x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ion Iliescu şi Traian Băsescu, polii politicii romaneşti

Ion Iliescu şi Traian Băsescu, polii politicii romaneşti

de Gabriela Antoniu    |    25 Apr 2007   •   00:00

Un sondaj al CCSB arată că axa stanga-dreapta in Romania la nivel de personalităţi este definită de doi poli majori: Ion Iliescu (stanga) şi Traian Băsescu (dreapta).

Băsescu la dreapta, iar la stanga Iliescu

Lucian Alecu/JURNALUL NAŢIONAL
SCHIMBARE DE ŞTAFETĂ. La alegerile prezidenţiale din 2004 romanii au decis sa schimbe stanga cu dreapta. A plecat Iliescu, a venit Băsescu
Compania de Cercetare Sociologică şi Branding (CCSB) a dat publicităţii un sondaj realizat in perioada 12-16 aprilie, care a vizat percepţia asupra FSN şi a continuatorilor săi, asupra partidelor istorice, restructurării Guvernului, intenţiilor de vot la alegerile parlamentare şi prezidenţiale, dar şi asupra ideologiei politice (stanga versus dreapta).

Principalele concluzii trase de CCSB in urma acestui sondaj arată că percepţia populaţiei este că PNL şi PNţ sunt singurele partide istorice din Romania. Protecţia socială este principala valoare asociată cu ideea de stanga, un alt atribut semnificativ legat de acest concept find cel de "comunism". In opinia populaţiei, Romania este in acest moment guvernată de PNL, PSD şi UDMR. PD, PC şi PRM sunt percepute a fi partide aflate in opoziţie, aproape 60% dintre romani nefiind de acord cu scoaterea PD de la guvernare, in timp ce 30% sunt. Peste două treimi din populaţie nu vede cu ochi buni participarea UDMR la guvernare, iar 25% dintre repondenţi cred că Guvernul Tăriceanu 2 va fi mai eficient. "Putem vorbi de două bazine electorale distincte: unul pro-PD de circa 60%, cei care nu sunt de acord cu ieşirea PD din guvern. Cei care aprobă scoaterea PD de la guvernare constituie un alt bazin electoral de aproximativ 30%, acesta fiind practic in acest moment electoratul dur anti-PD. Schimbarea de poziţionare a PD-ului din partid social-democrat, de centru-stanga, intr-un partid popular, de dreapta, este pe cale să reuşească", comenteză CCSB. 37% dintre romani consideră PD-ul de dreapta, in timp ce numai 20% il consideră partid de stanga. PC este văzut ca un partid de centru, centru-stanga, in ciuda orientării doctrinare de dreapta, centru-dreapta pe care acest partid şi-o asumă. Partidele PNL şi PD sunt percepute ca fiind de dreapta nu atat datorită valorilor doctrinare asumate, ci datorită poziţionărilor anti-PSD şi perceperii PSD ca fiind continuator al PCR/FSN.

STĂNGA VS DREAPTA. Potrivit sondajului CCSB, ideile de stanga sunt mai bine conturate in percepţia populaţiei, ideile de dreapta fiind percepute mult mai difuz, in parte datorită modului in care le-a prezentat media. Ideile de bază asociate de repondenţi cu gandirea politică stanga sunt: protecţia socială/apropierea de oameni (33%), comunismul (11%), urmărirea binelui comun (8%), egalitarism (6%), corupţie (6%), democraţie (4%), idei bune (4%), nu sunt bune (4%), demagogie/populism (4%), socialism (4%). In cazul dreptei, ideile de bază asociate de repondenţi sunt: economie de piaţă (9%), liberalismul (9%), corupţie/demagogie (7%), individualism/proprietate (6%), capitalism (6%), idei bune (6%), libertate/drepturi cetăţeneşti (6%), imbogăţire/parvenire (6%), nu sunt bune (5%), democraţie (5%).

PARTIDE. In ceea ce priveşte partidele politice din Romania, sondajul arată că pe o axă stanga- dreapta, aceastea sunt poziţionate de către repondenţi după cum urmează: stanga: PSD, PRM, centru: PC, UDMR (centru stanga), PNG, PNŢ (centru dreapta) dreapta: PD, PNL. CCSB a remarcat pe baza datelor sondajului că "partidele poziţionate in zona de centru sunt percepute de electorat ca avand o ideologie ambiguă sau chiar ca fiind lipsite de ideologie". Intrebaţi fiind care sunt partidele politice de stanga din ţara noastră, majoritatea repondenţilor au menţionat PSD (34%).

Au mai fost menţionate PRM (5%), PD (3%), PNL (3%), PC, PNG, PNŢ, UDMR (cate 1%). Aproximativ jumătate din repondenţi nu au dorit sau nu au ştiut să răspundă la această intrebare. Cat priveşte indicarea partidelor de dreapta din Romania, CCSB remarcă numărul mai mare al celor care nu au ştiut sau nu au dorit să răspundă (78%). Partidele menţionate au fost PNL (8%), PD (5%), PNŢ (3%), PNG, PC, PSD, UDMR, PRM, PLD (cate 1%).

POLITICIENI. Sondajul arată totodată că axa stanga-dreapta in Romania la nivel de personalităţi este definită de doi poli majori: Ion Iliescu (stanga) şi Traian Băsescu (dreapta). Apropierea de unul dintre aceşti doi poli practic defineşte poziţionarea pe această axa a celorlalte persoane publice. De remarcat, atrage atenţia CCSB, că persoanele intervievate sunt confuze in ceea ce priveşte poziţionarea pe această axa a lui George Becali, in pofida faptului că acesta se autoplasează la dreapta. Astfel, 29% dintre repondenţi au afirmat că Ion Iliescu reprezintă cel mai bine in Romania ideile de stanga, urmat de Mircea Geoană (22%), C.V. Tudor (8%), Adrian Năstase (6%), Gigi Becali (5%), Traian Băsescu (4%), Călin Popescu Tăriceanu (2%), Dan Voiculescu (1%), Teodor Meleşcanu (1%), Petre Roman (1%), alţii (13%) şi nimeni (6%). In ceea ce priveşte dreapta, persoanele care-i reprezintă cel mai bine ideile in Romania sunt in ordine Traian Băsescu (23%), Călin Popescu Tăriceanu (19%), Theodor Stolojan (7%), Gigi Becali (5%), C.V. Tudor (5%), Emil Boc (3%), Mircea Geoană (3%), Dinu Patriciu (2%), Adrian Năstase (2%), Mircea Ionescu-Quintus (2%), Dan Voiculescu (1%), Crin Antonescu (1%), Radu Campeanu (1%), Gheorghe Ciuhandu (1%), alţii (18%) şi nimeni (6%).

  • Click pentru a mari graficele


    Click pt a mari imaginea
  • In ce măsură sunteţi de acord cu scoaterea PD de la guvernare?
  • Click pt a mari imaginea
  • In ce măsură sunteţi de acord cu participarea UDMR la noul Guvern?

  • Click pt a mari imaginea
  • Credeţi că următorul partid este partid istoric sau nu?
  • Click pt a mari imaginea
  • Credeţi că următorul partid este continuator al FSN sau nu?

  • Click pt a mari imaginea
  • După părerea dvs., care sunt partidele de dreapta din ţara noastră?
  • Click pt a mari imaginea
  • După părerea dvs., care sunt partidele de stanga din ţara noastră?

  • Click pt a mari imaginea
  • Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, care ar fi partidul cu care dvs. aţi vota?
  • Click pt a mari imaginea
  • După duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidenţiale, care ar fi candidatul cu care dvs. aţi vota?

  • Click pt a mari imaginea
  • Ce partide au ramas la guvernare?
  • Click pt a mari imaginea
  • Care este primul cuvant care va vine in minte cand va ganditi la FSN?
  • Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 901 persoane, intervivate prin telefon.
    Eşantionul este reprezentativ pentru populaţia adultă neinstituţionalizată a Romaniei, cu o eroare tolerată de +/- 3,3%.
    Eşantionul a fost validat pe baza datelor INS din Anuarul 2006 şi a recensămantului populaţiei din 2002.
  • ×