x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Lepadarea de Nastase

Lepadarea de Nastase

de Carmen Vintila    |    16 Mar 2006   •   00:00

Atat de incrancenati au fost Geoana & Co. de a scapa de Nastase, incat au uitat cum se bateau cu pumnii in piept ca PSD a castigat alegerile parla-mentare si i se cuveneau sefia Camerei Deputatilor si cea a Senatului. Acum, presedintia Camerei va disparea din "portofoliul PSD", o data cu demisia lui Nastase din aceasta functie, decisa neortodox, netransparent, prin presiuni asupra liderilor de filiale. Alte titluri: Geoana ataca sustinatorii lui NastaseDar tu, Mitreo, Oprisa-ne, Vanghelie…Cum comenteaza analistii politici

VOT. Adrian Nastase crede ca liderii de filiale s-au pronuntat impotriva lui sub o anumita"presiune mediatica" si lasa timpul sa decida daca hotararea lor a fost cea mai buna

Ieri-dimineata, la numai cateva ore de la decizia PSD, Adrian Nastase a sosit la Parlament si a informat conducerea acestui for legislativ cu privire la demisia sa, asa cum au dorit colegii de partid. "Le-am transmis colegilor din Biroul Permanent hotararea mea de a-mi da demisia din functia de presedinte al Camerei Deputatilor. Ii voi anunta si pe colegii deputati maine (n.r. - azi), in sedinta de plen", a declarat ferm Adrian Nastase. Gestul sau nu a fost insa facut fara pareri de rau.

REGRETE. "Sigur ca regret, intotdeauna m-am simtit legat de viata Parlamentului si aveam foarte multe proiecte pentru anul viitor. Sunt proiecte pe care n-am putut sa le realizez anul trecut, din cauza ca cei de la Putere au incercat sa ma schimbe, nici anul acesta nu pot sa le realizez, deoarece colegii mei au hotarat ca este bine sa se mearga pe o alta solutie", a spus Nastase, care isi reproseaza acum ca a participat la dezbaterea de anul trecut din Parlament privind schimbarea presedintelui Camerei.

BATALIE PE FUNCTIE. In urma demisiei lui Nastase, spiritele deputatilor s-au incins. Inlocuirea acestuia i-a framantat toata ziua atat pe alesii Puterii, cat si pe cei ai Opozitiei. Pentru ca saptamana viitoare, luni, deputatii trebuie sa-si voteze noul sef, grupurile parlamentare au inceput batalia pe functia ramasa vacanta. Mircea Geoana a anuntat ca PSD intentioneaza sa pastreze sefia Camerei. Deputatul PSD Victor Ponta a sustinut si el ca propunerea unui candidat la functia de presedinte al Camerei apartine grupului PSD, grup care, potrivit unor surse parlamentare, intentioneaza sa-l propuna drept candidat pe deputatul Valer Dorneanu. Ponta a invocat articolul 28, alineatul 2 din Regulament, care prevede ca, in cazul in care una dintre pozitiile grupului devine vacanta, altfel decat prin revocare, tot grupul parlamentar social-democrat va face propuneri pentru acel post. "Asta a spus si Curtea Constitutionala", a amintit deputatul PSD. "Daca noi il retragem pe Nastase, tot noi facem propunerea. Din pacate, in mod logic, politic, cei de la Putere nu cred ca vor vota candidatul nostru, iar ei nu pot propune un candidat. Deci nu avem presedinte", a spus Ponta. Opinia acestuia nu a fost insa impartasita si de alesii Puterii, care au considerat ca fiecare grup poate sa-si propuna un candidat. "Eu cred ca este limpede ca intr-o institutie publica, in momentul vacantarii unui post, oricine are dreptul sa propuna un candidat", a sustinut liderul deputatilor liberali, Crin Antonescu, adaugand ca in mod sigur "vor fi doi candidati, unul de la Opozitie si unul de la Putere".

CONTRE IN ALIANTA. Democratii si liberalii nu au reusit insa sa se inteleaga cu privire la un candidat care sa reprezinte Alianta. Daca liberalii au sustinut ca intelegerea initiala, conform careia ministrul delegat pentru relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, era desemnat de PNL-PD pentru a ocupa aceasta functie, ramane valabila, democratii au spus ca o astfel de decizie va fi luata numai in urma consultarilor atat la nivelul Aliantei, cat si la nivelul Coalitiei. Antonescu a considerat firesc ca intelegerea dintre PNL si PD sa fie reconfirmata, tinand cont si de faptul ca grupul PNL este cel mai numeros grup al majoritatii. "Sper sa fie si punctul de vedere al aliatilor. Nu am dubii foarte multe, nu am motive sa am foarte multe, dar, pana la urma, ne-am obisnuit si cu surprizele votului secret, ne-am obisnuit cu tot felul de lucruri si, pana cand democratii nu confirma aceasta sustinere, nu pot sa o angajez", a subliniat Antonescu. La randul sau, deputatul PNL Mona Musca a precizat ca respecta votul acordat la grupul PNL lui Olteanu si ca nu ii va fi contracandidat. Cu toate acestea, s-a vehiculat ca posibil candidat din partea PNL numele Monei Musca. La randul sau, liderul deputatilor democrati, Cristian Radulescu, a spus ca sefia Camerei este o chestiune care nu a fost inca transata. "In zilele urmatoare ne vom intalni si vom discuta", a spus Radulescu. In final, PD a precizat intr-un comunicat de presa ca sustine candidatul PNL.

CANDIDATI. Partidul Conservator si-a anuntat si el un candidat la sefia Camerei. Potrivit purtatorului de cuvant, Bogdan Ciuca, pentru aceasta functie a fost nominalizat deputatul conservator Daniela Popa. Ciuca a precizat ca PC va promova o persoana cu experienta parlamentara si va respecta decizia Curtii Constitutionale referitoare la pastrarea configuratiei initiale a Biroului Permanent al Camerei. In schimb, PRM nu a luat inca o decizie in acest sens, iar UDMR a anuntat ca asteapta intalnirea Coalitiei.

DESPRE PERCHEZITIE SI INTERPRETARI
Adrian Nastase a tinut sa precizeze ca daca ar fi anuntat ca accepta efectuarea perchezitiei caselor sale, dupa votul negativ dat de Camera Deputatilor, atunci orice om ar fi putut spune ca vrea sa impresioneze "cu o minciuna". "Nu joc in acest mod", a declarat Nastase, amintind ca exista o decizie, din 1994, a Curtii Constitutionale, potrivit careia suspendarea imunitatii, inclusiv cea referitoare la perchezitie, este cea a mandatului, si nu a persoanelor. "Daca eu as fi anuntat, cum imi sugerau unii colegi sa fac din punct de vedere demagogic, sa spun ca accept, dupa votul din Camera, perchezitia, orice om serios care ar fi cunoscut decizia Curtii ar fi venit si ar fi spus ca acest lucru este imposibil", a declarat Nastase. "Nu-mi permit sa arunc baloane de sapun doar pentru a impresiona presa sau opinia publica", a mai spus el, aratand ca nu a vrut sa faca "un anunt neserios", ci a cautat "o solutie alternativa", pe care a comunicat- o procurorilor ca oferta. "Cred ca am dovedit ca nu am nimic de ascuns", a conchis Nastase.

RUS: "PASUL INAPOI DE CATRE CORUPTI"
Vicepresedintele PSD Ioan Rus (foto) considera ca problemele partidului nu iau sfarsit o data cu demisia lui Adrian Nastase din functia de presedinte execuitiv al PSD si de la sefia Camerei. El sustine ca toti cei invinuiti in dosare de coruptie trebuie sa faca "un pas inapoi", pana la clarificarea problemelor in justitie. Potrivit lui Rus, toti cei care apar ca invinuiti in dosare penale pentru incalcarea legii in exercitatea unor functii publice "trebuie sa faca un pas inapoi pana la clarificarea de catre justitie a fiecarei situatii in parte", pentru a nu-i obliga pe membrii PSD "sa poarte nedreapta si umilitoarea eticheta de corupti". In opinia vicepresedintelui PSD, pentru evolutia viitoare a partidului, este esential modul in care se va gestiona aceasta criza.

SCHIMBARE
Primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, a fost, inainte de a a-i deveni un prieten de nadejde lui Mircea Geoana, dusmanul lui de moarte. Intre ei exista rivalitate la titlul de candidat pentru Municipalitate, cei mai multi pesedisti preferandu-l insa pe Vanghelie. Ceea ce au si hotarat pesedistii bucuresteni: Vanghelie este cel mai potrivit sa-i reprezinte in competitia pentru fotoliul de primar general, hotararea fiind puternic contestata de Geoana. "Nimic nu ma mai poate opri. Nici Nastase, nici Dancu, nici intelectualul Mircea Geoana sau alte personaje de la Cluj", spunea Vanghelie. In preajma Congresului PSD, Vanghelie declara ca "reforma in partid nu inseamna a schimba un lider, a-l schimba pe Adrian Nastase sau pe altcineva. Reforma in partid inseamna ca din randul organizatiilor sa se plece pana sus, ca sa ajunga langa Adrian Nastase, nu sa vina langa Adrian Nastase alti maimutoi parasurati, care n-au facut altceva decat sa faca partidul de ras". (Dana Piciu)

RAZBOIUL DECLARATIILOR
La doua luni de la castigarea presedintiei PSD de catre Mircea Geoana (foto), intre acesta si presedintele executiv Adrian Nastase, incepe razboiul. Intr-o sedinta, Geoana i-a reprosat lui Nastase "comunicarea deficitara a departamentelor partidului cu seful formatiunii", si faptul ca Nastase apare mai des decat el la televizor si ca de cate ori apare are opinii diferite despre strategiile partidului. "Oricat de tare incercam sa aparem in acelasi timp, pe acelasi televizor, ar fi foarte greu si de aceea, inevitabil, aparem pe televizoare diferite", i-a raspuns Nastase. De atunci a tot continuat schimbul de declaratii fierbinti intre cei doi. Mircea Geoana: "Partidul trebuie sa recunoasca faptul ca a fost parte a unui sistem politic neperformant si ca este nevoie de o ruptura de trecut si de o politica neperformanta altfel". Adrian Nastase: "Nu cred in generatii spontane de partide. Un partid puternic al stangii nu se poate construi fara a se folosi radacinile acestuia. Copacii puternici au radacinile foarte adanc in pamant. Sigur, salciile, copacii astia care rezista doar pentru o furtuna, au radacinile orizontale si, sigur, se adapteaza la diferite lucruri". La fel de renumita este competitia dintre cei doi in a face conferinte de presa atunci cand era necesar ca partidul sa dea replici unor adversari politici. Cel mai bun exemplu este acela cand dupa ce presedintele Basescu a lansat, la Craiova, un atac la adresa PSD, s-a anuntat ca la sediul PSD va avea loc o conferinta de presa a presedintelui executiv Adrian Nastase. La putin timp biroul de presa a comunicat amanarea cu o ora a conferintei si faptul ca va fi prezent si presedintele Mircea Geoana, acesta venind de urgenta la Bucuresti de la Suceava, unde se intalnise cu organizatia. In fata presei s-a prezentat insa doar Geoana, Nastase parasind sediul inainte de sosirea presedintelui. (Dana Piciu)
×