x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special La Staples Center a început nebunia

La Staples Center a început nebunia

de Mihaela Biliovschi    |    06 Iul 2009   •   00:00
La Staples Center a început nebunia
Sursa foto: Mihaela Biliovschi /

Corespondenţă din Los Angeles. Fanii lui Michael Jackson se pregătesc pentru ziua cea mai grea, aceea a omagierii celui pe care l-au adorat şi-l vor adora toată viaţa. Ceremonia va avea loc în cursul dimineţii de marţi, cu începere de la ora 10:00 locală (20:00, ora României) la Staples Center din Los Angeles, dar la ea nu vor avea acces direct decât circa 11.000 de fani.



5023-96149-501795882micutcopy.jpgCel puţin 1,6 milioane de admiratori ai regelului muzicii pop s-au înscris pe site-ul Internet special creat pentru a putea participa la tragerea la sorţi pentru obţinerea tichetului de intrare. Unsprezece mii de persoane vor putea asista la ceremonia propriu-zisă de la Staples Center, iar alte 6.500 vor fi invitate să urmărească retransmiterea ceremoniei pe un ecran gigantic, într-o sală din vecinătate, la Nokia Theater. Alţii se vor mulţumi cu micile ecrane, organizatorii precizând că semnalul video de la ceremonie va fi pus la dispoziţia televiziunilor din Statele Unite ale Americii şi din restul lumii gratuit.

CU BRAŢARA SPECIALA. Pentru a se evita vânzarea biletelor la negru, organizatorii au precizat că le vor pune o brăţară specială câştigătorilor tragerii la sorţi, când aceştia vor veni să-şi revendice biletele de participare la ceremonie. La intrarea în Staples Center aceştia vor trebui să prezinte atât biletul, cât şi brăţara.

La Staples Center în dowtown LA pregătirile erau în toi duminică. Turişti şi fani Michael Jackson au început să vină de peste tot din lume. La fel şi reprezentanţii mass-media. Au campat pe marginea trotuarelor, în parcările din jur cu vedere la Staples Center, în fiecare colţ. E clar că aici va avea loc un mini-pelerinaj cu tot ceea ce implică organizarea unui eveniment atât de important. Atmosfera e incredibilă.

PELERINAJ. Când aflasem de organizarea memorialului Michael Jackson la Staples Center m-am gîndit că va fi un lucru pur comercial - ceea ce nu e departe de adevăr. Însă când am ajuns acolo şi-am simţit energia celor din jur, fie celebrând viaţa, fie nostalgici, fie turişti ori, pur şi simplu, profitând de importanţa istorică a evenimentului am realizat că organizatorii nu vor face decât să organizeze partea de logistică. Pentru că omagiul adevărat va fi adus de către fani. Nu am nici o îndoială că evenimentul va fi extraordinar, deşi grijile privind siguranţa sunt la fel de mari.

TRICOURILE SE VÂND MAI BINE DECAT DROGURILE. E o grozăvie. Aproape toată lumea poartă "tricouri Michael Jackson". Negustorii se află aici cu valizele pline de cărţi poştale, afişe, tricouri şi alte lucruri mărunte ce pot atrage ochiul turistului. Am cumpărat şi eu câteva, dintr-o parcare adăpostită. Am observat  şi câţiva "dealeri" de droguri în zonă însă banii curg mai repede în buzunarele băiatului cu tricouri. Locurile de parcare se dau şi ele ca pâinea caldă: 20 de dolari de maşină. Pare că sunt destule în jurul Los Angelesului, dar socotelile de-acasă nu se potrivesc cu cele de la piaţă, aşa că vom vedea ce se va întâmpla marţi, când zeci de mii de suflete vor lua cu asalt Los Angelesul. Ca să nu mai vorbesc de firmele din jur, unde muncitorii vor trebui să vină la serviciu în mod normal.

ORGANIZAREA ARATĂ BINE, DEOCAMDATĂ. E o nebunie la Staples Center, însă o nebunie bine organizată. Deocamdată. Echipe de poliţişti păzesc fiecare colţ de stradă, maşinile lor sunt parcate strategic, muncitorii care lucrează la scena din faţa Centrului Nokia sunt serioşi şi harnici. Pe arşiţa aceasta, în zi de duminică, muncesc pe rupte pentru a instala toată aparatura electronică necesară organizării evenimentului de marţi. Energia se simte, îţi străbate fiinţa şi în acelaşi timp de gândeşti, fără să vrei, la motivul care ne-a adus aici, pe toţi, împreună. Şi te întristezi, îţi înghiţi lacrimile şi zâmbeşti, la fel cu toată lumea.

RÂND LA SCRIS MESAJE PENTRU MICHAEL. Un panou mare în faţa Centrului Staples are imaginea lui Michael, pe fundal alb. Încă de dimineaţă oamenii s-au aşezat la rând pentru a scrie cuvintele de apreciere şi de adio pentru regele pop. Numărul persoanelor ce creşte din moment la altul îmi aminteşte de cozile la zahăr şi ulei de pe vremea dictatorului. Numai că aici suntem bucuroşi să aşteptăm ore în şir până avem ocazia să-i vorbim, imaginar, să-i spunem ce-a făcut el pentru noi, pentru lume. Să-i mulţumim. "E un lucru simplu, am scris câteva cuvinte. Nu ştiu exact ce aş putea scrie ca să mă simt mai bine, să mă consolez. Cred că durerea va trece cu timpul, acum încerc să mă concentrez mai mult pe ceea ce a lăsat în urmă, îmi amintesc muzica lui, privirea lui, seriozitatea cu care şi-a construit cariera. A fost un om minunat", îmi spune o femeie cu accent spaniol. Fiica ei o ţine de după umeri, sprijinindu-se una pe alta.

MUZEUL GRAMMY - UN PRIM MEMORIAL. La doar câţiva metri distanţă de centrul Staples se află muzeul "Grammy Awards". În mod normal, muzeul nu are ore de funcţionare duminica, însă proprietarii, tot firma AEG, au decis să facă o excepţie zilele acestea. Oamenii intră pe uşile muzeului non-stop. Aici, am realizat mai apoi, aceştia au găsit liniştea necesară, cadrul ideal pentru a celebra viaţa artistului. Fotografierea este strict interzisă în incinta muzeului însă personalul de aici s-a arătat foarte înţelegător cu reprezentanţii mass-media, acordându-ne posibilitatea de a fotografia câteva dintre lucrurile ce au aparţinut artistului. O jachetă de culoare turcoaz decorată cu cristale Swarovski pe care Jackson a purtat-o în 1984 în "Victory Tour", o altă jachetă roşie cu accente de aur pe care a purtat-o la un concert American Music şi un alt model de jachetă de culoare albă, roşie şi albastră  pe care a purtat-o la concertul "United We Stand" organizat după atacul terorist de la 11 septembrie 2001. Alte două mănuşi, ambele de mână dreaptă, sunt expuse în partea de sus a vitrinei iar în mijloc se află un costum complet alb, Hugo Boss, acelaşi pe care Michael Jackson l-a purtat când s-a realizat coperta albumului "Thriller".

VACANŢA TRANSFORMATĂ ÎN PELERINAJ.
Printre fanii lui Michael Jackson s-au aflat la Los Angeles, zilele acestea, turişti care pur şi simplu aveau planificată o excursie în California de Ziua Independenţei, încă dinainte de aflarea morţii lui Michael. "Însă lucrurile s-au schimbat, iar moartea subită a lui Michael ne-a transformat vacanţa într-un pelerinaj, iar copiii noştri au renunţat repede la celelalte atracţii pentru a comemora viaţa lui Michael Jacskon", spune un tătic ce împinge un cărucior în care se află un copil de câteva luni. Mulţi fani prezenţi aici mi-au spus că au profitat de zilele libere din weekendul acesta pentru a veni la Los Angeles. Mulţi dintre ei au plecat de la serviciu fără chiar a spune şefului, lucru destul de periculos într-o economie în care numărul şomerilor este în creştere şi în pericol de a atinge 10%.

Muzeul "Grammy Awards" a fost vizitat de sute de curioşi zilele acestea, un lucru neprevăzut de către manageri. "De fapt pe 24 iunie ne pregăteam, spune Katie Dunham, coordonator pentru relaţii cu publicul, să dăm jos expoziţia Michael Jackson. A doua zi, la aflarea veştii despre moartea lui Michael, am hotărât să menţinem câteva lucruri pentru o perioadă nedeterminată." O decizie inspirată pentru că, la 10 dolari intrarea, muzeul adună mai multe încasări decât a făcut-o în ultimele şapte luni, de când a fost inaugurat.

ŞOCUL A TRECUT, ÎNCEPT AMINTIRILE.
Într-o sală de cinema rulează cele mai importante videoclipuri Michael Jackson. Sala este plină, iar vocea lui Michael răsună. "Cred că oamenii încep să treacă deja peste şocul morţii lui şi încearcă acum să se conecteze cu viaţa artistului, cu muzica lui, cu ceea ce a fost el", mai spune Katie.

Într-o altă sală, mai micuţă, se află vreo douăzeci de scaune unde se pot aşeza vizitatorii. În faţă, două ecrane uriaşe derulează un film cu toate apariţiile Jackson 5 la premiile Grammy. L-am revăzut pe Michael pe când acesta era un pui de om, la premiile Grammy. Cu părul lui creţ şi ochii mari, senini, dansând alături de fraţii săi încercând să ţină pasul. Pe măsură ce înaintează în vârstă şi carieră, arată filmuleţul, Michael şi-a perfecţionat stilul, mişcările de dans, le-a personalizat şi le-a făcut eterne. Totul, obţinut numai prin muncă enormă, determinare şi talent. Fanii din sală, atât tineri, copii, cât şi maturi privesc cu zâmbetul pe buze şi arată cu degetul către prichindelul ce-a uimit lumea de parcă ar vorbi despre propriul lor copil, prieten, frate. Michael Jackson va fi parte din vieţilor lor pentru totdeauna.

FURIA RĂMÂNE, VINOVAŢII TREBUIE SĂ PLĂTEASCĂ.
Puţini au fost cei care au vorbit despre condiţiile în care a murit Michael. Însă cei care au abordat subiectul sunt convinşi de faptul că Michael a murit în urma unui accident "înlesnit" de cei care au pretins a-i fi prieteni. "Medicamentele care i-au fost administrate l-au ucis. Nu încape îndoială. Am văzut această poveste de atâtea ori. Aceleaşi circumstanţe. Totuşi, cei de la DEA parcă bat pasul pe loc, închid ochii la problema generală şi tratează situaţiile în particular," opinează o doamnă în timp ce fruntea i se încreţeşte.

Grupul celor adunaţi la Staples Center creşte, iar spre sfârşitul zilei atmosfera începe să se transforme deja în sărbătoare. O sărbătoare Michael Jackson. Lucrurile vor sta altfel marţi, evenimentul din mijlocul Los Angelesului va fi un prim test ce poate ajuta autorităţile şi familia Jackson în a organiza un eveniment public de servicii funerare pentru Michael în viitorul apropiat. Evenimentul de marţi îl pot compara doar cu celebrarea Anului Nou în New York City, unde spaţiul este la fel de restrâns, iar mulţimea e internaţională.

EVENIMENT DE ANVERGURA MONDIALA. Poliţia din Los Angeles (LAPD), care se teme că se vor crea busculade marţi, le-a cerut insistent fanilor fără bilet de intrare să nu se deplaseze degeaba la Staples Center. LAPD anticipează un eveniment de anvergură mondială, pe care-l compară cu funeraliile lui Elvis Presley, care au adunat 75.000 de persoane, sau funeraliile prinţesei Diana, care au atras 250.000 de oameni. Duminică, producătorul ceremoniei a declarat pentru New York Daily News că omagiul nu va fi "un show televizat" şi va fi unul "discret". "Este o adevărată ceremonie de aducere-aminte, fără tam-tam", a precizat acesta.

Primăria oraşului Los Angeles a anunţat luni că Michael Jackson va fi înmormântat în cimitirul Forest Lawn din oraş la ora locală 08:00 (18:00, ora României), înaintea ceremoniilor funerare de la Staples Center. Adjunctul primarului Los Angeles-ului Antonio Villaraigosa, Jan Perry, a declarat pentru NBC4 că înhumarea va avea loc cu două ore înaintea ceremoniei publice în memoria regelui muzicii pop. Potrivit unor surse apropiate clanului Jackson, înmormântarea cântăreţului se va desfăşura în discreţie, fiind un moment rezervat doar membrilor familiei şi câtorva apropiaţi ai acesteia. Iniţial, familia lui Michael a dorit, potrivit presei locale, să organizeze ceremoniile funerare la Neverland, ranch-ul californian al lui Michael Jackson, dar în cele din urmă a renunţat, date fiind reglementările în plan local. În privinţa programului ceremoniilor publice nu s-au făcut nici un fel de precizări, dar potrivit mai multor surse din presă, la acestea ar putea lua parte Aretha Franklin, Stevie Wonder, Jennifer Hudson, Alicia Keys, Mariah Carey, Justin Timberlake, Lionel Richie şi Diana Ross. 

De fiecare dată când privesc copilul Michael din formaţia Jackson 5, la debutul acestora, îmi vine în minte imaginea de acum câteva zile, a lui Michael pe targă, acoperit în pânză albă, transportat din elicopter în ambulanţă. Şi cât de nedrept este faptul că lumea l-a pierdut în circumstanţe atât de dubioase!

×