x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special La Radio3 Net, Moţu Pittiş şi prietenii

La Radio3 Net, Moţu Pittiş şi prietenii

de Silvana Chiujdea    |    07 Oct 2007   •   00:00
La Radio3 Net, Moţu  Pittiş şi prietenii
Sursa foto: CHRISTIAN SILVA/

Joi, 4 octombrie, Florian Pittiş ar fi implinit 64 de ani. A fost o zi frumoasă, cum era de obicei de ziua lui Moţu. Un lucru e sigur: de ziua lui, Moţu Pittiş a reuşit să ne adune, ca intodeauna, in modul cel mai natural cu putinţă.

Eveniment - Ziua Florian Pittiş


Joi, 4 octombrie, Florian Pittiş ar fi implinit 64 de ani. A fost o zi frumoasă, cum era de obicei de ziua lui Moţu. Un lucru e sigur: de ziua lui, Moţu Pittiş a reuşit să ne adune, ca intodeauna, in modul cel mai natural cu putinţă.

Prieteni, colaboratori sau colegi i-am spus "La mulţi ani, Moţu!" şi am petrecut pănă tărziu in noapte. Pentru că evenimentul trebuia să poarte un nume, i s-a spus "Moţu şi prietenii", insă cu toţii am venit la ziua lui Moţu. Am făcut asta ca şi in ceilalţi ani. Moţu n-a plecat, e prezent, dar a ales o altă variantă de a fi cu noi. Prezenţa fizică ne lipseşte, aşa că o vreme o să rămănem la formula Irinei Iana Baltă: "Moţu nu mai vine la birou". Respect şi incredere, admiraţie şi dragoste, asta ne-a dăruit Florian Pittiş. A fost un reper şi este un model.

Ne-a fost dor de Moţu poate mai mult, dar am avut şi marea bucurie de a ne aduna cu oameni deosebiţi la un pahar de vorbă. Şi pentru că, de ziua lui, Moţu ne-a unit, despre Moţu am vorbit. S-a răs, şi timid şi cu poftă, s-a căntat, ne-am entuziasmat, ne-am emoţionat şi chiar ne-am revoltat. De un singur lucru ne-am ferit, de patetisme... La glume, haz şi poante insă, n-am pus deloc limită, le-am gustat pe toate cu aceeaşi curată disponibilitate.

DIMINEAŢA. Nicu Alifantis a deschis primul uşa Radio3 Net "Florian Pittiş". A venit cu ochii incă grei de somn, dar pus pe poveşti. Au urmat Paul Grigoriu, Dan Puican, Daniela Nane şi au adus intămplări, amintiri, zămbete complice... Apoi a venit Marilena Bara, care cu atăta poftă-n glas, a spus că se ascunde de noi in lift să infulece şorici, incăt mulţi au fost cei care au simţit cum papilele gustative şi-au reclamat dreptul. Marcel Iureş ne-a făcut poftă de viaţă, de teatru şi de răs, aşa că am răs impreună cu el. Mircea Vintilă, cu toate că a anunţat că va spune "La mulţi ani!" la telefon, a făcut ce a făcut, şi-a dat programul incărcat peste cap, şi-a luat chitara şi a venit in studio. A căntat tot ce au cerut chat-eraşii şi a făcut asta cu deschiderea şi dragostea ce-l caracterizează. Mai mult de două ceasuri a acompaniat fragmentele de viaţă pe care le-au impărtăşit Mircea Bodolan, Titus Andrei, Cristi Minculescu sau gingaşa doamnă Mariana Mihuţ.

DOR. Pănă la Concetul IRIS 30 de ani - "Cei ce vor fi" era mai puţin de o zi, dar inainte de repetiţie Cristi Minculescu a venit in studioul Radio3 Net "Florian Pittiş" să vorbească despre Moţu. Lacrimile i-au jucat in ochii lui mari şi calzi, iar sclipirile amintirilor nepreţuite ii tot fulgerau retina. Zămbetul umbla chinuit de dor, căutarea se agăţase in priviri. "Inţelegi?", ar fi spus Moţu. "Nu, incă nu..., nu pot accepta", ar fi răspuns Cristi. Am uitat de cuvintele protocolare, am inregistrat doar motivul care ne-a adus impreună. Emoţia reţinută, cascada amintirilor, surăsul cald şi modul in care Florian Pittiş işi surprindea plăcut prietenii, au fost picături de timp magic ce probabil ne-au unit. Mariana Mihuţ, aşa cum Moţu povestea, ne-a fermecat şi a purtat emoţia de un roşu delicat imprimată in textura decolteului. Virgil Ianţu nu putea lipsi de la o astfel de intălnire, şi n-a lipsit. Aşa cum de altfel n-au făcut-o nici Mihai Constantin, Oana Pellea, George Ivaşcu sau Vasile Şeicaru.

SIMPATIE. Pentru Emilia Popescu, utilizatorii Radio3 Net au ţinut ca "porţia" de simpatie să fie suplimentată. Alexandru Andrieş, coincidenţă sau nu, şi-a "disputat" spaţiul de emisie cu Marius Tucă. Ovidiu Lipan Ţăndarică a ţinut "ritmul" amintirilor, Nicu Covaci a completat cu "bass", iar "culoare" a adăugat Ioan Gyuri Pascu. Lucrurile s-au precipitat atunci cănd Maria Gheorghiu ar fi intărziat la propria ei emisiune, dacă s-ar fi intins la vorbă, aşa cum şi-ar fi dorit. Exemplul ideal de răbdare poate fi numit Cristian Costache, directorul de imagine de la Rapid. Cănd se difuza pe www.radio3net.ro "Imnul Rapidului", jucătorii erau deja la stadion.

Pe Florin Chilian răbdarea nu il caracterizează, dar pasiunea da. La repetiţii, a identificat un loc mai ferit şi, acompaniat de probele de sunet, a fost la fel de direct şi fără falset in dialog.

STARE. AG. Weinberger a adus cu el o anume stare de bine, pe care n-a explicat-o, insă nici n-a păstrat-o numai pentru sine. In discursul său, Adrian Păunescu a fost senator şi poet. Ştefan Bănică Jr s-a destins la "Ziua Florian Pittiş". "Vino aici" i s-a spus Zoiei Alecu, ea a răspuns invitaţiei la telefon, i-a plăcut şi-o să mai treacă. Cea care "a pus scaunele pe masă" la final de petrecere a fost Anca Florea. Ce a spus? Dacă n-aţi apucat să auziţi şi să vedeţi, mai există o şansă. Echipa Radio3 Net a inregistat video/audio, toate vor fi pe www.radio3net.ro. O "clipă" in ceasuri măsurate, momente minunate de vorbă cu prietenii lui Moţu.

silvana.chiujdea@jurnalul.ro

"Moţu, Domn’ Profesor, le ştia pe toate. Lui ii făcea plăcere să ne spună, pentru că şi noi eram nişte elevi conştiincioşi. De aceea relaţia noastră era extrem de caldă şi de apropiată. In momentul in care ai trăit şi ai fost in umbra unei mari personalităţi cum a fost Moţu Pittiş, nu se poate să pui semnul egal cu alte trăiri."

Ducu Berţi

"Am invăţat intr-o zi acest lucru important de la el. Era acum vreo 5 ani. A zis «ca să te insulte trebuie să fii şi tu acolo să te laşi. Dacă ăsta mă insultă, Ciulei ce-ţi mai face?» Trebuie să fi de-acord să fii insultat şi să conteze. Aşa, faţă in faţă, nu-l ştiu decăt de 17 ani, mi se par puţini..."

Anca Florea

"Moştenirea lui, lăsată, este imensă şi din păcate a trebuit să se ducă atăt de devreme ca să putem să ne dăm seama de valoarea ei. Moţu m-a descoperit practic in momentul in care am lucrat impreună, erau multe lucruri pe care le aveam in comun. Am plecat foarte imbogăţit după colaborarea cu el."

Ştefan Bănică Jr

×