x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Istoria crimelor pasionale - Lada cu albine si mortul

Istoria crimelor pasionale - Lada cu albine si mortul

de Traian Tandin    |    27 Mai 2006   •   00:00
Istoria crimelor pasionale - Lada cu albine si mortul

In primavara anului 1979, asistenta medicala Vass Viorica, in varsta de 38 ani, care lucra la Policlinica CFR Tg. Mures, a fost solicitata sa faca tratament ambulatoriu numitului Papp losif din Tg. Mures, Str. Brasovului nr. 7, pensionar CFR. Cu aceasta ocazie face cunostinta cu fiul acestuia. Papp Stefan, in varsta de 48 ani, muncitor la intreprinderea PROD-COMPLEX Tg. Mures, divortat de mai multi ani.

Tratamentul ambulatoriu a fost facut pana la finele anului 1979, iar in aceasta perioada "cunostinta" dintre Vass Viorica si Papp Stefan a devenit o prietenie intima. Consecintele acestei prietenii au dus, din partea asistentei medicale, la neglijarea familiei (sot si respectiv fiu de 16 ani). Acest aspect a fost sesizat si de amant. Pentru a masca prietenia, la sugestia acestuia, Vass Viorica l-a introdus in familia ei si, dupa putin timp, a devenit un "om al casei". El a reusit in scurt timp sa devina un "bun prieten" al sotului Vioricai, respectiv Vass Francisc, si al fiului lor, pe care, cu cateva "atentii", imprumuturi de bani, inregistrari de benzi magnetice, si l-a apropiat foarte mult. Vizitele reciproce intre Papp Stefan si Vass Francisc s-au intetit, lasand impresia ca intre cei doi s-a infiripat o prietenie trainica. In aceasta conjunctura, cei doi amanti, Vass Viorica si Papp Stefan, se puteau intalni des, fara ca absentele de acasa sa constituie o problema in familie. De obicei, aceste intalniri se faceau intr-o uscatorie, situata deasupra etajului X al unui bloc aflat in apropierea imobilului in care locuia Papp Stefan. In multe ore petrecute impreuna, cei doi amanti isi jurau iubire vesnica.

Intalnire suspecta


Increderea lui Vass Francisc in Papp Stefan a mers pana acolo incat, in vara anului 1980, a acceptat ca acesta, impreuna cu sotia si copilul sau, sa efectueze o vizita, ca turisti, in R.P. Ungaria, cu masina proprietate a familiei Vass.

Cam in aceeasi perioada, desi fiind considerat la locul de munca, ca un bun lucrator, corect in familie si societate, Vass Francisc a fost semnalat ca s-a intalnit cu un cetatean strain, de nationalitate germana, venit in Romania in vizita la rude. Semnalarea s-a oprit insa aici. Ce discutii s-au purtat intre cei doi? Intentioneaza cumva Vass Francisc sa paraseasca ilegal tara si sa se stabileasca in Occident?

In ziua de 4 octombrie 1980, Vass Viorica se afla, ca de obicei, la serviciu. La un moment dat a fost solicitata la telefon. In fata colegilor de serviciu a purtat o discutie cu "sotul ei", plecat in acea perioada in delegatie, la Timisoara, care i-a spus ca va mai ramane aproximativ zece zile, timp in care va aranja, prin intermediul unei cunostinte, in schimbul sumei de 10.000 de lei, trecerea frauduloasa a frontierei. Sa fie cumva urmarea intalnirii avute in vara cu cetateanul german? Se parea ca acesta a fost scopul intalnirii. Dupa terminarea orelor de program, Vass Viorica s-a inapoiat la locuinta lor. In apartamentul frumos mobilat si bine intretinut se gandea probabil la intentia sotului ei, intentie nesabuita, dat fiind faptul ca aveau tot ce isi doreste o familie: casa, masina si bani (aveau depusi la CEC 80.000 de lei).

In aceasta perioada, Papp Stefan isi vedea linistit de problemele de serviciu si personale. Intentiona ca in perioada urmatoare sa plece intr-o zona montana cu albinele pe care le avea de mai mult timp.

Se coace un plan


Pentru a usura transportul albinelor, prin intermediul unui coleg de serviciu, l-a rugat pe tatal acestuia, de profesie tamplar, sa-i confectioneze o lada din lemn cu dimensiunile de 130x60x45 cm. Dimensiunile corespundeau cu cele ale banchetei din spate a autoturismului unei cunostinte, cu care discutase anterior sa o ajute sa-si duca albinele. Lada a fost confectionata la dimensiunile solicitate, iar intr-o seara a fost transportata la locuinta lui Papp Stefan cu autoturismul prietenului.

In dupa-amiaza zilei de 7 octombrie 1980, Militia municipiului Tg. Mures a primit o sesizare telefonica de la un barbat, prin care se solicita "interventia urgenta de urmarire si control" a unui autoturism marca Warsawa, care se afla in miscare pe raza municipiului. Incercarea de a obtine date mai exacte de la persoana care sesiza aspectul nu a dat rezultate, aceasta intrerupand brusc convorbirea. Sesizarea a fost raportata conducerii Militiei municipale, care a dispus organizarea - cu agenti de ordine si circulatie - a unor dispozitive-filtru la iesirea din municipiu.

Dupa trecerea mai multor ore de la primirea apelului telefonic si realizarea dispozitivului, prin filtru nu a fost semnalata a fi trecut nici o masina cu marca indicata. Abia in jurul orei 19:00, un echipaj a raportat reperarea, in cartierul 7 Noiembrie, a unui autoturism Warsawa, cu numarul de inmatriculare 1-MS-6628, in care se aflau doi barbati. Pe bancheta din spate se afla o lada din scandura, nou-confectionata. Din discutiile purtate cu soferul a rezultat ca intentioneaza sa ajunga in orasul Reghin si ca lada apartine insotitorului sau, care nu era altul decat Papp Stefan. Fiind intrebat asupra continutului lazii, acesta a declarat foarte senin ca are in ea albine, motiv pentru care nu o putea deschide. A fost condus la sediul Militiei, impreuna cu soferul si cu doi martori. Aici, deschiderea lazii a oferit o surpriza. Lada nu continea - conform afirmatiei lui Papp Stefan - albine, ci cadavrul unui barbat. Capul era complet bandajat cu carpe si presuri imbibate cu sange. S-a dispus imediat retinerea si izolarea celor doi ocupanti ai autoturismului.

In aceasta situatie cauza a fost trecuta spre solutionare specialistilor din cadrul serviciului judiciar. S-a format imediat echipa operativa, care actiona sub directa coordonare a conducerii Militiei judetene. Au fost sesizati despre acest aspect procurorul criminalist si medicul legist.

Concluziile medicului au fost urmatoarele: barbat de circa 45 de ani, moartea a survenit de aproximativ sase-sapte zile, cauza mortii - traumatism cranio-cerebral, ca urmare a 16 leziuni traumatice existente pe capul si pe gatul cadavrului, provocate, cu intensitate mare, cu un corp despicator de tipul toporului.

Cheia: o relatie extraconjugala


Papp Stefan, fiind anchetat cu privire la cadavru, a refuzat sa dea orice declaratie, spunand ca nu stie nimic. Nici datele furnizate de conducatorul auto nu au fost de natura sa lamureasca aspectul. Perchezitiile domiciliare efectuate la locuintele celor doi nu au dus la rezultatul dorit, in sensul ca nu au fost gasite urme care sa ateste ca acolo s-ar fi comis omorul.

Apreciindu-se ca se afla in fata unui caz complex, cu dificultate marita, la indicatia conducerii, echipa operativa a actionat in urmatoarele directii:
  • identificarea victimei, stabilirea profilului moral si anturajului sau;
  • efectuarea de investigatii complexe cu privire la anturajul si profilul moral al numitului Papp Stefan;
  • culegerea de date despre profilul moral si anturajul conducatorului auto.
    Rezultatul investigatiilor intreprinse in jurul lui Papp Stefan, in rezumat, se prezenta astfel: ducea un mod de viata imoral, intretinea relatii intime cu diverse femei, pe care le ducea intr-o uscatorie situata intr-un bloc din cartierul unde isi avea domiciliul; una din femeile din anturajul sau se numea Viorica, era casatorita si de profesie asistenta medicala.

    In procesul de materializare a informatiilor obtinute in prima faza, atentia a fost indreptata spre femeia cu prenumele Viorica, identificata, ulterior, in persoana numitei Vass Viorica. In acest sens s-a procedat la conducerea acesteia, de la locul de munca la sediu, unde, cu ocazia audierii, a declarat urmatoarele: il cunoaste pe numitul Papp Stefan de mai mult timp si se intalnea cu el intr-o uscatorie situata la ultimul nivel al unui bloc, in care acesta facuse unele amenajari si intretineau relatii sexuale. Facea acest lucru, deoarece si sotul ei intretinea relatii extraconjugale. Fiind intrebata unde se afla sotul ei, a declarat ca este plecat in delegatie, la Timisoara, de aproximativ sapte zile.

    A mai precizat ca, in urma cu circa trei zile, a primit de la el, la locul de munca, un telefon prin care i-a facut cunoscut ca intentioneaza sa treaca fraudulos frontiera in RSF Iugoslavia. In continuare, i s-a prezentat spre recunoastere cadavrul gasit in lada. Foarte rece, fara sa fie miscata de imprejurare, a recunoscut ca este sotul ei si a negat faptul ca avea cunostinta de comiterea omorului.

    Concomitent, echipa operativa insarcinata cu cercetarea conducatorului auto a stabilit ca el se cunostea cu Papp Stefan si ca, in urma cu trei zile, a fost rugat de acesta sa-i transporte cu autoturismul o lada de la un tamplar particular. Transportul l-a efectuat seara, stiind ca lada era destinata pentru transportarea unor piese in localitatea Lapusna.

    Conform intelegerii, in dupa-amiaza zilei de 7 octombrie 1980, s-a prezentat la locuinta lui Papp Stefan, unde, pe holul blocului, se gasea lada, pe care amandoi au urcat-o in autoturism. Papp Stefan i-a indicat itinerarul de parcurs prin municipiu, care, de fapt, nu corespundea cu directia spre localitatea Lapusna. De mai multe ori, Papp Stefan i-a cerut sa opreasca. De fiecare data acesta cobora din masina, se uita imprejur, dupa care urca si plecau din nou. Ajunsi in Str. 7 Noiembrie, au fost opriti de agentii de circulatie si condusi la sediu.

    Se descopera locul crimei


    S-a reusit, totodata, identificarea tamplarului, care a recunoscut ca a confectionat lada comandata de Papp Stefan si, dupa cate cunostea, aceasta urma sa fie folosita la locul de munca.

    O alta echipa a trecut imediat la identificarea si cercetarea uscatoriei in care Papp Stefan se intalnea cu Vass Viorica. Cu ocazia cercetarii acestei incaperi, pe pardoseala, mobila existenta si diverse obiecte, au fost gasite urme si manjituri de sange, care, initial, au fost sterse si spalate. Au fost gasite si ridicate obiecte de imbracaminte purtatoare de pete de sange.

    Pus in fata probelor adunate, Papp Stefan - - care, pana atunci, a negat orice participare la comiterea omorului - a recunoscut ca este autorul faptei.

    In urma lamuririi tuturor aspectelor faptei, s-a reusit sa se reconstituie modul in care a fost comisa. Imprejurarile au fost urmatoarele:

    Intrucat relatiile intime dintre Papp Stefan si Vass Viorica au devenit cunoscute mai multor persoane si cum sotul amantei a devenit o "piedica", de comun acord au hotarat sa-l lichideze. Prin aceasta se urmarea sa le ramana autoturismul si banii. In realizarea acestui plan s-a angajat Papp Stefan.

    Ideea lichidarii lui Vass Francisc s-a nascut inca de la data inapoierii lor din vizita efectuata in RP Ungara, unde, de altfel, cei doi au facut unele demersuri in scopul ramanerii lor definitive, intentionand apoi sa se casatoreasca.

    In vederea realizarii planului, in dupa-amiaza zilei de 1 octombrie 1980, Papp Stefan l-a invitat pe Vass Francisc in uscatorie, unde au consumat bauturi alcoolice, timp in care victima i-a reprosat lui Papp Stefan ca intretine relatii intime cu sotia lui. Intr-un moment de neatentie, Papp Stefan i-a aplicat o lovitura pe la spate cu o toporisca, in regiunea capului, dupa care l-a lovit, de mai multe ori, pana acesta a decedat. Cadavrul a fost tinut in aceasta incapere pana in ziua de 7 octombrie 1980.

    In ziua de 2 octombrie 1980, agresorul s-a intalnit cu sotia victimei, ocazie cu care i-a facut cunoscut ca a rezolvat problema sotului ei, fara a-i preciza cum anume. I-a cerut acesteia suma de 10.000 de lei, spunand ca ii este necesara pentru plata celui care l-a omorat pe Vass Francisc si a primit suma solicitata.

    Pentru a motiva disparitia neasteptata din localitate a lui Vass Francisc, ambii au pus la cale convorbirea telefonica purtata fata de colegii de munca ai lui Vass Viorica. Telefonul a fost dat din oras si nu din municipiul Timisoara. Prin aceasta s-a incercat sa se afle ca Vass Francisc intentioneaza sa treaca fraudulos frontiera si sa se motiveze absenta lui. Practic, si intalnirea avuta de victima Vass Francisc cu acel cetatean german a fost organizata tot de Papp Stefan, in intelegere cu sotia victimei. Au facut si acest lucru public tocmai in ideea sa se creada ca victima si-a aranjat problema plecarii definitive din tara.

    Autorul intentiona sa duca lada in care se afla cadavrul in localitatea Lapusna, zona montana, acoperita, putin umblata, unde urma sa-l omoare si pe conducatorul auto, dupa care sa faca disparute cele doua cadavre prin incendierea si aruncarea lor intr-o prapastie.

    Probele administrate in cauza au documentat vinovatia lui Papp Stefan si complicitatea la omor a numitei Vass Viorica. Pentru faptele lor, Papp Stefan a fost condamnat la moarte, iar Vass Viorica, la 20 de ani de inchisoare. Pedepsele au ramas definitive.

    Razbunarea parnaiasului


    Din cei 11 ani ai casniciei lor, Anica, de 29 ani, si Anisim Patrus, de 42 ani, au stat impreuna doar 13 luni si jumatate... In rest, cei doi soti nu s-au vazut decat o data pe luna, la "vorbitor", Anisim fiind "chirias" aproape permanent al penitenciarelor.

    Avand la activ nu mai putin de zece condamnari pentru talharie, vatamari corporale, huliganism, furturi din avutul obstesc etc., individul era cunoscut pentru manifestarile sale deosebit de violente atat in familie, cat si in lumea interlopa, unde argumentul pumnului sau "de fier" se dovedea imbatabil. Sotia lui, o femeie foarte evlavioasa, ii indura cu stoicism batjocura si umilintele la care o supunea cu nemarginita bestialitate, la gandul ca prezenta lui acasa nu poate dura mai mult de o luna, doua, dupa care urma inevitabil o noua condamnare... Si, intr-adevar, sperantele ei in acest sens nu erau niciodata desarte. Neimplinita ii ramasese numai dorinta de a fi avut un copil care sa-i aline singuratatea... Dupa ultima sa condamnare, Anisim devenise cu totul de nesuportat.

    Obisnuitelor batai si scandaluri li se adaugau acum "noutatile" unor perversiuni sexuale abjecte, pe care numai un dereglat psihic le-ar fi putut imagina. Dar bestia nu s-a multumit cu atat. Sub amenintarea cutitului si-a silit femeia sa "marturiseasca" numele "tuturor" barbatilor care l-au inlocuit cat timp el a stat "la racoare". Numai ca, biata femeie - cunoscuta pentru cinstea si corectitudinea ei atat la serviciu, cat si in cartierul marginas unde locuia - nu prea avea ce sa "marturiseasca". Coplesita de rusinea de a fi nevasta unui puscarias fara leac, traia retrasa de lume, evitand chiar si sa priveasca pe cineva... Anisim era insa de neclintit in hotararea lui: "Ori spui, ori te spintec".

    INVENTARUL AMANTILOR PREZUMTIVI. Innebunita de spaima, femeia a pronuntat primul nume ce i-a venit in minte: cel al cumnatului ei. In loc sa se infurie, Anisim a pufnit in ras, stiind ca din cauza unui accident stupid, petrecut cu 15 ani in urma, fratele sau incheiase pe vecie capitolul vietii intime... Dupa cateva clipe insa, hohotele lui de ras s-au transformat in racnete si in timp ce-i sfasia hainele, cu cutitul, a inceput sa-i sugereze el insusi numele unor asa-zisi "amanti": colegi de serviciu, seful de tura sau, de ce nu, maistrul Nicola... Lama cutitului lasa dare purpurii pe pieptul si pe abdomenul femeii. Atatat la vederea sangelui, ca un animal de prada, Anisim era din ce in ce mai violent. A lovit-o salbatic cu manerul cutitului pe tot trupul. Simtindu-si sfarsitul aproape, femeia a incercat sa se salveze cu pretul minciunii: "Ai dreptate, asa este, in lipsa ta, pe rand, toti au trecut pe aici...".

    Chipul Iui Anisim s-a inseninat brusc. A aruncat cutitul, si-a imbratisat nevasta si a promis ca o va ierta numai daca va aduce acasa pe unul dintre ei, "doar asa, sa ne distram cu el un pic...". A doua zi, pe la pranz, in drum spre serviciu, Anica a trecut pe la sora ei, care, afland cele intamplate, a indemnat-o sa anunte autoritatile. Femeia s-a apucat sa astearna totul pe hartie. N-a reusit sa-si termine reclamatia, caci se facuse tarziu si nu voia sa intarzie la fabrica. Lucra in schimbul doi.

    L-AU OMORAT PE MAISTRU. Spre surprinderea tuturor, Anica, de obicei atat de sfioasa si de tacuta, a incercat sa intre de cateva ori in vorba cu colegii de munca. Mai mult, s-a apropiat de maistrul Nicola Zamfir si i-a spus ca are acasa niste peste proaspat pe care ar vrea sa-l vanda, avand mare nevoie de bani pentru pachet, caci barbatul ei a fost din nou arestat... La sfarsitul programului de lucru, maistrul, de buna-credinta, a acceptat sa mearga cu ea sa cumpere peste.

    Nu au apucat sa intre bine in casa, ca usa s-a trantit de perete si in prag a aparut cu o falca in cer si cu una in pamant Anisim, jucand cu patos rolul sotului "tradat". In cateva clipe, asupra bietului om nevinovat s-a abatut o ploaie de pumni. Fiind destul de firav in comparatie cu "namila" de Anisim, n-a putut opune nici un fel de rezistenta. S-a trezit gol-golut, legat de maini si de picioare si aruncat in pat. Ce a urmat e greu de descris. Chinurile, pe cat de cumplite, pe atat de jenante, au durat pana spre dimineata, cand sufletul lui urgisit a parasit trupul zdrobit de torturi...

    Cand, a doua zi, alertati de vecini, au patruns cu forta in apartamentul din Str. Crivatului nr. 17, oamenii legii au descoperit o imagine de cosmar... Cu hainele patate de sange, Anisim dormea alaturi de cel pe care-l omorase. Desi aflata in stare de inconstienta, batuta si ea bestial, Anica avea sa supravietuiasca totusi. Tot ce-si dorea era sa nu mai apuce ziua eliberarii din penitenciar a sotului ei - condamnat la 20 de ani de inchisoare pentru omorul comis cu atata cruzime in ziua de 29 octombrie 1973.

    (In afara celor 28 de fracturi si ruperi de organe interne, autopsia a relevat si faptul ca in stomacul victimei se afla o cantitate apreciabila de spuma de ras amestecata cu fire de 8-10 mm din barba calaului sau...)
  • ×