x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Leonard Cohen - Bardul care a visat mereu să fie liber

Leonard Cohen - Bardul care a visat mereu să fie liber

de Loreta Popa    |    Alex Revenco    |    12 Sep 2008   •   00:00
Leonard Cohen - Bardul care a visat mereu să fie liber

Leonard Cohen nu a avut nici un concert timp de 15 ani. Anul acesta, cînd Jurnalul Naţional a împlinit 15 ani, legendarul muzician pleacă într-un nou turneu mondial. Cu acest prilej, ziarul nostru împreună cu Events prezintă un concert extraordinar la Bucureşti.

Leonard Cohen nu a avut nici un concert timp de 15 ani. Anul acesta, cînd Jurnalul Naţional a împlinit 15 ani, legendarul muzician pleacă într-un nou turneu mondial. Cu acest prilej, ziarul nostru împreună cu Events prezintă un concert extraordinar la Bucureşti.

 
Mai mult ca sigur că toţi cei care-i ascultă muzica, de un an, 15 sau mai mult decît atît, ştiu cel mai bine ce înseamnă Leonard Cohen, ce înseamnă muzica lui. Versurile lui se contopesc cu muzica şi devin balsam sau venin, suferinţă sau dimpotrivă. Cert este că Leonard Cohen nu-ţi rămîne indiferent.

 
VIAŢĂ. Leonard Cohen s-a născut la 21 septembrie 1934 la Montréal. Bunicul din partea mamei a fost rabin şi a scris un document de 700 de pagini cu traduceri din Talmud. Potrivit Talmudului, există un vin bun în fiecare recoltă. Tatăl său, care era comerciant de haine, a murit cînd Leonard avea doar 9 ani. A înfiinţat prima trupă la vîrsta de 17 ani, care se numea Buckskin Boys. În timpul liceului, ambiţia lui Cohen era să devină cel mai bun orator din lume. Cohen a fost poet şi romancier înainte de a deveni o vedetă pop. El a publicat primul volum de poezie la vîrsta de 22 de ani, şi la 25 de ani a cîştigat o bursă de 2.000 de dolari pentru a călători prin Europa. I-a plăcut atît de mult insula grecească Hydra, încît în 1960 şi-a cumpărat o casă acolo, cu 1.500 de dolari, deşi nu avea electricitate sau apă curentă. După ce cîştiga bani în Canada, revenea în Hydra pentru a scrie, înota sau naviga pe mare. Cel de-al doilea roman al său, intitulat “Frumoşii rataţi”, în care descrie un triunghi amoros, a fost catalogat de un critic drept “Cea mai revoltătoare carte scrisă vreodată în Canada”.

 
MELODII. Prima melodie a lui Cohen a fost “Suzanne”. Anterior, el a denumit-o “articol de ziar”, pentru că era inspirată din viaţa cotidiană din Montreal. Eroina era o prietenă, Suzanne Verdal, care îl tratase pe Cohen cu ceai şi portocale în podul casei sale de pe marginea rîului. Cohen a scris: “Am atins corpul tău perfect cu gîndul meu”, deoarece femeia era căsătorită cu unul dintre prietenii săi. Artistul canadian este de multă vreme maniaco-depresiv. Drogurile, viaţa dezordonată, beţiile şi sexul întîmplător erau regula, şi nu excepţia acestei vieţi. Prea bătrîn ca să devină robul lor, era încă prea tînăr pentru a li se sustrage. A recunoscut: “Le-am încercat pe toate. Le-aş promova bucuros, dacă ar avea vreun efect”. Între 1965 şi 1968 a fost vegetarian. Ulterior, a fost iniţiat în practica yoga. Paradoxal, mai iubit în Franţa decît în Statele Unite, se bucura de stima elitei, dar nu reuşea să convingă marea masă de ascultători. Cea mai importantă contribuţie pe care a Cohen a adus-o la bunul mers al lumii sînt poveştile reale de dragoste trăite de milioane de oameni pe muzica acestui incredibil artist, riguros şi singur, care dansează întotdeauna pînă la finalul iubirii.

 
LA NOI, ÎN ROMÂNIA. Pentru concertul din România, Leonard Cohen a cerut o cameră simplă, mîncare vegetariană obişnuită. Nu a existat nici o cerinţă specială, în afară de aer condiţionat şi o instalaţie de iluminat cu intensitate reglabilă. Dar atît el, cît şi întregul său staff aşteaptă sugestiile furnizorului de catering local, pentru a accepta cu plăcere specialitaţi româneşti.

 

Boom

“Vedetă rock la vîrsta cînd încep să se instaleze reumatismele, Cohen contrazice încă o dată modelul clasic al artistului binecuvîntat de soartă. Dezechilibrul din viaţa personală a continuat şi în acea perioadă de indiscutabil boom al carierei sale”
Mircea Mihăieş

 

Model

“În anii ‘60, muzica era la modă, fiind cea mai importantă metodă de comunicare. Cred că, în prezent, locul acesteia a fost luat de sport. Figurile sportivilor americani sînt mai atractive şi mai interesante, iar vieţile lor mai palpitante decît cele ale vedetelor rock. Ei reprezintă modelul eroului american”
Leonard Cohen

 

 “The Fall Tour” începe la Bucureşti

În cartea sa “Viaţa, patimile şi cîntecele lui Leonard Cohen”, Mircea Mihăieş începe cu o succintă caracterizare făcută celebrului cantautor: “Vreo două decenii şi jumătate, între 1968, cînd hitul «Suzanne» l-a transformat, pentru un sezon, în vedetă, şi 1992, cînd albumul «The Future» i-a adus faima planetară, Leonard Cohen a fost un cîntăreţ de penumbră: compunea, cînta, înregistra discuri, se bucura de excelente articole de presă şi atît. Colegii îl admirau, producătorii continuau să-i editeze cîntecele... ani în şir numele i s-a rostit respectuos, dar oarecum în treacăt”.

“The Fall Tour” începe cu show-ul de la Bucureşti, pe 21 septembrie, chiar în ziua cînd împlineşte 74 de ani. Apoi două concerte la Viena (24 şi 25 septembrie), Praga, Wroclaw şi Varşovia, Berlin şi München, după care urmează Helsinki, Göteborg, Stockholm, Copenhaga, de unde se întoarce pentru a concerta în Belgia, Italia, Elveţia, Germania, Olanda, Scoţia, Ţara Galilor, Marea Britanie. Ultimele concerte sînt la Paris, trei seri la rînd (24, 25, 26 noiembrie), Brighton (28) şi Manchester (30 noiembrie). Cum era de aşteptat, aproape toate spectacolele Leonard Cohen, inclusiv cel de la Bucureşti, se desfăşoară cu “casa închisă”.

×
Subiecte în articol: special cohen leo