x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "L-am gasit, dar a murit"

"L-am gasit, dar a murit"

25 Oct 2004   •   00:00

SPECIAL

Dupa zile intregi de cautare, operatiunea fiind cea mai mare desfasurata de Politia tulceana, Vlad Mihail Tudor, care nu implinise 5 ani, a fost gasit sambata la pranz, iar parintii lui au aflat initial ca baietelul lor este in viata. Au trecut de la extaz la agonie insa. Adevarul este ca Vlad murise cu mai bine de 10 ore inainte de a-i fi descoperit trupul. Flamand, insetat si singur. Baiatul disparut in urma cu o saptamana in padurea Niculitel a fost gasit sambata la pranz. Parintii lui Vlad Mihail Tudor au aflat initial ca baietelul lor e in viata. In urma examenului medico-legal, prima concluzie a fost aceea ca baiatul nu a fost abuzat, moartea lui survenind cu mai multe ore inainte de a fi gasit trupul.
ALEX NEDEA

DEZNODAMANT. Dupa sase zile si nopti de cautari, familia Tudor traieste cele mai negre presimtiri. Vlad a fost gasit fara viata si nimic nu-l mai poate aduce inapoi
DURERE. In cateva minute zambetele mamei s-au transformat in lacrimi, la aflarea vestii ca trupul micutului Vlad a fost gasit fara suflare
CEREMONIAL. Vlad Tudor primeste lumina ca orice crestin pe drumul catre lumea celor drepti
Sambata dimineata, a saptea zi de cautari. Echipa de voluntari veniti in sprijinul familiei Tudor sta adunata ciorchine in jurul unei Dacii si stabileste traseele de azi pe un atlas turistic. Au cautat sase zile fara sa dea de urma lui Vlad. Doua elicoptere si un avion survolasera zona, peste doua sute de picioare batusera toate cararile din padure pentru salvarea lui Vlad. "O sa stau aici. Ce sa fac? Sa ma duc acasa? Ce sa fac acasa? Stau pana il gasesc!", ne spune mama cu inversunare. O echipa de paza si protectie adusa de antrenorul de karate al baietelului disparut este trimisa in cautare pe un traseu pe care il mai cercetasera si politia, cu caini, cu trei zile inainte, si o echipa de baieti de la o alta firma de paza si protectie din Bucuresti. Intr-o alta directie pleaca zece voluntari veniti tocmai de la Agigea. Fusesera impresionati de drama familiei, asa ca la petrecerea de plecare in armata a unuia dintre ei au hotarat sa vina la Manastirea Cocos. S-au urcat intr-o duba si au pornit. Nu inainte de a-si face o lista la politia din localitate cu membrii echipei. Se gandeau ca la intrarea in Niculitel vor fi filtre ale politiei care il cauta pe potentialul rapitor si sa nu aiba probleme. Dar de la Agigea nu au gasit nici o uniforma pe strada.

FANATIC RELIGIOS. Mama, Paula Tudor, vorbeste cu o sateanca venita cu placinte pentru cautatori. Ii cere sa gaseasca un fel de butoias pentru ca unul dintre clarvazatorii care au sarit in ajutorul familiei avea nevoie pentru a-l gasi pe copil. O duba a politiei opreste, si din ea coboara un procuror, unul care isi pocnea degetele cu o zi in urma si zicea ca nimic nu se leaga cu cazul disparitiei baiatului de 4 ani si 8 luni. Mama ii cere procurorului sa caute totusi si in manastire, dar politia fusese deja acolo de doua ori. "Mie mi-e frica de un fanatic religios sau nu de un fanatic, de un om care are probleme cu capul", explica anchetatorului mama. "Nu avem in zona nici un fost violator, nici un pedofil. De fapt a fost unul, violator de babe, dar acum e la puscarie", ii zice procurorul.

CAUTAREA. "Haideti cu mine, ca vreau sa mai incerc ceva!", spune Paula cu seriozitate, si trei prieteni se ofera sa o ajute. Vrea sa caute dupa indiciile oferite de o femeie "cu capacitati extrasenzoriale". Vizionara spune ca in directia nord-est din locul in care s-a pierdut copilul este o casa cu acoperis rosu. Sa cautam acolo in beci, dar sa luam si politia, ca nu o sa ne lase sa intram in curte. Paula ia o busola si se avanta in padure. Mergem cu ea. Hotaram sa o luam printre copaci si "sa mai periem" codrul in drum spre casa. Pe drum, mama schiteaza cateva zambete la glumele pe care le face o prietena. Printre putinele zambete vazute de noi la Paula Tudor. Dupa mai bine de o ora nu gasim nici o casa cu acoperis rosu. Ajungem intr-o vie. Mai sunt patru kilometri pana la cea mai apropiata localitate. Suntem istoviti de sete, dar ne hotaram sa continuam drumul pe jos. "Mai economisim timp", crede Paula Tudor. Pasim prin vie, cand, deodata: "Paulaaa! Au gasit copilul! E viu!", striga din spatele ei unul dintre prieteni ridicand mobilul in aer. Nu stie amanunte, dar a primit un telefon de la echipa de paza si protectie care plecase in padure. Mama, in schimb, secunde bune nu cere nici un amanunt. Pentru moment inlemneste in mijlocul drumului cu ochii pironiti in pamant. Din inima padurii, unde ne aflam, sunam la salvare, altul zice sa dam si la pompieri, chiar daca nu stie la ce ar folosi militarii. Pasim cu viteza pe drumul dintre vii, facem un pas cat doi. Fericirea se vede pe chipurile tuturor. Dar mama nu are pe fata nici o expresie. Parca fericirea a ramas blocata in inima ei. Mai pe urma, Paula Tudor cere ingrijorata amanunte. "De ce sa chemam pompierii? A ramas blocat pe undeva?". In scurt timp aflam mai multe despre copil. E in viata, intr-adevar, a fost gasit intr-o rapa la doisprezece kilometri distanta de locul disparitiei, e inconstient, dar respira. Tatal a plecat cu o masina la Spitalul Judetean Tulcea tinand in brate micutul regasit, nu a mai asteptat nimeni salvarea. O va gasi pe drum si baietelul va fi preluat de un medic.

A MURIT. In holul spitalului - liniste, o targa cu roti, un ghemotoc de cearsaf si un manunchi de lumanari aprinse. Copilasul e mort. Mama vorbeste cu o asistenta. "Vreau sa-l iau acum acasa!", spune uitandu-se la Vladut. "Nu se poate, asa sunt legile, asteptam autopsia". "Dar are nevoie de preot". "Aduceti aici preotul", cere asistenta. "Dar a murit recent, nu?!", intreaba Paula. "Da, asa am inteles, a mai respirat de doua trei ori...". "Si de ce nu-l resusciteaza?!". "L-au resuscitat". "Sa-l mai resusciteze". "L -au resuscitat, va dati seama...". Un gemat prelung se aude in linistea curtii spitalului. Rudele baiatului plang. Mama e sprijinita de un inspector de politie sa nu cada. E rosie la fata si plange neincetat. In tot acest timp medicul salvarii care l-a transportat pe copil la spital, Radu Nicolae Sicinschi, sta la biroul lui si se joaca pe calculator. Plimba prin spatele ecranului un erou cu sabie. A primit copilul pe drum, unde s-a intalnit salvarea cu masina particulara in care tatal lui Vlad il ducea la spital. "Parerea mea e ca era decedat in momentul in care l-au gasit. Cred ca avea intre 6 si 12 ore de cand a murit. La punctatia cardiaca nu a iesit nici un fir de sange", ne spune Sicinschi. Medicul a adaugat ca baietelul nu avea urme de violenta pe corp sau pe fata. "Avea hipotermie, dar foarte putina deshidratare, ceea ce inseamna ca ori a gasit apa in padure ori i-a dat cineva sa bea", ne explica omul care a tinut sa precizeze ca se vor confirma date numai dupa autopsie. Pe ambulanta rosie cu care a venit baiatul scrie "resuscitare si terapie". Nicolae Sicinschi se mandreste ca dubita e dotata un aparat de resuscitare "foarte destept".

SLUJBA. Preotul este adus la spital de cateva rude, se face o slujba cu o mana de oameni. Se descopera chipul linistit al copilului: "Doamne, miluieste-l pe robul lui Dumnezeu, Vlad Mihai". "Mihail!", corecteaza cu raceala in glas mama, intrerupand slujba. "Doamne, miluieste-l pe robul tau Vlad Mihail". Dupa terminarea predicii, corpul baietelului este dus intr-o Dacia Papuc la morga. Paula Tudor sta de vorba cu un grup de rude si de prieteni. Are ochii umezi si umflati. "Cum o sa traiesc eu acuma fara el?", se intreaba aprinzand o tigara. "Eram atat de sigura ca o sa-l gasesc OK!"

O tanara de langa ea e convinsa ca Vlad a fost rapit. "N-avea cum sa fie singur in padure. Doar a fost noapte, erau lumini. Daca el gasea o sosea, tot ajugea acolo". "Dar de ce sa il chinuie? De ce sa il chinuie si dupa aia sa il omoare? Daca era vorba sa il omoare, mai bine il omora de la inceput, nu sa-l chinuie", zice mama.

RATACIRE SAU RAPIRE? In fata Manastirii Cocos, acolo unde a fost "baza" pentru echipa de voluntari care l-a cautat pe Vlad, mai sunt putini oameni. Multi ori sunt la Tulcea, ori la politie, pentru declaratii, ori in padure - la locul in care a fost gasit copilul. Sunt aici doar trei dintre cei opt baieti de la Protguard National Ovidius din Constanta care l-au gasit pe Vlad. "L-a vazut seful, Duda. Cand l-am vazut, am tipat de fericire. L-am tinut cu randul in brate, cand l-am avut eu respira. Am simtit", spune unul dintre agentii de paza si protectie. Danut Gigel Duda povesteste cum ei cautau de fapt o cabana parasita. La fata locului au vazut ca nu e de fapt nici o cabana, asa ca, suparati de pista falsa, au mers prin padure sa mai caute. La 12 kilometri de manastire, daca e sa calculam distanta parcursa de ei pe drumul forestier, Duda a vazut o rapa adanca si, desi colegii i-au zis sa nu coboare, ca nu are ce sa fie acolo, el a coborat. Deodata a strigat: "L-am gasit, e viu!". S-au adunat toti, antrenorul de karate al copilului i-a facut respiratie gura la gura, dupa care l-au invelit intr-o geaca si, cu o masina gasita in padure, l-au adus la manastire. "Era viu. Misca!", confirma si Duda. Antrenorul de karate al copilului, Paul Cojocaru, se jura "cu mana pe Biblie" ca pustiul era viu. "Respira greu, se auzea cum trage aer in piept cu un horcait, a deschis ochii. In bratele mele cred ca a murit. Pentru ca deodata s-a intins si apoi s-a lasat moale". Cojocaru povesteste ca a vrut sa ajute neaparat la cautarea elevului sau de karate. A sunat pe la prieteni, dar acestia s-au dat cotiti. A sunat atunci la un fost coleg de karate care are acum firma de paza si protectie si, desi erau certati, patronul a acceptat sa trimita opt oameni pe care i-a scos din tura de noapte si de acolo - direct la Niculitel-Tulcea. Tot cei de la paza si protectie au dat pe mana politiei chiar pe voluntarul zilier in sat, care s-a oferit sa ii conduca la cabana din padure. Li s-a parut oamenilor ceva suspect in comportamentul lui. "El ne tot departa de locul unde l-am gasit pe copil. Cand noi mergeam intr-acolo, el zicea ca nu avem ce face incolo. Dar noi ne-am enervat si am mers". Suspectul pare celor din jur cu atat mai ciudat cu cat tocmai ieri daduse o pista politiei. A declarat ca el a stat de vorba cu o noapte in urma cu un cioban beat care i-ar fi zis lui ca el, oierul satului, o sa faca oricum puscarie in curand. Paul Vizireanu, un alt procuror care ancheteaza cazul, spune ca zona in care a fost gasit copilul a mai fost cercetata si de jandarmi, si de elicopter, si de civili voluntari, dar nu s-a gasit nimic. "Copilul nu prezenta urme de violenta", confima si el aratandu-ne un pachet de tigari pe care erau trecute doua numere de inmatriculare ale unor masini considerate initial suspecte.

ANCHETA NOASTRA. Trei voluntari imbracati in haine de padurari au un caine de miros si vor sa-l duca la locul unde a fost gasit copilul. Dar intervine un al treilea procuror, care spune taios sa nu se bage, ca e ancheta politiei. Rudele povestesc ca, de fapt, sunt 12 kilometri distanta intre manastire si locul gasirii, daca judeci dupa distanta drumului forestier care duce acolo, dar in linie dreapta, prin padure nu sunt mai mult de 5 kilometri.

Paula Tudor se intoarce in fata manastirii. Se plimba de colo pana colo, usor aplecata. I se face rau: ii amortesc mainile si picioarele. De la Tulcea este chemata o salvare. Vine aceeasi ambulanta care l-a transportat pe Vladut, copilasul ei.

VARIANTE

A fost gasit sau nu Vlad in viata? Din declaratia unui membru al echipei de voluntari, citata de IPJ Tulcea si preluata de Mediafax, reiese ca Vlad Tudor se afla in viata cand a fost gasit. IPJ Tulcea afirma ca baietelul a fost transportat apoi cu o ambulanta, iar la ora 12:40, la Spitalul Judetean Tulcea, medicii au renuntat la manevrele de resuscitare si au constatat decesul.

Citata de comunicatul IPJ Tulcea si de catre ofiterul de relatii publice al inspectoratului, Lucian Tugui, declaratia voluntarilor care au gasit trupul baietelului este contrazisa insa de primele concluzii ale necropsiei. Potrivit prim-procurorului adjunct Paul Vizireanu, decesul micutului ar fi survenit cu aproximativ 10-12 ore inainte de a fi gasit.

OPINIE

"Parerea mea e ca era decedat in momentul in care l-au gasit. Cred ca avea intre 6 si 12 ore de cand a murit. La punctatia cardiaca nu a iesit nici un fir de sange" - dr. Nicolae Sicinschi

DISPERARE

"Nu inteleg ce o sa faca cu el? De ce sa-l chinuie si dupa aia sa-l omoare? Mai bine il omora de la inceput, daca era vorba sa-l omoare..."

MULTUMIRI

"Chiar nu vreau sa zic nimic si nu pot. Uitati-va si voi... Atat vreau sa spun. Multumesc tuturor celor care au sarit in ajutorul nostru. Oamenilor din sat si politiei, tuturor celor care au fost aici; si celor care ne-au adus de mancare, si celui cu avionul... nici nu stiu de unde era..." - Paula Tudor, mama lui Vlad

Ce se stie despre Tragedie

Duminica, 17 octombrie, Paula Tudor impreuna cu fratele ei pleaca cu cei doi baietei sa viziteze manastirile din judetul Tulcea. La Manastirea Cocos, la ora 16:00, asista la slujba religioasa, dupa care, in jurul orei 16:30, pleaca la o suta de metri de lacasul de cult, sa ia masa pe o banca langa o troita. Se uita la baiat si il vede jucandu-se la marginea padurii, la 20 de metri de femeie. Dupa zece minute, la 16:40, aproximeaza acum femeia, nu l-a mai vazut. A intrat cu unchiul lui Vlad in padure, l-au strigat. Curand s-au alaturat si trei calugari care treceau pe acolo. Dupa mai bine de o ora de cautari zadarnice, la 18:15 este anuntat seful de post din padure, care se duce cu ajutorul si participa la cautari. La noua seara erau acolo 40 de jandarmi cu un caine de identificare de urme, 15 oameni de la Politia de Interventie Rapida. S-a cautat pana la ora 2:30 dimineata.

A DOUA ZI. Luni la ora sapte, aceiasi jandarmi cauta de jur imprejurul manastirii. Marti politia verifica pista rapirii de catre un vehicul care ar fi trecut pe acolo in timpul disparitiei. S-au identificat doua carute si o Dacia verde. Tot marti sunt adusi trei caini de la politia de frontiera, doi pentru identificarea de urme si unul antrenat sa descopere cadavre. Miercuri, vin 20 de oameni de la firma de paza si protectie BGS. Patru masini de teren, din care o salvare cu trei asistenti medicali, au adus cu ele si patru caini. Au venit sase salvamontisti de la Bucuresti si trei caini de la Centrul de Educatie Canina de la Craiova. Miercuri, la ora 21:00, elicopterul politiei incepe sa survoleze zona cu aparate cu senzori de caldura. Echipa de voluntari care au sarit in ajutorul familiei cauta pe un drum indicat de un clarvazator. Joi dimineata, un avion de la Tulcea survoleaza zona. Nu reuseste sa vada decat un om in padure care facea semne. Un elicopter de la Tuzla adus de unchiul baiatului in aceeasi zi merge la cabana respectiva, dar nu mai gaseste nimic. Elicopterul politiei continua si el cautarea baietelului de 4 ani si 8 luni. Primarul aduce la pranz un detasament de 30 de sateni din Niculitel, care intra si el in padure. Vineri dimineata la ora sapte, voluntarii cauta cabanele abandonate in padure si rapele din zona in care a disparut copilul. Dupa-amiaza o parte din voluntari pleaca acasa, dar vin altii. Un grup de oameni de la Agigea vine special pentru a ajuta familia Tudor. Sambata vin si opt agenti de paza din Constanta. Pornesc cautarile in toate punctele cardinale. Mama baiatului impreuna cu trei prieteni si doi jurnalisti pleaca in cautarea lui Vlad orientandu-se dupa indiciile unei femei cu capacitati extrasenzoriale. Un grup de sase agenti pleaca sa caute o cabana din padure, de care nu se stia. Nu a gasit cabana, dar s-a gasit baiatul. Agentii spun ca era viu, dar in ambulanta medicul anunta ca Vlad a decedat. Nu de curand, ci de cel putin sase ore. Politia cerceteaza locul gasirii cu un caine de urma. Animalul se invarte doar in jurul gropii. Se gasesc urme cum ca Vlad ar fi coborat singur acolo. Un singur obiect era in imprejurimi. Un pachet de tigari gol, care era de saptamani in acel loc.

PRIMELE CONCLUZII. In urma necropsiei, primele concluzii ale anchetatorilor au fost prezentate de catre prim-procurorul adjunct al judetului Tulcea, Paul Vizireanu: tubul digestiv complet gol, deshidratare accentuata, hipotermie. Moartea a survenit cu aproximativ 10-12 ore inainte de gasirea copilului. De asemenea, nu s-a identificat nici o urma de agresiune fizica sau sexuala. Cu toate acestea, anchetatorii nu exclud nici una dintre variante.
×