x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special La ce ora vine toamna?

La ce ora vine toamna?

de Anca Scarlat    |    23 Sep 2006   •   00:00
La ce ora vine toamna?

Anotimpul amintirilor. Ganduri romantice printre frunze aramii. Pe alei linistite, in parcuri, e vremea indragostitilor si a poeziei. Dar la ce ora vine... toamna?

"Oficial, toamna vine pentru noi la 23 septembrie, ora 7:03. La echinoctiu. Asa rezulta din calcule. Dar ziua va fi cu adevarat egala cu noaptea doar la 26 septembrie", spune Adrian Sonka, muzeograf la Observatorul Astronoic "Amiral Vasile Urseanu", din Bucuresti. De astazi vor fi mai multi indragostiti prin parcuri, pe aleile aramii. Pentru ca toamna este anotimpul lor. Despre ei se spune ca sunt cu capul in nori. Poate ca nu ii intereseaza in ce zi si la ce ora vine toamna. Dar anotimpul ii face mai romantici sau mai melancolici.

De vina sunt astrele. De fapt, modificarile pozitiei lor, inclusiv cea a Pamantului. Totul se "decide" de sus. De dincolo de nori. Speculatii astrologice sunt multe pe aceasta tema. De mii de ani, oamenii au observat ca anumite modificari ale cerului stau la baza celor din viata oamenilor. Si ca acestea se repeta. Dar mai interesante decat aceste speculatii si incercari de a explica prin simboluri fenomenele lumii, sunt modificarile vazute de specialistii in astronomie.

Ei nu sunt cu capul in nori, ci mereu intre stele. Dar nu asa cum am crede, departe de realitate. "Noi suntem de fapt niste oameni cu picioarele pe pamant. Multi cred ca daca ne uitam mereu pe cer suntem visatori. Nu este asa. Astronomia este o stiinta, iar pentru a trage niste concluzii este nevoie de observarea atenta a cerului si de interpretarea lor. Pentru asta e nevoie de concentrare", spune Adrian Sonka.

CU OCHII LA STELE. Muzeograful se bucura de schimbarea anotimpului din foarte multe motive. "Pentru noi toamna inseamna mai mult timp pentru observare, pentru ca ziua scade si intunericul vine mai repede. Pentru mine personal inseamna si mai multi vizitatori la Observator. Vin in general cupluri, pentru ca este un loc unde iti poti petrece tipul si constructiv si cu foarte putini bani. Toamna vin foarte multi indragostiti la noi." Cu toate acestea, Adrian Sonka a marturisit ca tradeaza Observatorul atunci cand vine vorba de iubita si in loc sa o duca sa vada stelele prin telescop, prefera aleile indragostitilor din parcuri. Nimeni nu stie mai bine decat un astronom cand vine toamna si ce inseamna ea. Iar un astronom indragostit are o viziune complexa asupra acestui anotimp.... Ce? Credeti ca astronomii nu pot fi indragostiti? Ca stau cu ochii doar la stele si uita de alte lucruri? Sau ca nu se pot plimba prin parcuri? Ei bine, se indragostesc si se plimba. Am gasit unul corespunzator pe aleea indragostitilor din Parcul Carol. Care alee? N-o veti gasi marcata, dar exista! In fiecare parc exista cate o alee a indragostitilor. Sau chiar mai multe...

"Aleea indragostitilor? Dar toate aleile sunt ale indragostitilor!" spunea un gardian public din acelasi parc, razand cu pofta de intrebarea mea. Incercam sa aflu daca exista una marcata ca atare. Nu este nevoie de asa ceva si se poate alege. Am gasit una foarte interesanta: cea care leaga Institutul Astronomic de Fantana Zodiacului. "Toamna astronomica dureaza 89,95 de zile", mi-a marturisit Adrian Sonka, romantic, pe aleea indragostitilor.

PARCURI. Unii spun ca toate aleile sunt ale indragostitilor

APROAPE 90 DE ZILE... Cum? 89,95 de zile? Deci da cu virgula? Incredibil! Oare poti fi mai indragostit timp de 89,95 de zile? Adrian Sonka ar spune ca da: "de la echinoctiul de toamna pana la solstitiul de iarna trec 89,95 de zile, adica 89 de zile, 22 de ore si 48 de minute." Deci toamna vine si pleaca la ora fixa. Asa spun specialistii in astronomie. Si totusi, ar mai fi niste probleme: "Cu toamna asta sau cu echinoctiul nu e asa de usor. Astronomia este vazuta ca o stiinta exacta, dar nu intotdeauna corespund datele calendarului cu faptele. De exemplu acum, la 23 septembrie, ziua este putin mai mare decat noaptea", spune specialistul Sonka. Explicatia este simpla. Nu este vorba de vreo eroare sau de imposibilitatea unor calcule exacte, ci de fapte astronomice: "In prezent, ziua incepe cand marginea de sus a discului solar apare de dupa orizont. Si se termina cand marginea de jos a discului solar apune. Dar in atmosfera intervine refractia, curbarea razei de lumina. Astfel, Soarele rasare inainte de momentul teoretic si apune mai tarziu. In momentul solstitiului, chiar daca pozitia soarelui este potrivita, ca si coordonatele acestuia, el sta mai mult pe cer, nu doar 12 ore. In jurul datei de 26 septembrie, cand noap-tea este putin mai mare decat la 23, fenomenul de refractie egalizeaza durata noptii cu cea a zilei." Asa explica Adrian Sonka diferenta de 3 zile intre datele din calendar si cele din realitate. El va profita de acest anotimp si pentru a se intalni cu iubitorii de stele din Bucuresti. Se pregateste sa iasa cu aparatura din dotare la aer liber, pe aleile din parcuri, mai multe zile la rand, pentru a le arata tuturor ce inseamna toamna intre astri. Ne-am mai linistit. Toamna este aici, cu acte in regula. Deja ii observam prezenta datorita frunzelor care au capatat un aramiu melancolic. Dar de la Observatorul Astronomic, nu doar astrele se vad mai aproape, ci si toamna se vede mai devreme. Am aflat asta tot de la Adrian Sonka: "Cerul imi spune cand se schimba anotimpul. De acum doua luni am vazut ca vine toamna. Pentru ca am vazut prima oara constelatiile de iarna. Am observat Orionul la sfarsitul lunii iulie. Ca astronom stii ca vine toamna pentru ca simti cum se schimba constelatiile pe cer. Asa se intampla si cu planetele, dar ele au pozitie diferita de la un an la altul. Chiar azi dimineata l-am vazut pe Saturn la 5:00. Este planeta de primavara." Probabil ca astronomii simt toamna mai profund decat toti ceilalti oameni... La Observator, dincolo de nori, sau pe aleile indragostitilor, in parcuri. Dincolo de muzica de la terase, de mirosul de mici cu specific local, de biciclisti si rolleri sau de manelele de la telefoanele trecatorilor...

EXPLICATIA STIINTIFICA A ECHINOCTIULUI
Soarele traverseaza ecuatorul ceresc in aceasta perioada, trecand din emisfera sa nordica in cea sudica. Aflandu-se la aceasta data in dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va rasari si va apune chiar in punctele cardinale est si vest.
Durata zilelor este egala, indiferent de latitudine, cu cea a noptilor. Cu toate acestea, nu este peste tot la fel. Singurele exceptii le intalnim in regiunile polare. In zona Polului nord incepe noaptea polara, iar in cea a Polului sud Soarele este prezent deasupra orizontului. Asa va ramane timp de 6 luni, incepand cu aceasta data. Pana la momentul echinoctiului de primavara. In emisfera sudica a Pamantului, data de 22 septembrie marcheaza inceputul primaverii. Toamna vine numai pentru noi!
×