x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Kykkos – legenda Fecioarei pictate de Sfântul Luca

Kykkos – legenda Fecioarei pictate de Sfântul Luca

de Tudor Cires    |    01 Iun 2012   •   21:00
Kykkos – legenda Fecioarei pictate de Sfântul Luca

Un sat de munte, in Cipru: Panagya, locul unde s-a nascut, acum 99 de ani, Arhiepiscopul Makarios al III-lea (cel care, intr-un moment de varf al istoriei cipriote, avea sa fie primul presedinte ales al tarii, intre 1960 si 1974). Cateva mierle indulceau cu trilul lor vazduhul. Lumina cadea asupra statuii de bronz a monahului-presedinte desenandu-i aureola. Un batran localnic ne explica, cu patos, cine a fost Makarios. Vorbea greceste... Poate, mi-am spus, acesta il vazuse pe acela, la varsta de 13 ani, cand a plecat, ca novice, la Kykkos.

In cea mai cinstita dintre manastirile Ciprului si-a inceput drumul intru monahism Michail Christodolou Mouskos. Calugarul Makarios. Spre Kykkos ne indreptam si noi; sa ne inchinam la icoana Fecioarei cu Pruncul – una dintre cele trei despre care se spune ca ar fost pictate de insusi Sfantul Evanghelist Luca. Mai voiam sa trecem pragul bogatului muzeu manastiresc si, apoi, sa stam de vorba cu calugarii romani, care se nevoiesc, de ani buni, in sfanta manastire cipriota.

Legenda Fecioarei de la Kykos, zisa si "Elousa", ne-a spus-o, in linistea si racoarea arhondaricului, parintele Modest – originar din Moldovita Sucevei. "Se spune ca acum 900 de ani si mai bine se nevoia prin padurile acestea un schimnic. Si l-a intalnit intr-o zi guvernatorul insulei, tocmai cand sfantul se ruga. I-a pus o intrebare, dar acesta nu i-a raspuns pana n-a terminat rugaciunea, si guvernatorul s-a suparat si l-a batut. Dupa intamplarea asta, guvernatorul a cazut bolnav tare. Si s-a gandit el ca poate de la omul cel sfant din padure i se trage, si l-a chemat la palat. Aici, schimnicul s-a rugat pentru el si guvernatorul s-a insanatosit. L-a intrebat atunci: cu ce ar vrea sa-l rasplateasca? Numai ca acesta i-a raspuns: "Du-te la Constantinopol, la imparat, si cere-i sa-ti dea icoana Maicii Domnului cu Iisus in brate, pictata de evanghelistul Luca".

Guvernatorul s-a temut ca n-o sa obtina icoana si l-a rugat pe schimnic sa vina cu el. La Constantinopol, imparatul Comnennos avea o fata bolnava, pe care o dureau toate oasele si nu se putea misca. Si-acesta i-a zis schimnicului: ti-o voi da numai daca faci o minune si imi vindeci fata. Schimnicul s-a rugat pentru aceea si fata s-a vindecat. Dar imparatul tot n-a vrut sa-i dea icoana. A pus niste mesteri de a mai pictat doua icoane, intocmai cu cea a Sfantului Luca, si l-a chemat pe calugar sa spuna care e cea adevarata. Daca ghicea, a lui avea sa fie. Numai ca schimnicului i se aratase noaptea in vis Maica Domnului, care ii spusese ce planuia imparatul Bizantului. "Tu sa nu te temi", i-a zis, "eu voi trimite o albina, care se va aseza pe icoana cea adevarata".

Si asa s-a intamplat. Cand imparatul a vazut ca a ghicit, l-a intrebat cum de a stiut si acela i-a povestit de vedenia Maicii Domnului. Imparatul Comnennos, atunci, n-a mai avut ce face. I-a dat icoana si i-a mai dat si bani, sa ridice manastirea aceasta. Povestea celor trei icoane o vedeti, toata, zugravita pe randul de jos al chiliilor. Chipul Maicii Domnului din icoana nu-l puteti privi insa direct, caci e acoperit. Numai mana ei invelita in aur o puteti saruta.

×
Subiecte în articol: special