x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Jurnalul lui Adrian Păunescu – necesitate, şansă, condamnare (47)

Jurnalul lui Adrian Păunescu – necesitate, şansă, condamnare (47)

de Andrei Paunescu    |    11 Noi 2011   •   21:00
Jurnalul lui Adrian Păunescu – necesitate, şansă, condamnare (47)

23 februarie 1987 - Cavalerul fotbalului
Intre doua drumuri la Monte Carlo, regele neincoronat al culiselor fotbalului romanesc, domnul Mircea Angelescu, ne viziteaza.
Il insoteste profesorul Robi Urs. Patrundem filosofia fotbalului, a relatiilor interumane si a celui mai bun vin, care trebuie sa fie alb, rece, sec, mult, vechi si gratis.

Dreptul la istorie
A.P. studiaza, in Dictionarul Enciclopedic mai ales, nuantele in care sunt prezentate mari personalitati ale vietii politice romanesti.
Iuliu Maniu apare ca un personaj ce a realizat si lucruri pozitive, dar pe care greselile l-au inconjurat definitoriu. In dreptul numelui Bratianu, culoarea pozitiva este mai pregnanta. Tata nu se indoieste de faptul ca, intre orientarea definitiilor din dictionar si sentimentele personale ale presedintelui Nicolae Ceausescu, exista o stransa legatura.

Acum cativa ani, la mare, la Consfatuirea de la Mangalia, A.P. a vorbit despre necesitatea scrierii istoriei, asa cum a fost ea. A aparat atunci, in fata sefului statului, dreptul Bratienilor si al lui Maniu de a-si ocupa locul meritat in cartea de istorie nationala. Nicolae Ceausescu are o simpatie mult mai mare fata de Bratieni decat fata de Maniu.

Dreptul la critica
A.P. incearca sa-i tempereze lui Dinu Sararu revolta fata de criticii romani, care nu ii recenzeaza cartile.
Ii spune ca orice plangere pe care ar face-o, catre autoritati, ar insemna o posibila avalansa, ce ar putea paraliza, la randul ei, subredul edificiu al lumii literare, care mai exista.

Dreptul la vigilenta
A.P. se plimba, pe jos, pana la Cornel Burtica si inapoi. Fostul lider locuieste in Strada Crangului, de unde unii vor sa-l scoata din casa, pentru ca nu ar mai avea functie de conducere. Pe traseul Piata Cosmonautilor (Lahovari) – Piata Aviatorilor, admiram parada baietilor vigilenti care vad, aud si supravegheaza totul, din dreapta, din stanga, din boscheti, din canale si din telefoane. Cornel Burtica ii repeta lui A.P. convingerea sa ca degradarea situatiei din tara vine de la Cabinetul 2. Era mult mai bine daca femeia ramanea acasa si nu se apuca de politica.

24 februarie 1987
Datorita lui Nicu Ceausescu filmul Cenaclului 'Flacara' nu a fost ars, cum cerea primul-ministru C. Dascalescu.
Ieri dupa-amiaza, la ora 17:30, secretara lui Nicu Ceausescu de la sediul CC al UTC, l-a invitat pe A.P., azi, la cabinetul ministrului Tineretului.
Gasind ca e un prilej de comunicare si, poate, de redeschideri pozitive catre ceea ce s-a distrus, in ultimii ani, prin interzicerea Cenaclului 'Flacara', A.P. merge plin de speranta in Strada Onesti. A.P. ii solicita lui Nicu Ceausescu o copie video a filmului Cenaclul 'Flacara', realizat de Cornel Diaconu, pe care primul-ministru Constantin Dascalescu a dorit sa-l arda, in 1985, si pe care UTC-ul l-a achizitionat, spre a-l salva.

Nicu Ceausescu afirma ca e foarte greu sa ia aprobarea pentru o asemenea operatie, dar ca sunt sanse ca filmul sa apara pe piata, cat de curand, si atunci nu vor mai fi probleme.
Vizita nu a fost prea lunga.
A.P. a revenit acasa, pe de o parte suparat ca nu se intrevede nici o deschidere fata de relansarea Cenaclului si a repertoriului sau, pe de alta parte bucuros ca dialogul a reinceput si, in fine, a revenit surprins de starea tot mai proasta a relatiilor dintre Nicu Ceausescu si parintii sai, in special cu mama sa, pe care a indemnat-o sa se duca inapoi acasa, ca a distrus tara! Opinie exprimata tot mai des in public.

In pachet cu Arghezi si Ivasiuc
Telefonic, doamna Iuliana Marian din Sibiu ne anunta ca, pentru a putea cumpara din librarie cartea 'Locuri comune', a lui Adrian Paunescu, cititorii sunt obligati sa ia un intreg pachet, in care se mai afla carti de autori diversi, printre care Alexandru Ivasiuc si Tudor Arghezi.
Se intampla ceva in lumea politica inalta. Nu pot fi intamplatoare intalnirea cu Nicu Ceausescu si telefoanele de ieri, pe care le-au dat, absolut neasteptat, dupa ani de tacere, Gogu Radulescu si Manea Manescu, inalti demnitari romani. Cand se afla la Nicu, in sediul Comitetului Central al Uniunii Tineretului Comunist, A.P. a avut prilejul sa-l intalneasca si pe Dinu Sararu.

24 februarie 1987 - Activistii de popor
Ora de scris dedicatii pe carti. George Fe­tinca pleaca spre Bistrita si se ofera sa duca la destinatari cateva volume. Tovarasului Busui, de la Bistrita, A.P. i-a scris cuvinte frumoase, care contin insa mai degraba sarcini de munca: recuperarea, de catre Liceul Cosbuc din Nasaud, a unui spatiu, rapit de Directia Sanitara, si intemeierea Centrului de Medicina Traditionala din Bistrita Nasaud. fii-n aceste cuvinte, A.P. utilizeaza notiunea de activist de popor, singura cu adevarat cuprinzatoare, in procesul de constructie nationala.

Steaua ia Supercupa Europei
In finala Supercupei Europei, Steaua Bucuresti bate pe Dinamo Kiev cu 1-0, la Monte Carlo. Hagi marcheaza in minutul 44, sutand puternic din lovitura libera. Inainte de a intra in poarta, balonul este deviat de unul dintre jucatorii din zid. Fotbalul romanesc in triumf! Armata romana a fost mai tare ca Militia sovietica. Trecem cu ve­derea ca, pentru un meci de o asemenea importanta, Steaua l-a imprumutat destul de dubios pe Hagi de la Sportul Studentesc. Spre sfarsitul zilei, ne viziteaza doctorul Florin Bratila, Valeriu Popa, Carolina Parvu si sora mea, Ioana.

×