x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Jurnalul lui Adrian Păunescu – necesitate, şansă, condamnare (58)

Jurnalul lui Adrian Păunescu – necesitate, şansă, condamnare (58)

de Andrei Paunescu    |    28 Ian 2012   •   21:00
Jurnalul lui Adrian Păunescu – necesitate, şansă, condamnare (58)

12 martie 1987
Discuri
A.P. ia legatura telefonic cu casa de discuri 'Electrecord'. Doamna Daniela Caraman Fotea e de parere ca propunerea noastra, de a scoate un disc de poezie (A.P.) si un disc de muzica (eu), se poate materializa chiar anul acesta.

Vesnica recunostinta a prietenilor
A.P. il ajuta pe George S. sa se intalneasca, la noi acasa, cu inginerul Valeriu Popa. E vorba de un psoriazis pe cap, clasat de medici, a carui vindecare G.S. crede ca n-o mai poate realiza decat bioterapeutul, prin tratament naturist.
Dupa ce primeste asigurari ca sunt sanse sa elimine afectiunea, cu conditia inceperii unui riguros tratament alimentar, bolnavul ii transmite lui A.P. 'vesnica recunostinta'. La plecare, cei doi (G.S. si V.P.) nu-l mai deranjeaza pe tata, care este angrenat intr-o lunga partida de sah cu un alt prieten de cursa lunga, Anel Pasa.

Homeopatie
Nu demult, l-am cunoscut pe profesorul Dumitru Dobrescu, mare specialist farmacist si promotor al tratamentului homeopat in Romania. In dupa-amiaza aceasta il insotesc pe tata la Farmacia Homeopata de langa Ambasada Chinei, unde intram si la o librarie, pentru niste titluri noi. Cat priveste remediul de tip homeopat, ne fascineaza ideea ca medicamentele nu-si fac efectul prin actiunea cantitativa, ci prin informatia existenta intr-o cantitate extrem de mica, aproape neglijabila, din respectivul medicament. In drum spre casa, trecem pe la Cornel Burtica, dar doamna Anisoara si Cornel junior, Lulu, ne spun ca stapanul casei e plecat in oras.

13 martie 1987
Vrem carti!? Bine ca nu vrem carne
Initial, A.P. a dorit sa lanseze noua sa carte la Liceul Central, dar, pana la urma, actiunea s-a mutat la Biblioteca 'Sadoveanu', din Piata Amzei.
Sala e plina cand ajungem. Organizatorii au gandit ca e mai bine sa inghesuie festivitatea intr-un spatiu restrans, decat sa se expuna riscului, la o librarie centrala, de exemplu Libraria 'Sadoveanu', de pe Magheru, unde, in 1980, la lansarea volumului 'Manifest pentru sanatatea pamantului', iubitorii de carte au spart geamuri, ca sa intre, sa apuce un volum si sa ia un autograf, blocand circulatia pe trei benzi.

Atunci, sutele, daca nu chiar miile de iubitori ai poeziei lui A.P., cand au auzit ca nu mai sunt carti, au inceput sa scandeze: 'Vrem carti! Vrem carti!'.
Primarul general al Capitalei, domnul Pana, a venit la fata locului si l-a intrebat pe unul dintre cei care-l insoteau ce striga multimea. Respectivul i-a spus ca oamenii striga: 'Vrem carti!', la care primarul Capitalei s-a linistit: 'Bine ca nu striga «Vrem carne!»'.

Tot atunci, tovarasa Elena Ceausescu, trecand pe acelasi bulevard, a fost obligata sa ocoleasca multimea, care blocase sensul dumneaei de mers, si s-o ia pe contrasens. Chestiune care se pare ca a deranjat-o.
Asa ca, astazi, lansarea primei carti de poezii inedite, tiparite dupa eliminarea lui A.P. din viata publica, in 1985, se face aproape in tacere, fara nici o publicitate, intr-un colt minuscul al Bucurestilor literari.

Lansarea volumului 'Locuri commune'
Regal de constiinta
Cu greu, printre cei care au ocupat sala Bi­bliotecii 'Sadoveanu' din timp, isi face loc autorul, insotit de Valeriu Popa, George Ciocoiu, de familie si de redactorul cartii, Domnita Stefanescu. E o performanta ca au venit atatia oameni, cand toata reclama evenimentului se rezuma la un cartonas discret, afisat in Bi­blioteca, in interiorul cladirii. A.P. l-a si intrebat pe seful institutiei de ce au procedat asa. 'Ca sa nu se faca miting. Speram sa ne intelegeti ca nu de la noi s-a luat hotararea.'
Printre cei 150 de ocupanti ai celor 70 de scaune sunt Alexandru Chiriacescu, directorul Editurii 'Albatros', profesorul Ion Rotaru, criti­cul Alex Stefanescu, mama mea, poeta Constanta Buzea. Mai grabiti au fost cantaretul Gil Dobrica, actorul Florian Pittis, literatul Eugen F. si tanti Matilda Badoi, pe care ii zarim in sala. Au ajuns inaintea noastra.

Seful bibliotecii deschide manifestarea, dand cuvantul celor care au de vorbit:
*** Alexandru Chiriacescu, editor generos, lauda calitatea poemelor aparute si efortul redactorului de carte. Considera ca nu e timp de vorbe in plus, cand autorul are atatea de spus.
*** Domnita Stefanescu, redactorul cu care A.P., a lucrat, efectiv, cartea, vorbeste distins si scurt. Crede ca e o experienta de exceptie sa il cunosti pe A.P., ca autor si chirurg al propriei poezii, careia ii este, el insusi, cel mai bun critic.

×
Subiecte în articol: special