x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Italienii sunt de vină!

Italienii sunt de vină!

de Diana Scarlat    |    11 Dec 2007   •   00:00
Italienii sunt de vină!

Apă cu bucăţi de gheaţă… Nu vă găndiţi la caniculă şi la un pahar răcoritor! Apă cu bucăţi de gheaţă am văzut noi joia trecută timp de vreo 10 minute, căt am inaintat cu maşina pe "străzile" din "cartierul" romilor. Ne temeam că nu mai ajungem pe uscat.


Apă cu bucăţi de gheaţă… Nu vă găndiţi la caniculă şi la un pahar răcoritor! Apă cu bucăţi de gheaţă am văzut noi joia trecută timp de vreo 10 minute, căt am inaintat cu maşina pe "străzile" din "cartierul" romilor. Ne temeam că nu mai ajungem pe uscat.


Am ieşit pănă la urmă din marea baltă şi-am reuşit să lăsăm maşina in cel mai uscat loc din "Cartierul Livada". Dacă te găndeşti că denumirea are vreo legătură cu realitatea, iţi poţi imagina un loc cu verdeaţă, unde nu e nici intristare, nici suspin... dar legătura lui cu realitatea este de fapt cu istoria. Pentru că acolo era pe vremuri o frumoasă livadă. Acum a stat - cum zice poetul. S-a terminat cu pomii şi au venit romii. Care s-au aşezat pe locul cu pricina şi incearcă să trăiască. Doar că nu prea-i ajută… livada cu mult noroi in care işi au casele. In schimb, au plăcuţe nou-nouţe ale străzilor, cu nume de care etnicii sunt măndri: Ştefan Bănică, Violonist Ion Voicu etc.


SPOITORII DIN LIVADÃ. "Trebuie să-nţelegeţi că la noi, cănd iese soarele, se topeşte asfaltul. Aşteptăm să dea ingheţul, să se-ntărească!", ne-a explicat, răzănd de după un gard, un rom care se amuza văzăndu-ne cum inaintam prin noroiul moale care ne trecea de glezne. Imediat a fost completat de un "concitadin" (pentru că, măcar teoretic, ei trăiesc intr-un oraş, iar spaţiul fără străzi şi fără canalizare este un cartier!): "Noi trăim cum a zis şi domnu’ Cioroianu: ca-n Sahara! Nu aparţine de Primăria Călăraşi. Aparţine de Sahara, de unde a spus domnu’ Cioroianu!". Ne-am dat seama că spoitorii din Livada Călăraşilor il iubesc mult pe domnu’ Cioroianu. "Am fost in străinătate… şi-n munţi are curent! Domnu’ primar, inainte de votare, bagă căte puţină piatră aici şi-atăt", ne-a arătat altul, cu degetul spre singura porţiune mai ridicată din toată aşezarea, un fel de centru al satului-cartier. Şi-au continuat să-şi spună păsul: "Işi face lecţiile la lumănare, la lampă! N-avem curent. Cum să trimiţi copiii la şcoală prin noroiu’ ăsta? Că n-are ce mănca! Stă trei-patru familii intr-o casă şi ce să le dai să mănănce, că e amărăţi...".


HARNICI IN ITALIA. Cu toate astea, am văzut căteva zeci de case care nu arătau rău deloc. Romii spoitori din "livadă" au venit din Italia cu bani şi şi-au construit case. Ba se şi vede că s-au luat la intrecere in culori sofisticate, termopane in diverse forme, uşi metalice, jaluzele verticale asortate cu pereţii exteriori şi ornamente florale din tablă pe acoperiş, specifice culturii lor contemporane. Cănd am trecut la discuţii mai serioase, despre "locul de muncă" din Italia, am aflat că: "Am alergat cinci ani să fac casa asta la copii. De ani de zile tot repar. Ce-am făcut? Am cerşit, am muncit… la cartofi, pe şantier… ce-am făcut toţi!". Deşi s-au ridicat multe case in care se poate spune că romii trăiesc in condiţii decente, spaţiul tot le este insuficient. Sunt căte trei-patru familii intr-o casă, iar copiii şi nepoţii se inmulţesc de la un an la altul. Cei care-au "prins pontul" prea tărziu n-au mai apucat să-şi termine sau nici măcar să-şi inceapă construcţia. S-au speriat de furia italienilor declanşată după evenimentele de luna trecută şi s-au intors in "livadă". Fără case şi fără bani...


EU SUNT LIDERUL! Cu o săptămănă inainte de "descinderea" in cartierul cu pricina am stat de vorbă cu cei trei lideri ai romilor din Călăraşi: domnul Piţigoi, consilierul primăriei pe problemele romilor, care nu a putut să ne insoţească in "livadă" din cauza unei şedinţe, domnul Memet, preşedintele Partidei Romilor din Călăraşi, care ne-a fost ghid prin toate bălţile şi noroaiele in care ne-am scăldat joi, şi domnul Iancu, liderul. Nu bulibaşă, pentru că: "Bulibaşa a murit şi-a venit acum liderul... ştiţi cum e... Deci lideru’ e bulibaşă!", ne-a explicat el. Nici pe domnul Iancu nu l-am găsit joi, pentru că: "E plecat in Italia. Are puţină treabă", ne-a explicat preşedintele Memet. Dar cu o săptămănă inainte am reuşit să stăm de vorbă cu toţi cei trei reprezentanţi şi să le ascultăm nemulţumirile. Străzi asfaltate, canalizare, curent electric. Dar nu e nici şcoală, nici dispensar sau spital. Iar copiii care traversează calea ferată ca să se ducă la şcoală sunt permanent in pericol. Romii mai sunt nemulţumiţi şi pentru că au concesionat terenuri, iar acum consideră că au de plătit prea mult. Şi spun că Primăria nu-i ajută cu nimic, iar Primăria de la Napoli a vrut să le dea bani să-şi construiască aici case, dar pănă la urmă n-a mai dat nimic...


NAPOLI N-A DAT BANI. Cănd am auzit că oraşul Călăraşi este infrăţit cu Napoli, adică oraşul in care s-au dus cam 5.000 de romi din 12.000 căţi sunt cu totul in oraş, părea că ei ar fi determinat infrăţirea. Totuşi, nu e aşa! Primarul spune că asta s-a intămplat datorită numărului mare de investitori italieni care au venit de la Napoli la Călăraşi. Şi aşa s-ar fi născut prin 2005 şi discuţia intre cele două primării pentru sprijinirea financiară a romilor, ca să rămănă in cartierele lor. "Am făcut un contract cu primăria de la Napoli, să le refacem două blocuri devastate după revoluţie. Era un contract de vreo 500 de mii de euro, dar n-am reuşit să-i primim. De făcut, tot noi le-am făcut, cu forţe proprii, şi le-am dat lor", ne-a explicat, intr-o discuţie separată, primarul Nicolae Dragu. Căt despre curentul electric şi noroiul de pe uliţe primarul spune că: "E adevărat că n-au curent electric, pentru că nu şi-au făcut autorizaţie de construcţie. Au construit ilegal, fără autorizaţie, fără nimic şi ştiţi că fără autorizaţie nu se poate da. Şi nu vor să plătească". Totuşi, romii sunt nemulţumiţi şi spun că autorităţile nu-i ajută.


E VINA AUTORITÃŢILOR! Cei trei lideri ne-au mai explicat că tragedia celor din Italia a fost posibilă tot din vina autorităţilor: "Autorităţile din Napoli, in primul rănd! Că au acceptat să-şi facă campurile. Sub pod, in bălării, pe unde le-au făcut. Dacă nu-i accepta, oamenii pleca. Au ocolit toată Italia să găsească un loc să facă campuri. Unde nu i-a lăsat, a plecat oamenii. Aicea, şi să vă spun eu, italienii, mai ales napolitanii, au acelaşi comportament ca noi. Şi idei, şi stilul lor de viaţă, şi cultura este exact ca la romi", spunea liderul, enervat de situaţie. "Am pus cu doi ani inainte problema. Am spus dinainte: domne, vor pleca toţi de-aici in afară. Toţi infractorii pleacă. Deci şi acolo vom avea probleme. Luaţi măsuri să-i ajutăm, să-i integrăm aicea! N-a luat nimeni măsuri. Că afară cine pleacă? Cei care sunt puturoşi şi nu vrea muncă cinstită. Pe urmă atrag şi pe alţii, că a văzut că face bani uşor. Şi cei cinstiţi, şi cei care au avut serviciu şi-au lăsat serviciul şi s-au dus să facă bani acolo mai uşor. Dacă stopau această migraţie acum doi-trei ani, nu se intămpla aşa ceva", a mai spus el, susţinut de ceilalţi doi. Ei mai spun şi că ar vrea să fie integraţi cu adevărat, ca pe timpul lui Ceauşescu. Atunci nu aveau cartiere separate şi li se dădeau locuri de muncă, iar copiii se puteau duce la şcoală.


ROMI AICI DE MILIOANE DE ANI! Foarte supăraţi pe cei care-au spus că ei nu sunt romăni, cei trei reprezentanţi ai romilor de la Călăraşi ne-au explicat cum stă treaba: "In limba noastră, romani, spune că noi suntem romi aici de milioane de ani! Romii adevăraţi, ăia sunt din Imperiul Roman. Să nu-mi spună mie cineva că a venit din India. Din limba noastră de milioane de ani am moştenit cuvăntul ăsta de rom. Nu poa’ să-mi spună mie cineva acum... Şi să ştiţi că cuvăntu’ rom este inaintea Romăniei. Deci Romănia se ştie că s-a făcut o dată cu războiu’ ăla a lu’ Traian, iar noi vorbeam deja limba romani mai inainte. De ce n-a rămas Romănia Dacia, ca să nu se implice cu noi, cu romii? Deci, dacă romii se duc in Italia, se-ntorc acasă. Nu numai romii, şi romănii. Deci o dată cu acel imperiu, cănd a căştigat... şi romănii se duc acasă, că şi dumneavoastră aveţi sănge de italian".

×
Subiecte în articol: special italia s-au romii