x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special La vot de 1 iunie

La vot de 1 iunie

30 Mai 2008   •   00:00
La vot de 1 iunie

ALEGERI ● 18.313.440 de cetăţeni îşi aleg duminică reprezentanţii locali
362.393 de candidaţi se vor bate duminică pentru a ocupa unul dintre cele 44.917 posturi de primari, preşedinţi de consilii judeţene, consilieri judeţeni şi consilieri locali. În premieră, la aceste alegeri preoţii au intrat în cursă, şefii consiliilor judeţene vor fi aleşi uninominal, iar cetăţenii UE rezidenţi au drept de a alege şi de a candida.



ALEGERI ● 18.313.440 de cetăţeni îşi aleg duminică reprezentanţii locali
362.393 de candidaţi se vor bate duminică pentru a ocupa unul dintre cele 44.917 posturi de primari, preşedinţi de consilii judeţene, consilieri judeţeni şi consilieri locali. În premieră, la aceste alegeri preoţii au intrat în cursă, şefii consiliilor judeţene vor fi aleşi uninominal, iar cetăţenii UE rezidenţi au drept de a alege şi de a candida.

Goana candidaţilor după voturi s-a încheiat. Campania pentru alegerile locale a luat sfîrşit azi-noapte, la ora 24:00, pentru audiovizual, fluierul final fiind tras, potrivit legii, mîine dimineaţă, la ora 7:00. 18.313.440 de cetăţeni cu drept de vot sînt aşteptaţi duminică, 1 iunie, la urne să-şi aleagă primarii, consilierii locali şi judeţeni. În premieră, preşedinţii consiliilor judeţene vor fi aleşi prin vot uninominal. La nivel naţional peste 19.000 de candidaţi se vor bate pentru 3.184 de fotolii de primari, peste 18.800 pentru cele 1.393 de posturi de consilieri judeţeni, 456 pentru cele 41 de funcţii de preşedinţi de consilii judeţene (CJ) şi 324.000 pentru cele aproximativ 40.299 de consilieri locali. Potrivit Biroului Electoral Central (BEC), în fiecare judeţ vor fi aleşi în jur de 30-36 de consilieri, plus preşedintele de CJ. În Capitală, CGMB va fi format din 55 de consilieri.

CUM PROCEDĂM. La urne vom putea merge între orele 7:00 şi 21:00 cu orice act care ne atestă identitatea, respectiv buletinul, cartea de identitate, paşaportul, permisul de şedere provizoriu. Birourile pentru eliberarea documentelor vor fi deschise în toată ţara atît sîmbătă, cît şi duminică. Vor putea vota inclusiv cei care vor împlini 18 ani în ziua alegerilor. În cele 42 de circumscripţii electorale au fost organizate 17.298 de secţii de votare, numai în Bucureşti fiind 1.181. Buna desfăşurare a alegerilor va fi asigurată de 47.000 de poliţişti şi jandarmi. Potrivit Legii 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, nu vor putea alege debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie şi persoanele lipsite de drepturile electorale pe durata stabilită prin hotărîre judecătorească definitivă. Pentru alegerile de mîine au fost tipărite 80.655.504 de buletine de vot. Fiecare alegător din ţară va primi patru buletine – pentru primari, consiliul local, preşedintele consiliului judeţean şi pentru membrii consiliului judeţean. Bucureştenii vor primi şi ei tot cîte patru buletine pentru a alege primarul general, primarul de sector, consiliul local şi CGMB. Consiliile locale şi judeţene vor fi alese pe circumscripţii electorale, pe bază de listă, în timp ce primarii comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti şi primarul general al  Bucureştiului, precum şi preşedinţii consiliilor judeţene vor fi aleşi uninominal. Alegătorii vor vota separat, în cabine închise, aplicînd ştampila cu menţiunea "votat" în patrulaterul care cuprinde lista de candidaţi sau numele candidatului pe care îl votează. Accesul acestora cu telefoane mobile sau aparate audio-video în cabine a fost interzis de BEC. Cetăţenii UE cu drept de vot care au domiciliul sau reşedinţa în România vor fi şi ei înscrişi în listele electorale complementare. Alegătorii vor putea vota numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea şi unde sînt înscrişi în copia de pe listele electorale permanente, în copia de pe listele electorale complementare sau în lista suplimentară întocmită de primar.

În listele suplimentare vor fi înscrise persoanele care în ziua votării constată că nu figurează pe listele permanente şi demonstrează cu documentele de identitate că domiciliază pe raza secţiei de votare respective. În unele oraşe, alegătorii care vor merge la 1 iunie la vot vor avea surpriza să constate că secţiile de votare la care au fost arondaţi au fost amenajate în locuri mai puţin obişnuite, cum ar fi sedii de spitale , şcoli de şoferi, pieţe agroalimentare, gări. Nu au fost uitate nici fostele sedii de CAP, patinoarele, cinematografele, bazinele de înot, magazinele săteşti, casele parohiale. Potrivit legii, prezenţa oricărei persoane în cabinele de vot, în afara celei care votează, este interzisă. Excepţie fac doar alegătorii care din motive temeinice, constatate de preşedintele secţiei de votare, nu pot să voteze singuri. Pentru alegerile de duminică Pro Democraţia a acreditat 1.700 de observatori, iar pentru cetăţeni Asociaţia a pus la dispoziţie o linie telefonică gratuită Telverde cu numărul 0800 070 100 la care vor putea reclama eventualele nereguli.

REZULTATE. După încheierea votării, preşedintele secţiei de votare trebuie să anuleze buletinele de vot neîntrebuinţate, şi să verifice integritatea sigiliilor înainte de a deschide urnele. Va fi declarat primar candidatul care a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate. Dacă nici unul dintre candidaţi nu a obţinut majoritatea voturilor valabil exprimate se organizează un al doilea tur de scrutin, pe 15 iunie. În al doilea tur este declarat cîştigător candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate. În cazul preşedinţilor de consilii judeţene este declarat învingător din primul tur candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate.

Contravenţii şi infracţiuni

Înscrierea cu bună ştiinţă a unui alegător în mai multe liste electorale sau înscrierea în liste a unor persoane se pedepseşte cu amendă de la 1.100 lei la 1.500 lei. Înscrierea în copia de pe lista electorală permanentă a unor persoane care nu sînt înscrise în lista electorală permanentă constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la cinci ani. De asemenea, continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale se sancţionează cu amendă cuprinsă între 700 de lei şi 1.000 de lei. Promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat, precum şi primirea acestora de către alegători se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la cinci ani. Aceeaşi pedeapsă va fi aplicată şi persoanei care votează fără drept de vot, precum şi celei care votează de mai multe ori în aceeaşi zi. Consumarea de băuturi alcoolice pe o rază de 500 metri în jurul secţiilor de votare va fi interzisă.

Timp frumos

Meteorologii anunţă o vreme frumoasă şi normală din punct de vedere termic pentru duminică, ziua alegerilor locale. În Capitală, cerul va fi variabil, iar maxima termică va atinge valoarea de 26 de grade Celsius. Şi în celelalte regiuni ale ţării vremea va fi caldă şi frumoasă, cu maxime cuprinse între 25 şi 28 de grade Celsius. Astfel, în Maramureş, Dobrogea şi Moldova, cerul va fi variabil, iar în Crişana, Transilvania, Banat, Oltenia şi Muntenia, cerul va fi mai mult acoperit şi izolat vor fi averse de ploaie şi oraje. (A.A.)

×
Subiecte în articol: special electorale votare judetene