x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Italia demolează, Spania se teme de invazie, romii protestează

Italia demolează, Spania se teme de invazie, romii protestează

de Carmen Plesa    |    Irina Munteanu    |    07 Sep 2010   •   00:00
Italia demolează, Spania se teme de invazie, romii protestează
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul Naţional

La Roma a început ieri, din zori, demolarea taberelor abuzive de romi, politicienii spanioli se tem că vor fi invadaţi de nomazii expulzaţi de Franţa şi Italia, iar în România, la Bucureşti şi Timişoara, romii au protestat împotriva lui Sarkozy şi a politicii duse de Hexagon.



"Stop Sarkozy! Stop deportării" au scandat cei aproape o sută de romi adunaţi ieri în faţa Ambasadei Franţei. Au afişat şi pancarte pentru a-şi arăta nemulţumirea: "300 euro=Dreptul la liberă circulaţie?", "Stop amprentărilor ilegale!", "Boycott racism!", "Stop expulzărilor colective!". Şi "Les romes sont de citoyenes europeens", cu o mică greşeală de limbă franceză. "Qu'est-ce que tu fais? Tu dis des betises", îl apostrofează un coleg pe Liviu. Îmbrăcat într-un tricou alb pe care scria cu negru "Rom pakivalo", adică "respectabil, pacifist, demn", Liviu Căldărariu mărturiseşte că e unul dintre cei trimişi de curând în ţară, cu 300 de euro în mână. "Am lucrat în Lyon, am fost ospătar 8 luni. Eram în vizită la nişte prieteni, acolo unde sunt caravanele, când am fost arestat. M-au dus cu cătuşe la mâini şi m-au ţinut 24 de ore în arest.

Mi s-au luat amprentele şi mi s-au făcut poze. Eu am fost respectat la ei. Sunt printre noi şi oameni care muncesc, care vor să evolueze. Aşa cum nici degetele de la mâini nu sunt egale, nici noi nu suntem toţi la fel." Venit din Craiova pentru acest miting, Iulian Neda este acum şomer, în ciuda Facultăţii de Drept absolvite şi a unui master cu tema "drepturile omului", situaţie în care se află deopotrivă romi şi români. Iulian îşi doreşte ca oficialii francezi să înţeleagă că romii trebuie trataţi individual, în funcţie de faptele pe care le-au făcut. "Recent, în Franţa, nişte magrebieni au dat foc la maşini; algerienii se bat parte în parte cu poliţia. Dar aceste cazuri nu sunt mediatizate şi nu se ia nici o măsură împotriva lor, pentru că în parlamentul francez există algerieni", crede Iulian.

Iulian Stoian, de la Alianţa Civică a Romilor din România, şi-a pus pe faţă o caricatură ce-l reprezenta pe Sarkozy, a aruncat cărţi minuscule cu titlul "Drepturile mele fundamentale în Uniunea Europeană", şi a început să le calce. Apoi, protestatarii au depus câte o garoafă albă pe asfalt, în semn de mulţumire pentru cetăţenii francezi care au fost solidari cu romii.

O doamnă care era în trecere prin faţa Ambasadei Franţei şi-a exprimat opinia asupra "expulzării, nu deportării", cum a ţinut să precizeze: "Îi ştim pe romi cum sunt. Nu vorbim de cei integraţi, care muncesc, ci de cei care se duc acolo să fure şi care nu au scrupule morale. N-aş vrea ca Franţa să ajungă plină de mizerii. Guvernul român ar trebui să aibă grijă de aceşti romi. Eu înţeleg nevoia de dreptate, dar când dreptatea devine slăbiciune, cad imperiile. Adevărul e de fapt pe undeva pe la mijloc". Un domn care s-a oprit o clipă să facă o poză demonstranţilor ne-a răspuns în franceză; ne-a spus că locuieşte în Bucureşti şi lucrează pentru Consiliul Europei şi că este de acord cu protestul şi că este scandalos ce se întâmplă cu romii.

Marian Daragiu, membru în Consiliul Director al Alianţei Civice a Romilor, a participat la o întâlnire cu ambasadorul Franţei, după ce s-a terminat mitingul. "Ambasadorul a aruncat pisica în curtea Guvernului României şi pe bună dreptate. Guvernul Franţei nu vrea să aibă de-a face cu săracii altor ţări. «Repatrierea voluntară a romilor», aşa cum îi spune ambasadorul, este o soluţie de criză găsită de Guvernul francez."

În capitala italiană, buldozerele au intrat, ieri, de la primele ore ale dimineţii, în mai multe minitabere abuzive de la periferie, unde locuiau romi din România. Primăria Romei a anunţat că se vor face câte cinci evacuări de tabere pe săptămână până când vor dispărea din peisaj cele aproximativ 209 de aşezări abuzive în care se aproximează că trăiesc circa 2.500 de romi.
Primăria şi-a mai propus ca pe viitor să-i amendeze pe proprietarii care nu-i denunţă pe romii care amenajează tabere pe terenurile lor.

Noua campanie a italienilor şi ritmul în care francezii îi evacuează pe romi i-a făcut pe spanioli să se sperie de o eventuală invazie. Preşedintele grupului de la Barcelona al Partidului Popular, Alberto Fernández, a declarat, potrivit La Razon, că există un risc major, graţie permisivităţii şi comodităţii autorităţilor, ca romii să se instaleze ilegal la Barcelona.

Între timp, justiţia franceză a mai stricat puţin din planurile pe care şi le-a făcut guvernul de la Paris cu evacuare a romilor. După ce săptămâna trecută mai mulţi judecători francezi au anulat ordine de expulzare făcute pe numele unilor romi, Tribunalul din Nantes a hotărât ieri că romii evacuaţi, în aprilie, dintr-o tabără, merită despăgubiţi. Aşa că autorităţile locale vor trebui să plătească fiecăruia dintre cei 29 de evacuaţi de etnie romă câte 300 de euro, plus cheltuieli de judecată în valoare de 1.500 de euro.

×
Subiecte în articol: externe