x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Liga Campionilor - CFR a sunat din Trombetta la Roma!

Liga Campionilor - CFR a sunat din Trombetta la Roma!

de Marius Mihalcea    |    18 Sep 2008   •   00:00
Liga Campionilor - CFR a sunat din Trombetta la Roma!

Cvasinecunoscut înaintea partidei de marţi seară din Cetatea Eternă, numele campioanei României este acum pe buzele tuturor, victoria de senzaţie a clujenilor pe “Olimpico” făcînd înconjurul Europei. Stăncioiu, Tony, Cadu, De Sousa, Pereira, Dani, G. Mureşan, Culio, Trică, Dubarbier, Y. Kone, Peralta şi Panin. Ei sînt noii eroi ai României. Şi, în scurt timp, cetăţeni de onoare ai Clujului, după cum a anunţat primarul municipiului de pe Someş, Emil Boc.

Cvasinecunoscut înaintea partidei de marţi seară din Cetatea Eternă, numele campioanei României este acum pe buzele tuturor, victoria de senzaţie a clujenilor pe “Olimpico” făcînd înconjurul Europei.

Stăncioiu, Tony, Cadu, De Sousa, Pereira, Dani, G. Mureşan, Culio, Trică, Dubarbier, Y. Kone, Peralta şi Panin. Ei sînt noii eroi ai României. Şi, în scurt timp, cetăţeni de onoare ai Clujului, după cum a anunţat primarul municipiului de pe Someş, Emil Boc.

 

Seară de vis

“Pentru mine a fost o seară pe care am visat-o, nu ne-am temut nici o clipă de rival, am arătat că sîntem o echipă bună, de Liga Campionilor. Este cel mai frumos moment din viaţa mea. Ceva extraordinar pentru mine, pentru jucători, pentru România”, a spus Juan Culio, marcatorul celor două goluri ale Clujului care au şocat Roma. “Trebuie să fim mîndri de CFR şi de România. Meciul a părut uşor, fiindcă am jucat noi foarte bine”, a fost de părere francezo-portughezul Tony. “Am arătat că sîntem o echipă puternică, am revenit de la 0-1. O dovadă de maturitate. Europa nu ştia multe despre noi şi cred că am surprins pe toată lumea”, a completat Gabi Mureşan. “Am fost puţin îngrijorat cînd a intrat Totti pe teren, dar i-a fost greu să joace după atîtea luni şi nu a arătat nimic special. Am scris istorie, dar este greu de estimat ce şanse avem la calificare”, a afirmat Cadu. “Un rezultat de negîndit”, a concluzionat antrenorul CFR-ului, Maurizio Trombetta. În contradicţie cu jucătorii CFR-ului, exuberanţi, echipierii Romei abia şi-au găsit cuvintele. “Trecem printr-un moment delicat, dar trebuie să rămînem uniţi. În primul rînd, trebuie să ne regăsim încrederea în noi, şi nu liniştea”, a spus Christian Panucci. “Sîntem într-un moment în care lucrurile pur şi simplu nu merg şi ne lipseşte o fărîmă de noroc. Rezultatul cu CFR nu e o tragedie, dar ceva se întîmplă. Situaţia nu este uşoară pentru noi, dar trebuie să fim încrezători şi să ne revenim”, a apreciat Danielle de Rossi. “Unele lucruri le-am făcut bine, altele însă le-am înţeles greşit. Nu am putut să punem ordine în joc, ei au avut noroc şi ne-au dat două goluri, după care jucătorii mei s-au enervat şi ne-a fost greu să revenim”, a încheiat tehnicianul Luciano Spalletti.

 

Ce zice presa internaţională

Ziarele din Italia au acordat spaţii largi surprizei de proporţii de la Roma. “Anonimii de la Roma au pierdut acasă cu CFR Cluj”, i-a ironizat Gazzeta dello Sport pe jucătorii lui Spalletti. “Roma a fost făcută KO de o debutantă în Liga Campionilor”, a titrat Corriere dello Sport. Iar celelalte titluri apărute în presa peninsulară s-au situat şi ele pe aceeaşi linie. “Echipa lui Spalletti a fost înţepenită de necunoscuţii de la Cluj, debutanţi în Liga Campionilor”, a notat Il Giornale, în timp ce La Republlica a scris că “Această echipă a Romei a fost ruptă de CFR Cluj”. Agenţia italiană Datasport a deplîns insuccesul capitolinilor: “Debut amar pentru Roma”. Victoria CFR-ului nu a făcut valuri doar în Italia, ci în toată Europa. “Acum cîteva luni, Roma se lupta pentru titlul de campioană a Italiei, iar marţi seară a suferit o înfrîngere şocantă în faţa lui CFR Cluj şi Luciano Spalletti simte tot mai multă presiune. Românii nu au avut frică în meciul lor de debut, iar Culio a profitat cel mai mult de defensiva slabă a italienilor”, a notat agenţia germană Reuters. Agenţia France Press a titrat: “CFR Cluj a umilit AS Roma într-o seară de coşmar pentru italieni” şi a detaliat: “Pentru primul meci în competiţie, clubul român şi mozaicul său de naţionalităţi a oferit o evoluţie de excepţie. Deşi AS Roma a marcat prima, acest gol a produs efectul exact invers, cu incredibil de multe greşeli şi cu inspiraţie proastă din partea italienilor. Juan Culio, care a greşit la golul Romei, şi-a răscumpărat greşeala marcînd două goluri superbe în urma a două pase de la Trică. În ciuda intrării pe teren a căpitanului Totti, Roma nu a reuşit niciodată să se arate periculoasă, încheind meciul în fluierăturile suporterilor săi, şocaţi de această înfrîngere inexplicabilă”. Prestigiosul cotidian staniol Marca a notat: “La începutul fiecărui sezon din Liga Campionilor apar noi vedete. Ultima dintre ele este Juan Culio, cel care a condus CFR spre victorie, contribuind la una dintre cele mai mari surprize din istoria cupelor europene. Directorii sportivi ai echipelor din Spania au, începînd din acest moment, un nou nume de notat în agende”.


“Cu Chelsea vom juca le fel ca şi în partida cu Roma. Prima dată ne gîndim să cîştigăm partidele şi apoi vom vedea pe cel loc terminăm în clasament. Vom vedea atunci dacă putem continua în Cupa UEFA”
Juan Culio


“Am demonstrat că merităm să jucăm la acest nivel. E un lucru extraordinar că am reuşit să ne impunem chiar la prima partidă în Liga Campionilor, pe terenul Romei. Nu mă gîndesc la meciul cu Chelsea, pînă atunci mai avem de jucat cu Farul şi cu Steaua”
Maurizio Trombetta


“Veni, vidi, vici. Meritul este numai al băieţilor şi al antrenorului Maurizio Trombetta. Putem, se poate, am arătat că se poate la mulţi suspicioşi care ne-au plîns de milă că jucăm la Roma”
Iuliu Mureşan

 

“Roma a trăit un dezastru, pierzînd acasă cu 2-1 împotriva necunoscuţilor români de la Cluj. Clujul a meritat succesul, legitimat de o excelentă prestaţie globală, mai ales după o repriză secundă în care a creat pericol continuu”
Gazzetta dello Sport


UEFA: “CFR, noua forţă a Ligii Campionilor”

După victoria de senzaţie a CFR-ului pe terenul vicecampioanei Italiei, site-ul UEFA a notat că formaţia antrenată de Maurizio Trombetta şi-a depus candidatura pentru calificarea în optimile de finală ale Ligii Campionilor, performanţă neatinsă pînă în acest moment de nici o echipă din România. “Liga Campionilor are o nouă forţă, pe CFR Cluj. Victoria cu 2-1 în faţa lui AS Roma a fost spectaculoasă şi meritată, iar formaţia din România este acum una dintre favoritele la calificare din Grupa A.” Aceeaşi sursă a caracterizat evoluţia echipei ardelene pe “Olimpico” la superlativ: “La zece minute după ce Roma a deschis scorul, Juan Culio a finalizat o fază deşteaptă şi a egalat, apoi tot mijlocaşul argentinian a înscris şi golul victoriei. CFR a părut că mai poate marca”.

 

Delir la Cluj

Imediat după încheierea partidei de pe “Olimpico”, peste 1.000 de suporteri ai grupării din Gruia au sărbătorit victoria favoriţilor în Piaţa Avram Iancu din centrul Clujului. Fanii ardeleni au ieşit în stradă purtînd steaguri, fulare şi articole de vestimentaţie în culorile şi cu însemnele campioanei României. Mai puţin numeroşi şi zgomotoşi decît fanii echipelor bucureştene, suporterii CFR-ului au aprins mai multe fumigene, au cîntat imnul clubului, au strigat “România, România!”, dar şi numele fostului antrenor al echipei, Ioan Andone, care i-a calificat în Liga Campionilor, dar care a fost demis de conducere în urmă cu două săptămîni din cauza rezultatelor modeste din campionat. Supravegheată îndeaproape de jandarmi şi de poliţişti, manifestarea de bucurie a fanilor CFR-ului a decurs normal, fără nici un fel de incidente.

 

Roma, în vrie

Înfrîngerea suferită de AS Roma în faţa Clujului nu i-a picat deloc bine Rosellei Sensi, care a preluat funcţia de preşedinte al clubului capitolin după decesul tatălui ei, Franco Sensi. Simţindu-se umilită, Rosella n-a mai rezistat şi i-a băgat în şedinţă pe jucătorii lui Spaletti chiar după meci la vestiare. “Este de ajuns! În meciul cu Reggina trebuie să arătaţi că puteţi să cîştigaţi. Nu putem să jucăm atît de rău, ce se întîmplă? Asta nu este Roma pe care o cunosc. Am investit atît de mult în această echipă şi mă gîndeam la club chiar şi în ultimele zile de viaţă ale tatălui meu”, au fost cuvintele prin care Rosella le-a atras atenţia fotbaliştilor că nu mai este dispusă să înghită asemenea derapaje. La întîlnirea cu fotbaliştii a fost prezentă şi fosta glorie a Romei, Bruno Conti.

 

Piţurcă:“Să nu facem un capăt de ţară”

Selecţionerul echipei naţionale a României, Victor Piţurcă, a făcut, la GSP TV, o radiografie a succesului Clujului la Roma şi a vorbit despre naturalizarea lui Culio.
Ca mulţi alţii, luat şi el prin surprindere de rezultatul partidei de pe “Olimpico”, Piţurcă şi-a reconsiderat poziţia faţă de unii jucători ai CFR-ului, vizaţi fiind Trică şi Gabi Mureşan. “CFR a fost peste Roma din toate punctele de vedere. Pentru CFR este o victorie mare. Totuşi, nu trebuie să facem un capăt de ţară, fiindcă CFR a mai făcut partide bune şi înainte. Nu cred că a contat doar mentalitatea jucătorilor străini de la CFR, echipe mult mai cotate pot fi înfrînte din cauza relaxării. Roma trece şi ea printr-o pasă mai proastă, a început campionatul cu un egal şi o înfrîngere, jucătorii ei nu au jucat decît două etape, iar Totti a fost forţat. CFR-ului i-a prins bine în acest meci şi a profitat. Mureşan a jucat excepţional, iar Trică a făcut şi el o partidă foarte bună. Pentru mine este o necunoscută faptul că Mureşan nu joacă meci de meci, dar vă asigur că atît el, cît şi Trică sînt în atenţia noastră.” Despre argentinianul Culio, care a spus că ar fi onorat să joace pentru naţionala României, Piţurcă a spus: “În momentul în care va avea cetăţenie română, cu siguranţă va intra în vederile selecţionerului. Dar eu nu mă voi duce la jucători să le promit selecţia la naţională dacă îşi iau cetăţenia”.

×