x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Jaful secolului a fost rezolvat

Jaful secolului a fost rezolvat

14 Iul 2004   •   00:00

Jurnalul National a intrat in posesia inregistrarii video cu prinderea celebrului hot Petre Nica, individul care a fugit cu 100 de miliarde de lei. Imaginile au fost obtinute in exclusivitate si prezinta momentul anihilarii fugarului.

GABRIEL BURLACU, ION ALEXANDRU

Am luat urma complicilor lui Nica dupa ce am primit o serie de informatii cu privire la anturajul acestuia. Am cautat, in principal, sa identificam persoane care detin autoturisme incapatoare pentru transportul unor sume mari de bani. Am ajuns la Gabriel Velescu. Acesta are un autoturism Dodge 4x4. Prietenii sai ne-au povestit ca acesta are un program dubios si ca este o veche cunostinta de-a lui Nica. Ne-am axat pe aceasta pista, simtind ca individul ne va conduce la rezolvarea cazului. Aceste informatii ne-au fost oferite in exclusivitate de surse judiciare din Politia Capitalei.

LOCATII SUSPECTE. Luni seara, in jurul orei 18:00, politistii bucuresteni si procurorii au obtinut trei mandate de perchezitie. Primul obiectiv vizat a fost un imobil inchiriat de Velescu in cartierul Colentina. Al doilea este un garaj situat in comuna ilfoveana Rosu, iar a treia locatie, in Snagov, la o vila scoasa la vanzare.

Locatia din Colentina a fost inchiriata, prin intermediul concubinei lui Velescu, cu scopul ca aici sa se ascunda Petre Nica de ochii autoritatilor. Imediat dupa ce au dat lovitura, Nica a fost dus in ascunzatoare, iar banii au fost transportati cu autoturismul Dodge in comuna Rosu. Hotii au despachetat miliardele si le-au introdus in mai multe sacose, ascunzandu-le in garaj, printe subansamble auto. Stiind ca este prea periculos sa il ascunda pe Petre Nica in Capitala, mafiotii au cautat timp de trei zile, o noua ascunzatoare.

Aici, intervine concubina lui Velescu, care gaseste un anunt la mica publicitate prin care un cetatean israelian intentiona sa-si vanda vila de la Snagov. Zis si facut.

Miercuri, Nica este urcat in Dodge si dus la Snagov, unde grupul celor trei (Nica, Velescu si Paven) incheie cu reprezentantul proprietarului (o agentie imobiliara) un precontract de vanzare-cumparare, achitand pe loc un avans in valoare de 12.000 de dolari. Banii au fost inmanati agentiei de catre concubina lui Velescu.

TRANSPORTURI. In tot acest timp, Velescu si Paven au facut mai multe drumuri de la Snagov la Rosu si retur, pentru a transporta pe bucati sacosele cu bani. Ca sa nu bata la ochi, transportau sume mici. In cazul in care ar fi fost descoperiti, grosul banilor s-ar fi aflat la adapost. Potrivit anchetatorilor, indivizii au transportat la Snagov aproximativ 40 de miliarde de lei, ramanand de ridicat din garajul de la Rosu un rest de 8,9 miliarde.

Politia se afla insa deja pe urmele lor. Trebuie mentionat faptul ca, din momentul in care a fost debarcat in vila de la Snagov, Nica nu a iesit nici o clipa afara. De teama sa nu fie vazut si recunoscut, el a ramas inchis intr-una din camerele de la etajul doi al imobilului. Dormea pe jos si manca numai hrana rece, adusa de prietenii lui.

URMARIREA. Luni dupa-amiaza, urmarind Dodge-ul cu care se deplasau Velescu si Paven, politistii i-au surprins pe cei doi intr-o benzinarie din cartierul Colentina. Era ora 17:30. Oprisera sa alimenteze. Totodata, aici urmau sa se intalneasca cu concubina lui Velescu, o anumita Ioana, care urma sa ii duca pachetul cu mancare lui Nica la Snagov. In timpul supravegherii, politistii au avut sub control intreaga scena. Dupa primirea ultimelor indicatii, femeia a chemat un taxi si a pornit spre barlogul lui Nica. Potrivit surselor noastre, unul dintre politisti a luat, la randul sau, un taxi, tinandu-se in "coada" suspectei. Astfel, dupa ce i-a dat mancarea lui Nica, femeia a iesit, cu gandul sa se intoarca la Bucuresti.

INTERVENTIA. Nu a mai apucat. Velescu si Paven au fost retinuti in benzinaria respectiva. "Mascatii" de la SPIR au intervenit in forta in momentul in care Velescu se afla cu furtunul de la pompa de benzina in rezervor, iar Paven avea portiera deschisa. Pentru ca primul a ripostat, luptatorii au spart unul dintre geamurile masinii si l-au imobilizat. Scapand furtunul din mana, acesta si-a improscat benzina pe haine. Politistii au blocat Dodge-ul din fata si spate, indivizii au fost culcati cu burta pe asfalt, incatusati si urcati in duba. Au fost condusi la sediul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, unde au fost bagati in ancheta. In urma perchezitiei masinii, in Dodge au fost identificati toti sacii firmei CPI International, taiati cu foarfeca. In plus, in torpedou au mai fost gasite cateva "scule" cu ajutorul carora se fura autoturisme si pansoane pentru falsificat seriile de la caroserie.

FLER

"Am ajuns la Gabriel Velescu. Acesta are un autoturism Dodge 4x4. Prietenii sai ne-au povestit ca acesta are un program dubios si ca este o veche cunostinta de-a lui Nica. Ne-am axat pe aceasta pista, simtind ca individul ne va conduce la rezolvarea cazului. - ofiter judiciarist

COMPLICI

Primul dintre complicii lui Nica este Gabriel Velescu, in varsta de 36 de ani, cunoscut in lumea interlopa sub porecla de "Gabi Grasu’". Acesta se afla de mai multa vreme in atentia autoritatilor din cauza unor informatii potrivit carora coordoneaza o retea de traficanti de masini furate. Cel de-al doilea complice este Aurelian Romulus Paven, in varsta de 33 de ani, un pictor care si-a abandonat talentul pentru ilegalitati. Nica este o foarte veche cunostinta de-a celor doi, existand in acest sens informatii ca impreuna cu ei au dat o serie de tepe. Este vorba despre cumpararea unor autoturisme la mana a doua prin diverse targuri auto din Bucuresti si din tara, proprietarii fiind obligati, prin diverse metode (uneori prin violenta fizica), sa plateasca un "comision" de intermediere a vanzarilor de masini.

"Va rog, nu dati!"

In acest moment, politistii spun ca au avut norocul ca cei doi sa colaboreze. "Din moment ce descoperisem casa din Snagov, le-am spus cu totii ca stim unde sunt banii si ca nu ne mai intereseaza subiectul asta. Le-am cerut pur si simplu cheile de la casa, pentru a nu sparge usa. Surprinzator, s-au conformat. Velescu ne-a dat cheia", sustin anchetatorii. Imediat dupa acest moment, s-au format echipele de interventie, pentru actiunea de la Snagov. Au deschis usa cu cheia, facand zgomot ca sa-i auda Nica. O parte din anchetatori cautau bani prin apa lacului Snagov, in timp ce altii au luat subsolul la puricat. Mare a fost surpriza ca in camera in care se afla Nica sa gaseasca 16 sacose pline ochi cu bani. Nica era linistit. "Parea resemnat", spun cei care au contribuit la arestare. Nu a opus rezistenta, doar a strigat: "Va rog, nu dati!". Atat a putut sa reactionize.

DRUMUL BANILOR. Desi se ocupa cu afaceri necurate, Petre Nica a reusit sa se angajeze la una dintre cele mai mari societati de paza, protectie si transport de valori din Romania. Cum? Simplu. Isi scoate de la IGP un cazier judiciar curat ca lacrima. Astfel, nici nu apucase sa isi cunoasca bine colegii de la SC CPI International SA, ca bucuresteanul a invatat pe de rost hibele din sistemul de transport al valorilor. In ziua de 4 iulie, Nica a aflat ca va participa la transportul unei sume fabuloase de bani. Stia ca este vorba de o suma importanta, bani pe care trebuia sa-i colecteze din mai multe orase din tara si sa-i aduca la Bucuresti. Fara sa stea prea mult pe ganduri, omul si-a informat, prin telefonul mobil, cu doar o ora inainte de a intra in tura de noapte, acolitii (in speta pe Velescu si pe Paven) ca in noaptea ce urmeaza vor da lovitura. Dupa ce s-a documentat in privinta traseului pe care urma sa-l parcurga autoutilitara blindata, hotii au pus la punct planul. "Fordul Transit, cu numarul de inmatriculare B-21-MPG, apartinand firmei SC International CPI SA, a plecat de la sediul firmei din Bucuresti, pe data de 4 iulie la ora 15:00. La bord se afla soferul Petre Nica si insotitorul Gabriel Vlasceanu. Acesta din urma era inarmat, potrivit normelor de securitate in astfel de situatii. S-au deplasat catre Galati, unde a oprit la reprezentanta societatii pentru a ridica de aici suma de 30 de miliarde de lei. Era ora 18:00. Incarcati cu bani, cei doi au pornit catre Constanta. Au ajuns acolo la ora 23:00. Si de la reprezentanta constanteana a SC CPI International a fost ridicata suma de 31 de miliarde de lei. Pasul urmator, plecarea catre Ploiesti, unde au ajuns in jurul orei 2:30. De aici au ridicat suma de 31 de miliarde si cei 33.396 dolari", ne-a precizat comisarul sef de Politie, Lucian Guran. Pe tot drumul de la Ploiesti la Bucuresti, Nica ii spunea lui Vlasceanu ca trebuie sa opreasca pentru ca "ii bate ceva la motor". Vlasceanu i-a propus sa astepte pana la Bucuresti, pentru ca transporta foarte multi bani si orice se poate intampla. La intrarea in cartierul Baneasa, Nica il convinge pe Vlasceanu sa se duca sa-i cumpere un suc. Au oprit masina in dreptul Restaurantului Cocosatul, Vlasceanu a coborat din masina, luandu-si doar pistolul si lasand pe bord cheia cu cifru. In timp ce achita, a observat ca Nica disparuse cu masina. Complicii s-au aflat, inca de pe DN1, in spatele autoutilitarei, asteptand momentul prielnic.

NEGOCIERI

"Din moment ce descoperisem casa din Snagov, le-am spus cu totii ca stim unde sunt banii si ca nu ne mai intereseaza subiectul asta. Le-am cerut pur si simplu cheile de la casa, pentru a nu sparge usa. Surprinzator, s-au conformat. Velescu ne-a dat cheia" - ofiter judiciarist

RUTA

"Fordul Transit, cu numarul de inmatriculare B-21-MPG, apartinand firmei SC International CPI SA, a plecat de la sediul firmei din Bucuresti, pe data de 4 iulie la ora 15:00." - Lucian Guran, comisar sef
×