x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Latul se strangea si din afara Romaniei

Latul se strangea si din afara Romaniei

15 Apr 2004   •   00:00

In zilele de 19 si 20 decembrie, Ministerul de Externe, Departamentul Securitatii Statului si Ministerul Apara rii erau asaltate de mesaje codificate, venite din partea atasatilor militari, a ambasadorilor si a spionilor romani din tarile invecinate.

De la Budapesta, Belgrad, Sofia, Varsovia sau Moscova soseau mesaje ingrijoratoare. Depesele sosite pe adresa Directiei de Informatii a Armatei o spuneau pe sleau: „Forte externe pregatesc o agresiune impotriva regimului de la Bucuresti. Luati masuri!". A luat cineva vreo masura? Doar Ceausescu si-a racit degeaba gura, tinand-o sus si tare cu „agenturili straine". Rapoartele diplomatice dadeau, de asemenea, semnale certe ca se cauta izolarea Romaniei pe plan extern si se intetesc miscarile de protest la adresa regimului Ceausescu in tarile invecinate.

Chiar in ziua de 20 decembrie, Partidul Comunist iugoslav a rupt orice legatura cu PCR. Aceste informatii au ajuns cu siguranta la varfurile structurilor de siguranta nationala. Nimeni n-a miscat un deget, toti preferand parca sa se eschiveze si sa-l lase pe Ceausescu sa faca dupa cum l-o taia capul.

Valentin Zaschievici


Marele Stat Major
Directia Informatii

Telegrama

AAAAA Belgrad Nr. DJ-0761 18.12.1989/10.10 Fulger

Tovarase Marinescu,
Urmare la cele raportate cu nr. DJ-0736 si 0737 din 29 noiembrie a.c. si DJ-0753 din 8 decembrie a.c., precum si in contextul recentelor evenimente de la Timisoara, sambata am avut o convorbire cu general-colonel (rez.) Georgie Iovicici, fost presedinte al Comitetului Organizatiei UCI din armata iugoslava.

Acesta a spus ca recent s-a inapoiat din Ungaria, unde s-a aflat intr-o vizita si a constatat ca in aceasta tara exista o atitudine foarte ostila si dusmanoasa fata de tara noastra.

A mai spus ca din convorbirile avute cu mai multi generali si ofiteri unguri, a retinut ca conducerea ungara, „a organizat un complot international" impotriva tarii noastre, care actioneaza sa-l puna in functiune.

Scenariul, in principal, va fi declansat prin demonstratii antisocialiste-nationaliste de masa ale populatiei de origine maghiara din Transilvania (indeosebi provocate de intelectualitatea si studentii maghiari si biserica catolica), la care sa fie atrase si alte minoritati de la noi, chiar si populatia romana.

Acesta a mai spus, repetand de mai multe ori, sa acordam o maxima atentie si sa fie intreprinse actiuni corespunzatoare.

Despre acest „complot international" impotriva tarii noastre, mi-a spus si general-locotenent Dragisa Drlievici, loctiitorul sefului Statului Major General al Fortelor Armate ale Iugoslaviei si general-locotenent Aleksandar Spirkovski, comandantul Regiunii 1 Militare Belgrad.

Cei mentionati mi-au spus sa trecem imediat la intreprinderea unor actiuni politico-diplomatice pe plan international pentru a contraataca acest complot, concomitent cu luarea de masuri ferme pe plan intern.

Raportez, convorbirile de mai sus le-am avut la Karageorgevo, unde am participat cu acestia la o partida de vanatoare.

Presa iugoslava de astazi a informat despre recentele evenimente de la Timisoara.

Jianu
Col.: Georgie Iovicici, Dragisa Drlievici, Aleksandar Spirkovski 1-A. Karageorgevo 2597

(Arhivele Militare Romane, Fond „Decembrie 1989")


Marele Stat Major
Directia Informatii
Nr. S/D. I/4108
din 18 12 1988

Informare

Atasatul militar roman la Belgrad raporteaza ca pe timpul desfasurarii ultimelor evenimente din R.S. Cehoslovacia au actionat intens serviciile de informatii straine si ambasadele tarilor occidentale astfel:

  • personalul ambasadelor tarilor occidentale si alti emisari straini au participat direct la aceste evenimente prin legaturi si contacte, precum si prin indrumari date concret conducatorilor fortelor antisocialiste;

  • unele materiale de propaganda ca lozinci, pamflete au fost tiparite de catre ambasadele occidentale, printre care si de catre cea a SUA, fiind difuzate populatiei;

  • in plus, ambasada SUA de la Praga a tiparit un chestionar pentru sondarea si cunoasterea opiniei publice cehoslovace;

  • in mod nepermis, acoperit si chiar deschis, persoane din ambasadele tarilor occidentale au avut contacte cu conducatorii fortelor antisocialiste;

  • pe baza unui plan, atasatii militari ai tarilor occidentale, zi si noapte, s-au aflat in jurul obiectivelor si unitatilor militare, precum si in aproprierea organelor si unitatilor de militie si de securitate de pe teritoriu, urmarind activitatile desfasurate de aceste forte si informand conducatorii fortelor antisocialiste.
    (Arhivele Militare Romane, Fond „Decembrie 1989")

    NOTA

    Ambasadei Romaniei la Belgrad
    catre Ministrul Afacerilor Externe
    20 decembrie 1989, ora 16:40

    Tovarasului Ion Stoian, membru supleant al Comitetului Politic Executiv al CC al PCR, ministrul Afacerilor Externe

    Radio Belgrad a anuntat in cadrul emisiunii de stiri de la ora 16:00, ca prezidiul CC al UCI a hotarat sa intrerupa orice relatii cu Partidul Comunist Roman si sa retraga invitatia de participare a unei delegatii romane la lucrarile celui de-al XIV-lea Congres extraordinar al UCI.

    Prezidiul CC al UCI „a exprimat profunda ingrijorare fata de situatia aparuta in Romania si a condamnat represaliile sangeroase".

    Tot astazi s-a anuntat ca prezidiul USPMI a condamnat „folosirea brutala a fortei impotriva propriului popor" si a cerut conducerii FDUS sa actioneze pentru oprirea varsarilor de sange.

    DUMITRU POPA
    AMAE, Belgrad/1989, vol. 5, f. 177.


    INFORMAREA

    Ambasadei Romaniei la Varsovia
    catre Ministerul Afacerilor Externe
    20 decembrie 1989 ora 23:10

    Tovarasului ministru Ion Stoian,
    Tovarasului ministru secretar de stat Aurel Duma,

    Va informam ca, in dupa-amiaza zilei de 20.12.1989, incepand cu ora 15:15, in fata ambasadei a avut loc o manifestatie antiromaneasca, la care au participat peste 300 de persoane reprezentand organizatii si grupari radicale si extremiste (Confederatia Poloniei independente - KPN, Federatia anarhista, Partidul Socialist Polonez, Partidul Socialist Polonez-Revolutia Democratica, Partidul independent al Verzilor, NZS - Asociatia independenta a studentilor) precum si reprezentanti ai conducerii „Solidaritatii".

    Au fost prezenti fotoreporteri polonezi si straini, precum si echipe de filmare. S-a observat prezenta in zona a unor autoturisme apartinand diplomatilor ambasadei SUA la Varsovia. Demonstrantii au blocat poarta ambasadei si au desfasurat pancarte cu inscrisuri deosebit de ostile la adresa tarii noastre. In timpul manifestatiei au scandat lozinci cu profund caracter denigrator, anticomunist. Multe din ele s-au referit la asa-zisele evenimente de la Timisoara.

    Au aprins lumanari (de ordinul sutelor) pe gardul ambasadei, iar in fata portii au facut o cruce din lumanari. Manifestantii s-au dedat la acte huliganice, spargand geamuri ale ambasadei, aruncand cu vopsele pe zidurile cladirii (astfel, au fost aduse pagube importante oficiului, fatada fiind greu de reparat), au dat foc la instalatia electrica de la intrare (interfonul si soneria).

    De asemenea, au aruncat afise si manifeste in curtea ambasadei, precum si cu pietre, sticle, calimari cu tus, alte obiecte. Unul dintre manifestanti a sarit gardul ambasadei, fiind surprins in momentul in care arunca cu pietre in geamurile cladirii noastre. S-au citit o serie de declaratii in fata ambasadei, in principal cerandu-se guvernului sa intrerupa relatiile economice cu tara noastra.

    Televiziunea polona a transmis imagini de la aceasta manifestatie, comentand pe larg desfasurarea si mentionand faptul ca au fost sparte geamuri la ambasada.

    Avand informatii despre aceasta manifestatie, am intervenit din timp la MAE si MI, pentru a lua masurile necesare pentru asigurarea securitatii ambasadei. Desi au fost trimise cateva echipe de militie, acestea nu au intervenit.

    Mentionez ca manifestatia a fost deosebit de agresiva, punand in pericol securitatea ambasadei si a lucratorilor ei. Am luat din timp masuri de securitate, mobilizand atat personalul ambasadei, cat si de la grupele service. Practic, suntem in stare permanenta de alarma. In cursul zilei de maine voi cere audienta la C. Kiszczak, vice-prim ministru si ministru de Interne, precum si la MAE, pentru a protesta ferm in legatura cu manifestatia si actele huliganice ce au avut loc. Voi cere cu insistenta asigurarea securitatii ambasadei, deoarece in aceste conditii nu ne putem desfasura activitatea, fiind blocati permanent in ambasada si primind tot felul de amenintari si injurii la telefon. Lozincile si lumanarile sunt pazite in continuare, si la aceasta ora, de un pichet permanent de demonstranti.

    Detin informatii certe ca asemenea actiuni vor continua si in cursul zilelor de 21 si 22 decembrie.

    Consideram ca ar fi necesar sa fie chemat si insarcinatul cu afaceri A.I. al R. P. Polone la Bucuresti pentru a i se prezenta cele intamplate la Varsovia.

    ION TESU
    (AMAE, Varsovia/1989, vol. 4, f. 100-101)
    N.N. rezolutia existenta scrisa de mana: tov. Oancea, protest energic, asig. conditii; suportarea pagubelor, sa ia masuri de asig. cond. de lucru normale pt. Oficiu


    Securitatea si-a incalcat indatoririle fata de Ceausescu

    Dupa cum am vazut din marturiile prezentate in paginile ziarului nostru, in dimineata zilei de 21, Securitatea a dat dovada cel putin de neglijenta, daca nu chiar de tradare fata de Comandantul Suprem.

    Valentin Zaschievici A fost vizibil pentru toata lumea ca Securitatea a lasat garda jos. Ce atributii aveau cadrele de la Secu’ ne arata actualul director al SRI, Radu Timofte, in recent aparuta carte „Lungul drum al serviciilor secrete catre democratie". In capitolul dedicat Securitatii, Timofte prezinta un document strict secret la acea vreme: „Obiectivele activitatii DSS in anul 1989".

    Din cele 17 obiective generale, publicam pe primele doua. Primul priveste „Intarirea capacitatii de cunoastere, previziune si actiune in vederea prevenirii si contracararii ferme a oricaror fapte de natura sa aduca atingere securitatii statului, integritatii, independentei si suveranitatii nationale" iar cel de-al doilea, „Asigurarea securitatii Comandantului Suprem si executarea ireprosabila a tututor misiunilor de importanta exceptionala".

    Oricine isi poate da seama, studiind fie si superficial cursul evenimentelor, cu cata convingere si-au respectat „baietii de la Secu" indatoririle de serviciu:

    Program de masuri al Departamentului Securitatii Statului pe anul 1989 (extrase)

    In conformitate cu hotararile Congresului al XIII-lea si Conferintei Nationale ale partidului si pe baza tezelor, ideilor si orientarilor din magistrala expunere la sedinta comuna a Plenarei CC al PCR, a organismelor democratice si a organizatiilor de masa si obstesti din 28-30 noiembrie 1988, intregul aparat de Securitate va actiona cu consecventa pentru executarea ireprosabila a ordinelor si indicatiilor Comandantului Suprem al Fortelor Armate, tovarasul NICOLAE CEAUSESCU, in vederea cresterii calitatii si sporirii eficientei activitatii de aparare a securitatii statului, a cuceririlor revolutionare ale poporului, a independentei, integritatii si suveranitatii patriei.

    Obiective

    I. Intarirea capacitatii de cunoastere, previziune si actiune in vederea prevenirii si contracararii ferme a oricaror fapte de natura sa aduca atingere securitatii statului, integritatii, independentei si suveranitatii nationale.

    Consiliul de Conducere si Biroul Executiv ale Departamentului Securitatii Statului, comenzile unitatilor centrale si teritoriale, cu sprijinul Consiliului Politic, al organelor si organizatiilor de partid, vor actiona permanent, cu inalta raspundere si fermitate, pentru indeplinirea intocmai a misiunilor rezultate din hotararile de partid si legile tarii, din ordinele, orientarile si indicatiile Comandantului Suprem.

    Intreaga activitate de securitate se va desfasura in stricta conformitate cu Hotararea Comitetului Politic Executiv al CC al PCR privind intarirea controlului si indrumarii de catre partid a muncii organelor de Securitate, cu asigurarea infaptuirii neabatute a conceptului de prevenire fundamentat de Comandantul Suprem si a legalitatii socialiste.

    2. Consiliul de Conducere, sefii unitatilor centrale si ai Securitatilor judetene vor actiona pentru dezvoltarea continua a activitatii de culegere de informatii din clandestinitatea elementelor dusmanoase, urmarindu-se cunoasterea, previzionarea si contracararea intentiilor ostile si a planurilor serviciilor de spionaj, ale organizatiilor reactionare, nationalist iredentiste, fasciste si extremist teroriste din strainatate, precum si ale persoanelor din interior care, prin activitatea lor, pot aduce atingere securitatii statului

    ll. Asigurarea securitatii Comandantului Suprem si executarea ireprosabila a tututor misiunilor de importanta exceptionala.

  • ×