x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Libera exprimare deranjează guvernanţii români

Libera exprimare deranjează guvernanţii români

de Petru Zoltan    |    Cristian Ionescu    |    07 Mar 2012   •   21:00
Libera exprimare deranjează guvernanţii români

Manifestantii din Piata Universitatii s-au adunat ad-hoc, marti, in fata Mi­nisterului Economiei pentru a protesta impotriva exploatarii gazelor de sist in Romania. Imediat si-au facut aparitia jandarmii, care i-au incarcat in duba. In tot acest timp, guvernantii romani negociau contractul cu firma Chevron. Protestul a fost repetat de inca doua ori, iar de fiecare data jandarmii se contra­ziceau in ordine. In ultima duba, a fost bagat si Claudiu Craciun, cel care a ridicat in picioare europarlamentarii de la Bruxelles.

• Jurnalul National: Care au fost motivele pentru care ati fost saltati de jandarmi?

Claudiu Craciun: Probabil exercitiul libertatii de intrunire si al liberei exprimari deranjeaza guvernantii intr-o tara care se pretinde democratica. In plus, deranjam aranjamen­tele politico-financiare ale Guvernului cu diferite corporatii multina­tionale care pretind ca lucreaza in interes public. Relatia Chevron-Guvern este doar un exemplu.

• Ai declarat ca este un abuz al Jandarmeriei faptul ca ati fost ridicati de jandarmi din fata Ministerului Economiei. De ce?

Simplu, adunarile publice pasnice pot fi organizate conform Con­stitutiei. Cele spontane, cu atat mai mult. Interpretarea Legii 60 invocata de Jandarmerie este gresita, iar comportamentul acestora – abuziv. Adunarile publice in afara sau langa institutiile publice, inclusiv Ministerul Economiei, nu trebuie declarate. Ce este revelator este faptul ca Jandarmeria a recunoscut faptul ca exista un dublul standard privind adunarile publice. Adunarile spontane din Piata Universitatii sunt 'permise', in timp ce cele din afara ei, nu.

• Ce s-a intamplat dupa ce ati fost bagati in duba?

Am fost dusi la Sectia 4 dupa ce camionul in care ne aflam a trecut rapid si pe la Sectia 2. In zona Sectiei 2 au facut niste manevre periculoase pentru cei din trafic si pentru noi pentru a scapa de masinile cu jurnalisti, presupun. Tot timpul am fost tinuti in intuneric, desi masina avea becuri inauntru.

• Cum a decurs 'procesarea', o data ce ati ajuns la sectia de Politie?

Rapid, la a treia runda de retineri. Mai greu la primele. Eu am dat bule­tinul, dar am refuzat sa semnez do­cumentele indicate de jandarmi.

• Crezi ca manifestantii vor fi descurajati sa mai participe la astfel de actiuni de protest?

Nu cred ca cineva este descurajat de aceste practici. Nu noi suntem cei care gresim. In acest caz avem datoria sa continuam in eforturile noastre, atat pe teren legal, cat si in spatiile publice.
Amenzile, probabil le vom anula in justitie. Dar lucrurile nu se opresc aici. Trebuie sa ii dam in judecata pe cei implicati pentru abuz in serviciu.

• Ati cerut demisia sefilor Jandarmeriei Romane. Care sunt motivele pentru care ati facut acest lucru si in ce stadiu se gasesc cererile voastre.

Am cerut demisia pentru abu­zurile repetate impotriva cetatenilor, cele de aseara fiind cele mai recente. Ei trebuie sa plece, fie pentru ca sunt incompetenti 'permitandu-ne' noua sa manifestam pasnic in Piata Universitatii, fie pentru ca au organizat abuzul impotriva noastra in alte locuri in care am protestat.

• Cum vor continua protestele?

Vor continua. Am depasit multe praguri psihologice si simbolice. Este deja cel mai lung protest pentru drepturi si democratia din Romania dupa 1989. Avem datoria sa le facem si cele mai eficiente. Vom continua atat timp cat clasa politica, indiferent de partid, va ignora cererile noastre legitime de combatere a coruptiei si incompetentei, de reforma institutio­nala profunda care sa creasca semnificativ increderea cetatenilor romani in institutiile democratice.

• Ati luat legatura si cu alte ONG-uri pentru o mai mare sustinere?

ONG-urile, mai ales cele din zona civica, cunosc foarte bine problematica limitarii dreptului de intrunire. Primim incurajari si semnale de sustinere la nivel individual. Ne bazam pe sprijinul lor moral in continuarea manifestarilor pro-democratie, si atunci cand lupta impotriva abuzurilor va ajunge pe teren legal, pe expertiza lor. De asemenea, sunt sigur ca persoanele care fac parte acum din societatea civila dezorganizata si militanta vor sustine initiativele care vor fi ulterior promovate de acestea. Este un parteneriat necesar si vital pentru o democratie sanatoasa.

×
Subiecte în articol: special proteste piata universitatii