x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special La 93 de ani, Radu Beligan e în scenă. "Harul nu se poate imita; dragostea, credinţa nu se pot învăţa"

La 93 de ani, Radu Beligan e în scenă. "Harul nu se poate imita; dragostea, credinţa nu se pot învăţa"

de Maria Sârbu    |    13 Dec 2011   •   21:00
La 93 de ani, Radu Beligan e în scenă. "Harul nu se poate imita; dragostea, credinţa nu se pot învăţa"

"Iubesc teatrul, care este arta de a povesti opozitiile. Teatrul te invata sa-l cunosti si sa-l iubesti pe celalalt." Aceste cuvinte ii apartin lui Radu Be­li­gan si insotesc ceea ce este prezentat pe site-ul sau oficial. Cel mai lon­ge­viv om de teatru roman in activitate, o figura alegorica a artei ac­to­ri­cesti in teatrul din Romania, im­pli­nes­te astazi, 14 decembrie, 93 de ani.

"Harul nu se poate imita", spunea maestrul intr-un interviu (Jurnalul National, 10 octombrie 2008), iar "dragostea, credinta nu se pot invata". Astfel de axiome trebuie luate ca reper. Noile generatii de actori au de la cine invata, inca...

La 93 de ani, artistului i se aduc omagii. I se aduc marturisiri de respect, admiratie, recunostinta. La 93 de ani, artistul munceste la fel de sarguincios ca in anii din urma. In momentul cand o institutie pregatea in­tens manifestarea prin care sa-l sar­ba­toreasca, Radu Beligan isi cauta de... teatru. Cu doua zile in urma, juca pe scena, la Cluj, in "Egoistul". Cu noua zile in urma juca la Iasi, in ace­lasi spectacol – o montare pe care el a regizat-o la sfarsitul anului 2004 la Teatrul National Bucuresti. Intre aceste reprezentatii, repeta cu actorii la noul spectacol, de la Teatrul de Co­medie (Sala "Radu Beligan"), "Spiritul de familie" (Les Belles-Soeurs) de Eric Assous, la care semneaza regia.

Radu Beligan e in scena. Are teatrul in sange. A deprins actoria cu in­cetul, de aceea a facut-o si o face cu te­meinicie. A tinut cont de sfatul doam­nei Lucia Sturdza-Bulandra, care spunea, asa cum isi informa maestrul publicul in conferinta-spectacol "Confesiuni despre viata si arta": pentru a face meseria de actor, ai nevoie, in primul rand, de o mare sanatate fizica si morala. Dar si rabdarea i-a adus longevitatea.

Radu Beligan s-a nascut, asa cum a marturisit de mai multe ori, "o data cu Romania Mare". A depozitat in memorie si in suflet tezaurul de aproape un secol al teatrului. A ales sa aduca, prin conferinta sa, la cunostinta publicului doar perle pretioase din aceasta arta.

Activitatea lui Radu Beligan im­pre­sioneaza. Selectam din "Bio­gra­fia" sa: "Actor (teatru, film TV, radio); ro­luri celebre in dramaturgia romana (Ca­ragiale, Delavrancea, Camil Pe­tres­­cu, Musatescu, Mircea Ste­fa­nes­cu, Victor Ion Popa, Victor Eftimiu, Se­bastian, Ciprian, Baranga, Mirodan) si straina (Shakespeare, Gol­doni, Gogol, Cehov, Shaw, Gorki, Ca­mus, Jules Romains, Ionescu, Anouilh, Jean Claude Brisville, Durenmatt, Eduardo de Filipo, Albee, Shaffer, Susskind, Neil Simon, Umberto Eco).

"... M-am nascut o data cu Romania Mare si sunt ombilical legat de Ro­mania. Imi explic de ce. Vreau sa spun insa ca in deceniul ’70, cand aveam functii internationale si pu­team sa ma duc oriunde in lume, am avut trei oferte pur si simplu sen­za­tio­nale: in Statele Unite, in Franta si in Bel­gia. Nu am putut sa ma despart de Romania. Ai sa zici ca e o calitate! Nu e o calitate, e un blestem! Dar ma trage ata inapoi. Maximum cat pot sa stau in afara ei este doua sap­ta­mani. Pe urma ma apuca amocul. Stateam la Paris, la un prieten al meu miliardar, coleg de scoala. Cat dura treaba acolo, la congrese, imi luam intotdeauna o rezerva de doua-trei zile, sa mai vad si eu un spectacol, sa mai vad Parisul. Si asta, in ultima zi de program, a venit si mi-a spus: «Am si eu o surpriza pentru tine: am facut rost de un disc, nu-ti spun ce e. Sa-l as­culti!». (...) Ce era discul? «Sara pe deal», citita de Mihail Sadoveanu. Adica ceva sublim, magic!" (Din in­terviul acordat de Radu Beligan. Jurnalul National, 12 ianuarie 2009).

Din dragoste pentru maestru
Maestrul este iubit si admirat de atat de multi oameni. Fiecare isi arata iubirea in felul sau. Da, astazi este ziua maestrului Radu Beligan. Doamna Rodica Mandache ni l-a descris asa cum il stie, cum il simte, cum il iubeste. "Astazi este ziua Domnului Beligan. Domnul Beligan a fost la Cluj si a jucat zilele acestea. E pe scena. E ATOMIC. Pentru el, TIMPUL a ramas pe loc. Valentin Lipatti scria undeva ca "Domnul Beligan dureaza asemenea frumusetilor naturii". Desigur, Domnul Beligan a fost harazit de zei. Fiinta superioara noua, tuturor, Domnul Beligan te face sa traiesti istorie atunci cand joci alaturi de el pe scena, cand ai acest noroc. Traieste numai pentru teatru si teatrul are si el grija de el. Pe scena, Domnul Beligan se joaca vultureste cu coardele emotiei, are siguranta creatorului, dar si o raceala rautacioasa uneori cu cinism, care nu impiedica deloc dragostea publicului. Are un farmec de care te temi si care-ti da mult de gandit. Priveste trecutul cu veneratie si prezentul cu diabolica atentie."

Din iubire pentru maestrul Radu Beligan, in 2006 a fost emis un timbru care astazi ca fi relansat intr-un minunat album aniversar. Evenimentul aniversar "50 de ani de la infiintarea Teatrului de Comedie", va fi marcat si prin lansarea albumului filatelic "Surasul cortinei", cu participarea extraordinara a Maestrului Radu Beligan, primul Director al Teatrului de Comedie. Albumul filatelic realizat de Romfilatelia contine marci postale din perioada 1962-2006 si reproduce intreguri postale dedicate seriei "Actori romani celebri" realizate in perioada 2005-2007.
Timbrul dedicat maestrului Radu Beligan a fost lansat in 2006. In aceeasi serie au mai aparut timbre dedicate actorilor Dina Cocea, Carmen Stanescu si Colea Rautu. (Carmen Anghel)

Fragmente dintr-un interviu "Verde-n fata' cu Radu Beligan, la implinirea a 90 de ani, realizat de jurnalistul Marius Tuca si publicat de Jurnalul National in 2009, cu ocazia aniversarii Maestrului.
Click pentru a asculta
"Verde-n fata" - Interviu cu Radu Beligan, partea I
"Verde-n fata" - Interviu cu Radu Beligan, partea II-a
"Verde-n fata" - Interviu cu Radu Beligan, partea III-a


Cititi interviul:
Radu Beligan: "Am o boala, sunt legat ombilical de Romania!"
Radu Beligan: “Eu m-am mutat de mult in «Beligania»“
Radu Beligan: "Soarta mea a fost sa traiesc si sa mor aici, in TERRA MIRABILIS"

×
Subiecte în articol: Radu Beligan