x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Jurnalul da Guvernul in judecata!

Jurnalul da Guvernul in judecata!

de Gabriela Antoniu    |    17 Feb 2006   •   00:00
Jurnalul da Guvernul in judecata!

Guvernul calca in picioare Legea informatiilor publice. Transparenta e aruncata la gunoi. Pentru a pro-teja intalnirile Tariceanu - Macovei - Patriciu, functionari impertinenti refuza sa prezinte registrul intrarilor la Palat.

Jurnalul National a decis sa actioneze in judecata Guvernul pentru ca, in ciuda adreselor oficiale trimise in baza Legii 544/2001, privind accesul la informatii de interes public, a refuzat sa puna la dispozitie Registrul de intrare-iesire de la Palatul Victoria cuprinzand perioada 26 decembrie 2004 - 31 ianuarie 2006.

Jurnalul National a decis sa se adreseze justitiei dupa incercari esuate de a determina Guvernul sa respecte legea si sa faca public Registrul de intrare-iesire de la Palatul Victoria. Documentul solicitat ar fi facut lumina in scandalul intalnirilor de taina ale premierului Tariceanu, ale ministrului Justitiei, Monica Macovei, si ale omului de afaceri Dinu Patriciu, inculpat in dosarul Rompetrol. Jurnalul National dezvaluia la 23 ianuarie intalnirea pe care Patriciu a avut-o la sediul Guvernului cu Tariceanu si cu Macovei. Presedintele Rompetrol a fost primul care a recunoscut intrevederea, sustinand ca aceasta s-a petrecut insa prin martie-aprilie. Contrazis de Macovei si Tariceanu, care au convenit asupra lunii iunie, Patriciu se mai gandeste, isi consulta agenda si se opreste si el in dreptul lunii iunie.

ALTE INTALNIRI. Ulterior, Jurnalul National a revenit si a publicat datele altor intalniri pe care "tripleta" Tariceanu - Patriciu - Macovei le-a avut la Guvern: 12 aprilie 2005, 26 mai 2005, 8 septembrie 2005, 3 octombrie 2005. Majoritatea acestor date au un element comun: in preajma lor, daca nu in aceeasi zi, a avut loc si cate o vizita a lui Dinu Patriciu la Parchet pentru a fi audiat. Cei trei au negat participarea la aceste intalniri. Ca urmare, Registrul de intrare-iesire de la Palatul Victoria e singurul care poate dovedi cine minte in acest caz. Mai mult, registrul va putea lamuri daca a existat sau nu un amestec al Executivului in actul de justitie, avand in vedere relatiile vechi de prietenie dintre premierul Tariceanu si Dinu Patriciu. Si aceasta in conditiile in care Romania se pregateste sa intre in UE, iar problemele din justitie sunt inca o piatra atarnata de gatul aderarii. Pe langa problemele din justitie, Guvernul Romaniei mai are insa si o alta in perspectiva aderarii: nu stie sa fie transparent. Iar transparenta institutiilor centrale si locale este in UE un principiu de la care nu se face rabat. Numai ca suntem in Romania, unde institutiile in cauza isi permit un comportament inadmisibil: sa nu respecte o lege care statueaza accesul la informatii de interes public, in cazul nostru fiind vorba de un demers absolut justificat.

SUSTINERE. Justetea demersului Jurnalului este dovedita de sustinerea de care s-a bucurat din partea Clubului Roman de Presa (CRP), a Agentiei de Monitorizare a Presei-Academia Catavencu si a deputatului PNL Mona Musca, unul din initiatorii Legii 544/2001.

Astfel, CRP, luand in discutie materialele publicate de ziarul Jurnalul National privind intalnirile celor trei, a cerut public "institutiilor mentionate sa acorde de urgenta accesul intregii prese la registrele amintite. Activitatile la care fac referire aceste documente sunt activitati care trebuie sa se desfasoare deschis si care trebuie sa demonstreze activitatea Guvernului in beneficiul cetatenilor". Ulterior, si Agentia de Monitorizare a Presei-Academia Catavencu a solicitat public Guvernului Romaniei, SGG si SPP sa respecte Legea accesului la informatiile de interes public si sa puna la dispozitia publicului informatiile solicitate de Jurnalul National.

MUSCA: "NUMELE TREBUIE SA FIE PUBLICE"
Deputatul PNL Mona Musca (foto), initiator al Legii 544/2001, privind accesul la informatiile de interes public, este intrigata de refuzul autoritatilor de a pune la dispozitia Jurnalului National Registrul de intrari-iesiri din Palatul Victoria. "Toate informatiile pe care le produce o institutie care functioneaza pe bani publici sunt informatii publice. Incepand cu arhiva si cu documentele care, sa spunem, sunt in tranzit prin acea institutie, mai putin informatiile clasificate", spune Mona Musca. Faptul ca refuzul Serviciului de Paza si Protectie s-a bazat pe motivul ca datele din Registrul de intrari-iesiri ar fi date personale, deci protejate de lege, nu este deloc convingator pentru Mona Musca. "Lista celor care au intrat si iesit din Guvern nu intra in categoria datelor personale. Daca sunt inscrise numarul si seria buletinului, acestea pot fi foarte simplu sterse. Nu seria de buletin conteaza, ci numele celor care au intrat si iesit dintr-o institutie publica. Numele lor, data la care s-au aflat in Guvern si locul in care au mers trebuie sa fie publice", a declarat Mona Musca. Ea a sfatuit Jurnalul National sa insiste cu aceasta cerere, pentru ca este justificata. "Atentie insa sa nu va dea o alta lista, refacuta, pentru ca ar putea fi eliminate anumite persoane", atentioneaza ea. Intr-o emisiune tv, deputatul PNL a avertizat si asupra posibilitatii ca, din dispozitia unor demnitari, anumite persoane care au intrat in Guvern sa nu fi fost inscrise in acest registru. (Monica Iordache)

CANCELARIA ZICE CA N-ARE COMPETENTE
Click pt a mari imaginea
RASPUNS. Guvernul ne-a expediat printr-un comunicat de doua randuri
La 9 februarie, Jurnalul National cerea Cancelariei primului-ministru ca, in temeiul dispozitiilor art. 1 si art. 6 din Legea nr. 544/ 2001, privind liberul acces la informatiile de interes public, precum si in baza prevederilor speciale ale Capitolului II, Sectiunea 2 din acelasi act normativ, sa ne puna la dispozitie Registrul de intrare-iesire de la Palatul Victoria, cuprinzand perioada 26 decembrie 2004 - 31 ianuarie 2006. Pana in prezent nu am obtinut nici un raspuns, iar incercarea de a afla cand l-am putea obtine s-a soldat cu "plimbari" de la o persoana la alta. Intr-un final, am primit de la Biroul de Presa al Guvernului urmatorul raspuns: "Asa cum v-am informat deja, Cancelaria primului-ministru nu are competente legate de Registrul de intrare-iesire de la Palatul Victoria".
Amintim ca, anterior, in baza unei alte solicitari similare a Jurnalului National, Biroul de Presa al Executivului ne raspundea ca toate aspectele care tin de evidenta accesului si a circulatiei persoanelor in sediul Guvernului - Palatul Victoria intra in sfera de competenta a SGG si a SPP.

SECRETARIATUL GENERAL AL GUVERNULUI NE TRIMITE IAR LA SPP
Click pt a mari imaginea
IN JURUL COZII. Ca si acum doua saptamani, SGG ne spune ca solicitarea va fi trimisa la SPP
In urma cu o saptamana, la 9 februarie, Jurnalul National adresa SGG, in atentia secretarului general Mihai Voicu, o noua solicitare de a ne pune la dispozitie Registrul de intrare-iesire de la Palatul Victoria, cuprinzand perioada 26 decembrie 2004-31 ianuarie 2006, in temeiul dispozitiilor art. 1 si art. 6 din Legea nr. 544/ 2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, precum si in baza prevederilor speciale ale Capitolului II, Sectiunea 2, din acelasi act normativ. In adresa inaintata SGG, mentionam ca, prin legea de organizare, Serviciul de Protectie si Paza nu are atributii in ceea ce priveste organizarea si inregistrarea intalnirilor prim-ministrului. Iata raspunsul primit de la SGG, semnat "sef serviciu Cristian Schink":

"1. Paza in sediul Guvernului unde isi desfasoara activitatea Secretariatul General al Guvernului, institutiile din cadrul Aparatului de lucru al Guvernului si alte institutii publice care functioneaza in Palatul Victoria este asigurata de catre Serviciul de Protectie si Paza. SPP tine evidenta centralizata a tuturor persoanelor care intra si ies din Palat si este singurul gestionar al acestei evidente de intrari-iesiri. In conformitate cu articolul 24 din Hotararea Guvernului nr. 123/2002 pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a Legii nr. 544/2001, o copie a cererii dumneavoastra a fost transmisa spre analiza din nou Serviciului de Protectie si Paza, concluziile urmand a va fi comunicate de aceasta institutie.

2. Referitor la aspectele enuntate de dumneavoastra, respectiv ca «Serviciul de Protectie si Paza un are atributii in ceea ce priveste organizarea si inregistrarea intalnirilor prim-ministrului», va precizam ca, potrivit Hotararii de Guvern privind organizarea si functionarea SGG (HG nr. 157/2005), nici Secretariatul General al Guvernului nu are aceste atributii si nu gestioneaza astfel de informatii". Amintim ca, in urma unei solicitari anterioare, in raspunsul primit de la SGG la 3 februarie, ni se transmitea ca solicitarea noastra a fost transmisa "spre competenta solutionare" la SPP.

Click pt a mari imaginea
GUVERN, 31 IANUARIE. Biroul de Presa ne trimite la SGG si SPP sa aflam raspuns la cautarile noastre
Click pt a mari imaginea
MINISTERUL JUSTITIEI, 3 FEBRUARIE. Monica Macovei cere Jurnalului National sa prezinte dovezi
Click pt a mari imaginea
SGG, 3 FEBRUARIE. Seful de serviciu ne informeaza ca solicitarea noastra a fost transmisa SPP
Click pt a mari imaginea
SPP, 1 FEBRUARIE. Generalul Pahontiu "ne cuminteste": informatia ceruta de noi nu poate fi facuta public
×