x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Leaganul pionierilor

Leaganul pionierilor

01 Sep 2004   •   00:00

Fostul penitenciar de la Doftana, locul unde Gheorghe Gheorghiu-Dej, Alexandru Draghici, Nicolae Ceausescu si alti conducatori comunisti au stat in zeghe, a ajuns o ruina in zilele noastre. O fantoma a inchisorii ce a fost la inceputul secolului trecut, o stafie a muzeului comunist, de pana in ’90.

COSTIN ANGHEL

Cand ajungi la poarta inchisorii, inca tragi sperante. Vezi zidurile inalte, din piatra din aceea de rezista o mie de ani la stihiile naturii. Pe frontispiciu scrie mare "Penitenciarul Doftana".

Pare ca totul e bine, pana lasi privirea sa curga pe pereti, vezi geamurile lipsa, in locul lor sunt scanduri, sau doar geamuri sparte, sau... nimic, doar scrijeliturile celor ce au trecut in cautarea fantomelor lui Dej sau a lui Ceausescu.

Daca nu vrei sa intri prin efractie, sarind inauntru printr-o fereastra fara geamuri, si nici persoana care inca se ocupa de inchisoare nu-i prin zona, nu poti decat sa te plimbi pe langa zidurile fostei inchisori. Dai roata zidurilor, te uiti la turnurile de supraveghere.

Oamenii le-au furat usile, au taiat scarile interioare, probabil fiindca erau bune de pus pe foc. Nu conteaza nici unicitatea acestei foste inchisori, faptul ca nimeni nu a reusit sa evadeze vreodata de aici, nici... nimic, totul se naruie la Doftana.

DIN ISTORIA UNUI PENITENCIAR. In perioada anilor 1890-1895 se construieste Penitenciarul Doftana, dupa un sistem belgian. Inchisoarea a fost construita cu cinci aripi, fiecare avand propria curte interioara. Zona H, una din aripi, a fost construita cu gandul la raufacatorii periculosi. Torturarea detinutilor se facea aici, iar carcera se gasea tot in zona H.

Initial, aici erau adusi infractori de drept comun, gainari, hoti de buzunare etc. Mai tarziu, aici au inceput sa fie adusi comunistii. Dej, Draghici, poate chiar si Ceausescu.

Dupa razboi, comunistii au transformat inchisoarea in muzeu, unul "al luptei de clasa". Generatii intregi de copii au fost facuti "Soimi ai patriei" la Doftana. Cat au fost la putere, comunistii veneau mereu la inchisoarea-muzeu.

Isi aduceau aminte de vremurile in care unii statusera aici incarcerati, pentru crezul lor. In 1940 si 1977, cladirea inchisorii a fost grav afectata de cutremure.

DE LA LUME AUZITE. Cand te plimbi pe langa zidurile inchisorii, nu poti sa nu te intalnesti cu nea’ Costica Muscalu.

Ajuns la batranete, cu o pensie de 4 milioane de lei pe luna si o fiica in Canada, acesta sta plictisit pe langa zidurile inchisorii si povesteste oricui vrea sa-l asculte despre inchisoare, comunistii ei, prezentul penitenciarului si (...) ce nu vor sa o aduca in fata Romaniei, ca monument istoric ce este ea! "Nici un conducator al comunei nu vrea binele monumentului", spunea ofuscat Nea’ Muscalu. Crede el ca sunt interese obscure la mijloc, si mai sunt si oamenii rai: fura, strica. Cica voia unul sa faca un hotel, "unu d’ala exotic, cu video, combine muzicale, paturi bune, cu de toate", afirma Nea’ Costica. Pacat ca nu i-a iesit pasenta.

PARADOX. Chiar si primarul comunei Teleaga, Ioan Buga, cat si viceprimarul, Ion Gheorghe, afirma ca inchisoarea este muzeu, un monument aflat in proprietatea Ministerului Culturii si Cultelor, sub administrarea Primariei.

Asa de monument este Doftana, incat cel ce ar dori sa investeasca in cele 12 hectare ale complexului (Puscaria, Cimitirul etc.), nu ar putea sa schimbe nimic in el. "Io-ti dau fata de nevasta, dar tot virgina sa ramana", cam asa sta treaba aici.

Din grija prea mare a Ministerului (care nu a dat nici un ban, fie vorba intre noi si domnul primar, ) pentru penitenciar, acesta sta sa se darame. Nu se intrevede nici o solutie. Prea e mare grija pentru complex!?

IN VREMURI MAI BUNE. Tot aici a murit si Ilie Pintilie, vajnic comunist era acest om. Acum, se crede ca este inmormantat in cimitirul comunistilor, si acesta o ruina, mai la vale de inchisoare.

In cinstea lui se faceau copiii tarii pionieri aici. Li se punea cravatica rosie la gat, si vizitau plini de emotie celula unde Ceausescu, "iubit conducator", se lauda ca patimise pentru secera si ciocan.

Si fiica actualului viceprimar, Ion Gheorghe, a fost facuta pioniera la Doftana. Chiar si asa erau emotiile mari, dar fata... a dat si flori "iubitilor conducatori".

Din acest motiv, cu o saptamana inainte de eveniment, a cam fost vaccinata, sa nu-l imbolnaveasca pe nea’ Nicu. "Atunci a fost o mare mandrie si onoare pentru noi ce a facut fata noastra", afirma viceprimarul.

IUBITI CONDUCATORI. Referitor la Nicolae Ceausescu si "patimirile" lui la Doftana, exista mai multe variante. Cea a cartilor comuniste de istorie, il "innobileaza" pe "tatuca" comunistilor cu niste zile luuungi, ca de post, in Penitenciarul Doftana. Atat Nea’ Costica Muscalu, cat si alti oameni de-ai locului neaga insa prezenta lui Ceausescu la Doftana. Nascuti si crescuti pe langa puscarie, dar si in interiorul ei, oamenii nu l-au vazut niciodata aici pe "iubitul conducator". "Fostul conducator al PCR n-a stat decat o noapte in zona H a inchisorii", afirma Maria Anei, cea care se ocupa de "muzeu".

BA ARHIVA, BA HOTEL. Oamenii intreprinzatori au gasit tot felul de "utilizari" pentru penitenciar. Un olandez dorea sa cumpere inchisoarea, pentru a o transforma in locuinta. Sa stea in zona H, legat precum detinutii pe vremuri, si cu un servitor care sa-i aduca olita.

Discoteca, bordel, hotel de lux, nimic nu a fost pe placul autoritatilor "culturale". Ideea Ministerului de Interne, de a ridica o arhiva la Doftana, s-a lovit de refuzul Consiliului Local, voiau bani multi pe complex, credeau ca Ministerul o sa dea oricat, dar n-a fost asa.

Primarul Buga se plange ca din bugetul anual al comunei, de 17 miliarde de lei anual, cu subventii de 10 miliarde, la 6.666 de locuitori, nu are 100 de milioane, cat ar costa sa scoata cadastrul puscariei, iar bani de conservare... Din cand in cand, primaria inchiriaza penitenciarul pentru filmari. "La mica intelegere", de vreo 6-7 milioane de lei, pentru cateva ore.

Ar vrea Primaria sa cedeze Doftana, dar cine e nebun sa ia o asa-zisa "fata mare", cu gauri in pereti, pe care nu le poate umple, de frica statului. Daca le umple si schimba "monumentul"? Mai bine nu-l ia nimeni si se darama, nu mai are nimeni nici o grija. E pacat, zona este extrem de frumoasa, cu un potential turistic ridicat.

DEZASTRU

Azi, la Doftana, turistul intalneste: geamuri sparte, la "tinta", usi lipsa, "ca stau bine la grajd". Caramida furata, "e buna de casa si garaj". Sala cu macheta inchisorii, jigarita si plina cu fecale omenesti, "c-au marcat oamenii teritoriul". Macheta distrusa, "trebuia distrusa, nu?". Celulele pline cu urme de paint-ball, "sa fie colorate". Parti ale inchisorii distruse in intregime, "pentru caramida, fier, distractie". Ar mai fura si distruge oamenii, dar... se cam darama inchisoarea pe ei! Iti doresti parca sa vezi comunisti, urme ale acestora macar in cimitir, dar si aici, placile de marmura au fost furate, sparte, naclaite cu fecale, tot din cauza marcarii teritoriului. Au fost atat de harnici hotii, incat au incercat sa fure si o statuie din bronz, de 400 de kilograme. N-au reusit sa ia decat o mana. D-ar fi dat turcu’ cu bomba, si tot n-ar fi reusit sa strice zidurile groase din piatra, precum localnicii dornici sa-si pasca vaca in curtea inchisorii.

GALERIE FOTO
×
Subiecte în articol: special inchisorii doftana