x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Iordanul nu s-a mai întors

Iordanul nu s-a mai întors

de Daniela Cârlea Şontică    |    27 Ian 2008   •   00:00
Iordanul nu s-a mai întors
Sursa foto: “Ghidul Creştinului Ortodox prin locurile de pelerinaj ale ţării sfinte”, de Vasilios Ţaferis /

Anul acesta nu s-a mai întâmplat una din minunile care aveau loc an de an: Râul Iordan n-a mai curs înapoi în ziua Botezului Domnului.

Anul acesta nu s-a mai întâmplat una din minunile care aveau loc an de an: Râul Iordan n-a mai curs înapoi în ziua Botezului Domnului.

Aşa cum lumina sfântă se co­boa­ră an de an la Ierusalim, curge­rea în sens invers a Râului Iordan este una dintre minunile care i-a convins pe mulţi păgâni să vină la Hristos. Minunea are loc doar în ziua în care ortodocşii din Ţara Sfântă sărbătoresc Botezul Domnului pe stil vechi, adică la 18 ianuarie. Pe blogul cunoscutului teolog şi scriitor creştin Danion Vasile am găsit însă ştirea tristă că anul acesta apa nu a mai curs înapoi.

 

MĂRTURIE. Iată mărturia părintelui Filotei Bălan, călugăr la Locurile Sfinte, care a fost la Iordan: “Pe la 11:30, Patriarhul Theofil al Ierusalimului a început Vecernia Botezului. A urmat sfinţirea Aghesmei în spaţiul amenajat pe mal, sus, iar după aceea Patriarhul şi preoţii s-au coborât la Iordan. Dacă anul trecut, precum am văzut înregistrarea video, apele au început să se învolbureze şi să curgă invers, anul acesta nu s-a mai întâmplat aşa. Iordanul curgea foarte încet, aproape neclintit, la vale, spre Marea Moartă. Patriarhul şi suita sa au stat mai mult de zece minute făcând rugăciuni pe malul apei, dar nimic nu s-a mai întâmplat. Motivul? Armata israeliană a interzis oricui altcuiva să se apropie de apă. Nimeni dintre miile de pelerini veniţi la Iordan nu s-a putut apropia de apă. În toate lucrările dumnezeieşti se poate vedea rânduiala cerească şi împreună lucrarea lui Dumnezeu cu oamenii. Dacă anul acesta nu a mai fost lăsat nimeni să se apropie de apă, nici minunea nu a mai avut loc. Iar cine trebuia să spună «Lăsaţi oamenii să se apropie de apă!» nu a spus nimic”.

Cu câţiva ani în urmă, când poliţia israeliană a interzis accesul în Biserica Învierii a arabilor să asiste la coborârea luminii sfinte din cer, lumina nu s-a mai coborât. Dar Patriarhul a spus poliţiştilor să-i lase pe arabi să intre şi, după ce s-a rugat iarăşi, minunea s-a în­tâmplat. Acum, la Iordan însă, nimeni nu a avut curaj să înfrunte autorităţile. Se pare că Dumnezeu nu face minuni decât pentru cei care îşi susţin cre­din­ţa cu tărie şi în curaj.

 

 

Interdicţii de-a lungul istoriei

În primele veacuri creştine, cre­dincioşii stăteau câte trei zile la Iordan înaintea zilei Botezului Domnului şi se rugau. Catehumenii se pregăteau să primească botezul direct în apa în care a fost botezat însuşi Domnul Hristos. După venirea perşilor în anul 614 şi distrugerea tuturor bisericilor şi mănăstilor din Ţara Sfântă, au venit arabii musulmani în 637 şi, la presiunea lor, creştinii nu mai vin la Iordan decât la slujba Agheasmei Mari. În 1967, după războiul de şase zile, mănăstirile de lângă Iordan au fost închise. Iordanul mai poate fi vizitat de creştinii ortodocşi doar la 18 ianuarie (atunci fiind sărbătorită Boboteaza în Ţara Sfântă, pe stil vechi) şi în Sfânta Marţi înainte de Paşti, iar romano-catolicii, în ultima joi din octombrie.

 

daniela.sontica@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: eveniment iordan