x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Lideri de opinie / Pedistii - fani CTP, Cristoiu - cu pesedistii

Lideri de opinie / Pedistii - fani CTP, Cristoiu - cu pesedistii

de Oana Stancu Zamfir    |    17 Aug 2006   •   00:00

Il voteaza pe Boc, dar il admira pe acidul Cristian Tudor Popescu. Cum isi selecteaza alegatorii liderii de opinie a dezvaluit zilele acestea un sondaj BCS.

SEPARATI DE POLITICA. Cristian Tudor Popescu si Ion Cristoiu isi au admiratorii in tabere diferite: primul la Putere, al doilea in Opozitie

Il voteaza pe Boc, dar il admira pe acidul Cristian Tudor Popescu. Cum isi selecteaza alegatorii liderii de opinie a dezvaluit zilele acestea un sondaj BCS.

Cristian Tudor Popescu, Ion Cristoiu si Marius Tuca sunt cei mai admirati jurnalisti, potrivit sondajului efectuat la inceputul acestei luni de Biroul de Cercetari Sociale, in urma unor nominalizari directe, fara alegerea dintr-o lista. Topul astfel rezultat include de la Octavian Paler sau Emil Hurezeanu la moderatori precum Gabriela Vranceanu Firea, Cornel Nistorescu sau Robert Turcescu, reporteri de televiziune ca Adelin Petrisor, Carmen Moise sau Catalin Radu Tanase, pana la vedete tv gen Andreea Marin, Mihaela Radulescu sau Mircea Radu. Sociologii au chestionat insa si influenta acestora asupra electoratului si au revelat bunaoara ca directorul Gandul, Cristian Tudor Popescu, are cei mai multi fani in randul alegatorilor PD: 23,1%. Alte 18,6 procente ii vin de la votantii PSD, iar 17,4 de la PNL. Pe locul doi in admiratia consumatorilor de media, Ion Cristoiu isi culege audienta de la PSD (26,1%) si de la PRM si PD (cate 10,2 procente). Doar 7,6% dintre admiratorii sai sunt de orientare liberala. Fanii lui Marius Tuca sunt aproape egal repartizati in electorat: 18,3% vin de la votantii PD, 16,9% de la PSD si 15,5% de la PD.

POPULARITATE. Tot dinspre alegatorii Partidului Democrat ii vin cei mai multi admiratori si Andreei Esca, lui Robert Turcescu, dar surpriza vine de la Mircea Dinescu: 35,7% dintre admiratorii sai sunt votanti PD.

Doar 21,4 procente sunt liberali, iar cate sapte procente pesedisti si peremisti. Emil Hurezeanu este preferat de liberali, iar Cornel Nistorescu are fan cluburi egale la PD si PNL (20%), dar si o cota substantiala intre adeptii lui Gigi Becali (13%).

Adrian Paunescu, personalitatea culturala a Romaniei

Poetul Adrian Paunescu (foto) a fost nominalizat in acelasi sondaj cea mai importanta personalitate, culturala in viata din Romania, tot pe baza unei intrebari deschise. Respondentii BCS au fost solicitati sa numeasca aceasta personalitate, care putea fi "scriitor, autor, cantaret, artist, filosof, actor", dar care sa fie "cunoscut in primul rand pentru activitatea sa culturala. 167 de personalitati au fost nominalizate, iar 27,4% dintre cei chestionati nu au dat nici un raspuns. Cele mai multe "voturi" le-a intrunit Adrian Paunescu (7,3%), urmat de actorul Florin Piersic (6,1%), ziaristul Cristian Tudor Popescu (3,4%), regizorul Sergiu Nicolaescu (3,1%), scriitorul Octavian Paler (2,9%). Urmatorii cinci nominalizati sunt Andrei Plesu, Corneliu Vadim Tudor, Mircea Dinescu, Mircea Cartarescu si Gabriel Liiceanu.

AMALGAM. Recunoscuti pentru activitatea lor culturala sunt insa si Irina Loghin, Alexandru Arsinel si Stela Popescu, Gheorghe Hagi si Nadia Comaneci, Teo Trandafir, Stefan Banica Jr si Andreea Marin. Alaturi de Constantin Balaceanu Stolnici, Augustin Buzura sau Mariana Nicolescu, personalitate culturala a Romaniei este vazut si Dan Diaconescu. Si George Pruteanu. Ba chiar si Gigi Becali ocupa un loc 39 in clasamentul celor mai importanti oameni de cultura ai Romaniei. Se afla acolo si seful statului, Traian Basescu, si Mona Musca, si Ion Iliescu, precum si jurnalistii Ion Cristoiu, Marius Tuca si Emil Hurezeanu.

"OPERA". 10% dintre cei care au nominalizat aceste personalitati nu stiu nici macar care este contributia acestora la cultura romaneasca: nu le-au citit cartile, nu le-au ascultat operele, nu le-au vazut tablourile (daca e cazul, pentru ca in primii 40 nominalizati nu figureaza nici un pictor, asa cum nu figureaza nici un compozitor). Iar cei care au nominalizat "operele" acestora au inclus si stirile Antenei 1, si ziarul Gandul, si emisiunea "Surprize surprize" alaturi de "Jurnalul de la Tescani", "Totusi iubirea" sau filmele lui Piersic.

PRESEDINTI. Daca oricare dintre aceste personalitati ar candida la Presedintia Romaniei, l-ar intrece in intentiile de vot pe actualul sef al statului, in randul celor care i-au nominalizat: 32% ar prefera sa puna stampila pe "omul de cultura" preferat, iar 26% ar ramane cu Traian Basescu.

Din punctul de vedere al 25% dintre respondentii sondajului, "personalitatile" amintite nu s-au implicat suficient in viata politica de dupa 1989. 45% sunt multumiti de participarea lor si doar 8% spun ca s-au implicat mai mult decat trebuia.

Adrian Paunescu este mai apreciat de electoratul PSD (28,6%) si PD (23,4%), decat de PRM (11,7%) si PNL (5,2%). Tot alegatorii PD si PSD sunt cei mai mari fani ai lui Florin Piersic, in timp ce Cristian Tudor Popescu primeste grosul aprecierilor pentru activitatea sa "culturala" de la PNL si PSD.

  • Doua treimi din admiratorii lui Paunescu nu au putut nominaliza o poezie sau un volum al acestuia.
  • Adrian Paunescu ar fi scris "Desteapta-te, romane!" sau "Cantarea Romaniei".
  • 80% dintre respondenti au indicat televiziunea ca sursa de formare a opiniilor despre personalitatile culturale.
  • Bebe Mihaescu este un scriitor mai apreciat decat Paul Goma.
  • Nicolae Guta e pe locul 20 in topul personalitatilor din viata muzicala.
  • SCRIITORII PREFERATI
    La categoria "personalitatea in viata pe care o admirati cel mai mult in domeniul literaturii", Adrian Paunescu este din nou ocupantul primului loc, nominalizat de 20,1% dintre respondenti. Este urmat de Mircea Dinescu, Mircea Cartarescu, Ana Blandiana, Andrei Plesu, Corneliu Vadim Tudor, Gabriel Liiceanu, Octavian Paler, Nicolae Manolescu, iar pe locul zece isi face aparitia si Horia Roman-Patapievici. Pavel Corut, Fanus Neagu, Eugen Simion sunt nominalizati intre ocupantii urmatoarelor locuri, Paul Goma apare pe 39, pentru ca Bebe Mihaescu, autorul sfaturilor despre patul conjugal, sa se situeze sapte pozitii mai sus in top.

    CANTARETII CEI MAI ADMIRATI
    Irina Loghin este cea mai apreciata personalitate din viata muzicala, urmata de Angela Similea, Mariana Nicolescu, Stefan Banica Jr, Maria Ciobanu, Ion Dolanescu, Tudor Gheorghe, Dan Bittman, Corina Chiriac si Maria Dragomiroiu. Pianistul Dan Grigore este si el nominalizat pe locul 38, insa pe 20 se situeaza manelistul Nicolae Guta.

    SPORTIVI
    Primele personalitati in viata ale sportului romanesc sunt Nadia Comaneci, Gheorghe Hagi si Adrian Mutu. Ilie Nastase este pe locul 4, iar Gigi Becali (sic!) pe 5. Urmatorii cinci sunt Gabi Szabo, Ion Tiriac, Cristi Chivu, Razvan Lucescu si Mirel Radoi. Alaturi de fotbalisti si gimnasti, topul 40 ii mai include si pe ziaristii Cristian Topescu, Ovidiu Ioanitoaia si Cosmin Cernat.
    ×
    Subiecte în articol: special tudor cristi popescu adrian păunescu