x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Jurnalul lui Adrian Păunescu – necesitate, şansă, condamnare (565)

Jurnalul lui Adrian Păunescu – necesitate, şansă, condamnare (565)

de Adrian Păunescu    |    14 Ian 2012   •   21:00
Jurnalul lui Adrian Păunescu – necesitate, şansă, condamnare (565)

8 martie 1987
Jenei, Angelescu, Urs, Fetinca. Iubirea de iubire a lui Eminescu
De Ziua Femeii ne viziteaza omul care are sub stapanire cea mai iubita si nazdravana femeie a Romaniei, echipa nationala de fotbal. E vorba despre Emeric Ienei, pe care-l aduce la noi Mircea Angelescu. Sunt insotiti de profesorul Robi Urs.
A.P. imi verifica niste lucrari de sinteza la li­teratura. Nu sunt prea reusite. Retin cea mai interesanta observatie a lui A.P., care ataca tipul de comentariu banal la adresa marilor poeti. Scriam eu intr-o lucrare ca Eminescu a iubit natura. A.P. crede ca nu asta e important, ca Eminescu a iubit natura – ei si? –, ci imprejurarea ca natura l-a iubit pe el.

Fiecare dintre noi iubeste natura, dar numai cei iubiti de natura si haraziti pot scrie literatura definitiva. Dialogul nostru despre Eminescu nu se incheie decat dupa ora 1 noaptea, cand creste si presiunea la gaze si putem dezmorti casa, dand drumul la centrala. A.P. nu crede ca Eminescu a iubit cel mai mult pe lume femeia Veronica Micle, ci e sigur ca a iubit, mai mult decat orice, iubirea. Trebuie analizata, cu foarte mare grija, asa-zisa vina a femeilor care nu i-au inteles pe marii poeti. Noi, cititorii, le judecam aspru pe femei, din perspectiva literaturii scrise de cei care le-au iubit si au fost inselati. Nu ele sunt vinovate ca au suportat sau nu poetii, ca barbati, oameni cu mult har, dar, probabil, posesori ai unor defecte intolerabile. Cand ma duc sa ma culc, A.P. accepta invitatia la sah, pe care i-o adreseaza domnul Fetinca, in aburii apei distilate din bucatarie.

9 martie 1987
Cotidiene
Dupa-amiaza, A.P. ii are ca invitati pe domnul Chiriacescu, doamnele Luminita si Domnita si pe doctorul Ozun. Doua meditatii, cu domnul Ion Rotaru si cu doamna Rodica Bogza. La literatura si engleza mai am inca mult de lucru, iar la gramatica am ajuns la un nivel acceptabil. Aniversarea a doi ani de cand frumoasa V. a trecut cu bine proba de maturitate.

10 martie 1987
Bustul
Sculptorul Deacu, cunostinta a Andreei Terec, a lucrat un excelent bust din ghips, reprezentandu-l pe Adrian Paunescu.
Obiectul, mai mare decat modelul, este rea­lizat dupa o fotografie cu barba.
A.P., impresionat de perseverenta si dragostea cu care a fost lansata comanda acestei lucrari, vrea sa scrie o poezie cu titlul 'Mi-a facut iubita monument'.

11 martie 1987
Cu Eugen Simion si Doina Uricariu
De la ora 18, A.P. trebuie sa se vada cu Eugen Simion. Inainte de aces­ta, isi face aparitia, sur­prin­za­tor, doamna Doina Uricariu (re­dac­torul cartii scoase de A.P. la Edi­tura Eminescu, la inceputul anu­lui), care doreste sa ramana la dis­­cutia dintre A.P. si marele critic.

Florian Pittis, actorul-muzica
Seara tarziu, scriitorul George Stanca nu pleaca de la noi pana nu-l convinge pe A.P. sa mergem intr-o vizita la prietenul nostru comun, actorul Florian Pittis. O revarsare de imagini video rare nu poate face decat bine, spune actorul, la telefon. Plecam spre Calea Victoriei, colt cu Strada Lipscani, unde locuieste cel cunoscut de toti drept Motu. In fata sediului Comitetului Central, ne moare motorul. Baietii de la paza sunt ingrijorati ca o masina a ramas intepenita, suspect, drept in fata centrului politic al tarii, dar se mai linistesc atunci cand il vad pe A.P. Un tanar ne ajuta sa impingem masina si sa invingem impotrivirea bujiilor inecate.

La etajul 6, apartamentul 27, ne asteapta un bilet: 'A.V., A.P., A.P., F.P.' Ceea ce inseamna un 'Ave' oaspetilor Adrian si Andrei Paunescu, semnat de Florian Pittis. Vedem multa muzica buna, Led Zeppelin in concert, Jimi Hendrix, Yes, AC/DC, Johnny Goes To Hollywood, Mick Jagger si secvente de la Woodstock, marele festival al curentului Hippy. In plus, ascultam Chris Christopherson, Bob Dylan (care canta despre Lennon). Florian Pittis ne pune si un spectacol de-al lui, din ciclul 'Poezia Muzicii Tinere', realizat la Teatrul Bulandra, pe care il incheie mereu cu poezia lui A.P. 'Eu as fi de parere'.

×
Subiecte în articol: special jurnalul de duminică