x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Jocuri de culisePrinsi in anticamera UE

Jocuri de culisePrinsi in anticamera UE

de Maria Toader    |    18 Mai 2006   •   00:00
Jocuri de culisePrinsi in anticamera UE

Incurajand nu doar reformele, ci si stabilitatea politica, europenii le-au transmis un avertisment clar forte-lor politice care pandeau momentul raportului pentru a trece la fapte si a declansa anticipatele. Cititi si: Ceausescu si Jivkov se rasucesc in morminte Un guvern de trei parale si Europa lui! Sut european la statutul minoritatilor

Corespondenta din Strasbourg
Semnalul pe care Romania l-a primit marti de la autoritatile europene a fost cat se poate de clar: "Nu sunteti destul de pregatiti, continuati reformele si stabilizati scena politica".

Raportul de monitorizare al Comisiei Europene reprezinta "cea mai buna evaluare pe care Romania a avut-o vreodata", declara premierul Calin Popescu Tariceanu dupa ce oficialii europeni au prezentat, in plenul de la Strasbourg, concluziile ducumentului.

Reactia sa "constructiva", asa cum a catalogat-o chiar presedintele Executivului de la Bruxelles, Jose Manuel Durao Barroso, i-a multumit pe oficialii europeni. Barroso chiar a tinut sa sublinieze in cadrul conferintei de presa dedicate raportului ca acesta este un semnal de la autoritatile de la Bucuresti ca au inteles mesajul optimist al Uniunii Europene si ca admit lacunele inca existente in procesul de pregatire conform criteriilor comunitare.

CALCULE. Reactia calma a primului-ministru nu a fost impartasita pe deplin si de colegii sai din Guvern si de alianta. Ministrul Integrarii, Anca Boagiu, si ministrul de Interne, Vasile Blaga. Vizibil iritati dupa ce au auzit concluziile raportului in plenul Parlamentului European, cei doi au incercat sa convinga presa sau poate sa se autoconvinga de faptul ca pana la urma raportul este unul pozitiv. Cea mai grea concluzie a Comisiei Europene asupra careia au insistat atat comisarul pentru Extindere, Olli Rehn, cat si Barroso a fost mentinerea stabilitatii in cadrul coalitiei de la guvernare, mai pe scurt: fara alegeri anticipate pana nu va rezolvati problema aderarii! "Stabilitatea este necesara. Spre exemplu, Bulgaria a pierdut timp din cauza formarii coalitiei de guvernare. De aceea consensul parlamentar si politic trebuie mentinut", a explicat Olli Rehn. Pozitia Comisiei a fost o lovitura sub centura pentru ambitiile si planurile presedintelui Traian Basescu, care isi doreste alegeri anticipate. Nici remanierea Guvernului, in care erau vizati ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, si ministrul de Finante, Sebastian Vladescu, nu mai este o solutie, caci sprijinul acordat indirect de Bruxelles Guvernului Tariceanu nu este ceva peste care se poate trece atat de usor. Poate astfel se explica multumirea de pe chipurile si din declaratiile euroobseorvatorilor PNL. "Ideea pe care au transmis-o prin Comisia Europeana Olli Rehn si Barroso este aceea de a calma disputele pe care noi le mai avem la nivel intern si de a ne focaliza toata atentia, toate prioritatile spre ceea ce conteaza pentru moment. Este un mesaj de responsabilizare a tuturor factorilor politici, indiferent daca sunt la putere sau in opozitie", a explicat senatorul PNL Adrian Cioroianu. "Acest raport nu lasa loc de jocuri politice si nu permite destabilizarea. Ne indeamna sa strangem dintii, sa strangem pumnii, sa strangem randurile", a completat si deputatul UDMR Kelemen Attila, care considera ca raportul nu trebuie luat in tragic, dar nici nu trebuie sa ne relaxam.

"VICTORIA" BULGARILOR. Daca jocurile politice de la Bucuresti au fost date peste cap de concluziile raportului, starea de spirit a bulgarilor a fost de o cu totul alta natura. Constienti de faptul ca au ramas in urma Romaniei si cu sase stegulete rosii, autoritatile de la Sofia au castigat o victorie mai mult simbolica: au reusit sa tina si Romania pe loc, deoarece decizia politica a Bruxellesului este de neclintit. Ambele tari trebuie sa intre in Uniunea Europeana la aceeasi data. "Delegatia Romaniei este frustrata pentru faptul ca bulgarii au un raport mai prost decat noi si, fiindca am fost de la inceput in tandem, acum nu avem o data ferma de aderare", a subliniat senatorul PSD Vasile Dancu. Sarbatoarea din tabara bulgara a inceput chiar inainte de prezentarea raportului. Cu ocazia zilei Bulgariei la Parlamentul European, s-a dansat si s-a cantat. Horele voioase au fost intregite si de ziaristii lor, care pana atunci alergau disperati pe holurile Legislativului de la Strasbourg pentru a face rost de concluziile comisarilor europeni inaintea jurnalistilor romani.

EMMA. Romania a primit in ziua raportului un sprijin important chiar de la un fost aspru critic, baroneasa Emma Nicholson. In cadrul unei dezbateri pe tema protectiei copiilor, autoritatile de la Bucuresti au fost sustinute de Nicholson, care a prezentat poze din mai multe orfelinate pentru copii cu dizabilitati facute recent. Prin intermediul lor baroneasa a infirmat o mare parte din acuzatiile aduse de raportul MDRI. Pe de alta parte, Emma Nicholson a dat semne ca lobby-ul international pentru adoptii da roade. Ea a tinut sa sublinieze ca a sosit momentul ca autoritatile romane sa revizuiasca legislatia si sa simplifice procedurile pentru adoptiile internationale.

Oficialii europeni, "rapiti" de social-democrati


DEZBATERE. Parlamentarii romani si-au dat cu parerea despre raportul de monitorizare
Oaspetii europeni au intarziat, ieri, in jur de un sfert de ora la intalnirea pe care au avut-o cu conducerile celor doua Camere al Parlamentului si cu premierul Tariceanu. Presedintele Comisiei Europene, Manuel Barosso, si comisarul pentru extindere, Olli Rehn, au avut inainte de aceasta intalnire o alta, cu PSD, care nu figura pe niciunul dintre programele anuntate. Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a spus ca intrevederea, tinuta la secret pana in ultimul moment, a fost solicitata de cei doi oficiali europeni si "antamata pe canale diplomatice, in urma cu cateva zile". Dupa intalnire Mircea Geoana a precizat ca PSD este dispus sa incheie un pact politic in Parlament, pentru "a pune umarul" la rezolvarea a ce se mai poate rezolva in urmatoarele 150 de zile pentru aderare, dar nu renunta inca la ideea de a depune o motiune de cenzura.

PLEN. In sedinta celor doua Camere reunite, care a urmat intalnirii cu oaspetii europeni, premierul Tariceanu le-a prezentat parlamentarilor o declaratie politica in care a aratat realizarile de pana acum in privinta integrarii si ce mai avem de facut. Dupa ce le-a solicitat sa voteze actele necesare continuarii reformei judiciare si combaterii coruptiei, premierul le-a spus parlamentarilor ca saptamana viitoare va fi organizata o dezbatere privind utilizarea fondurilor structurale.

TORTURA. Liderul PSD Mircea Geoana a subliniat ca Europa a preferat sa "ne tina sub tortura, cu instrumente specifice", pana in octombrie deoarece avem sase guverne: "patru paralele - PD, PNL, UDMR, PC si doua din umbra - al PSD si al Palatului Cotroceni". Vicepresedintele Camerei, Daniela Pop (PC), a atras atentia ca e de datoria oamenilor politici sa prezinte oportunitatile si constrangerile aderarii. "Partidele politice trebuie sa fie mai putin interesate de disputele inter si intrapartinice si sa tina cont de parerile populatiei, conlucrand cu ea in luarea deciziilor", crede Popa. Cu pofta de a critica Guvernul, liderul PRM CV Tudor a depasit timpul alocat si a fost intrerupt de presedintele de sedinta Nicolae Vacaroiu. "Va sfatuiesc sa luati notite, domnule presedinte", i-a spus Vadim lui Vacaroiu amindindu-i ca datorita lui a ajuns presedinte la Senat. "Voi studia un an de zile discursul dumneavoastra", a venit replica. (Dana Piciu, Carmen Vintila)

RISC
"Certurile, scenariile politicianiste si interesele de grup suprapuse interesului comun pot determina in continuare un risc al amanarii acceptarii Romaniei ca membru UE"
Marko Bela
presedintele UDMR
CORIGENTA
"Amanarea pentru la toamna seamana cu o corigenta perfecta. La disciplina numita aderare elevele Romania si Bulgaria au primit nota 4. Asta este realitatea"
Corneliu Vadim Tudor
presedintele PRM
REALISM
"Nu trebuie sa ne amagim ca pe 1 ianuarie 2007 toate problemele se vor rezolva. Cine isi imagineaza ca Romania se va transforma peste noapte precum Cenusareasa se inseala!"
C.P. Tariceanu
prim-ministru

SOCIALISTII
Tabara socialistilor europeni s-a aratat cea mai nemultumita de faptul ca Romania nu a primit o confirmare fara echivoc a aderarii la 1 ianuarie 2007. "Sunt de parere ca mesajul catre Parlamentul European ar fi trebuit sa fie mai clar. O amanare ar presupune in mod normal ca ceva grav s-a produs, in timp ce raportul arata foarte clar ca nici un eveniment de o astfel de natura nu s-a produs de fapt. Deci am fi putut sa le spunem romanilor: «da», veti adera la 1 ianuarie 2007. As prefera o exprimare mai clara din partea Comisiei Europene care sa spuna «da» in cazul Romaniei, «da», dar cu unele rezerve in cazul Bulgariei", a declarat pentru RFI raportorul pentru Romania al Parlamentului European, Pierre Moscovici. O pozitie similara a avut presedintele Partidului Socialistilor Europeni (PSE), Poul Nyrup Rasmussen. "Recomand Comisiei sa faca o tabela de marcaj, unde sa spuneti exact ce vreti sa faca Romania si Bulgaria. Solicitarile Comisiei trebuie sa fie precise si complete, pentru a evita amanarile datorate neintelegerilor", a spus Rasmussen, citat de Mediafax.

VIZITA COMISARILOR
Comisia Europeana ar dori ca aderarea Romaniei sa aiba loc simultan cu cea a Bulgariei, dar a precizat ca ambele tari vor fi analizate in baza propriilor merite. Declaratia ii apartine sefului Executivului UE, Jose Manuel Barroso, care a sustiunut o conferinta de presa la Palatul Victoria alaturi de comisarul pentru Extindere, Olli Rehn, si de premierul Calin Popescu Tariceanu.
Oficialii europeni le-au recomandat autoritatilor de la Bucuresti ca in cele cinci luni ramase pana la urmatorul raport de monitorizare sa se concentreze asupra propriului plan de masuri, fara a se preocupa de pregatirile Bulgariei.
"Ar trebui sa puteti ajunge la final, cu conditia ca lipsurile sa fie depasite. Este momentul sa va suflecati manecile si sa faceti un ultim efort, chiar cu riscul ca perioada de vacanta sa fie scurtata", a spus Barroso, reluand practic mesajul pe care l-a lansat marti la Strasbourg.
Comisarul pentru Extindere, Olli Rehn, a explicat ca Romania ar trebui sa se simta incurajata de raportul prezentat marti. Rehn a subliniat ca evaluarea Comisiei a fost corecta si obiectiva, care felicita Romania pentru progresele inregistrate si subliniaza faptul ca a fost redus de la 14 la 4 numarul aspectelor de serioasa ingrijorare. "In acelasi timp este o incurajare ca Romania sa parcurga aceasta ultima suta de metri si sa rezolve problemele care au ramas, astfel incat sa poata determina Romania sa adere la UE la 1 ianuarie 2007", a adaugat Rehn. Finlandezul a concluzionat apoi ca Romania e din ce in ce mai bine pregatita pentru aderare si ca autoritatile de la Bucuresti "lucreaza din greu", pentru a indeplini conditiile aderarii.
Dupa vizita la Bucuresti, care a durat de marti seara pana miercuri dupa-amiaza, Jose Manuel Barroso si Olli Rehn au luat calea Bulgariei. Ei s-au intalnit cu oficialii de la Sofia pentru a le transmite un mesaj similar celui enuntat la Bucuresti: vedeti-va de reformele din sectoarele cu restante, fara a va face griji despre ce se intampla in "ograda" de peste Dunare. Bulgariei i-au ramas de recuperat intarzierile in sase domenii, printre care justitia si combaterea coruptiei si a crimei organizate. (Irina Cristea)

BUGET
Uniunea Europeana are, in mod oficial, buget. Legislativul de la Strasbourg a adoptat ieri, cu 440 de voturi pentru si 190 impotriva, propunerea de buget de 864,4 miliarde de euro pentru perioada 2007-2013. Este vorba despre varianta de buget pentru o Uniune cu 27 de membri, cu tot cu Romania si Bulgaria. Suma reprezinta 1,05% din produsul intern brut al Uniunii. Pentru a-l asigura, fiecare cetatean al Europei extinse va scoate din buzunar 26 de eurocenti pe zi.
×