x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Jurnalul lui Adrian Păunescu – necesitate, şansă, condamnare (51)

Jurnalul lui Adrian Păunescu – necesitate, şansă, condamnare (51)

de Andrei Paunescu    |    10 Dec 2011   •   21:00
Jurnalul lui Adrian Păunescu – necesitate, şansă, condamnare (51)

1 martie 1987 - O Cronica a secolului 20 de Martisor
Familia Stefanescu ne intoarce vizita. Se strange destula lume la noi de Martisor: mama, Ioana si Neli Aldea. Fratele Domnitei, Mihai, incearca zadarnic sa ne invinga la tenis de masa, pe mine si pe A.P.
Admiram 'Cronica secolului 20', editie franceza, adusa, aseara, conform promisiunii, de prietenul nostru, Mircea Angelescu, tocmai din Franta.

2 martie 1987 - Meteorologie si politica
Dupa doua saptamani de adevarata primavara cu soare, autoritatile au hotarat sa nu mai mentina interdictia de circulatie, impotriva automobilelor particulare. Sigur ca, odata eliberata miscarea autoturismelor, pe motiv de primavara, azi a batut o ninsoare cumplita. Cei care manevreaza decizia nu mai pot intoarce hotararea, cu tot stratul de zapada. Ridicolul are o limita. Nicu Leahu vine la mine, ca de obicei, dar astazi, cu un motiv special: ma ajuta sa reinstalez bateria la masina. El, care e un specialist si care mai e si proaspat sofer, pe deasupra.

Dialoguri intre fiarele apocaliptice - Fanus si Adrian
Dialogul zilei, la telefon. Suna doctorul Florin Bratila, care se pregateste sa plece, cu Nationala de fotbal, in Turcia. Fotbalistii merg sa-si joace una din ultimele sanse, pentru Europenele din 1988. Domnul Bratila ii spune lui A.P. ca vrea sa-i faca o surpriza, sa-i dea la aparat un bun prieten. 'Care prieten, cumva Mircea Angelescu?', intreaba A.P. Raspunsul nu mai apuca sa vina, pentru ca, in receptor, se aude vocea tunatoare si ragusita a lui Fanus Neagu:
'Adriane, fiara apocaliptica, sunt eu, Fanus,
n-o sa te iert niciodata ca m-ai dat afara ultima oara. M-ai alungat ca pe o amanta batrana!'.
A.P. raspunde, razand: 'Pai, bine, ma, Fanus, vii la mine in casa si ma spurci, cu minciuni? Cum sa nu te dau afara? Si, daca ma gandesc bine, nu eu te-am dat afara, ci tu ai plecat, cand ti-am zis ca minti. Dar ce-i cu tine la aeroport?'.
Fanus Neagu: 'Plec in Turcia, cu echipa'.
A.P.: 'Ai grija sa nu-ti ciuruiasca aia fundul pe acolo'.
Fanus Neagu: 'Mi l-au ciuruit deja ai nostri, de aici, da-i in ma-sa'.
A.P.: 'Ti-am mai spus si la Braila, acum cativa ani, sa nu mai injuri de fata cu mine, pentru ca pe tine nu te ia nimeni in seama si tot la mine in cont se pun toate'.
Conflictul despre care e vorba a avut loc, intr-adevar, acum cateva zile, la noi in casa. Venit sa primeasca un autograf pe o carte de la A.P., Fanus Neagu s-a lansat intr-un torent de injurii la adresa tuturor, prezenti si absenti.
A.P. a incercat sa-l linisteasca, spunandu-i ca nu se face sa intri in casa unui cunoscut, permanent urmarit si ascultat de toate organele de resort, si sa ii adancesti groapa, de dragul unor vorbe de duh.

Adevaruri comune
Lui Dinu Sararu ii apare cartea 'Adevaruri de toata ziua', o culegere de articole publicate in revista Flacar', intre 1973 si 1984, in rubrica 'Opinia unui alegator', texte de curaj si culoare literar-politica. 'Adevaruri de toata ziua' sau, altfel spus, 'Locuri comune', iesite de curand de sub tipar.

×