x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ion Vasile este prieten bun cu Omar Hayssam

Ion Vasile este prieten bun cu Omar Hayssam

30 Mar 2005   •   00:00

Relatie - Tatal ziaristei Marie Jeanne este un apropiat al omului de afaceri

Omul de afaceri Omar Hayssam este membru PSD si un apropiat al senatorului Ion Vasile, tatal jurnalistei Marie Jeanne Ion de la Prima TV, dar si un insotitor al fostului sef al statului Ion Iliescu in deplasarile din strainatate.
  • de LAVINIA DIMANCEA
  • PASIUNE COMUNA. Ca sef al AGVPS Buzau, senatorul Ion Vasile l-a invitat adesea la vanatoare pe afaceristul sirian

    Omar Hayssam a declarat inca de anul trecut, intr-un cotidian central, ca este membru al PSD. La partid nu stie insa mai nimeni, cel putin din declaratiile oficiale, dar nici nu exclud aceasta posibilitate. Nici purtatorul de cuvant al PSD Titus Corlatean, nici senatorul Sorin Oprescu, lider al Organizatiei Bucuresti, care au declarat ca nu stiu daca Hayssam face parte din acest partid. Ne-a confirmat ca Hayssam este membru al PSD primarul din Nehoiu, Alexandru Corcodel (PSD), unde sirianul are afaceri. Corcodel a spus ca Hayssam nu este inscris la PSD Buzau, dar este membru al partidului. Certa este insa legatura apropiata pe care Omar Hayssam o are cu senatorul de Buzau Ion Vasile, tatal lui Marie Jeanne.

    VIZITE. Chiar Omar Hayssam a declarat ca il cunoaste pe Ion Vasile. Potrivit unor surse apropiate senatorului, pe vremea cand acesta detinea functia de prefect al judetului, Ion Vasile se intalnea destul de des cu sirianul. "Au avut relatii apropiate. L-am vazut de multe ori ca venea la Prefectura. Omar Hayssam a cumparat Foresta Nehoiu", au declarat sursele citate. De altfel, sustin aceleasi surse, Ion Vasile prefera compania lui Hayssam si la vanatoare, una din pasiunile sirianului. In aceste incursiuni vanatoresti, cei doi au fost insotiti, spun sursele noastre, si de alti lideri ai PSD, deputatul Miron Mitrea si senatorul Octav Cozmanca.

    NEMULTUMIRI. Dincolo de relatia cu Vasile, pe Hayssam il leaga de Buzau si afacerile din judet. Are fabrica de cherestea de la Nehoiu, in anul 2000 achizitionand pachetul majoritar al fabricii. Primarul Alexandru Corcodel ne-a declarat ca actionarii minoritari sunt nemultumiti. "Cei care au actiuni la Foresta sunt nemultumiti, pentru ca nu au primit dividende si nu stiu pe unde le sunt actiunile", a spus Corcodel, si el una dintre "victime". El spune ca actionarii nu au apucat sa discute cu Hayssam, pentru ca vine foarte rar, iar reprezentantii lui la fabrica sunt greu de abordat. Sindicalistii de la Foresta Nehoiu sustin ca, dupa privatizare, activitatea economica a fabricii s-ar fi inrautatit, in timp ce SRL-urile inregistrate ulterior de noul actionar si de apropiati ai acestuia ar fi avut profit. "Lucrurile au mers rau de cand firma a ajuns in mainile lui Omar Hayssam. Au fost dati afara foarte multi oameni, iar sindicatul s-a subtiat de tot", a declarat liderul CNSLR-Fratia Buzau, Cornel Radu, pentru Mediafax. Sindicalistii sustin ca, in urma cu doi ani, pentru ca Foresta Nehoiu acumulase datorii foarte mari catre bugetul statului, iar in urma unor controale ale institutiilor de stat incepusera sa fie descoperite diverse ilegalitati, omul de afaceri ar fi recurs la mutarea scriptica a sediului societatii de la Nehoiu la Bucuresti. In prezent, fabrica de la Nehoiu se afla in lichidare judiciara.

    NUNTA CU BANI GARLA
    Acum cativa ani, cand Ion Vasile conducea destinele judetului ca prefect, a fost socru mic si i-a organizat fiicei sale, Ana-Maria, sora lui Marie Jeanne, o nunta ca-n povesti.
    Vasile a avut atunci invitata toata floarea afaceristilor si politicienilor din judet, veniti cu mic - cu mare sa se bucure alaturi de prefect. Au venit sa il felicite pe socrul mic oameni de afaceri din toate sferele, dupa cum relata presa vremii, atat din zona afacerilor cu alcool, cat si cu carburanti. Si nu tocmai "curatI".
    Dar au adus bani multi. La fericitul eveniment, Ion Vasile a reusit sa stranga de la invitatii sai nu mai putin de 2 miliarde de lei.

    Delegatii prezidentiale Sirianul l-a insotit pe Ion Iliescu



  • de MONICA IORDACHE
  • RELATIE. Ioan Talpes recunoaste ca il cunoaste pe omul de afaceri sirian Omar Hayssam

    Fostul consilier prezidential Corina Cretu, a confirmat ca omul de afaceri sirian Omar Hayssam a mers in deplasarile in strainatate ale fostului sef al statului, Ion Iliescu. "Stim sigur ca acest om a fost cu noi in mai multe delegatii, dar nu stim in cate", a declarat ieri Cretu. Ea a sustinut insa ca prezenta lui Hayssam in delegatiile oamenilor de afaceri nu se datora fostului presedinte Ion Iliescu. "Echipele nu le facea presedintele. Se consulta cu reprezentantii Camerei de Comert si cu ministrii de resort. Acestia propuneau oamenii de afaceri care aveau legaturi cu oameni de afaceri din tarile respective", a afirmat Cretu. Ea a sustinut ca nu il cunostea foarte bine pe Hayssan si ca nu stie ce cetatenie avea. Prezenta lui Omar Hayssam in delegatiile prezidentiale a fost confirmata si de un alt fost consilier prezidential, Serban Nicolae: "L-am vazut in una, doua deplasari".

    BALBAIELI. Cat priveste apartenenta acestuia la PSD, ea nu e exclusa de insusi presedintele Senatului Nicolae Vacaroiu. "S-ar putea sa fie in PSD. Nu e exclus. El are si cetatenie romana din cate am inteles", a explicat Vacaroiu. La cateva ore distanta de aceasta declaratie, Vacaroiu a afirmat in fata presei ca il stie pe Omar Haissam. "Stiu de un domn Omar. Nu stiu ce societati are. Cred ca l-am si vazut de doua ori. L-am cunoscut la o intrunire a PSD", a spus Vacaroiu, evitand sa dea alte amanunte. Vicepresedintele PSD a mai spus ca nici nu stie daca e reala cererea de rascumparare a celor trei ziaristi romani. "Pana acum in cazurile de rapiri de ziaristi s-a iesit public si s-a cerut rascumparare.

    Mi-e greu sa cred asa ceva… De ce nu s-au adresat autoritatilor romane? Am vazut in presa povestea cu 4 milioane de dolari, dar mi-e greu sa spun daca e adevarat sau nu", a sustinut Vacaroiu.

    TALPES. Fostul vicepremier, senatorul PSD Ioan Talpes, a sustinut ca il cunoaste pe Omar Hayssam ca om de afaceri. "Cred ca m-am intalnit cu domnia sa o data. In rest, nu stiu ce alte indeletniciri sau alte posibilitati are", a spus fostul consilier prezidential. El nu a exclus posibilitatea ca acesta sa fie membru PSD. "Eu sunt membru PSD de foarte putin timp. Cred ca este membru PSD si cred ca este un om onorabil", a mai declarat Talpes, caruia i se pare normal ca rapitorii sa-i ceara omului de afaceri sirian rascumparare. "Este normal ca persoana respectiva (n.r. - omul de afaceri capturat) sa se fi adresat dl Omar. Daca era prietenul lui stia despre aceasta chestiune", a spus senatorul PSD. Talpes a sustinut ca poate garanta ca nici o institutie a statului nu a stiut de aceasta deplasare si ca a fost "o chestiune privata". "Persoanele care au dorit sa mearga acolo pentru a lua interviuri au negociat cu niste persoane in afara autoritatilor statului roman. Acel personaj sirian - american a platit periplul, a organizat inclusiv intalnirile si este si normal, daca este prietenul lui Omar Hayssam, sa se adreseze acestuia atunci cand a fost capturat", a declarat Talpes.

    RESPINS
    Fostul consilier prezidential pe probleme de protocol Dumitru Honciu a precizat ca omul de afaceri Omar Hayssam a participat la cateva deplasari in strainatate, dar numai la inceputul mandatului lui Ion Iliescu. "A fost prezent in primii doi ani ai mandatului, apoi au izbucnit tot felul de controverse si domnul presedinte a refuzat sa il mai ia in deplasari oficiale pana nu-si rezolva aceste probleme", a explicat Dumitru Honciu.

    Traian Basescu: "Nu pot sa va dau informatii"



  • de ANIELA NINE
  • Presedintele Traian Basescu a declarat ieri ca nu poate da deocamdata informatii in ceea ce priveste soarta celor trei jurnalisti romani disparuti in Irak. "As vrea, in schimb, ca in curand sa pot da un rezultat favorabil", a spus seful statului. Basescu a reamintit efortul pe care institutiile statului il fac in acest timp pentru a rezolva situatia. "Va garantez ca o facem cu inteligenta, discretie si intr-un mod care sa maximizeze sansele de a rezolva problema celor trei ziaristi romani din Irak", a afirmat Basescu. El a precizat ca acesta este si motivul "unui anume comportament" existent la nivelul Presedintiei. "Apreciem ca acesta este comportamentul care poate duce la solutionarea problemei", a afirmat presedintele. El a insistat in a garanta implicarea activa a institutiilor statului in rezolvarea situatiei. "Statul roman trebuie sa-si apere cetatenii, indiferent ce sunt ei", a spus Basescu.

    Pe de alta parte, premierul Tariceanu a dat asigurari ca pana in acest moment autoritatile romane nu au primit nici un fel de cerere de rascumparare pentru cei trei ziaristi. "Daca s-ar fi primit oficial, acest lucru ar fi fost facut public", a spus Tariceanu.

    Grupul operativ coordonat de presedintele Traian Basescu s-a reunit ieri din nou la Palatul Cotroceni si a analizat toate informatiile si datele obtinute in ultimele 24 de ore cu privire la operatiunea de recuperare a celor trei ziaristi romani disparuti in Irak. Procesul de acumulare si clarificare a informatiilor continua, cu participarea tuturor institutiilor abilitate, informeaza Presedintia.

    Filiera araba - Negocieri private


    Grupul operativ coordonat de presedintele Traian Basescu s-a reunit ieri din nou la Palatul Cotroceni si a analizat toate informatiile si datele obtinute in ultimele 24 de ore cu privire la operatiunea de recuperare a celor trei ziaristi romani disparuti in Irak. Procesul de acumulare si clarificare a informatiilor continua, cu participarea tuturor institutiilor abilitate, informeaza Presedintia.

    Informatiile sunt mai bogate in ceea ce priveste negocierile private initiate de Omar Hayssam, cel care pretinde ca a fost sunat de rapitori.

    Marti seara, o echipa de negociatori a plecat spre capitala Iordaniei, urmand sa ajunga cu automobilul la Bagdad. Grupul este format din medicul sirian Mohamed Yassim, stabilit in Romania e 20 de ani, si de alti noua reprezentanti ai comunitatii arabe din tara noastra. Surse diplomatice invocate de Mediafax ar privi cu suspiciune demersurile initiate de Hayssam si spun ca implicarea sa in eliberarea celor trei jurnalisti romani disparuti ar putea intra sub incidenta Legii 535/2004 privind prevenirea si combaterea activitatilor teroriste. Surse diplomatice subliniaza ca negocierile pentru eliberarea ostaticilor se duc in baza unor reguli diplomatice si sunt purtate de persoane care au experienta in managementul situatiilor de criza. Asemanarile de natura culturala sau etnica nu sunt suficiente pentru a obtine un rezultat pozitiv. In cazul in care aceste reguli nu sunt respectate, negocierile purtate sunt lipsite de legitimitate. In plus, pentru ca Hayssam are cetatenie americana, rapitorii l-ar putea asocia cu ideea de oponent al fostului regim al lui Saddam Hussein.
    ×