x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Lege pentru preluarea ostilă a SIF-urilor de către băieţii deştepţi

Lege pentru preluarea ostilă a SIF-urilor de către băieţii deştepţi

de Andrei Ando    |    25 Iun 2009   •   00:00
Lege pentru preluarea ostilă a SIF-urilor de către băieţii deştepţi
Sursa foto: Constantin Duma/AGERPRES

Un grup de 19 senatori şi deputaţi a iniţiat un proiect de lege pentru modificarea pragului de deţinere la Societăţile de Investiţii Financiare (SIF).



Dacă proiectul va fi adoptat, cele mai importante "fabrici de bani" de după Revoluţie, care controlează bună parte din societăţile puternice implicate în economia naţională, se vor putea concentra în portofoliul oricui are suficienţi bani să cumpere majoritatea acţiunilor.

Noua lege va aduce o adevărată revoluţie în economie, pentru că cele cinci SIF nu deţin doar participaţii importante la bănci şi societăţi comerciale, dar decid în acelaşi timp şi direcţiile de dezvoltare în diversele ramuri ale economiei. Sunt investitori strategici, atât din punct de vedere al rolului pe care îl au în economie, cât şi al fluxului financiar pe care îl derulează.

LEGEA LUI OVIDIU MARIAN
Iniţiatorul proiectului este senatorul PD-L Ovidiu Marian, de la Arad. Acesta s-a remarcat la sfârşitul lunii aprilie, când după Adunarea Generală a Acţionarilor de la SIF Banat-Crişana l-a acuzat dur pe preşedintele Consiliului de Administraţie, Ioan Cuzman (foto), de abuzuri. SIF Banat-Crişana suspendase, cu o zi înaintea şedinţei AGA, dreptul de vot al unor acţionari despre care bănuia că deţin în mod colectiv mai mult de 1% din capitalul social al societăţii. Marian a promis atunci când va iniţia acest proiect legislativ, după ce a intrat într-o polemică dură cu Ioan Cuzman.

Miza este deosebit de mare. Cele cinci SIF, împărţite pe zone geografice, deţineau în total, la un moment dat, peste 30% din economia naţională. Acum ponderea a scăzut la aproximativ. cinci procente. La sfârşitul lunii mai aveau active nete în valoare de 6 miliarde de lei. Au obţinut în luna mai o capitalizare de 500 de milioane de euro. Ele sunt în acelaşi timp şi motoarele bursei.

PRAGUL DE 1%
Cei 19 senatori şi deputaţi care vor să modifice Legea nr. 279 din 2004 privind Piaţa de Capital vizează eliminarea pragului de deţinere de 1% din capitalul social al societăţilor de investiţii financiare.
În prezent, orice persoană poate dobândi cu orice titlu sau poate deţine, singură ori împreună cu persoanele cu care acţionează în mod concertat, acţiuni emise de societăţile de investiţii financiare rezultate din transformarea fondurilor proprietăţii private, dar nu mai mult de 1% din capitalul social al societăţilor de investiţii financiare.

În cazul în care acest prag este depăşit, exerciţiul dreptului de vot aferent acţiunilor care depăşesc pragul de 1% este suspendat. În plus, acţionarul care a depăşit pragul de 1% este obligat ca în termen de trei luni să vândă acţiunile care depăşesc limita de deţinere.

Iniţiatorii proiectului de lege apreciază că "pragul de 1% prejudiciază drepturile corporative ale acţionarilor, făcând foarte dificilă sau chiar imposibilă exercitarea unor drepturi. Cele mai importante drepturi corporative pot fi exercitate doar de acţionarii care deţin minimum 5%, respectiv 10% din capitalul social, limita de deţinere de 1% făcând imposibilă participarea reală a acţionarilor la viaţa corporativă a societăţii.

Posibilităţile acţionarilor de a solicita cu succes convocarea adunării generale a acţionarilor şi/sau de a schimba ordinea de zi sunt inexistente.

De asemenea, este inexistentă posibilitatea acţionarilor de verificare a operaţiunilor efectuate de organele de conducere ale societăţii şi în general este inexistentă posibilitatea acţionarilor de a controla administratorii.

În plus, este esenţial de avut în vedere că limita de deţinere de 1% din capitalul social corelată cu obligaţia înstrăinării forţate aduce atingere dreptului de proprietate" - se arată în actul normativ.

Senatorul Ovidiu Marian susţine că eliminarea pragului de deţinere va permite acţionarilor să beneficieze în mod real de toate drepturile corporative, precum şi de garanţiile legale care asigură protecţia acţionarilor. Totodată, va spori încrederea în piaţa de capital din România, cu efecte benefice asupra acesteia şi a economiei în ansamblu.

ÎNCERCARE DE PRELUARE OSTILĂ?
"SIF-urile sunt organisme de plasament colectiv şi trebuie să fie protejate în special împotriva unor preluări ostile care ar putea schimba caracterul SIF. Vom continua să apărăm în instanţă interesele a milioane de mici acţionari împotriva eforturilor concertate ale câtorva oameni de afaceri de a-şi impune propria agendă şi promova propriile interese economice în cadrul SIF 1 Banat-Crişana", a declarat ieri Ioan Cuzman, preşedintele SIF 1 Banat-Crişana.

Conducerea SIF Banat-Crişana precizează că în prezent încearcă să împiedice un număr restrâns de acţionari care acţionează concertat să preia controlul asupra societăţii de investiţii, în condiţiile în care pe rolul Tribunalului Arad, Secţia Comercială, se află mai multe acţiuni în instanţă care contestă hotărârile AGA de la SIF 1.

Locurile din conducerea SIF Banat-Crişana au stârnit o luptă acerbă, fiind râvnite de mai mulţi oameni de afaceri, printre care Horia Ciorcilă - preşedintele Băncii Transilvania, Doru Lionăchescu - directorul băncii de investiţii Capital Partners, Octavian Radu - proprietar al grupului de firme RTC.

×
Subiecte în articol: special