x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special La hora oltenească inimile joacă!

La hora oltenească inimile joacă!

de Costin Anghel    |    31 Aug 2008   •   00:00
La hora oltenească inimile joacă!

ÎNTÎLNIRE  ●  Rapsozi doljeni la Bucureşti
Frumuseţea cîntecelor şi jocurilor olteneşti n-are asemănare. Bucureştenii s-au convins de acest lucru ascultîndu-i pe muzicanţii din Greceşti în inima oraşului.



ÎNTÎLNIRE  ●  Rapsozi doljeni la Bucureşti
Frumuseţea cîntecelor şi jocurilor olteneşti n-are asemănare. Bucureştenii s-au convins de acest lucru ascultîndu-i pe muzicanţii din Greceşti în inima oraşului.

O dată pe lună, spre sediul Institutului Cultural Român(ICR), poţi vedea cum bucureştenii vin cu zîmbete largi pe faţă şi priviri curioase, nerăbdătoare. ICR, Grigore Leşe şi Jurnalul Naţional i-au obişnuit în 2008 cu întîlniri deosebite, întîlniri de suflet, cu Ultimii Rapsozi ai României. Muzicanţi, lăutari, cîntăreţi... de tot soiul! Oameni de valoare întîlniţi de Grigore Leşe în peregrinările lui prin întreaga Românie şi aduşi la Bucureşti pentru a-i învăţa pe orăşeni ce înseamnă cu adevărat cultura tradiţională. Joi seara, la sediul ICR a fost programată cea de-a opt-a întîlnire din cadrul proiectului Ultimii Rapsozi, iniţiat de Leşe la ICR şi cu partener media, Jurnalul Naţional. Invitaţii serii au fost şase olteni, coborîţi parcă din gîndurile vesele cu olteni adevăraţi! Cine-a fost cu ei... s-a bucurat, cine nu... să-i pară rău!

O SĂRBĂTOARE AŞEZATĂ. Grigore Leşe, marele artist din Maramureş, şi-a propus joi seara să predea un altfel de lecţie celor prezenţi. A fost şi prima dată cînd "pe scenă" s-au aflat români neaoşi, olteni, după vorbă, după port şi mai ales cîntări. Ion Creţeanu (voce), Mihai Fonea (vioară), Marian Ilie (contrabas), Maria Ilie, (voce), Vasile Nica (cobză) şi Adrian Lăpădătescu (acordeon) au adus spiritul oltenesc la Bucureşti. Împreună cu Leşe, ei au creat o sărbătoare a bucuriei, a jocului, a cîntecului ce-ţi unge sufletul cu bucurie! Nana Maria, femeie de 71 de ani a pornit sărbătoarea cu un cîntec "aşezat", mai domol, mai lin, mai de purtat gîndurile spre linişte şi pace şi parcă spre o pregătire sufletească către o mare bucurie! Apoi, din ce în ce mai ritmat! Mai animat! Mai de joc! Mai de viaţă! Mai de stare şi nestare! Oltenii ăştia chiar ştiu ce-i aia cîntare. Tinzi să-i dai dreptate lui Leşe cînd spune că ei sînt adevăraţii profesionişti ai muzicii tradiţionale, nu ce vezi pe la televizor, pe la tot felul de emisiuni şi alte bucurii dintr-acestea! Să le ceri atestatul...  nu are nici un sens. Nu-i hîrtie care să le certifice valoarea, profesionalismul... E vorba de instituţia vetrei satului, e vorba de petrecăreţii ce le-au zis de "Doamne ajută". E vorba de tine cînd îi asculţi! Dacă nu ţi-or plăcea... să se întîmple ce oi vrea! Dar şi dacă ţi-or plăcea... să-i omeneşti şi să-i cinsteşti! C’aşa merită puii ăştia de olteni!

FIECARE, DUPĂ DOR. Minutele se scurg, veselia creşte! Aplombul lui Leşe la fel. Muzicanţii parcă n-au răbdare să stea de vorbă, e păcat de ei să nu cînte, să nu-i încînte pe cei prezenţi! Parcă-ţi sar picioarele la joc! Şi-ţi vine să chiui! Şi-ţi vine să strigi, să te bucuri de aşa oaspeţi ce-a primit oraşul! Nu e unul dintre cei şase care să nu ştie să cînte, să spună din gură! Măcar o doină, o horă, un cîntec de dor şi jale! Ion Creţeanu vine în faţa spectatorilor cu un cîntec de cătănie, de pe la războaie. De unde ştie să cînte... că doar e inginer! Dar de cum începe să blesteme trenul de-i duce pe românaşi pe fronturile lumii... simţi parcă cum tot năduful oltenilor s-a strîns în glasul lui! Atîta patimă, atîta jale, te mişcă pînă în străfundurile fiinţei! Apoi tace, te lasă să te linişteşti cîntîndu-ţi despre codru. Acum, că te-ai mai curăţat la suflet... meriţi şi nişte hori, aşa ca la Greceşti, "să iasă untul din tine", după cum zic muzicanţii. Fii sigur că dacă ai juca după ce-ţi cîntă ei, ar ieşi şi unt... şi margarină din tine! Şi mai zic, şi mai zic... şi aproape două ore nici nu ştii cînd s-au scurs. La sfîrşit, Nana Maria zice iar "o aşezată"... şi o nouă întîlnire magică se încheie, cu Ultimii Rapsozi, ICR, Grigore Leşe şi Jurnalul Naţional.


Un proiect pentru oameni

Ultimii rapsozi, program lunar al ICR, iniţiat de Grigore Leşe, oferă publicului citadin posibilitatea de a se familiariza cu folclorul autentic – atît cel tradiţional românesc, cît şi cel al minorităţilor din România. Un deziderat urmărit prin acest program este conştientizarea faptului că arta tradiţională, reprezentînd o valoare identitară fundamentală, formează un patrimoniu imaterial care trebuie respectat şi păstrat. Jurnalul Naţional a ales să fie partener media al acestui proiect, să suţină ideea valoroasă a lui Grigore Leşe.

De asemenea, ziarul nostru a ales să editeze o serie de CD-uri dedicată recitalurilor excepţionale din cadrul proiectului Ultimii Rapsozi. Puteţi găsi deja în magazine un prim CD, dedicat lui Zaim Petru, ţigan turc din Cîmpulung Moldovenesc primul invitat al lui Grigore Leşe în cadrul acestui proiect excepţional.

×
Subiecte în articol: eveniment grigore lese Grigore Lese