x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ipoteză şoc: prospecţiunile au scufundat un sat

Ipoteză şoc: prospecţiunile au scufundat un sat

de Gabriela Mladin    |    04 Iun 2012   •   21:00
Ipoteză şoc: prospecţiunile au scufundat un sat

200 de case au fost inghitite de pamant in doar cateva ore. Oamenii au apucat doar sa-si ia copiii in brate si sa fuga. In jurul lor auzeau doar zgomotul peretilor care se dislocau. Au stiut doar ca trebuie sa caute un adapost. Toti au crezut ca este cutremur si au iesit in strada. Este tabloul descris, in doar cateva cuvinte, al dezastrului produs de o alunecare de teren devastatoare. Se intampla in 8 mai 2006, noaptea, in satul Seciuri din judetul Gorj.

Lumina zilei le-a aratat satenilor proportiile tragediei pe care nici nu o banuisera. Atunci nu au putut decat sa-si salveze propriile vieti. Cand si-au dat seama ca munca lor de-o viata este inghitita de pamant si ca satul lor este invadat de echipele de interventie cautand sub ruine victime, si-au dat seama ca Dumnezeu nu si-a intors fata de la ei. Scapasera toti cu viata, dar pierdusera toata agoniseala.

Nici acum nu se stie care este cauza care a dus la acest dezastru, insa doar cu un an inaintea nenorocirii o firma de prospectiunile seismice facuse lucrari pentru depistarea petrolului in zona. Si nu doar in Seciuri firma franceza a produs dislocarile de teren. Tot traseul pe care au cautat petrol a fost afectat de alunecarile de teren.

Chiar daca nu apare, oficial, intr-un raport ca si cauza care a determinat dezastrul din Gorj, localnicii din satul Seciurile, comuna Rosia de Amaradia, nu au putut sa nu faca legatura intre lucrarile pentru depistarea zacamintelor facute de o firma franceza in cooperare cu SC Prospectiuni SA Bucuresti si alunecarea de teren devastatoare.
Cu doar un an inainte ca cele 200 de imobile sa fie inghitite de pamant dupa alunecare de teren masiva, firma a facut prospectiuni seismice in zona pentru a da de urma petrolului. Au facut lucrari nu doar in satul Seciurile, ci si in celelalte localitati vecine, Rosia de Amaradia si Bustuchini, iar deplasari de teren au existat si in aceste localitati, culmea, exact pe traseul pe care se efectuasera cercetari subterane.

Prospectiunile seismice au determinat nenorocirea
Daca cineva reface traseul pe unde s-au facut prospectiunile, va face o constatare simpla. Exact prin acele locuri, terenul a fugit la vale. La Seciuri, dezastrul a fost de proportii. In celelalte localitati au fost doar cateva locuinte afectate, insa la Seciuri a fost, asa cum spuneau localnicii, "iadul pe pamant".
"Nici pana in prezent nu se cunoaste cauza care a dus la alunecarile de teren. S-au facut verificari peste verificari, dar nimeni nu stie ce a determinat alunecarea. Sau poate se stie si ni s-a ascuns adevarul. Oficial, nu s-a comunicat de ce pamantul a luat-o la vale. Neoficial, toata lumea vorbeste de acele prospectii facute de francezi", a declarat Liviu Cotojman, primarul comunei Rosia de Amaradia.

Inca plang printre ruine
De atunci au trecut sase ani in care localnicii din Seciuri au sperat ca le vor fi vindecate ranile din suflete, produse de imaginea de a-si vedea toata munca distrusa. Chiar daca se spune ca timpul le vindeca pe toate, satenii, cei ramasi in ruinele satului scufundat, isi amintesc cu groaza acea noapte.

Desi satul a fost evacut de urgenta, oamenii s-au incapatanat sa creada ca nu li se poate intampla nimic mai rau decat prin ceea ce trecusera, si au ramas in acelasi loc. Nu se pot dezradacina de locul in care s-au nascut si si-au facut un rost. Isi amintesc insa tragedia de acum sase ani. "Nu pot sa uit cum a inceput sa paraie totul in jur. Ne-am speriat si am iesit afara, abia adormisem. Afara toata lumea tipa si nu stia ce se intampla. Asa a vrut Dumnezeu sa ne ia munca de o viata", a spus o localnica.

Desi a trecut multa vreme de atunci, nimeni nu a consemnat intr-un raport de expertiza sau intr-o ancheta cauza care a dus la producerea dezastrului. De fapt, se spune ca aceasta ar fi necunoscuta si ca, cel mai probabil, deplasarea placilor sub pamant ar fi dus la alunecarea de teren. Durerea lor cea mai mare este ca nici in prezent nu se recunoaste, oficial, ce a determninat producerea dezastrului.

×