cu ata. In timp ce plecam, femeia de serviciu strangea cele cateva jucarii cu care se jucasera prescolarii si le aseza in ordine in singurul dulap existent in sala de gradinita. In urma noastra se auzeau vocile a 12 copii, inganand imnul tarii noastre. Singura care stia versurile era invatatoarea. Cea care face naveta din Craiova pentru cativa copii ce vin la scoala pentru un dumicat de corn. Si pentru ca nu au cu cine sta acasa...

SARACIE
In satul Ungureni, lumea este nevoiasa. "Din cele peste 50 de dosare de cazuri sociale pe care le am pentru toata comuna, mai mult de 30 sunt de aici, din Ungureni", spune primarul, dupa care adauga mai incet, ca nu cumva sa-l auda vreun satean, "ca imediat imi sar in cap": "Sunt foarte multi saraci, dar si foarte multi lenesi si delasatori. Se culca pe-o ureche ca au ajutorul ala social, de cateva sute de mii si alocatiile copiilor si nu-i intereseaza", spune primarul, privind la noroiul de pe papucii si pantofii sleiti ai mamelor, care se raspandise peste tot pe parchetul proaspat spalat si maturat chiar in dimineata aceea. La festivitate nu a fost prezent nici un tatic. Primarul pune lipsa parintilor si chiar a copiilor tot pe seama saraciei: "In celelalte zile, copiii vin la scoala, ca nu trebuie sa fie impopotonati. Acum, probabil ca nu au fost adusi de rusine ca nu au hainute mai bune cu care sa-i imbrace", spune Paparoiu, aratand spre un copil murdar la gura, care se chinuia in zadar sa-si stearga nasul cu maneca de la puloverul gros cu care era infofolit.


SCOLARII, LA GRAMADA, INTR-O SINGURA CLASA


Anul acesta la scoala sunt inscrisi 8 copii, 3 in clasa I, cate unul in clasele a II-a si a III-a si alti trei in clasa a IV-a. Toti invata in aceeasi incapere. La gradinita care s-a infiintat acum doi ani sunt inscrisi "cam 15 copii", dupa spusele directoarei, coordonatoare a trei scoli. Si nou-numita in functie. "Eu voi sta mai mult la scoala de centru, care este la Ghercesti. Cea care se va ocupa de bunul mers al scolii de aici va fi domnisoara invatatoare". Le-a spus pe toate repede, a urat inca o data copiilor un an nou bun, a cerut sprijinul parintilor in impodobirea claselor cu ghivece de flori, dupa care a plecat insotita de domnul primar si in celalalt sat, Garlesti. Orele se tin la scoala intre 8:00-10:00 pentru copiii din clasele I si a III-a (pentru orele importante), 12:00-14:00 pentru cei din clasele a II-a si a IV-a (tot orele importante...), iar intervalul de la 10:00-12:00 e dedicat unui program comun celor patru clase, timp in care se vor preda "materiile mai usoare: muzica, desen".

SOMATI DE PRIMAR SA VINA LA SCOALA


Scoala din Ungureni a fost construita acum patru ani. Ploile insa au cotropit-o, distrugand tot ce a fost tencuiala, vopsea, pardoseala. In toamna aceasta, "prin grija domnului primar, a fost complet renovata", le povesteste directoarea Livia Milos celor cinci-sase parinti adunati in clasa. De la primar aflam ca investitiile facute au fost cu "bani de la Guvern, aproape 300 milioane de lei", numai ca doamna directoare tot s-a mai plans ca "scaunele sunt cam vechi si cam rupte". Si dornica sa scape de corvoada discursului, se uita catre primar, care isi incepe cuvantarea la fel de stangaci. Le ureaza copiilor bun venit, dupa care repede isi indreapta privirea catre parinti, certandu-i pentru lipsa de interes, chiar din prima zi de scoala. "Maine, fara discutie, vreau ca toata lumea sa vina la scoala. Speram ca maine, poimaine va reusi sa soseasca la lucru si educatoarea", spune primarul comunei Ghercesti, Cornel Paparoiu. "Nu e normal sa va lasati copiii singuri, daca as fi adus cadouri, cred ca era scoala plina. Acum, pe aici bate vantul", se aude vocea suparata si puternica a edilului, iar ca un murmur, nemultumirea unei femei, care soptea de zor unei vecine ca maine nici gand sa mai vina, "am treaba, ma duc cu vaca de dimineata, n-am timp de venit la scoala".
×
Subiecte în articol: special copii copiii scoala clasa gradinita