x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Liderii comunisti, turnatori la Siguranta

Liderii comunisti, turnatori la Siguranta

03 Apr 2004   •   00:00

Documentele Politiei Secrete arata cat de harnici erau comunistii la "turnarea" propriilor tovarasi. Informatorul comunist: NICU TUDOR, nascut la 18 ianuarie 1913, in comuna Serdaru, judetul Dambovita. Fost muncitor la Atelierele CFR „Grivita" din Bucuresti si apoi incasator la STB, pana in luna iulie 1940 - cand a decedat.

Membru al Comitetului Central si participant la activitatea Secretariatului provizoriu al Partidului Comunist din Romania; secretar al Regiunii Bucuresti a Partidului Comunist din Romania. A furnizat informatii despre miscarea comunista in anii 1937-1940. Comisarul de Politie Secreta: ION TAFLARU, fost sef al Brigazii comuniste din cadrul Directiei Generale a Politiei. Dupa anul 1948 a fost arestat. Din detentie, in perioada 1949-1953, a facut marturisiri complete asupra informatorilor comunisti recrutati de Politia Secreta.

Mentionam ca, dupa minutioase verificari, cele cuprinse in declaratiile comisarului sef Ion Taflaru s-au adeverit in totalitate, iar conducerea superioara a PCR l-a inclus pe Nicu Tudor pe lista „Tradatorilor clasei muncitoare".

In cele ce urmeaza reproducem fragmente din declaratiile fostului comisar-sef Taflaru, despre meandrele activitatii comuniste in anii ilegalitatii.

EXTRASE

Din interogatoriile si declaratiile luate numitului TAFLARU ION, fost comisar-sef la Directia Generala Politie, care s-a ocupat de urmarirea problemei comuniste si muncitoresti.

In interogatoriul din 03.01.1956 si declaratia din 11.03.1950 arata: „Imediat ce am fost numit ca sef al Biroului de Informatii am luat in primire de la comisarul TURCU NICOLAE informatorii ce-i utilizase el, in urmarirea problemei comuniste si muncitoresti si am inceput sa lucrez eu mai departe cu acestia.

Am recrutat o serie de informatori si am urmarit atat prin acestia, cat si cei luati de la TURCU NICOLAE, problema comunista si muncitoreasca.

Informatorii Sigurantei intre anii 1940-1944 membri ai Partidului Comunist au fost urmatorii: a. - TUDOR NICU de profesiune taxator la tramvaie, avea in Partidul Comunist functia de secretar al regiunei Bucuresti.

Furniza informatii referitoare la activitatea propagandistica si tehnica ce desfasura partidul prin organizatia locala ca: actiunile de mase hotarate de conducerea miscarii, raspandirii de material de propaganda si intalnirile pentru primirea de material propagandistic; pozitia ce lua partidul fata de anumite probleme la ordinea zilei interne sau externe etc.

A fost recrutat de detectivul STEFANESCU GHEORGHE, cu care a tinut exclusiv si permanent legatura de serviciu.

TUDOR NICU a dat intre 1937 si 1940 toate caderile ce au fost in capitala."


In interogatoriul din 12.05.1953 si declaratia din 25.02.1963, TAFLARU ION arata: „La inceputul anului 1940, informatorul NICU TUDOR m-a informat despre o intalnire pe care a avut-o cu LUCA VASILE pe str. Iepureanu si cu unul care avea numele conspirativ de „EUGEN", cu care a avut o intalnire dupa descoperirea tipografiilor care l-a chemat si l-a admonestat in sensul ca el este vinovat pentru caderea celor doua tipografii.

In vara anului 1939, m-a informat despre lucrarile plenarei P.C.R. a regionalei Bucuresti tinuta in capitala in luna iulie sau august la care au participat circa 15-18 delegati din regionala Bucuresti si unde NICU TUDOR a fost delegat secretarul organizatiei locale a P.C.R. din capitala in locul lui CONSTANTIN DAVID desarcinat. La aceasta plenara din partea C.C. al P.C.R. au participat BELLA BREINER si STEFAN FORIS."


In declaratia din 23.03.1950 arata: „In luna martie 1940 organele Directiei Generale a Politiei au descoperit doua tipografii in cadrul operatiunilor concomitente ce s-au facut pe teren, drept rezultat al informatiilor si supravegherilor efectuate inca de prin luna ianuarie-februarie, acelasi an pe teren.

La data de 12 martie au fost descoperite: tipografia C.C. al P.C.R. din Romania in Parcul Rahova si tipografia organizatiei locale a P.C. din Bucuresti, ambele in capitala, ultima in Aleea Suter nr. 5.

In tipografia C.C. s-a ajuns pe baza informatiunii data de informatorul NICU TUDOR care a furnizat intalnirea intre tehnicul central si tehnicul organizatiei locale, pe str. Foca (cartierul Cotroceni). La aceasta intalnire a venit un barbat si o femeie. Semnul exterior de recunoastere era: tehnicul central are in mana o sticluta, iar tehnicul local o portocala. Intalnirea s-a produs la ora fixata, insa din cauza intunericului agentii de supraveghere n-au putut observa si semnul de recunoastere exterior. Intalnirea aceasta a fost pe la sfarsitul lunii ianuarie, sau inceput de februarie 1940.

Ambii tehnici au fost luati in supraveghere. Agentii ce au urmarit femeia au observat la urcarea ei in autobuz, pe cheiul Dambovitei, cand mergea spre casa, dupa ce se despartise de tehnicul central, ca are o portocala in mana. Din acest fapt s-a putut sti ca femeia este tehnicul organizatiei locale, iar barbatul este tehnicul central. Ambii au fost bine plasati. Tehnicul central a fost plasat in str. Anton Pann nr. 2, iar femeia pe str. Calarasi. Continuandu-se supravegherea lor, agentii au mai stabilit una sau doua intalniri intre acesti doi tehnici, femeia primind pachete voluminoase sau geamantan de la barbat, pe care le ducea in locuinta ei. Din supravegherea femeii, a mai iesit o alta femeie, LEIBOVICI, iar tehnica, adica prima femeie, era SCHAPIRA MARA, aceasta primind parola de predarea materialului de la femeia LEIBOVICI.

Tehnicul central era MÜLLER EUGEN. Supravegherea acestuia a dat mai multe persoane, dintre care unele n-au putut fi plasate. Intre cele bine plasate a fost si un individ care a mers la o casa din Parcul Rahova, str. B sau C, numarul imi scapa, unde detectivii de supraveghere au stabilit ca locuieste, intrucat n-a mai iesit pana noaptea tarziu la prima plasare si unde a mers obisnuit, dupa ce era vazut la intalnire cu MULIER EUGEN. Intr-una din zile, acest indivind plasat in Parcul Rahova, dupa ce s-a despartit de MULIER a mers pe str. Campineanu la un depozit de materiale de tipografie, de unde a cumparat o cutie de 1 kg tus tipografic si un pachet de foita subtire, cu care a mers acasa in Parcul Rahova.

Aceste amanunte observate de agentii din supraveghere au fost de natura a intari constatarea ca este omul care tine sau conduce direct tipografia. Ulterior, acestor constatari femeia SCHAPIRA MARA, avand o intalnire cu MULIER EUGEN, a primit un pachet de la acesta, pe care l-a dus la locuinta ei. Ajungand la concluzia ca se colporteaza material de propaganda am luat masuri de perchezitii si arestari care au dus la urmatoarele rezultate:

In Parcul Rahova s-a gasit tipografia «Comitetului Central al Partidului Comunist din Romania», iar la locuinta femeii SCHAPIRA MARA pe str. Calarasi s-a gasit un geamantan si un voluminos pachet cu material propagandistic: Scinteia, manifeste si brosuri, iar la casa din Parcul Rahova, pe langa tipografia centrala s-a gasit: un pachet de litera tipografica noua de 2-3 kg, 4-5 cutii 50/60 cu despartituri pentru litere tipografice pe categorii si marimi, circa doua cosuri de papura de material tiparit compus din brosuri, manifeste si Scanteia, un ziar intitulat Stiri aparut in Editura Partidului, dar fara nici o mentiune despre natura lui, un manifest mare in mai multe exemplare, intitulat «Drumul Tineretului» si o insemnata cantitate de hartie subtire pentru manifeste si brosuri.

Sub tipar se afla Scinteia, datata 12 martie, ziua descoperirii, imprimata numai pe o pagina.

Au fost arestati cu prilejul cercetarilor MULIER EUGEN tehnicul central si sotia lui MARGARETA MULIER, membra in C.C. care tinea legaura cu regionalele, N. BOTA, cel care era in legatura cu MULIER si care cumparase tusul tipografic, domiciliat in Parcul Rahova si care avea tipografia in locuinta lui; ELISABETA BOTA sotia precedentului, BUTENCO ANA, o femeie care da ajutor la tipografie, tipografii EISENBERG SIMON si FUSMAN TOBIAS, toti ultimii cinci domiciliati in Parcul Rahova - unde era tipografia, SCHAPIRA MARA, tehnica localei, care avea materialul pentru locala in locuinta ei din str. Calarasi, femeia LEIBOVICI care da instructiuni si parole precedentei pentru predarea sau primirea de material, SAIA IOSIF si sotia lui domiciliati pe str. Elena Cuza, care serveau ca depozitari centralei unde MULIER tinea materialul primit de la tipografie pana cand il distribuia la locala sau regionale. NEAGU ANDREI si MIRCEA GHEORGHE cum si femeia REGHINA ROTH, domiciliata in Aleea Suter nr. 5, care era detinatoarea tipografiei organizatiei locale Bucuresti.

La tipografia organizatiei locale s-a ajuns in urmatoarele imprejurari:

Informatorul NICU TUDOR a dat intalnirea ce a avut-o cu VILCU VASILE pe str. Dionisie, cu care prilej VILCU a primit de la TUDOR un concept de manifest ce urma sa apara in tipografia locala pentru masa ceferista. De la intalnirea cu TUDOR si dupa instructiunile primite de la acesta, VILCU a avut la circa o ora intalnire cu tehnicul responsabil al tipografiei locale caruia i-a predat conceptul de manifest pentru a fi tradus in manifest. Responsabilul tipografiei locale care a venit la intalnire cu VILCU a fost o femeie, plasata la domiciliul din Aleea Suter nr. 5, lucratoare textilista cu numele de REGHINA ROTH.

La perchezitia facuta odata cu descinderile pentru tipografia centrala, tot la data de 12.03.1940 s-a gasit la locuinta femeii: REGHINA ROTH, tipografia organizatiei locale, un mic baston de marimea unei masini de scris «Mercedes».

La cercetari, REGHINA ROTH n-a recunoscut ca ar fi primit vreun concept de manifest de la cineva, iar despre masina a declarat ca i-a fost adusa de o persoana al carui nume si domiciliu nu-l cunoaste, pe care a cunoscut-o intamplator (intr-un parc public sau pe strada) si care a rugat-o sa i-o pastreze cateva zile numai.

Persoanele identificate si ramase nearestate cu prilejul acestor cercetari a fost VILCU VASILE, care isi schimbase domiciliul din str. Armeneasca nr. 3 etaj, langa soc. de tramvaie, neputandu-i-se stabili noul domiciliu.

Mai rezultase din cercetari un nume dat de MULIER EUGEN anume POPA sau EMIL, ori POPA EMIL, de la care pretinde ca primea material pentru imprimat la tipografie, bani pentru cumpararea materialului tipografic necesar etc., insa neputand da nici o relatie despre domiciliul sau, locul unde ar fi putut fi gasit, n-a putut fi arestat. Alte persoane identificate si nearestate nu-mi amintesc sa fi fost.

Tot de la MULIER EUGEN a mai rezultat un individ in timpul cat a fost supravegheat anterior arestarii, care dupa despartirea de el a mers in str. Seneslau Voevod sau Litovoi Voevod prin Colentina, a intrat pe aceasta strada la o adresa si dupa putin timp a esit, insa echipa de filaj care il urmarea n-a putut sa-l plaseze reusind sa scape de urmarirea lor, luand o masina.

Cand s-au efectuat arestarile cu prilejul descoperirii tipografiei a fost verificata si aceasta adresa, insa negasindu-se individul cautat, cel de mai sus de catre agentii ce-l cunosteau din urmarirea anterioara, nu s-a operat nici o arestare.

Nu-mi amintesc daca pentru acest individ, MULIER a dat vreun nume conspirativ sub care era cunoscut."


De asemenea, in procesul verbal de interogatoriu din 12.05.1953 TAFLARU ION arata: „In afara de informatiile primite de la informatorul NICU TUDOR, nu am mai facut nici un fel de combinatii pentru descoperirea celor doua tipografii si nu a contribuit nimeni la aceasta descoperire in afara de NICU TUDOR.

NICU TUDOR mi-a dat informatii din proprie initiativa cu privire la cele doua tipografii in masura in care i-au cazut aceste posibilitati in cadrul activitatii desfasurate."

Fiind intrebat de organele de ancheta daca a cerut lui NICU TUDOR informatii cu privire la existenta tipografiilor ilegale al P.C.R. - TAFLARU ION a declarat ca i-a „cerut inca din primavara anului 1938, cand organele superioare sesizate de desele raspandiri de material de propaganda comunist au ordonat serviciului unde functionam sa fie intensificate masurile de informare si supraveghere in vederea descoperirii depozitelor de material de propaganda si a oficinelor de imprimarea lor.

NICU TUDOR a primit de la mine insarcinarea ca indata ce primeste o intalnire sau poseda vreo indicatie sa duca spre tipografie sa le furnizeze sigurantei spre a fi exploatate prin organele serviciului in scopul aratat".


In procesul verbal de interogatoriu din 25.11.1952 declara: „Pe la inceputul anului 1940 informatorul meu TUDOR NICU m-a informat ca o serie de membri din conducerea Partidului Comunist intre care chiar si el, sunt chemati la Moscova.

Intre cei chemati in U.R.S.S. si cunoscuti de el, mi-a indicat pe VASILE LUCA, ZINGHELBOIM STRUL, AUREL LEIBOVICI, TEOHARI GEORGESCU, STEFAN FORIS si TUDOR NICU.

Tot prin informatorul TUDOR NICU am aflat despre plecarea in U.R.S.S. a lui STEFAN FORIS si TEOHARI GEORGESCU care au venit in tara.

Mentionez ca TUDOR NICU m-a informat ca acestia au plecat pe ruta Cernauti-Cosmani-Chivesti. Dintre cei care au plecat in U.R.S.S. au fost prinsi de catre graniceri VASILE LUCA si STRUL ZINGHELBOIM care au fost ceruti de mine la Bucuresti si i-am cercetat dupa care au fost trimisi in justitie si condamnati."


In procesul-verbal de interogatoriu din 31.01.1956 declara: „In toamna anului 1937, informatorul meu NICU TUDOR mi-a semnalat intalnirea tehnicului regionalei de negru cu tehnicul raionalei care a mers cu materialul la locuinta cismarului DUMITRU GEORGESCU.

Dupa o perioada in care s-au filat toate legaturile s-au trecut la arestari, cu care ocazie au fost arestati 5-6 membri din organizatia P.C.R. raionala de negru.

La inceputul anului 1938, acelasi informator mi-a dat o intalnire intre doi membri comunisti din raionala de verde, unde urma sa se faca un schimb de material.

In cadrul organizatiei descoperita in toamna anului 1937 am indrumat pe informatorul meu NICU TUDOR in aceasta organizatie care mi-a semnalat o intalnire in care un tanar membru al organizatiei urma sa se intalneasca cu un alt membru al miscarii de unde urma sa primeasca material.

Am dat obiectivul echipei de filaj, spre urmarire a celor semnalate, de informatorul meu si dupa o urmarire pe teren s-a trecut la arestarea membrilor organizatiei.

Cercetarile au fost facute de mine cu ajutorul personalului de la filaj.

In cadrul organizatiei descoperita la inceputul anului 1938, acelasi informator, respectiv NICU TUDOR, mi-a dat o informatie din care rezulta intalnirea dintre un membru al organizatiei si un tehnic care avea depozitul pe str. Visinilor.

Nu cunosc cand s-au facut arestarile si cercetarile, deoarece in acea perioada sef al filajului era comisarul NICOLAE GEORGESCU care a dispus arestarile si personal a facut cercetarile celor arestati.

In cadrul organizatiei descoperita in vara anului 1938, tot NICU TUDOR mi-a semnalat ca se va produce o noua intalnire intre un tehnic al Partidului si un membru al organizatiei comuniste.

Am dat spre urmarire echipei de filaj obiectivul si dupa o perioada de urmarire, s-a trecut la arestarea membrilor organizatiei.

Cercetarile au fost facute de mine cu ajutorul echipei de filaj si informatii.

Toti arestatii au fost trimisi in justitie si condamnati la diverse pedepse."


In declaratia din 25.02.1950 arata „despre activitatea anterioara a lui FORIS STEFAN, am mai fost informat de NICU TUDOR informatorul serviciului ca in vara anului 1939, a participat la plenara regiunei Bucuresti, tinuta in capitala, iar in primavara anului 1940, dupa moartea lui BELLA BREINER a fost insarcinat responsabil al Cominternului pe langa P.C.R. si ca tot in primavara aceluiasi an (1940) a fost chemat la Moscova, fara a sti insa cand s-a dus si cand s-a reintors."


Din interogatoriul luat la data de 20.11.1953 numitului STERIAN CONSTANTIN, fost comisar-sef la Grupa II-a din Corpul Detectivilor, printre informatorii sai declara: „Informatorii cu care am lucrat personal sunt: ARDELEANU LUDOVIC, ZAHARIA HAIMSAN, TUDOR NICOLAE, LEPADATU (nu stiu numele de botez), DAVID MANDI si ZUGRAVU OVIDIU."

×