x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Istoria unui sicriu pe ruta Budapesta-Odorheiu Secuiesc

Istoria unui sicriu pe ruta Budapesta-Odorheiu Secuiesc

de Istvan Deak    |    24 Mai 2012   •   15:34
Istoria unui sicriu pe ruta Budapesta-Odorheiu Secuiesc

Seful departamentului de comunicare pentru ceremoniile de repatriere si reinhumare a ramasitelor pamantesti ale scriitorului maghiar Nyíro József la Odorheiu-Secuiesc, Lukacs Csaba, a criticat in termeni duri atitudinea si masurile luate de Romania pentru a impiedica reinhumarea scriitorului. 'Am luat cunostinta si ne-am conformat interdictiei ca trenul care ii duce pe pelerini de la Budapesta la Sumuleu Ciuc sa nu transporte sicriul cu osemintele scriitorului. In acest moment lucram la o alta forma de repatriere a osemintelor si asteptam o aprobare din partea Consulatului. In continuare speram ca reprezentantii CFR pot fi convinsi, fiindca traim intr-o Europa unita, unde exista libertatea de circulatie a marfurilor si a persoanelor, iar acest lucru se aplica si in cazul unui scriitor decedat. Niciodata in istoria cailor ferate ungare nu s-a intamplat ca intr-o singura zi sa primeasca trei instiintari, cum s-a intamplat vinerea trecuta din partea Romaniei. Autoritatile de la Bucuresti au solicitat garantii ca pasagerii trenului nu vor ascunde sicriul printre bagaje. O absurditate. Apoi au solicitat ca trenul sa nu aiba nici un fel de insemne legate de Nyíro József', a explicat Lukacs Csaba.

Acesta a dezvaluit agentiei ungare MTI ca politisti romani imbracati in civil au oprit masinile delegatiei Parlamentului ungar, in dreptul localitatii Corund din judetul Harghita, si au perchezitionat timp de 30 de minute autoturismul in care se afla reprezentatul Parlamentului, Frater Oliver. 'In timpul perchezitiei, politistii l-au intrebat pe Frater Oliver daca el este cel care transporta osemintele lui Nyíro József pentru reinhumare. Nu a fost un incident izolat, mai multe masini au fost oprite si perchezitionate.. La intrarea in Targu-Mures, masina de teren a presedintelui PCM, Szasz Jeno, a fost de asemenea perchezitionata de politie', a declarat Lukacs Csaba.

Comparatie cu vremea lui Ceausescu
'Romania doreste sa adere la Spatiul Schengen, dar nu m-ar mira ca la granita trenul sa fie controlat cu minutiozitate. Nici in cele mai negre perioade ale regimului Ceausescu nu s-au semnalat atatea actiuni antimaghiare, cum s-au intamplat in ultima saptamana din partea autoritatilor romane. Pur si simplu a avut loc o schimbare de Guvern in Romania, iar minoritatea maghiara a devenit bataia de joc a actualei guvernari. Nici pozitia romanilor nu este in totalitate de dezaprobare. Sa nu uitam faptul ca la cativa ani dupa intoarcerea in Romania, vaduva lui Nyíro József a beneficiat de o pensie asigurata de Uniunea Scriitorilor din Romania, pe baza activitatii literare a sotului ei. Atunci nu au avut nici o problema cu Nyíro József, abia in 2012 si-au dat seama ca era fascist si antisemit. Suntem convinsi ca intr-un fel sau altul, osemintele vor ajunge in Romania', a declarat Lukacs Csaba pentru postul national ungar de televiziune M1.

Anulare?
Despre sansele ca totusi reinhumarea sa fie anulata din cauza faptului ca osemintele nu pot fi repatriate, Lukacs Csaba a marturisit cotidianului Magyar Nemzet ca 'ceremonia de reinhumare va avea loc conform programului initial, duminica, 27 mai, pe proprietatea privata 'Gradina Preotilor' din Odorheiu-Secuiesc, de la ora 14, si va fi transmisa in direct si integral de postul tv Duna'. El a mai adaugat ca 'in calitate de organizator principal al evenimentului, institutia Parlamentului ungar a acordat o atentie sporita respectarii legilor in vigoare din Ungaria si Romania'. Organizatorii au dat asigurari ca dupa ceremonia de reinhumare vor oferi un comunicat de presa detaliat despre intreaga actiune, inclusiv despre modul in care au ajuns osemintele in Romania.

Dezamagire din partea UDMR
Presedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, care va sustine un discurs in cadrul ceremoniei de reinhumare, s-a aratat dezamagit de atitudinea liderilor UDMR fata de cazul Nyíro József. 'Am solicitat presedintelui UDMR, Kelemen Hunor, sa sprijine si sa se implice pUna e scriitorul, alta omul politicersonal in cazul reinhumarii. In opozitie cu solicitarea mea, in timpul celor mai virulente atacuri ale presei romane, primarul orasului Odorheiu-Secuiesc (n.r Bunta Levente) s-a opus reinhumarii si a initiat o disputa intre maghiari si secui, in timp ce candidatul UDMR (n.r Frunda Gyorgy) la Primaria Targu-Mures l-a catalogat drept fascist pe scriitor si a sustinut cauza romana in aceasta disputa', a declarat Kover Laszlo pentru Magyar Hirlap.

Una e scriitorul, alta omul politic
Acesta a adaugat, ieri, la Targu-Mures, ca activitatea politica a scriitorului trebuie tratata distinct de cea literara. ' Sunt bucuros si este un semn de normalitate faptul ca mai multe scoli poarta numele scriitorului. In biblioteca mea se regasesc operele lui Mircea Eliade traduse in limba maghiara. Nu le-am aruncat la gunoi doar fiindca autorul a fost sustinator, la un moment al carierei, al Miscarii Legionare', a spus Kover, care a adaugat ca se pregateste pentru ceremonia de reinhumare de duminica. (deak.istvan@jurnalul.ro)

×