x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Jurnalul Naţional, la Tărgul Gaudeamus

Jurnalul Naţional, la Tărgul Gaudeamus

de Gabriela Boeriu    |    25 Noi 2007   •   00:00
Jurnalul Naţional, la Tărgul Gaudeamus
Sursa foto: DAN MARINESCU/

Fără a se dezminţi, la fel ca şi in ceilalţi ani, in ceea ce priveşte diversitatea volumelor apărute, Tărgul de Carte Gaudeamus, aflat la a XIV-a ediţie, se inchide azi la ora 16:00.Â

Succese - Cotidianul numarul 1 merge mai departe


Fără a se dezminţi, la fel ca şi in ceilalţi ani, in ceea ce priveşte diversitatea volumelor apărute, Tărgul de Carte Gaudeamus, aflat la a XIV-a ediţie, se inchide azi la ora 16:00.Â

Iubitorii de carte care au aşteptat cu nerăbdare anul 2007 pentru o nouă intălnire cu literatura au ocazia să beneficieze şi in ultima zi a tărgului de multe surprize.

Special. Standul Jurnalului Naţional i-a intămpinat pe vizitatori in prima zi cu expunerea suplimentului ştiinţific Zoom, impreună cu seria de CD-uri Discovery. Vineri, cunoscuta jurnalistă Gabriela Vrănceanu Firea şi-a relansat volumul "Trei motive", oferind autografe admiratorilor, iar Ghidul TV a fost prezentat publicului impreună cu participarea cătorva oameni de presă. Sămbătă, Marius Tucă, directorul Jurnalului Naţional, a vorbit cu emoţie la lansarea cărţii "Prea mult pe repede-nainte" a regretatului său prieten, jurnalistul şi fostul director al CNA, Ralu Filip. Lui Marius Tucă i s-au alăturat şi fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Adrian Năstase şi pianistul Dan Grigore, care au ţinut să evoce personalitatea regretatului jurnalist. La ora 15:00, colegii noştri Lavinia Betea şi Ilarion Ţiu şi-au făcut cunoscute cărţile: "Bărbaţi şi femei. Intălnire cu Serge Moscovici", respectiv "Mişcarea legionară după Corneliu Codreanu - regimul Antonescu (ianuarie1941-august1944)". Despre cele două volume au spus căteva cuvinte Augustin Buzura şi Dinu C. Giurăscu. Un moment de incăntare a fost apariţia fanfarei lui Gălan de la ora 17:00, care a făcut deliciul celor prezenţi. Azi, la standul Jurnalului veţi găsi toate cărţile din colecţia pentru copii care au fost văndute impreună cu ziarul: "Pinocchio", "Peter Pan", "Mary Poppins" şi "Bambi".

Va fi o zi deosebită, plină de surprize, dedicată in exclusivitate copiilor, deşi adulţii sunt invitaţi şi ei să-şi amintească de perioada inocenţei, in care totul pare posibil.

Â

gabriela.boeriu@jurnalul.ro

Â

Iliescu şi Băsescu, "incomozi" la Gaudeamus

Unul este fost preşedinte, altul işi exercită mandatul de şef al statului. "Se au" ca şoarecele şi pisica, aproape că nu ratează nici o ocazie să se "impungă". Ieri, soarta sau cine ştie ce aranjamente a făcut ca ei să se afle sub acelaşi acoperiş. Culmea, şi la două lansări de carte (sau lucrări ştiinţifice, cum doriţi să le numiţi). Sunt doi "escu" care au marcat şi continuă să marcheze politica romănească postdecembristă. Ion Iliescu şi Traian Băsescu. Doi inamici politici, dar doi oameni care trăiesc prin politică.

Â

LA FIX. Sămbătă, 24 noiembrie, ora 12:00. Fiecare cu bodyguarzii săi, la 12 trecute fix, se prezintă la Gaudeamus, Tărgul de Carte de la Romexpo, ajuns la a XIV-lea ediţie. Nu erau la distanţă prea mare unul de celălalt, dar, căt timp s-au aflat sub cupola Romexpo, au făcut eforturi să nu se intersecteze. Au dialogat, insă, prin intermediul presei.

Preşedintele Traian Băsescu a fost prezent la lansarea "Raportului final al Comisiei prezidenţiale pentru analiza dictaturii comuniste in Romănia", intocmit de comisia condusă de politologul Vladimir Tismăneanu. Fostul preşedinte Ion Iliescu a participat, la răndul său, la lansarea cărţii scrise de fostul vicepreşedinte american, democratul Al Gore, "Adevăruri incomode".

Â

S-AU EVITAT. Pentru că Traian Băsescu nu-şi terminase discursul, Ion Iliescu şi-a decalat lansarea. Dar tot degeaba. Fără să vrea, al un moment dat, tot s-au bruiat reciproc. Şi nu s-au putut abţine să nu-şi impartă replici usturătoare despre ultimile cărţi citite şi despre adevărurile incomode ale fiecăruia. Băsescu a fost intrebat de presă dacă crede că prezenţa sa la Tărg, la lansarea raportului Tismăneanu pe baza căruia a condamnat comunismul, concomitent cu prezenţa lui Ion Iliescu in acelaşi loc, este o ironie. "Nu este nici o ironie, e doar o intămplare. Ne-am intălnit fiecare cu adevărurile pe care am vrut să le spunem. Dănsul cu adevărurile lui Al Gore, iar eu cu adevărurile romănilor", a spus Băsescu. Iliescu n-a rămas fără replică, aflănd de la presă răspunsul lui Băsescu. Aşa că a comentat, simplu:"Este foarte inteligent preşedintele Traian Băsecu".

Â

DELIMITARE DE TRECUT. Dincolo de schimbul de replici acide intre cei doi, trebuie amintit că, in discursul rostit cu ocazia lansării Raportului Tismăneanu, preşedintele Băsescu a declarat că, după părerea sa, din 18 decembrie 2006, momentul in care a prezentat in Parlament acest raport, "statul romăn s-a delimitat de statul totalitar". ''Pănă atunci, in lipsa unei condamnări oficiale a regimului comunist, statul romăn nu a fost decăt un continuator al acelui regim şi această impresie a fost mai mult intărită chiar de apariţia in prima linie a politicii romăneşti de după 1989 a unor oameni importanţi ai fostului regim'', a declarat Traian Băsescu.

In opinia lui Băsescu, semnificaţia condamnării comunismului este ''mult mai profundă'' decăt cea pe care unii incearcă să o dea, drept "o răfuială". Â ''Nu este nici o răfuială. Poporul romăn şi statul romăn aveau nevoie să spună că de aici incepe statul democratic. Acest lucru trebuia făcut mai demult. Nu susţin că democraţia in Romănia a inceput pe 18 decembrie 2006, dar intărzierea in oficializarea condamnării statului totalitar nu a făcut decăt să lase pentru orice om impresia continuităţii, care a fost intreruptă puţin de ceva supărare pe 21-22 decembrie (1989) şi in zilele următoare sau o săptămănă şi mai bine incluzănd şi evenimentele de la Timişoara. Statul nu a găsit de cuviinţă să se delimiteze de regimul totalitar pănă pe 18 decembrie 2006'', a afirmat Traian Băsescu.

Â

MULŢUMIRI. Preşedintele a spus că mulţumeşte tuturor acelora care inţeleg foarte bine necesitatea gestului pe care l-a făcut, acelora care nu-l inţeleg, dar il vor inţelege, şi celor care nu-l inţeleg şi nu-l vor accepta niciodată. Â ''Le mulţumesc că prin existenţa lor ne arată că trebuie să fim atenţi la ce se poate intămpla. Cei care nu vor accepta niciodată gestul sunt cei care poate nu neapărat au fost educaţi intr-un regim care a deformat, dar sunt cei care au beneficiat şi ar vrea să beneficieze tot restul vieţii de avantajele unui sistem care a dispreţuit oameni. Vă asigur că voi continua să fiu un catalizator al aflării intregului adevăr despre o perioadă grea pe care romănii au trecut-o şi au trăit-o'', a afirmat şeful statului. El a precizat că se referă la deschiderea dosarelor din arhivele PCR, la totala predare a dosarelor fostei securităţi şi a serviciilor de informaţii, la cele ce se află incă in fişetele justiţiei.

          Â

Marina Constantinoiu

×
Subiecte în articol: basescu eveniment iliescu ion