x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Loteria dă un contract gras unei firme de casă a PD-L

Loteria dă un contract gras unei firme de casă a PD-L

de Stelian Negrea    |    27 Noi 2009   •   00:00
Loteria dă un contract gras unei firme de casă a PD-L
Sursa foto: Jurnalul foto/

Conducerea PD-L-istă a Loteriei Naţionale acordă între cele două tururi de scrutin un contract de 48,5 milioane de lei către IMSAT SA, o companie care a contribuit în 2008 la bugetul PD-L cu suma de 37.500 lei, conform listelor cu finanţatorii de partid publicate în Monitorul Oficial. Majoritatea covârşitoare a firmelor de pază care s-au prezentat sau care au vrut să se prezinte la licitaţie au remarcat un singur lucru: dedicaţia din Caietul de Sarcini pentru o anumită firmă. "Atunci la ce e bună competiţia economică?", se întreabă aceştia.

Conducerea PD-L-istă a Loteriei Naţionale asigurată de Gheorghe Benea nu se mai fereşte în nici un fel şi este la o semnătură distanţă pentru acordarea contractului de 48,5 milioane de lei - Furnizarea unui sistem integrat de securitate, monitorizare şi intervenţie pentru agenţii Loto, servicii de mentenanţă - exact între cele două tururi de scrutin unei firme care a sponsorizat oficial PD-L, IMSAT Bucureşti, relatează Financiarul.

Spre deosebire de megaafacerea electorală privind rebranduirea agenţiilor Loto pe 120 de milioane de lei, unde au ignorat licitaţia deschisă, pedelistul Gheorghe Benea a vrut să mimeze transparenţa şi chiar a făcut o licitaţie deschisă. Dar cu ce folos dacă toate firmele de pază spun un singur lucru: Caietul de Sarcini este făcut pentru o companie anume sponsor de partid democrat liberal.

G4S:"SIGUR CĂŞTIGĂ IMSAT"
Conducerea Loteriei Naţionale nu oferă informaţii şi detalii despre modul cum derulează două megaafaceri de partid între cele două tururi de scrutin, însă jucătorii care au participat la licitaţia de 48,5 milioane de lei dau sigur drept câştigătoare oferta sponsorului PD-L, IMSAT SA. "Au rămas două companii în cursă, însă IMSAT, care este în consorţiu cu Shelter Security, va fi compania care va câştiga", spune Liviu Târşea, preşedintele G4S, liderul mondial în soluţii de securitate şi una dintre firmele care au participat la licitaţie, însă care nu s-a calificat din cauza lipsei unui singur document.

Târşea spune că IMSAT este o companie "foarte bună" şi că nu ştie să se fi întâmplat vreo neregulă în procesul de selecţie a firmei câştigătoare cu care va fi semnat în curând contractul.

VARFALVI, IMSAT: "AM SPONSORIZAT PD-L, DAR AM VOTAT CU ANTONESCU ÎN PRIMUL TUR ŞI VOTEZ CU GEOANĂ ÎN TURUL 2"
Oficialii IMSAT susţin că nu există nici o legătură între faptul că au sponsorizat PD-L în 2007 şi că acum sunt foarte aproape să câştige un contract guvernamental de 48,5 milioane de lei de la o companie de stat condusă de un membru PD-L. "Mie la sută nu există nici o legătură între faptul că am sponsorizat PD-L în 2008 şi că am câştigat un contract de la Loteria Naţională, condusă de un membru PD-L. Nici nu ştiu cine este directorul general al Loteriei Naţionale.

Am sponsorizat PD-L, dar am votat cu Antonescu în primul tur şi votez cu Geoană în turul 2", Ştefan Varfalvi, director general şi acţionar IMSAT Bucureşti. Iniţial, Varfalvi nu ştia că este pe cale să câştige megacontractul guvernamental "Doamne ajută să aveţi dreptate", dar pe parcursul discuţiei, după ce s-a mirat "chiar că a ajuns pe locul 1" în final, a susţinut că "este o veste bună că am ajuns pe locul 1". "În nici un caz nu există nici un fel de dedicaţie în acest contract (n.r. - aşa cum susţin toate firmele de pază care au participat sau au vrut să participe la licitaţie).

Noi l-am sponsorizat pe domnul Gheorghe Barbu la funcţia de senator în judeţul Hunedoara. Am jucat pe un cal perdant. Suntem cu totul apolitici, pentru că aparţinem unui grup francez. Dacă e să câştigăm, sigur nu există nici un fel de conotaţii politice, pentru că sunt membru al mişcării patronale şi nu fac nici un fel de politică", susţine Varfalvi, citat de Financiarul.

"E FĂCUTĂ PENTRU CINEVA ANUME LICITAŢIA"
Majoritatea covârşitoare a companiilor autohtone de pază care au vrut să participe la licitaţia organizată de Loteria condusă de pedelistul Gheorghe Benea susţine un singur lucru: Caietul de Sarcini e făcut pentru o singură firmă, motiv pentru care majoritatea lor covârşitoare nu se mai prezintă la licitaţie, pentru a nu mai consuma resurse inutile. "Nu am participat, pentru că licitaţia a fost făcută pentru cineva anume.

Dacă te uiţi după condiţiile din Caietul de Sarcini, parcă se face o trimitere expresă către o anumită firmă. Parcă Caietul de Sarcini nu a fost făcut de angajaţii Loteriei Naţionale, ci de cineva care trebuie neapărat să intre acolo. Nu miroase a bine, mai pe româneşte", spune Paul Constantinescu, acţionar majoritar Bidepa. El nici măcar nu se mai oboseşte să mai facă ceva pentru a putea participa la un nou proces, deoarece nu crede că mai are vreo şansă. "A mai fost o licitaţie în urmă cu un an, pe care am contestat-o şi am reuşit să blocăm procesul, însă acum nu vom mai face nimic pentru a contesta această licitaţie, pentru că nu cred că mai avem vreo şansă", susţine Paul Constantinescu.




Nici patronul de la NEI Guard, Mihai Neicu, nu a mai participat la licitaţia de 48,5 milioane de lei a Loteriei Naţionale, pentru că avea o dedicaţie. "Voiam să particip, dar când am aflat că este cu dedicaţie m-am lăsat păgubaş. Dacă asta vor, să le fie de bine. Asta nu este economie de piaţă", afirmă Neicu.

Au o mie de puncte de monitorizare şi cu siguranţă că vor lua subcontractori, pentru că nu au forţa să le acopere singuri. Nici măcar Jandarmeria nu poate.

E adevărat că G4S e lider mondial în sisteme de securitate, dar pe piaţa românească sunt dincolo de locul 5 pe monitorizare şi intervenţie. Sunt buni pe transport valori, dar acest lucru nu face obiectul contractului. Mai mult, contractul este subevaluat cu mult, şi cu siguranţă vor sări să-l majoreze prin acte adiţionale. Valoarea contractului fusese estimată la circa 24 de milioane de euro.

CĂŞTIGĂTORUL "ANUNŢAT" CHIAR A INTRAT PE UŞA DIN DOS
Rudolf Rotaru, acţionar majoritar Transval Corporation, compania care a asigurat paza la Loterie timp de 16 ani, susţine că firmele care erau date drept câştigătoare au intrat pe uşa din dos a Loteriei chiar în ziua în care trebuiau depuse ofertele, fără ca să le înregistreze cineva oficial la poartă. "Am cumpărat Caietul de Sarcini, dar nu am mai participat, pentru că au fost 11 contestaţii, în frunte cu UTI. Noi asigurăm paza şi securitatea la Loterie de 16 ani.

Şefii au plecat, noi am rămas, însă stau şi mă întreb cum de doi reprezentanţi ai G4S şi unul al Shelter Security (n.r. - cu care se află în consorţiu IMSAT) au fost la sediul Loteriei la 24 noiembrie (n.r. - când urmau să fie depuse ofertele de participare la licitaţie) fără să fie înregistraţi la poartă, fiind însoţiţi de cineva de la departamentul de achiziţii", afirmă Rotaru. Şi el susţine că licitaţia a fost câştigată prin aranjamente de culise.

"Au venit mafioţii, de aceea nu am mai participat şi nu era cavaleresc ca eu, care lucrez cu Loteria de 16 ani, să depun contestaţie. Cu aranjamente a fost câştigată această licitaţie. Mă surprinde că actuala conducere a Loteriei Naţionale în loc să sprijine firmele autohtone aduc multinaţionale, cărora le este permis să ia crema", susţine Rotaru.

"E PREA SCUMP, CU DEDICAŢIE ŞI IREALIZABIL"
Bogdan Şovar, asociat unic al Tiger Protection, susţine acelaşi lucru ca şi ceilalţi jucători: Caietul de Sarcini a fost făcut pentru o firmă anume. "Nu ştiu dacă s-a ţinut (n.r. - licitaţia), se amână, că s-a tot contestat licitaţia. Nu ştiu dacă aceasta este realizabilă, pentru că ce vrea Loteria este irealizabil. Am cumpărat Caietul de Sarcini, din care reiese clar că fie este întocmit pentru cineva anume, o firmă foarte mare, fie nu se doreşte realizarea acestui contract.

Nu ştiu, de exemplu, de ce se tot insistă pentru realizarea unui dispecerat naţional la Loteria Naţională, parcă această companie ar fi stat în stat. Nici Petrom, care este o companie mult mai mare şi care are staţiile de benzină unde s-au comis mult mai multe atacuri decât la chioşcurile Loteriei, nu are un asemenea dispecerat. Pentru ce o asemenea investiţie? Nu este oportună. Sunt alte zeci de soluţii", afirmă Şovar.

El spune că banii publici ar trebui folosiţi cu mai multă eficienţă. "Nu văd utilitatea economică a acestui contract, rentabilitatea pentru beneficiar - statul - care foloseşte bani publici plătiţi şi de mine prin taxe şi impozite. De ce nu asigură şanse egale pentru toată lumea?
De ce ne bagă aceste condiţii extrem de dificile? Contractul cred că ar trebui să includă servicii de monitorizare, pază pentru anumite sedii ale Loteriei şi transporturi de valori.

Ştacheta din Caietul de Sarcini este atât de sus, încât nu ne dă nouă, firmelor mai mici, şansa să participăm, ci doar marilor companii gen G4S, Securitas sau Rosegur. Probabil sunt foarte multe dedesubturi", spune Şovar.

IMSAT A DAT BANI LA PD-L
Conform datelor publicate în Monitorul Oficial, IMSAT SA a donat la 7.10.2008 PD-L suma de 37.500 lei. IMSAT este deţinută în proporţie de 51% de francezii de la SNEF, însă celelalte acţiuni sunt împărţite între un grup de acţionari autohtoni: Marius Romeo Bunea, Cojocaru Radu Gheorghe, Moga Ioan, Potecea Doru Alexandru şi Ştefan Varfalvi, fiecare cu 9,14% din companie. Cum era de aşteptat, conducerea Loteriei Naţionale nu a furnizat până la închiderea ediţiei vreun punct de vedere în privinţa acestui de-al doilea contract guvernamental pe care compania îl acordă sponsorilor de partid.

×
Subiecte în articol: special