x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Literatură şi ciocolată

Literatură şi ciocolată

de Ana-Maria Păunescu    |    13 Iul 2012   •   21:00
Literatură şi ciocolată

In centrul Madridului, pe o straduta pe care poti ajunge fie din pura intamplare, fie ghidat de o harta turistica bine pusa la punct, exista un local, un fel de cafenea, cu marmura multa si, paradoxal, cu putina somptuozitate. Se numeste "Chocolateria San Gines". La prima vedere, nimic iesit din comun. Dupa o cercetare amanuntita insa, se poate afla ca locul despre care vorbim acum nu este o simpla afacere, ci ascunde o poveste frumoasa, in care se amesteca literatura si ciocolata, zgomotul de tacamuri trantite pe masa si mirosul de cerneala proaspat asternuta pe hartie.

Inauntru, atmosfera boema. Lumea bea ciocolata calda si mananca "churros" (niste bucati lunguiete de aluat, prajite la foc mare, care insotesc cu succes dulcele din ciocolata). Afara insa, peisajul se schimba, tot ce parea, cu doar cateva secunde inainte, superficial isi reevalueaza intelesul. Aproape de intrare, o placa memoriala care desluseste misterul. La acea cafenea (spun cafenea pentru ca in limba romana "ciocolaterie" defineste exclusiv o intreprindere unde se fabrica produse de ciocolata) obisnuiau sa vina mari personalitati ale literaturii spaniole, in frunte cu celebrul Ramon del Valle Inclan, unul dintre cei mai importanti scriitori ai secolului al XX-lea si ai modernismului iberic, recunoscut dramaturg, poet si romancier.

Uneori e nevoie, probabil, sa ne iasa in cale o placuta memoriala, asezata cu grija pe un zid oarecare, ca sa deschidem bine ochii si sa privim in stanga si in dreapta, in cautarea adevaratelor intelesuri, in cautare de intrebari, de raspunsuri, de dorinte si de secrete. Uneori, in spatele unui local aparent banal, situat in centrul unei capitale complexe si puternice, se poate ascunde o pagina de literatura, se poate ascunde o idee cu care multi dintre noi se vor simti, mai devreme sau mai tarziu, solidari. La "Chocolateria San Gines" e mereu cineva, generatiile umplu mesele stramte, chelnerii experimentati stiu pe dinafara cum trebuie sa-si dozeze pasii. Un loc agitat, un pic prea zgomotos, dar bine pazit de fotografiile de pe pereti, de statuile de langa scara si de placa memoriala de la intrare. Un loc care apropie discret doua slabiciuni umane: literatura si ciocolata.

×
Subiecte în articol: jurnalul de duminică