x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Legea educaţiei, mestecată cu greu de pedelişti

Legea educaţiei, mestecată cu greu de pedelişti

de Monica Iordache Apostol    |    03 Noi 2010   •   00:00
Legea educaţiei, mestecată cu greu de pedelişti

PDL s-a confruntat cu disidenţe din partea propriilor parlamentari la dezbaterea din Camera Deputaţilor a Legii învăţământului, lege adoptată pe 19 mai anul acesta. Articolul privind predarea Istoriei şi a Geografiei în limba maternă a minorităţilor, cu singura obligaţie ca numele personajelor istorice şi toponimiile să fie traduse "şi în limba română", a stârnit nemulţumiri printre democrat-liberali.



Câţiva dintre ei au votat amendamentul propus de opoziţie prin care s-ar fi eliminat această prevedere pentru gimnaziu şi liceu, iar alţii au votat împotriva articolului în sine. Cel mai vehement critic al proiectului lui Funeriu a fost ex-liderul sindical Cătălin Croitoru, acum deputat PDL. Alături de el, pe 19 mai, în Camera Deputaţilor, alţi doi deputaţi PDL, Nicolae Bud şi Iosif Drăgulescu, au votat pentru eliminarea din lege a prevederii respective. Alţi şapte pedelişti s-au abţinut - o formă de protest care li s-a părut mai la îndemână. Este vorba despre Ioan Holdiş, Zamfir Iorguş, Clement Negruţ, Corneliu Olar, Adrian Popescu, Călin Potor şi Stan Nicolae, ultimii doi demisionând între timp din PDL.

Pentru că amendamentul de eliminare a fost respins, la votul asupra articolului în sine, articol ce prevede predarea celor două discipline în limbile minorităţilor, cinci deputaţi PDL au votat împotrivă: Nicolae Bud, Cătălin Croitoru, Iosif Drăgulescu, Adrian Popescu şi Nicolae Stan. Alţi nouă s-au abţinut. Unul dintre cei care au votat atunci împotrivă, Adrian Popescu, spune că este nemulţumit în continuare de articolul care se regăseşte iar în legea pe care Guvernul îşi asumă răspunderea. "Nu accept nici acum acest articol. Nu e bun, dar trebuie să votez legea în ansamblu", a declarat Popescu. Întrebat dacă va protesta faţă de acest articol votând o eventuală moţiune de cenzură, Popescu a declarat pentru Jurnalul Naţional că nu a luat încă o decizie. "Pentru un articol, nu pot să votez împotriva legii în ansamblu", a declarat el. Un alt deputat care s-a abţinut la vot, Clement Negruţ, a declarat pentru Jurnalul Naţional că nu crede că e normal ca Istoria şi Geografia României să se predea în altă limbă decât cea naţională. "Nu m-am gândit însă să votez moţiunea din acest motiv, dar nu voi mai fi de acord ca, în cazul moţiunii, să nu ne putem exprima votul, oricare ar fi el", a declarat Negruţ.

×
Subiecte în articol: special